Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: The English

Et nyskabende western-epos!

Actionvante Emily Blunt imponerer i sin første - komplekse - western.

Skrevet af / 09/11/2022 - 10:21
The English
Tor Aavatsmark

Fyrige Emily Blunt har længe imponeret os med sin store alsidighed. Hun har bevæget sig fra dejlig, legende actionheltinde (Edge of Tomorrow, The Adjustment Bureau), via tungt drama (Sicario) og flirtende kostumedrama (The Jane Austen Book Club, The Young Victoria) til skælvende monster-spænding (A Quiet Place). Men vi har aldrig set briternes stolthed i en western – det var sørme på tide! 

For et par uger siden var vi vidne til det spektakulære sidste afsnit af Ringenes Herre: Magtringene på Prime Video. En serie, der utvivlsomt har sikret Jeff Bezos & Co. en hærskare af nye abonnenter. Men én svale gør som bekendt ingen sommer. 

Vi har for nylig kåret Taylor Sheridans medrivende western-epos, 1883, som Årets bedste tv-serie; nu kommer Hugo Blick med en ny westernserie, der foregår på samme tid og sted – men af en helt anden støbning. Hvis Amazon fortsætter med lignende kvalitetsserier og film i fremtiden, vil størstedelen af de nye Ringenes Herre-abonnenter nok føle sig godt tilpas hos Prime Video. 

 

Det forjættede land, med mælk og honning 

I Herrens år 1890 er vi hensat til det golde, øde, endeløse prærielandskab i Oklahoma, Nebraska og Wyoming; ‘The American Heartland’. Nybyggerland, frarøvet indianerne, som fyldes op af europæiske immigranter på jagt efter et nyt og bedre liv. 

Til en nyanlagt ‘by’, bestående af ét skummelt hotel, ankommer aristokraten Lady Cornelia Locke (Blunt), med hendes smukkeste kjoler, blondehandsker og hat med matchende slør. Hun er på jagt efter manden, der slog hendes søn ihjel, men møder kun et koldt, lovløst, mandsdomineret/chauvinistisk og brutalt samfund. 

Seriens skaber er Hugo Blick (The Shadow Line), der også fungerer som miniseriens producer, instruktør og manuskriptforfatter. Og forfatteren har skrevet et komplekst, særdeles ambitiøst og skræmmende intelligent manuskript. 

Læs også Slut med at dele Netflix-kontoen gratis! Netflix har længe arbejdet på at stoppe deling af passwords - nu tager streaming-giganten affære.

Dyk ned i mørket

Blick tager os med dybt ned i de mørkeste afkroge af det menneskelige sind – fornedrelse, vold, racisme, undertrykkelse, men også glæde og en brændende livsgnist. I dette totalt misogyne samfund er der trods alt nogle stærke kvindeskikkelser, som modigt skiller sig ud. Først og fremmest Cornelia i sin utrættelige søgen efter den modbydelige mand, der er ansvarlig for hendes søns pinefulde død, men også nybyggerkvinden Martha Myers (Valerie Pachner), der magter at slå fra sig og forsvare sine nærmeste. 

Til at begynde med ved vi intet om Cornelias baggrund, men efterhånden får vi afdækket hendes dramatiske forhistorie; en fortid, som også trækker tråde til hendes redningsmand, Pawnee-indianeren Eli Whipp (Chaske Spencer). 

Whipp er en ensom ulv, men en pragmatisk en af slagsen. Pawnee-indianerne lå i krig med så mange indianerstammer, at han lige så godt kunne melde sig til den amerikanske hær som spejder. Nu er han færdiguddannet og leder efter nyt land i Nebraska. Lidt modvilligt slutter han sig til ‘hjælpeløse’ Cornelia på hendes usædvanlige jagt. 

The English 1 5 1
The English (Foto: Prime Video)

Outreret

Blick har skabt en slags miks af klassisk western, krimi, Westworld og legende Tarantino-vold, akkompagneret af en flok herligt outrerede personager. Det er ofte mørkt og håbløst, men ironien og en skarp replik er der aldrig mangel på. Som Whip lakonisk fortæller Lady Locke: 

The difference between what you need and what you want is what you can put on a horse.

Samspillet mellem den tilsyneladende vævre Blunt og den mutte eneboer Spencer er slående, og får os seere til virkelig at engagere os i historien og parrets uvisse skæbne. Blick har fuld kontrol over karakterudviklingen, hvor han guider os gennem deres nuværende misere, akkompagneret af jævnlige tilbageblik i tiden. Menneskene, de møder undervejs, tilføjer yderligere lag til deres komplekse personlighed, samt udvider narrativet på fremragende vis. 

Blunt er som skabt til rollen, hvor hun i vanlig stil blander sin femininitet med hård action og dristige replikker. Som når Cornelia så rammende siger til sin ledsager: 

You think I’m travelling with hope? No, Eli – just without fear.

The English 1 7 1
The English (Foto: Prime Video)

Kan hævnen slukke tørsten?

I centrum af handlingen står Cornelia og Whipp og deres højst private jagt på en (forhåbentlig) forløsende hævn. Men de underliggende tråde favner et meget bredere spektrum, hvor spørgsmålet om race og den hvide mands behandling af den oprindelige befolkning er i højsædet. Absolut ikke en historie, vores race kan være stolte af, men i Blicks verden bliver den aldrig moraliserende eller påtaget – han skildrer den slet og ret, som den var. 

Magt, vel at mærke mænds magt over kvinder, ulmer hele tiden lige under overfladen; uden at der bliver talt så meget om den, men den ses. Lige fra den degenererede hotelejer (Ciarán Hinds), til nybyggermændene og Cornelias nemesis. De eneste, der kommer godt ud af det, er Eli og den sindige og lovlydige sherif i Hoxem, Wyoming, Robert Marshall (Stephen Rea, The Crying Game). Marshall får hænderne fulde med en række bestialske mordgåder, men lader sig aldrig slå ud eller mister målet af syne. En fantastisk karakterskuespiller. 

Læs også A Quiet Place En annerledes postapokalyptisk film med en iboende uhyggelig stemning.

Det tomme, enorme prærielandskab i hjertet af Amerika (faktisk indspillet i Spanien), fremstår i al sin glans i sin egen rolle, hvor det ofte afspejler skuespillernes tomhed og rastløse søgen efter en ny start. Det hele er smukt fotograferet af Arnau V. Colomer (Tom Clancys Jack Ryan), i såvel storslåede landskab som nærbilleder af natur, mennesker – og afhuggede lemmer. 

 

The English 1 2 1 The English 1 3 1 The English 1 4 1 The English 1 6 1 The English 1 9
<
>
The English (Foto: Prime Video)

Bristede drømme 

Europæerne kom til USA med håbet om et bedre liv i det forjættede land, men mange fik, som så eklatant skildret i 1883, deres drøm brutalt knust i mødet med et nybyggersamfund, der til dels var baseret på lovløshed, brutalitet, stammekrig og den stærkestes ret. Den ofte ugæstfri natur gjorde ikke rejsen, eller livet på prærien, nemmere. 

Denne naturlige brutalitet og råhed kolliderer med menneskets psyke og sindelag i et nærmest perfekt miks i ‘The English’. 

En af årets stærkeste og smarteste serier – men bestemt ikke for alle; for dette er indimellem både mørkt og særdeles komplekst. 6 stjerner. 

Anmeldelsen er baseret på alle seks afsnit af miniserien, som frigives på premieredagen den 11. november på Prime Video i Norden. 

Læs også Mere overklasse-smålighed Vi er flyttet fra tropiske Hawaii til billedskønne Sicilien, men grundpræmisset er det samme.
The English 1 8 1
The English (Foto: Prime Video)
Karakter
The English

Fakta:

  • Prime Video 
  • Release: 11. november 2022 
  • Instruktion: Hugo Blick 
  • Medvirkende: Emily Blunt, Chaske Spencer, Stephen Rea, Valerie Pachner, Rafe Spall, Tom Hughes, Toby Jones, Ciarán Hinds 
  • Genre: Western 
  • Land: USA 
  • År: 2022 
  • Tid: 6:00 t. 
  • Karakter: 6 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top