Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Usikker på, hvor stort TV’et skal være? Vær ikke en forsigtigper, er vores råd! Her er syv gode grunde til at tænke STORT, næste gang du skal købe TV.

Skrevet af / Opdateret: 31/07/2023 - 16:45 // Først publiceret: 31/05/2019
Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Når man vælger et nyt tv, er det første og vigtigste valg naturligvis skærmstørrelsen. Og her er der ingen grund til at være konservativ: Så længe du har plads og penge nok, skal du bare gå efter det største og bedste tv, du har råd til. Eller skal du?

Der findes allerede flere gode tips og retningslinjer for, hvor stort dit tv skal være. Frem for alt anbefaler vi at læse vores guide til valg af skærmstørrelse i forhold til siddeafstand. Men generelt, hvis du vil være sikker på at få en god tv-oplevelse, skal du ikke være bange for at “gå stort”!

Læs også Hvor stort skal TV’et være? Den definitive guide til skærmstørrelser.

Gennemsnitsstørrelsen vokser

55 til 65 tommer har længe været den mest populære skærmstørrelse blandt de fleste mennesker, men i år vil endnu flere vælge endnu større. Udvalget af virkelig store tv-skærme – fra 75, 85 og helt op til 98 tommer – er blevet større, samtidig med at priserne er faldet betydeligt. For eksempel er markedet for 85-tommers skærme vokset fra 180.000 solgte enheder på verdensplan i 2019 til 1,87 millioner i 2022! En tendens, der er særlig tydelig i Norden.
Med andre ord: Hvis du vil undgå, at din nabo køber et større tv end dig, bør du læse videre…

Her kommer syv gode grunde til at vælge et STORT TV …

1. Priserne er blevet lavere

Prisen og størrelsen på TV’er har altid gået hånd i hånd. De første fladskærme, der blev lanceret i begyndelsen af 2000’erne, målte omkring 40 tommer og kostede en formue. 50 og 60 tommer var længe uopnåeligt, medmindre du var bankrøver, lottomillionær eller havde arvet en virksomhed. Men efterhånden er prisen pr. tomme blevet mere menneskelig, og du behøver ikke at være højt på strå for at unde dig selv en storskærm.

2. Billedkvaliteten er blevet meget bedre

På nutidens 4K- og 8K-skærme er billedet så skarpt, at det ikke er muligt at skelne de enkelte pixels fra hinanden. Så medmindre du sidder en meter fra skærmen, behøver du ikke at bekymre dig om rudemønster, synlig pixelstruktur eller andre slags forvrængning.

 

Læs også Hvor stort skal TV’et være? Den definitive guide til skærmstørrelser.

3. Et større TV giver bedre oplevelser

Alle, der har været i biografen, ved at et billede, der fylder synsfeltet, virker mere realistisk og giver bedre nærværsfølelse. Film er skabt til at ses på en stor skærm, og de fleste TV-serier tager sig også bedst ud i stort format. Det er lettere at få selv de mindste detaljer med. Det er selvfølgelig ikke alt TV-indhold, der fungerer lige godt, men her opvejer fordelene ulemperne efter vores mening.

4. Et større TV tiltrækker et større publikum

I dag går alle rundt med deres egen “egoskærm” i lommen. Så hvad skal man med endnu en lille skærm? En rigtig storskærm passer derimod perfekt, når du vil dele oplevelsen med andre. At se TV, film, serier og live sport er blevet en social ting, der kan samle familien eller vennerne i sofaen. Det er også perfekt til billedpræsentationer.

5. Et stort TV kan erstatte en projektor

Hardcore hjemmebio-fans sværger til lærred og projektor, når de skal se film. Og der er da også noget helt specielt over at se film på et 120 tommers lærred. Projektorer har imidlertid en række begrænsninger, såsom lav lysstyrke og kontrast, behovet for at mørklægge rummet samt blæserstøj. For ikke at nævne, at en projektor med ægte 4K-opløsning er DYR! Et stort TV er derfor mere praktisk og har et bredere anvendelsesområde.

6. Det behøver ikke at se grimt ud

En stor, sort TV-skærm er ikke nødvendigvis det mest dekorative, du kan placere i din stue. Eller er det? Moderne TV’er har et slankt og lækkert design, og kan hænges direkte på væggen med smarte løsninger til at skjule ledninger osv. De har også standby-mode og pauseskærme, der viser kunst, så du ikke behøver at glo på et sort hul! Et stort TV kan faktisk være med til at løfte indretningen og blive en naturlig del af rummet.

7. Ingen fortryder, at de har købt et for stort TV. For lille, derimod …

Størrelsen er et af de svære punkter, når du skal købe nyt TV. Her er det let at falde i fornuftig-fælden og vælge det mest nøgterne alternativ. Med risiko for, at du angrer som en synder i helvede, når du har installeret TV’et derhjemme! Ved at vælge det større alternativ undgår du anger og følelsen af at have købt katten i sækken. Du modvirker også trangen til at skifte TV’et ud allerede efter et år eller to. På den måde kan et stort TV faktisk være en god investering!

https://www.youtube.com/watch?v=HuVHUwMHgwc

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Black Week? Køb ikke nyt TV, før du har læst dette

Sådan vælger du det rigtige Samsung-TV

Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Scroll to Top