Anmeldelse: The Falcon and the Winter Soldier, 1. sæson, episode 1

Falcon befæster Marvel-universets unikke superhelteposition

Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Karakter
Action
The Falcon and the Winter Soldier, 1. sæson, episode 1
Annonce
Annonce
forfatter

Der er gået en knap en måned, siden Disney+ med brask og bram lancerede deres nye voksensegment, Star, til en noget blandet modtagelse. Jo, der var da meget godt, gammelt guld, men ikke meget at komme efter med hensyn til nyt indhold.

Fire “nye” serier blev lanceret på Disney+, med den særdeles middelmådige Big Sky som flagskibet. Med andre ord ikke meget at prale af i forhold til Netflix, der spytter nye serier og film ud oftere, end vi andre skifter underbukser.

Når det er sagt, så har Disney fremlagt en ambitiøs treårsplan for en særdeles offensiv satsning på nyt, eksklusivt originalindhold på streaming-tjenesten. Det inkluderer den nye Marvel-serie The Falcon and the Winter Soldier, og hvis denne serie sætter barren for standarden på Disney+, så har vi meget at se frem til!

Marvel/Disney fortsætter deres omhyggelige opbygning og udvikling af det mangefacetterede Marvel-univers. Vi befinder os nu ca. et halvt år efter “dommedag”, der kulminerede i den spektakulære Avengers: Endgame (2019).

Annonce

Captain America er draget til de evige jagtmarker, og hans relikvier er nu udstillet på The Smithsonian Museum i Washington D.C. De tilbageværende superhelte er desillusionerede og må i banken og tigge om lån for at overleve. For som Falcon siger: Jobbet som superhelt var præget af meget goodwill og meget lidt indkomst.

Læs også
Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

De amerikanske myndigheder er nu på jagt efter en ny ledestjerne, et nyt “lys af håb”, der kan inspirere en hårdt prøvet befolkning …

Kort fortalt slår The Falcon (Mackie) pjalterne sammen med Bucky Barnes/The Winter Soldier (Stan), nu en forbedret version af sig selv, for at redde verden endnu en gang.

Sebastian Stan i The Falcon and the Winter Soldier. (Foto: Walt Disney)

Det hele sparkes i gang med den heftigste actionscene, vi nogensinde har set i en superheltefilm/-serie, idet Falcon af det amerikanske militær får til opgave at befri en højtstående soldat fra et kapret fly over uvejsomt terræn i Tunesien. Vi tager hatten af for, hvor godt denne scene er skrevet, filmet og klippet. Et heftigt, velkomponeret adrenalinkick af de sjældne!

Samtidig spidser plottet til, da en gruppe vigilantes gør et stort kup i Schweiz, mens Bucky forsøger at finde ny mening med tilværelsen.

Annonce
Instruktør Kari Skogland og Anthony Mackie (The Falcon) under indspilningen af The Falcon and The Winter Soldier. (Foto: Walt Disney)

Den stramme instruktion står canadiske Kari Skogland for, og vi har sjældent set en mere fokuseret og tætpakket, men samtidig menneskelig varm serieepisode fra et superhelteunivers.

Anthony Mackie er strålende som den retskafne Falcon, og serien formår at give hans karakter dybde og troværdighed, med et levet liv og en familie hjemme i eksotiske Louisiana, der har svært ved at få enderne til at mødes. Falcon er en mere “normal” superhelt, som det er lettere at relatere til.

Sebastian Stan er som skabt til rollen som den lidt mere lurvede superhelt Winter Soldier, og sammen er de et umage par, der skaber friktion og interesse.

The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_2 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_3 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_4 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_5 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_6 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_7 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_8
<
>
(Foto: Walt Disney)

Vi må selvfølgelig tage et stort forbehold, idet vi kun har set den første episode af 1. sæson, men beroliges af, at Skogland står for instruktionen af samtlige episoder, og at Malcolm Spellman har hovedansvaret for manuskriptet serien igennem. Vi kan slå fast, at den første episode lover usædvanlig godt, og at det er en serie, der formår at appellere til et bredere publikum end bare hardcore superheltefans.

Derfor ser vi frem til en spændende fortsættelse samt udvidelse af universet med figurer som Baron Zemo (Brühl), John Walker (Wyatt Russell) og ikke mindst Sharon Carter (VanCamp). Med sin blanding af letbenet popcorn-action og mellemmenneskelig interaktion ser The Falcon and the Winter Soldier ud til at blive en af årets virkelige seriegodbidder. Seks stjerner.

Annonce

1. sæson består af seks episoder på ca. tre kvarter, og Disney+ frigiver én episode hver fredag fra den 19. marts.

The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_16 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_14 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_15 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_13 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_12 The Falcon and The Winter Soldier, sesong 1, eps. 1_11
<
>
(Foto: Walt Disney)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Disney+
  • Release: 19. marts 2021
  • Instruktion: Kari Skogland
  • Med: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Wyatt Russell, Adepero Oduye
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 0:48 timer
IMDB Rating
The Falcon and the Winter Soldier  | TV Mini-Series (2021) Action, Adventure, Drama | TV Mini-Series (2021) Summary: Following the events of 'Avengers: Endgame,' Sam Wilson/Falcon and Bucky Barnes/Winter Soldier team up in a global adventure that tests their abilities -- and their patience.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

For første gang kan man streame video i næsten tabsfri 4K UHD Blu-ray-kvalitet. Men langtfra alle får adgang til tjenesten.
Disney har udsendt en ny, actionfyldt trailer til Marvel-serien Loki.
Marvel/Disney har udsendt endnu en trailer til den kommende Black Widow-film.
Noomi Rapace og Dar Salim er blandt hovedrollerne i kommende svensk Netflix-film.
At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.