Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Unfrosted

Absurd charmerende morsom

Et satirisk comeback med glimt i øjet til stand-up-legenden.

Skrevet af / 03/05/2024 - 04:05
Unfrosted
Tor Aavatsmark

Efter den enorme megasucces med Seinfeld-komedieserien fra 1989-1998 har stand-up-legenden Jerry Seinfeld stort set holdt sig uden for rampelyset.

Der har været et par sæsoner med muntre interviewserier (Comedians in Cars Getting Coffee), og dertil kommer, at manden har holdt liv i sine stand-up-evner på ad hoc-basis. Undertegnede så ham sidst live på det ikoniske Fox Theatre i Atlanta i 2018 – og kunne med det samme se, at han stadig mestrede den ironiske, lidt politiske komediekunst til fingerspidserne.

Læs også Rapkæftede Maisel vender tilbage! I fjerde sæson begynder en af vores favoritserier at vise tegn på træthed.

Med Unfrosted har Seinfeld sat sig selv i instruktørstolen, skrevet manuskriptet og indtaget hovedrollen i en film, der handler om noget så skandaløst som skabelsen af et af USA’s mest elskede morgenmadsmåltider: Kellogg’s Pop-Tarts. En sød kiks, fyldt med syltetøj, som man skulle varme op i brødristeren – og vupti, så var den meget usunde “morgenmad” klar til at blive serveret.

 

De tidlige 1960’ere var en tid præget af teknisk innovation og tro på fremtiden i USA. Den unge præsident Kennedy havde lovet at lande på månen inden udgangen af årtiet, og befolkningen såvel som antallet af arbejdspladser boomede efter krigen – men den sky, der truede hele idyllen, var frygten for en altomfattende atomkrig med Sovjetunionen. En konflikt, der spidsede til under Cubakrisen (1963).

Midt i det hele kæmpede fødevaregiganterne Kellogg’s og Post om morgenmads-tronen.

Unfrosted. (Foto: Netflix)

Seinfeld spiller innovationsdirektøren Bob Cabana hos Kellogg’s, en virksomhed, der i 60’erne blev ledet af arvingen Edsel Kellogg III (Jim Gaffigan). I filmen er Kellogg’s i konstant kamp om markedsandele med Post, der ledes af den berygtede Marjorie Post (Amy Schumer), samt den lidt besværlige “myg” Quaker.

Da det afsløres, at Post har et helt nyt, banebrydende produkt i støbeskeen, bliver stemningen på Kellogg’s dyster, og der indkaldes en krisestab for at håndtere situationen.

Unfrosted. (Foto: Netflix)

Ind kommer den excentriske Donna Stakowski (Melissa McCarthy) og hendes bande af særlinge. Og i baggrunden lurer den skumle mælkemafia, der ledes af den dumme Harry Friendly (Peter Dinnklage, Game of Thrones) – for hvem har brug for mælkebønderne, når man kan nyde sit morgenmåltid uden mælk?

Filmen er for det meste “bare” nonsens – noget Seinfeld ikke er uenig i, da han har kaldt Unfrosted:

…might be the dumbest film ever made.

 

Men dum eller ej, så er det en førsteklasses film af slagsen. Med et voldsomt charmerende plot, der foregår i en idyllisk, uskyldig, pastelfarvet tid, med et imponerende ensemble af skuespillere i absolut topform! Hugh Grant er ubetalelig som den selvhøjtidelige, pompøse Shakespeare-teaterskuespiller Thurl Ravenscroft (det er navnet!), som må supplere sin indkomst ved at spille fjollede morgenmadsmaskotter i platte reklamer.

Og Schumer, McCarthy, Slater og Dinklage stråler i deres corny, men fascinerende roller.

 

Der er ingen tvivl om, at denne brogede flok af skuespillere har det sjovt på arbejde i deres farverige, moderne kostumer, mens de fremfører satiriske monologer. De er sprængfyldte med fornøjelig humor, om end den lidt for ofte er af den “simple” slags. Som Jon Hamms reklamemand, der ønsker at seksualisere reklamer for morgenmadsprodukter, eller JFK, der ikke kan vente med at komme sammen med nogle frodige blonde tvillinger – han er alligevel ude i kulden, efter at Marilyn så forførende har sunget Happy Birthday Mr. President.

Læs også Netflix slår til! Netflix annoncerer 26 kommende nordiske titler.
UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED UNFROSTED
<
>
Unfrosted. (Foto: Netflix)

 

Unfrosted er heller ikke helt fri for politisk brod; vi får blandt andet serveret en 1960’er-version af stormen på Kongressen, hvor Grant bærer de amøbeagtige vikingehorn, som Jacob Chansley blev berømt for at bære den 6. januar 2020. Versionen fra 1963 er dog langt sjovere.

Og chefen selv, Mr Seinfeld, er lige så viril, legesyg og subtilt fjollet i dag, som han var i Seinfelds guldalder. Man kan kun tage hatten af for den måde, han uden skam fletter historiske begivenheder ind i det legende plot. Og hans lidt akavede måde at læse banal dialog på er i verdensklasse. Med sin drengede charme kan han slippe af sted med hvad som helst.

Unfrosted. (Foto: Netflix)

Det er svært at tro, at Seinfeld lige er fyldt 70 år (!), men lad os håbe, at komikeren har mange kreative år tilbage, for det her var rigtig sjovt. Præcis den slags lette, eskapistiske film, vi har brug for lige nu. 5 stjerner.

Læs også Kampen om status og milliarder Jeff Daniels kan mere end at spille med i "dumme" komedier.

Unfrosted får global Netflix-premiere den 3. maj.

Jerry Seinfeld, “Unfrosted”. (Foto: Netflix)
Karakter
Unfrosted

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 3. maj 2024
 • Instruktør: Jerry Seinfeld
 • Medvirkende: Jerry Seinfeld, Amy Schumer, Jim Gaffigan, Melissa McCarthy, Hugh Grant, Peter Dinklage, Christian Slater, James Marsden, Jon Hamm, Sarah Cooper, Max Greenfield, Bill Burr
 • Genre: Komedie
 • Land: USA
 • År: 2024
 • Tid: 1:37 t.
 • Karakter: 5
 • IMDb

1 kommentar til “Unfrosted”

 1. Peter Lorentz

  Jeg plejer at være til det meste inden for komedie genren… men i denne komedie var der godt nok langt imellem de sjove indslag.

  Jeg kan ikke anbefale den.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top