Guide: Guide: Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Guide: Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Usikker på, hvor stort TV’et skal være? Vær ikke en forsigtigper, er vores råd! Her er syv gode grunde til at tænke STORT, næste gang du skal købe TV.
Annonce
Annonce
forfatter

Når du skal have nyt TV, er det første og vigtigste valg selvfølgelig skærmstørrelsen. Og her er der ingen grund til at være konservativ: Så længe du har plads og penge nok, skal du bare gå efter det største og bedste TV, du har råd til!

Der findes allerede masser af gode råd og retningslinjer for, hvor stort TV’et bør være, men de er meget nøgterne, lidt forældede og i bedste fald vejledende. Hvis du vil have gode TV-oplevelser, skal du ikke være bange for at gå lidt amok!

55 og 65 tommer har længe været de mest populære størrelser blandt flertallet af forbrugere, men i år vil endnu flere vælge 75 tommer eller mere.

Med andre ord: Hvis du vil undgå, at naboen køber et større TV’er end dig, så læs videre.

Her kommer syv gode grunde til at vælge et STORT TV …

1. Priserne er blevet lavere

Prisen og størrelsen på TV’er har altid gået hånd i hånd. De første fladskærme, der blev lanceret i begyndelsen af 2000’erne, målte omkring 40 tommer og kostede en formue. 50 og 60 tommer var længe uopnåeligt, medmindre du var bankrøver, lottomillionær eller havde arvet en virksomhed. Men efterhånden er prisen pr. tomme blevet mere menneskelig, og du behøver ikke at være højt på strå for at unde dig selv en storskærm.

2. Billedkvaliteten er blevet meget bedre

På nutidens 4K- og 8K-skærme er billedet så skarpt, at det ikke er muligt at skelne de enkelte pixels fra hinanden. Så medmindre du sidder en meter fra skærmen, behøver du ikke at bekymre dig om rudemønster, synlig pixelstruktur eller andre slags forvrængning.

 

3. Et større TV giver bedre oplevelser

Alle, der har været i biografen, ved at et billede, der fylder synsfeltet, virker mere realistisk og giver bedre nærværsfølelse. Film er skabt til at ses på en stor skærm, og de fleste TV-serier tager sig også bedst ud i stort format. Det er lettere at få selv de mindste detaljer med. Det er selvfølgelig ikke alt TV-indhold, der fungerer lige godt, men her opvejer fordelene ulemperne efter vores mening.

4. Et større TV tiltrækker et større publikum

I dag går alle rundt med deres egen “egoskærm” i lommen. Så hvad skal man med endnu en lille skærm? En rigtig storskærm passer derimod perfekt, når du vil dele oplevelsen med andre. At se TV, film, serier og live sport er blevet en social ting, der kan samle familien eller vennerne i sofaen. Det er også perfekt til billedpræsentationer.

5. Et stort TV kan erstatte en projektor

Hardcore hjemmebio-fans sværger til lærred og projektor, når de skal se film. Og der er da også noget helt specielt over at se film på et 120 tommers lærred. Projektorer har imidlertid en række begrænsninger, såsom lav lysstyrke og kontrast, behovet for at mørklægge rummet samt blæserstøj. For ikke at nævne, at en projektor med ægte 4K-opløsning er DYR! Et stort TV er derfor mere praktisk og har et bredere anvendelsesområde.

6. Det behøver ikke at se grimt ud

En stor, sort TV-skærm er ikke nødvendigvis det mest dekorative, du kan placere i din stue. Eller er det? Moderne TV’er har et slankt og lækkert design, og kan hænges direkte på væggen med smarte løsninger til at skjule ledninger osv. De har også standby-mode og pauseskærme, der viser kunst, så du ikke behøver at glo på et sort hul! Et stort TV kan faktisk være med til at løfte indretningen og blive en naturlig del af rummet.

7. Ingen fortryder, at de har købt et for stort TV. For lille, derimod …

Størrelsen er et af de svære punkter, når du skal købe nyt TV. Her er det let at falde i fornuftig-fælden og vælge det mest nøgterne alternativ. Med risiko for, at du angrer som en synder i helvede, når du har installeret TV’et derhjemme! Ved at vælge det større alternativ undgår du anger og følelsen af at have købt katten i sækken. Du modvirker også trangen til at skifte TV’et ud allerede efter et år eller to. På den måde kan et stort TV faktisk være en god investering!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

LG Display tilbyder flere nye OLED-skærmstørrelser i 2021, deriblandt en længe ventet 42-tommer. Spørgsmålet er, hvilken af TV-producenterne der først bider på.
LG fremviser både små og store TV’er under CES 2021, men det her tager prisen.
TCL satser kraftigt på den nye MiniLED-teknologi med flere modeller på vej i 2021.
LG har en række TV-nyheder på vej i år, inklusive et helt nyt OLED-panel!
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.
De mest eksklusive surround-processorer fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får langt om længe sidste skrig inden for videokort. Bl.a. med 8K.
JBL fejrer 75 år med jubilæumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retro-forstærker SA750. We wanna rock!
4K-laserprojektorer har hidtil været frygtelig dyre, men det agter LG at gøre noget ved.
Tidligere medarbejdere beskylder Huawei for diskrimination og for at blande sig i deres privatliv.
Samsung har fornyet deres flagskibe. Nu endelig med rumkorrektion – og AirPlay 2.
Kan det blive det næste store inden for billyd?
Ni nye kinesiske techfirmaer er nu blokeret i forhold til amerikanske investorer.
Renaults ikoniske minibil bliver elektrisk, men du må vente på den.
Dårligt batteri på Sonos Move? Nu kan du skifte det selv.
Når lanceringfesten holdes på nettet, kan man lige så godt gøre det ekstravagant.
Succesforfatteren bag “Bosch” udgiver ny serie på Netflix.
Ny infotainment-skærm dækker hele instrumentbrættet.
Acers chromebook-nyheder har mere power end mange PC-bærbare.