Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Sådan læser du modelkoderne på Samsung TV

OLED, QLED, Neo QLED...¿Qua' sagde du? Vi hjælper dig med at ”afkode” Samsungs TV-modelkoder.

Skrevet af / 15/10/2023 - 14:45
Sådan læser du modelkoderne på Samsung TV

Samsung TV-modeller som The Frame, QLED-serien og nu også OLED er blevet meget populære blandt nordiske TV-købere. Udfordringen kan være, at der er rigtig mange modeller at vælge imellem!

På denne tid af året sælges der stadig mange af forrige års modeller. Du vil derfor finde mange 2022-modeller på tilbud, midt mellem helt nye 2023-modeller. Så hvordan skelner du de forskellige modeller fra hinanden, så du er sikker på at gøre det rigtige køb?

Det kan være en god idé at tage et ekstra kig på modelkoden, før du handler.

Lyd & Billede-redaktionen får jævnligt spørgsmål fra forvirrede læsere, der søger vejledning for at finde gennem TV-junglen. Produktnavne og modelkoder kan være svære at tyde: Ja, nogle typebetegnelser er endda så kryptiske, at selv de “professionelle” kæmper med at identificere de forskellige modeller! Ikke så underligt, at en stakkels TV-køber kan blive overvældet…

Over 100 forskellige Samsung-modeller

Samsung er en af ​​de leverandører, vi ofte får spørgsmål om. Den sydkoreanske elektronikgigant er verdens største TV-producent, hvilket afspejles i en lang række modeller i butikkerne. Et hurtigt overblik over netbutikkerne viser, at der er over 100 forskellige Samsung-modeller at vælge imellem, med en bred vifte af kvaliteter, skærmstørrelser og ikke mindst priser.

Når du skal ud for at købe, eller modtage et tilbud i postkassen, er det vigtigt at “læse det med småt”. I tilbuddene er der oftest kun fokus på størrelse og pris, mens selve modelkoden ender i baggrunden. Hvis du ikke er opmærksom, kan du ende med et TV, der er forkert til dine behov, eller forældet!

Derivat-modeller

Vær opmærksom på, at nogle Samsung TV-modeller også fås i forskellige versioner: Vi taler om såkaldte derivat-modeller, hvor det kun er små forskelle i f.eks. farve, design eller ekstraudstyr, der adskiller dem fra hinanden.

Det er ikke usædvanligt, at de store detailkæder bestiller et parti TV’er med en bestemt farve, design og/eller ekstraudstyr. Det kan skyldes et ønske om at undgå direkte priskonkurrence, eller at tilbyde en eksklusiv model. Er du i tvivl om forskellen på to modeller, kan det betale sig at tjekke specifikationerne, eller kontakte butikken eller producenten direkte.

Eksempelvis kan testvinderen S90C findes under modelnavnene S93C og S94C i nogle netbutikker. Og sidste års model S95B sælges stadig til relativt fordelagtige priser.

Læs også QD-OLED brillerer mod OLED Samsung S90C er et godt eksempel på fordelene ved «QD» OLED.

Sådan læser du Samsungs modelkoder

Når man læser Samsungs modelkoder (eller andre producenter for den sags skyld) er det vigtigt at kunne skelne mellem paneltype, skærmstørrelse, modelserie og årgang. Modelkoderne bruges til at angive, hvilken skærmstørrelse TV’et har, hvilken modelserie/kvalitetsklasse, det tilhører (eksempelvis Q60 eller Q70), og ikke mindst hvilket år modellen er fra. Derudover er der informationer, der mest er relevante for producenten/importøren, såsom hvilken region den er lavet til.

Bemærk: For 2023-modelåret har Samsung ændret det til det første bogstav “T” for at adskille de nordiske modeller fra resten af ​​det europæiske marked, mens det sidste bogstav “C” indikerer, at det er en 2023-model (2022-modeller bruger ” B”)

For Samsungs modeller er der en vigtig skelnen mellem CU-serien, som bruger et almindeligt LCD-panel, Q-serien med kvanteprikker (Quantum Dot), som giver et bredere farvespektrum, og de nye QN-modeller, som er flagskibsmodellerne med såkaldt MiniLED-baggrundsbelysning. Vi skal heller ikke glemme de nye OLED-modeller med “S”.

Hvordan finder jeg ud af hvilket Samsung-TV, jeg har?

Tips: Hvis du ikke ved præcis hvilken model, du allerede har købt, kan du tjekke det i TV-menuen under Indstillinger/Kundesupport/Om dette TV.

Når du står i butikken kan du nemt finde modelkoden ved at tjekke energimærkningen, som er klistret på TV-skærmen:

Herunder kan du se nogle tabeller som forklarer de forskellige bogstaver og tal i Samsungs modelnavne.

Eksempel 1. Samsung UE55BU8075 (2022)

Samsung UE55BU8075UXXC (2022)

 

UE55BU8075UXXC
U Panel LED-LCD
E Region Europa
55 Skærmstørrelse 55″
B Årsmodel 2022 (A=2021, B=2022, C=2023)
U UHD ja/nej Ja
8075 Model 8000-serien
U TV-tuner (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk

Eksempel 2. Samsung TU75CU8075UXXC (2023)

Samsung TU75CU8075UXXC (2023)
TU75CU8075UXXC
T Region Norden
U Panel Standard LED-LCD
75 Skærmstørrelse 75″
C Årsmodel 2023
U UHD ja/nej Ja
8075 Model 8000-serien
U TV-tuner (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk
Læs også Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fået et af årets mest omdiskuterede og længe ventede TV’er til test! Samsung S95B giver en meget imponerende billedkvalitet, men der er også plads til forbedring.

Eksempel 3. Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)

Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)
TQ65QN95CATXXC          
T Region Norden
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skærmstørrelse 65″
QN Type Neo QLED (MiniLED)
95 Model 95-serien (4K topmodel)
C Årsmodell 2023
T TV-tuner Twin
XXC Version Nordisk
Læs også Ny fuldtræffer fra Samsung? Et af Samsungs allerbedste TV’er er tilbage i en ny 2023-version: QN95C er en imponerende synsoplevelse fra alle vinkler, men Samsung har også foretaget nogle interessante ændringer.

Eksempel 4. Samsung GQ65S95CATXZG (2023)

 

Samsung GQ77S95CATXZG (2023)
GQ65S95CATXXC          
G Region Tyskland
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skærmstørrelse 65″
S Type OLED
95 Model 95-serien (4K topmodel)
C Årsmodel 2023
T TV-tuner Twin
XZG Version Tyskland/EU
Læs også Farvestrålende flagskib: Samsungs nye OLED-TV imponerer Samsung S95C er både større og stærkere end forgængeren, og leverer tæt på den fedeste billedkvalitet, vi har set fra et TV, uanset teknologi!

OBS! Husk at modelkoden kun bruges til at skelne mellem forskellige produkter i sortimentet. For at være sikker på at TV’erne har de funktioner og finesser, du er på jagt efter, gælder det naturligvis også om at tjekke specifikationene på hver enkelt model. Og selvfølgelig læse vores tests af Samsung TV’er!

Tip: På www.displayspecifications.com kan du finde detaljerede specifikationer for forskellige TV-modeller.

Tip: På www.displaywars.com kan du foretage visuelle sammenligninger af forskellige TV-skærmstørrelser.

Har du flere spørsmål omkring Samsung modelkoder? Hvilken TV-producent kunne du tænke dig, at vi ”afkoder” næste gang? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Black Week? Køb ikke nyt TV, før du har læst dette

Sådan vælger du det rigtige Samsung-TV

Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Scroll to Top