Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Griselda

Narkobaronessens eksplosive liv

Vi har set utallige serier og film om stoffernes kriminelle forbandelse og fornedrelse, men ingen helt som denne.

Publiceret 10/02/2024 - 10:05
Griselda
Tor Aavatsmark

I de senere år er der nærmest gået inflation i fremstillingen af narkohandlen fra Syd- til Nordamerika på film- og seriefronten. Så meget, at man næsten kunne forvente, at markedet var mættet.

Men med sin nye narkoserie, Griselda, byder Netflix ind med et originalt twist på den lidt trætte genre. Her er det kvinderne, der styrer showet – og vi tilbringer mere end gerne timer i selskab med den iltre Griselda á la Sofía Vergara.

I “branchen” gik den virkelige colombianske narkobaronesse Griselda Blanco under kælenavnet “Madrina” (gudmoderen); og hun var tilsyneladende den eneste person i verden, som Pablo Escobar selv frygtede. Nu har folkene bag Narcos, serien om Escobar, taget fat på deres landsmands utrolige liv og levned.

 

Hun flygtede fra Colombia, fra sin voldelige narkosmugler af en utro ægtemand, og ankom til det forjættede Miami i 1978. Hendes plan var at få et ordentligt job og starte livet forfra med sine tre sønner. Men sådan gik det ikke helt…

Som “sikkerhed” havde hun til sin venindes store fortrydelse smuglet et kilo af det meget efterspurgte hvide festpulver ind. Griselda havde kun tænkt sig at sælge denne ene pakke for at komme i gang med et nyt hus og en lille startkapital. Men det ene førte til det andet, og så snart hun kom i kontakt med de lyssky herrer, der drev kokainforretningen i Miami, var hun fanget. Fanget af lugten af penge, et liv i luksus, magtbegær og behovet for absolut kontrol.

Læs også Viser musklerne! Den amerikanske streaminggigant viser muskler og annoncerer en massiv 2024-lancering. Beverly Hills Cop gør comeback!

Seriens skabere har i tæt samarbejde med kostumeafdelingen og rekvisitørerne virkelig haft en festaften her, hvor de har genskabt de outrerede 1970’ere og 80’ere ned til mindste vulgære detalje. Musikken er også helt i top. Der er masser af funky disco, glitter, glam, farverige skjorter, store overskæg, høje frisurer og hævede næsebor efter for mange baner.

Griselda. (Foto: Netflix)

Men på trods af kostumer og omgivelser er det Sofía Vergara, der stjæler showet! I løbet af elleve sæsoner perfektionerede Vergara sit komiske talent i sitcom’en Modern Family; i Griselda beviser den langbenede colombianer, at hun har et bredere register at spille på.

Hun er berygtet som en hård forretningskvinde, pusher og narkosmugler. Over for den ene mere sexistiske og nedladende mand efter den anden lader hun sig ikke påvirke, men står fast – og om nødvendigt griber hun til bestialsk vold og mord for at få sine planer igennem og sikre sit narkohegemoni over millionbyen på Floridas spids. Så vender hun hjem til sin millionvilla om aftenen og krammer kærligt sine tre sønner.

Historien er fortalt i et højt tempo, med karikerede (lidt for mange endimensionelle) karakterer, og manuskriptforfatterne har taget sig nogle “kunstneriske” friheder med den virkelige historie. I stil minder den lidt om den meget legesyge narkofilm American Made, hvor Tom Cruise flyver ufattelige mængder narko ind over grænsen – til høj underholdningsværdi.

Læs også Underholdende røverhistorie Herlig action-komedie bygget på den utrolige, men sande historie om CIA-freelanceren, der smuglede narko med CIA’s stiltiende accept.

Ligesom i Cruise-filmen er alt omkring Griselda sat op til, at vi skal holde med skurken; en fuldstændig gennemsyret kynisk narkobaronesse, som dybest set kun tænker på sin egen magt, familie og rigdom. I kølvandet på hende fulgte tragedie, lemlæstelse, afhængighed og død. Det er fantastisk, at serieskaberen formår at få os til at holde af denne unikke kvinde.

Griselda. (Foto: Netflix)

Retfærdigvis skal det nævnes, at alle de mænd, hun møder på sin brogede vej, er langt mere kyniske, voldelige og følelsesmæssigt afstumpede, end hun selv er. Faktisk lidt for karikerede og stereotype.

Men du godeste, hvor er det god underholdning der kommer ud af denne berømte krimihistorie, hvor Griselda narrer alt og alle og til sidst kontrollerer hele narkosystemet i det sydlige Florida. Desværre er hendes succes (og det hvide pulver?) nok også steget hende til hovedet. Magt har en tendens til at korrumpere.

Griselda_1 (33) Griselda_1 (30) Griselda_1 (38) Griselda_1 (7) Griselda_1 (17) Griselda_1 (24) Griselda_1 (13) Griselda_1 (40) Griselda_1 (11) Griselda_1 (32) Griselda_1 (6) Griselda_1 (8) Griselda_1 (10) Griselda_1 (3) Griselda_1 (35) Griselda_1 (18) Griselda_1 (20) Griselda_1 (41) Griselda_1 (37) Griselda_1 (36) Griselda_1 (34) Griselda_1 (39) Griselda_1 (19) Griselda_1 (15) Griselda_1 (12) Griselda_1 (16) Griselda_1 (28) Griselda_1 (31) Griselda_1 (29) Griselda_1 (42) Griselda_1 (26) Griselda_1 (25) Griselda_1 (27) Griselda_1 (21) Griselda_1 (2) Griselda_1 (5) Griselda_1 (4) Griselda_1 (23)
<
>
Griselda. (Foto: Netflix)

Den midterste del halter lidt dramaturgisk, og nogle scener føles lidt repetitive, men alt i alt er Griselda blevet en hylende morsom narkoserie i krydsfeltet mellem action, drama og letbenet komedie. 4 stærke stjerner til en serie, du sandsynligvis vil binge!

Den globale Netflix-premiere på Griselda var den 25. januar. Anmeldelsen er baseret på alle afsnit af miniserien.

Griselda. (Foto: Netflix)

Karakter
Griselda

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 25. januar 2024
  • Instruktør: Andrés Baiz
  • Medvirkende: Sofía Vergara, Alberto Guerra, Vanessa Ferlito, Martin Rodriguez, Alberto Ammann, Christian Tappan, Diego Trujillo, Paulina Dávila, Gabriel Sloyer, Juliana, Aidén Martinez, José Zúñiga, Taylor Handley
  • Genre: Krim
  • Land: USA
  • År: 2024
  • Tid: 5:30 t.
  • Karakter: 4
  • IMDb

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top