Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, 1. del

Den skælmske røverdatter tryllebinder os stadig

Netflix har på skånsom vis "opdateret" Astrid Lindgren-klassikeren.

Publiceret 26/03/2024 - 00:01
Ronja Røverdatter, 1. del
Tor Aavatsmark

At lille Skandinavien skulle fostre tre af verdens fremmeste børnebogsforfattere er ret så utroligt. 

Alle kender til de medrivende, ofte noget skræmmende, kløgtige og rørende fortællinger fra Danmarks H.C. Andersen. For evig udødeliggjort med Den lille havfrue, Kejserens nye klæder, Den standhaftige tinsoldat og Den lille pige med svovlstikkerne og mange flere. 

I lille Vimmerby i Småland voksede Astrid Lindgren (1907-2002) op, og hun gav os et af historiens mest imponerende forfatterskaber. At Nobelkomiteen aldrig gav hende Nobels litteraturpris er en forbigåelse af drakoniske dimensioner. 

Og selv om Roald Dahl ikke præcis var født og opvokset i Norge, så var han dog af 100 procent norsk herkomst – hvilket da også har præget hans særegne forfatterskab. 

Verdenslitteratur

Alle tre skabte verdenslitteratur på hver sin helt særegne og originale måde, som blev klassificeret som børnelitteratur. Men deres bøger var ofte så mangefacetterede og komplekse og med en så dyb, subtil mening, at de ramte et langt bredere segment end børn. 

Ronja Røverdatter, del I (Foto: Netflix)

Der findes næppe en 40-årig, som ikke finder glæde, smerte og en dybere forståelse af livet efter at have læst Brødrene Løvehjerte. 

Astrid Lindgren har fortryllet millioner af barn, teenagere, voksne og ældre med sine fascinerende og ligefremme fortællinger om Pippi, Emil fra Lønneberg, Brødrene Løvehjerte, Madicken, Mio, min Mio, Vi på Krageøen – og den temperamentsfulde, krølhårede røverdatter ved navn Ronja. 

Gravrøveri

Hovedparten af hendes forfatterskab er blevet filmatiseret, enten som TV-serier eller film. Spillefilmen baseret på Ronja Røverdatter (1981) kom allerede i 1984, og gjorde Hanna Zetterberg «verdenskendt» i Norden. Det blev kun til denne ene filmrolle til Zetterberg; men nu har Netflix (eller rettere sagt, Viaplay) vækket Røverdatteren til live igen.  

Efter Viaplays formidable implosion i annus horribilis 2023, blev hovedparten af serieproduktionen fra den nordiske streaming-tjeneste (gamle såvel som upublicerede) sat til salg til højstbydende. 

Læs også Viaplay sælger ud af arvesølvet! En hårdt presset streamingtjeneste sælger nu ud af kerneindhold

Lige før jul i fjor stod det klart, at Netflix havde sikret sig en bid af selveste arvesølvet hos Viaplay: Den færdiggjorte serie Ronja Røverdatter. Og efter at have set hele første del, kan vi konkludere, at Ted Sarandos & Co har gjort et virkeligt røverkøb! 

Godmodige røvere

For de fleste er bogens præmis, og serien, velkendt. Vi tages med tilbage til Sverige en gang i middelalderen, hvor anarki og delvis lovløshed fortsat præger samfundet. 

 Dybt ude i de frodige, svenske skove finder vi Mattisborgen. Her regerer Mattis (Christopher Wagelin) over sin 12 mand høje røverhær. De ernærer sig ved at plyndre handelsrejsende som (ulykkeligvis) er nødt til at krydse Mattisskoven. 

Tyvekosterne tager de muntre røvere med sig tilbage til den uindtagelige Mattisborg, som mor Lovis (Krista Kosonen, Beforeigners) styrer med en myndig hånd.

Ronja Røverdatter, del I (Foto: Netflix)

Lykken er fuldkommen, da røverparret får sit første barn – Ronja (Kerstin Linden). Men i det selvsamme øjeblik, som Lovis presser sin førstefødte ud, revner Mattisborgen i to under et frygteligt tordenvejr. 

Kort efter indtager fjenden, anført af røveren Borka, den nordlige del af borgen som en anden flok husbesættere. Og helvede bryder løs. Mattis er ude af sig selv af raseri, fortvivlelse og ydmygelsese. Hvordan kan han leve med ærkefienden i sin midte? 

Adskilligt mere kompliceret bliver det, da Ronja bliver bedste venner med Borkas søn, møgungen Birk (Jack Bergenholtz-Henriksson).

Ronja Røverdatter, del I (Foto: Netflix)

Lettere moderniseret

Da vi modtog pressemeddelelsen om, at serien byde på en «omfattende nytolkning» af bogen, frygtede vi det værste. Og tænkte i vort stille sind tilbage på sidste års forkastelige radbrækning og historieløse forfalskning, som Roald Dahls bøger blev udsat for, da det britiske moderforlag satte sig for at «modernisere» og «opdatere» hans romaner. Hvor selve det særegne i hans sarkastisk bidende forfatterskab skulle viskes ud. 

Heldigvis er serieskaber Hans Rosenfeldt (Broen) ikke gået i den samme fælde med Ronja Røverdatter, han har beholdt grundessensen og den unikke tone i Lindgrens forfatterskab. Hans Rosenfeldt har nænsomt forfattet, og Lisa J. Larsson sidder solidt i instruktørstolen. 

Ronja er stadig en befriende stædig, frejdig og selvstændig 10-årig, som elsker skoven, dyrelivet og friheden, som hennes barndom byder på. Der er tilføjet enkelte karakterer, nogle af dem mere melaninrige end i originalversionen, uden at det påvirker historien i nævneverdig grad. Hverken i positiv eller negativ forstand. 

Ronja Røverdatter, del I (Foto: Netflix)

Den hårdkogte røver – med det bløde hjerte

Der er brugt meget tid på castingprocessen. Vi ved at hele 4.000 børn var til audition på rollen som Ronja – og med Kerstin Linden har teamet virkelig ramt plet. Linden er et fund som Ronja, helt perfekt i rollen! 

At hun så eftertrykkelig skammer sin far ud for hans (ubetænksomme?) røveri, og selv nægter at følge trop, er en rød tråd i hendes krav på selvstændighed.  

Linden har det enestående skælmske blik, frejdigheden, livsglæden og den næsten flabede holdning til livet og sine medmennesker, som hun formidler på eminent vis. Selv det sagnomsuste «Vårskrig» sidder lige i skabet, og hendes overdrevne selvsikkerhed overfor Birk Borkasønn er en fryd at skue. 

Kerstin Linden, “Ronja Røverdatter, del I” (Foto: Netflix)

Når det er sagt, byder serien på et væld af dygtige skuespillere. Ikke mindst imponerer Christopher Wagelin som Ronjas komplekse far. Tilsyneladende en hård negl, som lever af at skræmme og intimidere folk, men som dybt nede har et blødt hjerte, som kun banker for hans «lille due» (Ronja), og som konstant bekymrer sig om alle de farer, den lille vildbasse udsætter sig selv for. 

Legendariske Allan Edwall brillerede i den ikoniske rolle som borgens eldste, den bedrevidende, noget sarkastiske Skalde-Per i filmversionen for 40 år siden. Men Johan Ulveson (Helt perfekt) lever op til arven. Han giver os en troværdig fortolkning af den kloge, skaldede gamling – en hædersmand, der ser alt, hvad der sker i borgen, og som står Mattis-familien nær. 

Ronja Røverdatter, del I (Foto: Netflix)

Kosonen er et spændende valg til rollen som Lovis, og hun har fundet sin måde at fortolke den moderlige, men bestemte, karakter på; og hendes personlighed vokser på os, efterhånden som serien skrider frem. Samspillet mellem henne og Wagelin oser af varme. 

Er det én ting, vi virkelig ikke forstår, så er det, at serieskaberne har engageret skuespillerlegenden Pernilla August i rollen som den nye karakter, Valdir. 

Valdir er overhoved for den lokale landsby og har som mål at bekæmpe de to røverbander, som hærger i de omkringliggende skove. Men hennes karakter forbliver diffus, intetsigende og mærkelig fraværende. Tale om spild af talent… 

Læs også Hurra for en remake! Med genindspilningen af 1980'er-serien serverer Disney+ en af årets mest interessante TV-oplevelser.

Heller ikke de andre nye karakterer, med fogeden og feen, eller sidehistorierne tilfører fortællingen noget særligt. De føles mere som noget påtvunget, fordi man «var nødt til» at tænke lidt nyt og moderne ind i historien. Der er dog et forsøg på at trække linjer bagud i historien, hvilket måske udfolder sig i højere grad, når vi kommer til anden del af historien. 

Ronja Rövardotter / Ronja the Robber's Daugther Ronja Rövardotter / Ronja the Robber's Daugther Ronja Rövardotter / Ronja the Robber's Daugther Ronja Rövardotter / Ronja the Robber's Daugther
<
>
Ronja Røverdatter, del I (Foto: Netflix)

Til glæde for nye generationer

Fotograf Frida Wendel tager os med helt tæt på de fascinerende karakterer og lader kameraet svæve omkring dem og den mægtige natur. En barsk natur, som er en vigtig del af historien.  

Selv special effects er af en overbevisende høj kvalitet, og grådværgene og de frygtindgydende nisser har aldrig set mere skræmmende ud, mens rumpenisserne vil vække glæde i små børnehjerter.

Ronja Røverdatter, del I (Foto: Netflix)

For den opvoksende generation, som “spiser” streaming-serier til morgenmad, frokost og aftensmad, bliver genindspilningen af Ronja Røverdatter en kæmpe gave. 

Serieskaberne har været tro mod Lindgrens ånd og unikke fortællestil, samtidig med at de har krydret historien med nogle “moderne” elementer, men bevaret den enestående skandinaviske stil, kultur og samfundsskildring. Der er aldrig nogen tvivl om, at serien er et helt igennem skandinavisk produkt, som ikke kunne genskabes på en “amerikaniseret” måde.  

Læs også Et sidste snif! Vi har set utallige serier og film om stoffernes kriminelle forbandelse og fornedrelse, men ingen helt som denne.

Vi giver uden at ryste på hånden en varm anbefaling og 5 stærke stjerner til en serie, der imponerer, underholder og vil blive ved med at fascinere små og store barnesind.  

Miniserien er delt op i to dele, hvor første del har premiere på Netflix den 28. marts, mens de sidste seks afsnit først kommer til efteråret. 

Karakter
Ronja Røverdatter, 1. del

Fakta:

  • Netflix 
  • Release: 28. mars 2024 
  • Instruktion: Lisa J. Larsson 
  • Medvirkende: Kerstin Linden, Jack Bergenholtz-Henriksson, Christopher Wagelin, Krista Kosonen, Sverrir Gudnason, Maria Nohra, Johan Ulveson, Pernilla August, Vera Vitali, Lancelot Ncube 
  • Genre: Familie 
  • Land: Sverige 
  • År: 2024 
  • Tid: 4:20 t. 
  • Karakter: 5 
  • IMDb 

2 kommentarer til “Ronja Røverdatter, 1. del”

  1. Tor Aavatsmark

    Hej Martin!

    Tak, fordi du tog kontakt.

    Ja absolut. Der er nogle ret skræmmende scener, så måske sammen med en voksen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top