Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 05Deltag

Anmeldelse: Reservation Dogs, 1. sæson

Unge indianere i moderne, realistisk indpakning

Disney+ serverer Amerikas urbefolknings usminkede ungdomsliv for os – på deres egne præmisser.

Publiceret 14/10/2021 - 19:32
Reservation Dogs, 1. sæson
Tor Aavatsmark

I de fleste film og serier med Amerikas oprindelige befolkning, også kaldet indianere, på rollelisten har de som regel enten været skildret på “klassisk” vis: Stolte, til hest og med fjerprydelser på hovedet og krigsmaling i ansigtet (f.eks. i Danser med Ulve), eller på “nutidig” vis: Stærkt alkoholiserede, desillusionerede sociale tilfælde i reservater (f.eks. i Wind River).

Den innovative ungdomsserie Reservation Dogs af Sterlin Harjo og Taika Waititi giver os en helt anden og langt mere realistisk og moderne vinkel. Her lærer vi en gruppe unge indianere i det landlige Oklahoma at kende på deres egne præmisser.

Fortidens uret

For os, der voksede op i 1970’erne og 80’erne, var indianere fascinerende, lidt eventyrlige og mystiske mennesker med en enorm stolthed. En stor fascination for et ungt drengesind, der voksede op med Sølvpil og Månestråle.

Vi vil ikke trække hele historiebogen frem om al den uretfærdighed, som den hvide mand har begået mod indianerne, men vi kan kort opsummere, at de ikke har haft en let og smertefri rejse.

Af USA’s samlede befolkning på godt 331 millioner udgør indianere i dag kun 1,3 procent (til sammenligning er 13,4 procent afroamerikanere). Ca. 30 procent af dem bor i reservater, hvor mange enten lever af casinodrift eller overførselsindkomster.

Læs også Verdens mest eftertragtede mand Uden ét eneste mandfolk på Jorden går samfundet ad helvede til i ekspresfart.

“We gotta get out while we’re young”

I en søvnig lilleby i et reservat i Oklahoma bor teenagerne Bear (Woon-A-Tai), Elora (Jacobs), Cheese (Factor) og Willie (Alexis). De fire unge har kun ét mål her i livet: At skaffe penge nok til at komme ud af ud af dette helvedeshul og til det forjættede Californien.

For at opnå drømmen begår de småkriminalitet som f.eks. at stjæle biler eller kobbertråd fra kommunale lysmaster. Den sindige politimand Big (McClarnon) har nok en idé om, hvad der foregår, men ser igennem fingre med det, så længe de unge ikke gør værre ting.

Socialrealisme og sort humor

Bear er (hævder han i hvert fald selv) leder af dette slæng og har hovedansvaret for deres økonomi. Tyvekosterne sælger de til skumle hvide hælere i udkanten af byen, men da de afhænder en lastbil, som de har neglet, sørger de for at få hele lasten af ostepops med, før de forlader baggården.

Et vist æreskodeks og en spirende social bevidsthed findes også i de unge sind. Da de får at vide, at livet for den lastbilchauffør, de har bestjålet, går ad helvede til, forsøger de at rette op på deres ugerning.

Skilsmissebørn, fucked up fraværende fædre, fattigdom, kriminalitet, skrantende helbred, håbløshed og banderivalisering præger serien, men også hjertevarme, håb, barsk humor og medmenneskelighed. Reservation Dogs er ikke nogen dyster fabel fra bunden af samfundet, men snarere et subtilt, upoleret spark over systemets skinneben.

(Foto: Disney+)

Jordnært og autentisk

Alle de unge skuespillere, med D’Pharaoh Woon-A-Tai og Devery Jacobs i spidsen, leverer troværdige og realistiske præstationer. Manuskriptet er velskrevet, jordnært og autentisk, og indimellem er det som at se en dokumentarfilm.

Dialogen og humoren kan virke bitter og lidt hård, men er også befriende ægte, lidt oprørsk og elegant samfundskritisk – uden at det virker påtaget.

Det spænder fra ungdommelig dårskab over komplicerede forældre-barn-relationer til dybe følelser i unge sind, der sørger over tabet af en ven. Men den forløsende humor er aldrig langt væk.

Afgjort en af efterårets store, upolerede seriegodbidder – og det uden én eneste kendt skuespiller. Med Reservation Dogs leverer Disney+ seværdig underholdning for både unge og ældre. Fem stjerner (anmeldelsen er baseret på de første fire ud af ni afsnit).

(L): Mekko (Funny Bone) in RESERVATION DOGS. Reservation Dogs, sesong 1_5 Reservation Dogs, sesong 1_2
<
>
(Foto: Disney+)

 

Nyskabende Disney+

Siden lanceringen af Disney+ for snart to år siden er streaming-tjenesten efterhånden blevet en førende leverandør af spændende, nyskabende serier.

Alene i år har de budt på WandaVision, The Falcon and The Winter Soldier, Star Wars: Visions, Y: The Last Man og nu Reservation Dogs. Og senere på året kommer de længe ventede Hawkeye og The Book of Boba Fett.

Læs også Verdens mest eftertragtede mand Uden ét eneste mandfolk på Jorden går samfundet ad helvede til i ekspresfart.

Hvem skulle have troet, dengang for to år siden, at ærkekonservative og traditionelle The Walt Disney Company skulle vise sig at være så vovet og innovativt? Det lover godt for film- og seriefremtiden!

De to første afsnit af Reservation Dogs kan streames fra Disney+ nu. Derefter følger et nyt afsnit hver onsdag.

Karakter
Reservation Dogs, 1. sæson

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 13. oktober 2021
  • Instruktion: Sterlin Harjo m.fl.
  • Med: D’Pharaoh Woon-A-Tai, Devery Jacobs, Lane Factor, Paulina Alexis, Zahn McClarnon, Sarah Podemski, Gary Farmer, Funny Bone
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 4:00 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top