TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Spiderhead

Forvirringsmysterie

Et fascinerende actionkrimiplot fortaber sig i meningsløst kaos.

forfatter
Publiceret 17/06/2022 - 16:40
Karakter
Action
Spiderhead

Chris Hemsworth er blevet en af verdens største blockbuster-skuespillere efter sit potræt af tordenguden Thor i ti (!) Marvel-film. Han har også en meget høj status blandt de habitklædte herrer hos Netflix, efter at han har sikret streaming-giganten en af de største seersucceser som benhård actionhelt i Extraction.

Læs også Actionfest a la Thor Chris Hemsworth kan mere end at kaste en stor hammer. Han er også meget kapabel med store skydevåben.

Men måske tilliden til ham er lidt for stor, for sjældent har vi set et større spild af talent end i Spiderhead.

 

To indsatte i et elitefængsel, Jeff (Miles Teller, The Offer) og Izzy (Smollett), får mulighed for en afkortet fængselsstraf ved at melde sig som medicinske forsøgskaniner. Vi skifter scene til et meget eksklusivt laboratorium på en tropisk ø – tydeligvis inspireret af James Bond. Den gådefulde mand, som styrer det hele, dr. Abnesti (Hemsworth), holder kortene tæt ind til kroppen, når han manipulerer med sine forsøgspersoner.

Ser man på det kreative team, som står bag filmen, bliver man endnu mere overrasket over det forvirrende og til dels usammenhængende resultat. Joseph Kosinski, som både har Oblivion, TRON: Legacy og Top Gun: Maverick på CV’et, har instrueret. Og Paul Wernick og Rhett Reese (som bl.a. står bag manuskriptet til Deadpool) har påtaget sig opgaven med at transformere George Saunders’ novelle til film – men forsøgene på intelligent, bidende satire er forgæves.

Spiderhead 7
(Foto: Netflix)

Ved at fylde sine frivillige fanger/forsøgskaniner med psykedeliske stoffer, der elegant doseres i en app på Abnestis telefon, optræder den eksperimentelle psykolog/fangevogter som dommer, bøddel og Gud i sit fornemme laboratorium.

Fangernes humør skifter pludseligt mellem vrede, glæde, kådhed, tristhed, underdanighed, angst og det dybt irrationelle. Det hele kontrolleres med et swipe fra Hemsworth. Umiddelbart fascinerende nok, men plottet og dramaturgien er uharmonisk og hopper rundt i en klipning, der er næsten lige så absurd som Abnestis psykedeliske stoffer.

For gøre forvirringen total er der ustandselig usammenhængende tilbageblik, der har til formål at forklare hovedpersonerne, deres baggrund, og hvorfor de befinder sig bag lås og slå.

Spiderhead 8 Spiderhead 2 Spiderhead 3 Spiderhead 4 Spiderhead 5 Spiderhead 6 Spiderhead 9
<
>
(Foto: Netflix)

Abnesti er den mest interessante figur og har klart sociopatiske træk, men hverken Kosinski eller Hemsworth lykkes med at formidle personens dybde og kompleksitet. Det virker, som om hele holdet bag har taget alt for let på opgaven og nærmest glemt den krævende moralfilosofi i Saunders’ novelle.

Det mest positive, vi kan fremhæve, er overbevisende set-design, lækker fotografering og en habil indsats fra Miles Teller – men alt i alt fortjener roderiet ikke mere end to sølle stjerner.

Spiderhead har verdenspremiere på Netflix den 17. juni. Vi anbefaler dog at bruge fredag aften på noget helt andet!

Læs også Alle de nye streaming-titler i juni Her er de film og serier, du kan streame i juni. Deriblandt ikke mindst 2. sæson af Only Murders in the Building.
Only Murders in The Building sesong 2 1
Fakta
  • Netflix
  • Release: 17. juni 2022
  • Instruktion: Joseph Kosinski
  • Med: Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett, Charles Parnell, Nathan Jones, Tess Haubrich, Daniel Booko, BeBe Bettencourt
  • Genre: Actionkrimi
  • Land: USA
  • År: 2022
IMDB Rating
Spiderhead | June 17, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Rigtig dårlig film

Ufuldendt alien-fjolleri Der var en tid, hvor Netflix åbnede tegnebogen – og deres enorme abonnentbase – for enhver håbefuld filmnørd. Den tid er nok forbi.
Mere skøn forvirring fra Westworld Efter en langvarig coronapause er Westworld tilbage på sporet – og i højere grad tilbage til sine rødder.
Nyt Netflix-abonnement med reklamer lige om hjørnet Netflix-topchef begrunder det nye tiltag med, at streaming-giganten taber for mange potentielle brugere på gulvet.
NY Stranger Things 4 II-trailer! Netflix har netop udsendt en ny trailer til det afsluttende kapitel af 4. sæson af Stranger Things.
“You know nothing, Jon Snow!” HBO Max annoncerer endnu en spinoff-serie fra Game of Thrones-universet.
Du kender spillet – nu kommer filmen snart! Filmen baseret på det ikoniske bilspil Gran Turismo får premiere den 11. august 2023.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend