Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: A Man in Full

En mægtig og patosfyldt mands store fald

Jeff Daniels kan mere end at spille med i "dumme" komedier.

Skrevet af / 02/05/2024 - 09:05
A Man in Full
Tor Aavatsmark

Hvad sker der, når en af Sydens mest magtfulde ejendomsmoguler risikerer at blive efterladt uden penge, privatjet, luksus-ure, status og en yndig trofækone? Charlie Croker (Jeff Daniels, Dum og dummere) befinder sig midt i denne delikate situation.

Efter at have holdt en forrygende, selvcentreret 60-års fødselsdagsfest, komplet med Shania Twains akustiske solo You’re Still the One, har Atlantas største ejendomsinvestor en helvedes masse tømmermænd næste dag. Topfolkene i banken har været efter ham i lang tid, og nu vil de have den milliard dollars, han skylder dem, eller allerhelst have Croker til at gå konkurs.

 

I spidsen for “bødlerne” står den usikre mellemleder af en bankmand, Raymond Peepgrass (Tom Pelphrey), som mildest talt har et kompliceret forhold til Croker. Peepgrass (eller “Peepy”, som Croker nedladende kalder ham) ligner Clark Kent, er til tider stammende usikker og har aldrig i sit liv stået op for sig selv. Han lader sig endda udmanøvrere af sit finske one-night-stand, som nu forsøger at frarøve ham alle fremtidige indtægter.

I Croker ser han en barsk alfahan, som han både foragter og beundrer dybt. Han vil gerne være som ham, samtidig med at han længes efter at knuse ham økonomisk.

Læs også G(alt)enialt charmerende Miniserien baseret på Patricia Highsmiths Tom Ripley-romaner er blevet rystende god filmkunst.

Hans chef, den hårde eks-militærmand Harry Zale (Bill Camp), ser endelig en mulighed for at slå ned på de bastardiserede, hensynsløse milliardær-kapitalister – og ser det som sin borgerpligt at pulverisere Crokers ejendomskonglomerat.

Croker selv har én stor svaghed: Hybris! Han er overbevist om, at han er større end verden, fuldstændig usårlig og uovervindelig. En akilleshæl, som faktisk kan tvinge ham og hele imperiet i knæ. Og med et svigtende knæ er han, uden at erkende det, bogstaveligt talt, næsten allerede i knæ.

Jeff Daniels, “A Man in Full”. (Foto: Netflix)

I den finansielle kamp med Atlanta-banken vælger han og hans kloge advokat, Mr White (Aml Ameen), at slå hårdt tilbage i den tro, at angreb er det bedste forsvar. Men i skyggerne lurer dårlige økonomiske beslutninger, hårde konkurrenter og en mishandlet ekskone (Diane Lane). Som gribbe kredser de nu om deres sårede bytte.

Seriens skaber er en af de førende ringræve i Hollywood, David E. Kelley. Legenden bag succeser som Chicago Hope, Ally McBeal, Goliath og Big Little Lies har (som sædvanlig) en upåklagelig fornemmelse for, hvad der appellerer til et blandet streaming-publikum.

Læs også Psykedelisk tørke Vores livstrætte advokat må denne gang gå op imod vandbaroner i det tørkeramte Californien. Interessant og indimellem sært, men ikke lige så underholdende som tidligere sæsoner.

Og apropos Goliath, serien om den uselviske advokat, der forsvarer dem, der står nederst på rangstigen, så får vi i A Man in Full også en solid sidehistorie om juridisk uretfærdighed og hverdagsracisme. Under en konfrontation med politiet bliver manden til Crokers (sorte) sekretær slået, sparket og mishandlet, og han begår den fejl at slå igen. Lige ind i buret går det – med mr. White som den (forhåbentlig) frelsende engel.

Men med deres midler indefrosset og en hidsig bank i hælene kæmper Croker & Co for at betale den store kaution. Samtidig ser vi konturerne af Peepys korstog, som mere er en personlig vendetta mod Croker – på linje med Paul Giamattis besættelse af Damian Lewis i HBO-hittet Billions.

A Man in Full_1 (4) A Man in Full_1 (14) A Man in Full_1 (2) A Man in Full_1 (10) A Man in Full_1 (6) A Man in Full_1 (15) A Man in Full_1 (13) A Man in Full_1 (8) A Man in Full_1 (11) A Man in Full_1 (3) A Man in Full_1 (12) A Man in Full_1 (7) A Man in Full_1 (9) A Man in Full_1 (5)
<
>
A Man in Full. (Foto: Netflix)

A Man in Full er langt fra et realistisk portræt af den amerikanske finanselite og deres komplekse forhold til banksystemet, men serien har masser af bid! Dialogen er vittig, frisk, legende og original, og skuespillerne svælger i deres besynderlige roller.

Daniels får mulighed for at brillere som en fræk, hovmodig magnat med en bred sydstatsaccent og en foragt for de fleste mennesker, ikke mindst dem, der viser tegn på svaghed. Han er optaget af statussymboler, magtposition, offentligt image og ikke mindst sit eftermæle. Dette ønske om storhed har fået ham til at bygge en af de mest magtfulde skyskrabere i Atlantas centrum – et projekt, han risikerer at knække ryggen på.

A Man in Full. (Foto: Netflix)

Pelphrey gør et fantastisk stykke arbejde som den krybende karakter, der higer efter anerkendelse og at blive set, og Zale er fremragende som den hårdtslående bulldog. De kvindelige roller står lidt i skyggen, hvilket er en skam, for Lane, Lucy Liu og Sarah Jones (For All Mankind) portrætterer alle interessante karakterer.

Fængselshistorien og kampen i retssystemet stjæler til sidst lidt for meget skærmtid, men er samtidig med til at menneskeliggøre Croker og blive et anker af normalitet i serien. Samtidig står den i en mærkelig kontrast til resten af historien, som er (bevidst) satirisk.

Læs også Sovjetunionen kom først til Månen! Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?

Satire, om end ikke af den bedste slags, men absolut velfungerende, vellavet og bundsolid underholdning. Længe leve hybris! 4 stærke stjerner.

Miniserien A Man in Full har Netflix-premiere den 2. maj.

A Man in Full. (Foto: Netflix)
Karakter
A Man in Full

Fakta:

 • Netflix
 • Release: 2. maj 2024
 • Instruktør: Regina King
 • Medvirkende: Jeff Daniels, Tom Pelphrey, Diane Lane, Lucy Liu, William J. Harper, Aml Ameen, Sarah Jones, Jon Michael Hill, Chanté Adams
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2024
 • Tid: 4:26 t.
 • Karakter: 4
 • IMDb

1 kommentar til “A Man in Full”

 1. Kurt Lassen

  Fin anmeldelse, men spørgsmålene om den bevidste eller ubevidste brug af satire kan man til rigt mål finde svar på i Tom Wolfes legendariske murstensroman af samme navn, som serien bygger på. Og som den moderniserede filmatisering, på trods af det stjernespækkede skuespillerfelt, end ikke kommer i nærheden af…

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top