Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Zack Snyder’s Justice League

Alle tiders største og mest vellykkede remake

Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.

Skrevet af / 17/03/2021 - 13:25
Zack Snyder’s Justice League
Tor Aavatsmark

Med storfilmen Justice League (2017) skulle Warner Bros. og DC Comics endelig tage kampen op med overmagten Marvel fra Disney-koncernen.

Læs også Justice League DC’s superhelte forsøger sig med en Avengers, men de er hverken lige så friske eller interessante som deres Marvel-fætre.

Kunstnerisk uenighed

Der var nok mange af Warners spidser, der blev overrasket (eller ligefrem skuffet) over, hvor mørk instruktør Zack Snyder gjorde tvekampen mellem DC-ikonerne Superman og Batman i sin første film for selskabet.

Stærk uenighed mellem studieledelsen og instruktøren førte til en lang og broget indspilning af Justice League. Da Snyder så ovenikøbet oplevede en personlig familietragedie, trak han sig fra projektet.

I forbindelse med relanceringen sagde filmens producent (og Zacks kone) Deborah Snyder til Vanity Fair, efter at have set 2017-versionen for første gang:

It was just… it’s a weird experience. I don’t know how many people have that experience. You’ve worked on something for a long time, and then you leave, and then you see what happened to it.

Selv om det meste af den færdige film var instrueret af Joss Whedon, som både radikalt omskrev og genindspillede mange af scenerne, klistrede Warner Snyders navn på plakaten – som instruktør!

Resultatet var en underlig og totalt uforløst filmoplevelse. Men fire år og 420 millioner kroner senere får Snyder nu sin hævn.

(Foto: HBO)

Det mest omfattende remake nogensinde

Snyder hævder hårdnakket, at han aldrig har set 2017-versionen af filmen. Instruktøren blev angiveligt advaret af sin kone om, at han absolut ikke skulle se den. Noget, vi har svært ved at tro, men nu har han i hvert fald lavet en næsten ny film.

Vi har et noget ambivalent forhold til Snyders kvaliteter som instruktør. Jo, han har en lejlighedsvis lækker visuel stil (som i Sucker Punch) – en æstetisk nydelse i et miks af lækker fotografering, koreografi, belysning, kostumer og et heftigt soundtrack – men ofte er det mere stil end substans, og historien drukner i glorificerede slow-mo actionscener og glinsende muskler (som i 300).

I Justice League 2.0 formår han imidlertid at balancere mellem polerede “reklamefilm”-scener og en medrivende historie.

Zack Snyder’s Justice League (Foto: HBO)

Historien giver mening

Nu var problemet med Justice League ganske vist ikke den visuelle stil, men snarere et rodet plot, mangel på retning, personer, der kom og gik, samt en ubearbejdet historie, der ikke formåede at trække os ind i handlingen.

I remaket får vi en helt anden oplevelse, hvor historien faktisk giver mening, og personerne og deres motiver bygges op og understøtter de spektakulære (omend stadig lige lovlig computerspilslignende) actionscener.

Fortællingen fremstår langt mere episk, vi føler med superheltene, og selv Jared Leto kommer til sin ret som The Joker i mental ubalance i en nærmest postapokalyptisk epilog.

Læs også Spektakulær afslutning Alle kræfter forenes, når vores helte én gang for alle skal sætte en stopper for ondskaben i en actionfyldt film krydret med gode karakterer og følelser.

I forhold til Avengers-filmene er tonen her meget mere mørk og alvorlig, og nærmest renset for den letbenede komik, vi oplever mellem Thor og Iron Man i Marvel-universet.

Her møder vi ensomme, opportunistiske og desillusionerede superhelte, der har set bedre dage og foretrækker ensomheden, men lader sig overtale til at arbejde sammen for at redde Jorden fra Steppenwolf og hans hær af “forvoksede fluer”.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Menneskeheden er truet

I slutningen af den pompøse og alt for lange Batman v Superman: Dawn of Justice måtte Superman (Cavill) bøde med sit liv. Hverken Batman (Affleck) eller den nytilkomne Wonder Woman (Gadot) kunne redde ham.

Når vi nu møder en træt og lettere resigneret Batman igen, er det en ny ærkefjende, Steppenwolf, der truer Jordens eksistens. Men Batman tager sit samfundsansvar alvorligt og trommer et elitehold af superhelte sammen for at bekæmpe djævelskabet: Batman, Aquaman, Wonder Woman, Flash, Cyborg og (forhåbentlig) en afdød helt skal redde menneskeheden fra de onde aliens.

Læs også Gal Gadot flygter til HBO Mens coronapandemien hærger, og mange biografer er lukket ned, kommer storfilm efter storfilm direkte ud på streaming-tjenesterne.⁠

Af heltene er det nok Gal Gadots helt igennem godhjertede Wonder Woman, der vil tiltrække mest opmærksomhed, men remaket giver ikke alene Snyder et klap på skulderen, men er også en solid oprejsning for den udskældte Ben Affleck i rollen som Batman. Her optræder han med pondus, værdighed og troværdig medmenneskelighed. Hvem skulle have troet det?

Rollen som filmens humoristiske indslag er tilfaldet den unge og uerfarne computernørd Flash (Miller). Noget, der fungerer sådan nogenlunde – indimellem sjovt, men også lidt påtaget. Henry Cavill som Superman er til gengæld en ren posterboy, blottet for skuespiltalent og lige så charmerende som en pose chips.

(Foto: HBO)

Intens og klaustrofobisk

Snyder præsenterer remaket i klaustrofobisk 4:3-format, hvilket klæder historien. Soundtracket af Junkie XL er i alt væsentligt nyt, og en række scener er samlet op fra klipperummets gulv, mens nye scener er indspillet, som både uddyber og forbedrer historien. Og når det gælder instruktion og koreografering af actionscener, er der få, der mestrer kunsten bedre end netop Zack Snyder.

Med remaket giver Snyder os en lidt for lang film, der bedst kan beskriveres som superheltenes svar på Frodos lange march mod Mount Doom i Ringenes herre. Et tætpakket manuskript, javist, men trods de fire timers spilletid føles handlingen sjældent langtrukken og overflødig. De store mængder af testosteron-action dæmpes indimellem behageligt af fintfølende scener med glimrende Diane Lane og Amy Adams.

Når det er sagt: Hvis du ikke er fan af superheltefilm, så er Zack Snyder’s Justice League – trods sine kvaliteter – nok ikke den film, du skal begynde med. Ej heller vil den overbevise dig om, at superhelteverdenen er din kop te. Her får du en intens, lidt for repetitiv overflod af slagsbrødre og -søstre på mission for at redde universet endnu en gang, hvor deres nemesis er lige så hul og uinteressant, som genren nærmest kræver.

Zack Snyder’s Justice League _14 GP0180_COMP_V003086556.tif Zack Snyder’s Justice League _15 JUSTICE LEAGUE HARWOOD HARWOOD HARWOOD HARWOOD GP0240_COMP_V003086559.tif Zack Snyder’s Justice League _4 Zack Snyder’s Justice League _3 Zack Snyder’s Justice League _2
<
>
(Foto: HBO)

Serie?

Vi fatter dog ikke, at filmen, der lanceres eksklusivt på streaming-tjenesten HBO Nordic, ikke i stedet præsenteres som en miniserie på seks episoder. Snyder har jo ligefrem inddelt filmen i seks kapitler!

Hvis det her derimod ER din genre, vil du råhygge dig i hovedpersonernes popcornunderholdende selskab. Fem svage stjerner til Snyders længe ventede epos.

Zack Snyder’s Justice League _17 Zack Snyder’s Justice League _18 Zack Snyder’s Justice League _19
<
>
(Foto: HBO)
Karakter
Zack Snyder’s Justice League

Fakta:

  • HBO
  • Release: 18. marts 2021
  • Instruktion: Zack Snyder
  • Med: Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Henry Cavill, Jeremy Irons, Amy Adams, Diana Lane. J.K. Simmons, Jared Leto, Willem Dafoe, Amber Heard
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 4:00 timer

1 kommentar til “Zack Snyder’s Justice League”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top