Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Sådan læser du modelkoderne på Samsungs TV’er

OLED, QLED, Neo QLED … ¿Qué sagde du? Vi hjælper dig med at afkode Samsungs TV-modelkoder. *Nu opdateret med 2023-modeller*

Skrevet af / 27/06/2023 - 17:00
Sådan læser du modelkoderne på Samsungs TV’er

Samsung-TV-modeller som The Frame og QLED-serierne er blevet meget populære blandt nordiske TV-købere. Men hvordan skelner man mellem de forskellige modeller, så man er sikker på at gøre det rigtige køb?

Her på Lyd & Billede modtager vi jævnligt spørgsmål fra forvirrede læsere, der søger vejledning i TV-junglen. Produktnavne og modelkoder kan være svære at tyde – ja, nogle typebetegnelser er endda så kryptiske, at selv de professionelle har svært ved at identificere de forskellige modeller. Ikke underligt, at en stakkels TV-køber kan blive overvældet!

Over 100 forskellige Samsung-modeller

Samsung er en af de producenter, vi ofte får spørgsmål om. Den sydkoreanske elektronikgigant er verdens største TV-producent, hvilket afspejler sig i bredt modeludvalg ude i butikkerne. Et hurtigt kig på nettet viser, at der findes over 100 forskellige Samsung-modeller at vælge imellem, med et bredt spektrum af kvaliteter, skærmstørrelser og ikke mindst priser.

Når du skal ud og handle TV eller får et tilbud i postkassen, er det vigtigt at læse det med småt. I tilbuddene fokuseres der normalt kun på størrelse og pris, mens selve modelkoden ender i baggrunden. Hvis man ikke er opmærksom, kan man ende med et TV, der er forkert i forhold til ens behov eller er ved at være forældet!

Derivatmodeller

Vær opmærksom på, at visse Samsung TV-modeller også findes i forskellige versioner. Her taler vi om såkaldte derivatmodeller, hvor det kun er små forskelle i f.eks. farve, design eller tilbehør, der adskiller dem fra hinanden.

Det er ikke ualmindeligt, at de store detailkæder bestiller et parti TV’er med et bestemt farvevalg, design og/eller tilbehør. Det kan skyldes ønsket om at undgå direkte priskonkurrence eller at kunne tilbyde en eksklusiv model. Hvis man er i tvivl om forskellen mellem to modeller, kan det betale sig at tjekke specifikationerne eller kontakte butikken eller producenten direkte.

Sådan læser du Samsungs modelkoder

Når man læser Samsungs modelkoder (eller andre producenters, for den sags skyld), er det vigtigt at kunne skelne mellem paneltype, skærmstørrelse, modelserie og årgang. Modelkoderne bruges nemlig til at angive, hvilken skærmstørrelse TV’et har, hvilken modelserie/kvalitetsklasse det tilhører (f.eks. Q60 eller Q70), og ikke mindst hvilket modelår, der er tale om.

Dertil kommer information, som mest er relevant for producenten/importøren, f.eks. hvilken region det er lavet til.

Opdatering 27. juni 2023: Selv om vi nu er halvvejs i 2023, er der fortsat mange af sidste års modeller på markedet. Derfor kan det være en god idé at kaste et ekstra blik på modelkoden, før man køber.

Bemærk: For model-året 2023 har Samsung skiftet til forbogstavet “T” for at adskille de nordiske modeller fra det øvrige europæiske marked, mens slutbogstavet “C” indikerer, at der er tale om en 2023-model (2022-modellerne har bogstavet “B”).

For Samsungs vedkommende er det vigtigt at skelne mellem CU-serien, der har almindeligt LCD-panel, Q-serien med kvanteprikker (Quantum Dot), som giver et bredere farvespektrum, samt de nye QN-modeller, der er flagskibsmodellerne med såkaldt Mini-LED bagbelysning. Vi må heller ikke glemme de nye OLED-modeller med forbogstavet “S”.

Hvordan finder jeg ud af, hvilket Samsung-TV jeg har?

Tip: Hvis du ikke ved, præcis hvilken model du allerede har, kan du tjekke det i TV-menuen under Indstillinger/Kundesupport/Om dette TV:

Når du står i butikken, kan du nemt finde modelkoden ved at tjekke energimærkningen, som er klæbet på TV-skærmen:

Herunder kan du se en tabel, som forklarer de forskellige bogstaver og tal i Samsungs modelnavn.

Eksempel 1 – Samsung UE55BU8075UXXC (2022)

Samsung UE55BU8075UXXC (2022)
UE55BU8075UXXC
U Panel LED-LCD
E Region Europa
55 Skærmstørrelse 55″
B Modelår 2022

(A=2021, B=2022, C=2023)

U UHD ja/nej Ja
8075 Model 8000-serien
U TV-tuner (K=T2/C, U=T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk

Eksempel 2 – Samsung TU75CU8075UXXC (2023)

Samsung TU75CU8075UXXC (2023)
TU75CU8075UXXC
T Region Norden
U Panel Standard LED-LCD
75 Skærmstørrelse 75″
C Modelår 2023
U UHD ja/nej Ja
8075 Model 8000-serien
U TV-tuner (K = T2/C, U = T2/C/S2, T = twin)
XXC Version Nordisk
Læs også Købt "nyt" Samsung-TV for nylig? Så lad hellere være med at læse dette... Så er de her - en lavine af nye Neo QLED 8K, 4K og OLED-modeller. Den største skærm bliver på hele 98 tommer!

Eksempel 3 – Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)

Samsung TQ65QN95CATXXC (2023)
TQ65QN95CATXXC          
T Region Norden
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skærmstørrelse 65″
QN Type Neo QLED (MiniLED)
95 Model 95-serien (4K topmodel)
C Modelår 2023
T TV-tuner Twin
XXC Version Nordisk
Læs også Ny fuldtræffer fra Samsung? Et af Samsungs allerbedste TV’er er tilbage i en ny 2023-version: QN95C er en imponerende synsoplevelse fra alle vinkler, men Samsung har også foretaget nogle interessante ændringer.

Eksempel 4 – Samsung GQ65S95CATXZG (2023)

Samsung GQ65S95CATXZG (2023)
GQ65S95CATXXC          
G Region Tyskland
Q Panel Premium (OLED, QLED eller Neo QLED)
65 Skærmstørrelse 65″
S Type OLED
95 Model 95-serien (4K topmodel)
C Modelår 2023
T TV-tuner Twin
XZG Version Tyskland/EU

OBS: Husk, at modelkoden kun bruges til at skelne mellem forskellige produkter i sortimentet. For at være sikker på, at TV’et har de funktioner og finesser, du er ude efter, er det selvfølgelig også vigtigt at tjekke specifikationerne for hver enkelt model.

Tip:www.displayspecifications.com kan du finde detaljerede specifikationer for forskellige TV-modeller.

Tip:www.displaywars.com kan du lave en visuel sammenligning af forskellige TV-skærmstørrelser.

Har du flere spørgsmål om Samsungs modelkoder? Hvilken TV-producent vil du gerne have, at vi afkoder næste gang? Sig din mening i kommentarfeltet herunder!

 

 

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Black Week? Køb ikke nyt TV, før du har læst dette

Sådan vælger du det rigtige Samsung-TV

Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Scroll to Top