Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Midsommernat

Den norsk-svenske midsommersynd

Der er romantik i luften i Per-Olav Sørensens nyeste Netflix-serie - men hemmeligheder og bedrag lurer i skyggerne.

Skrevet af / 11/04/2024 - 00:01
Midsommernat
Tor Aavatsmark

Den norske instruktør Per-Olav Sørensen har nærmest fået et klippekort af Netflix.

Den produktive serieskaber har tidligere leveret solide og troværdige serier til streaminggiganten, såsom Kampen om det tunge vand, Quicksand – Størst af alt, to sæsoner af Hjem til jul, The Playlist og Julestorm.

Alle hjertevarmende serier, hvor menneskelige relationer er i centrum for dramaet – Royalteen derimod lader vi passere i tavshed.

Læs også Skræmmende nutidsdrama Rystende drama bringer den amerikanske våbenkultur ind i vores egen trygge baggård.

Det var i juli sidste år, at Netflix annoncerede endnu en serie signeret Sørensen, med et stjernespækket norsk-svensk cast: Midsommernat. Nu er den her allerede (mærkeligt nok har de ikke gemt premieren til midsommer).

Efter at have set serien kan vi straks konstatere, at den bærer det umiskendelige Sørensen-stempel, endnu en gang med et charmerende fokus på mellemmenneskelige relationer og jordnære, velkendte, genkendelige konflikter.

Hele handlingen (serien er knap to en halv time lang) udspiller sig i et idyllisk strandhus midt i Oslofjorden – midt om sommeren. Her bor Johannes (Dennis Storhøi) og Carina (Pernilla August), et norsk-svensk pensionistpar.

Efter tredive års samliv har de opfostret to døtre og en bonusdatter. Men på trods af et lykkeligt liv har Carina på det seneste følt, at livet er blevet rutinepræget, kedeligt og forudsigeligt. Hun vil opleve mere, danse, rejse og kopulere, mens Johannes vil tage sig af hus og have…

Dennis Storhøi og Pernilla August, “Midsommernat”. (Foto: Netflix)

Lige før de skal holde en stor midsommerfest med familie og venner, meddeler Carina, at hun vil skilles – og hun planlægger at annoncere “bomben” under festen!

Scenen er sat for et familiedrama i fem akter med et væld af karakterer, der hver især bærer på deres egne hemmeligheder, nag, begær og indre dæmoner.

Midsommernat. (Foto: Netflix)

Sørensen har samlet et farverigt norsk-svensk ensemble, hvor giftefærdige døtre, halvsøster, kommende svigersøn, nye svigerforældre, venner og Carinas muntre bror (med sin tredive år yngre kæreste) samles til sild, snaps, majstang og svensk “Helan går”.

Johannes har overhovedet ikke lyst til at blive skilt, og oven i købet er han irriteret over, at Carina vil annoncere det som en “nyhed” under familiefesten. Der er spænding i luften, og konfliktniveauet stiger i takt med indtagelsen af spiritus, vin og øl.

Det kommende – tvivlende – brudepar… “Midsommernat”. (Foto: Netflix)

Miniserien er meget kort og kunne have været en spillefilm, men Sørensen har valgt at dele den op i tematiske titler som “begær”, “misundelse” og “forsoning” – et træk, der fungerer godt.

Manuskriptet har han skrevet sammen med Sofie Forsman (Barracuda Queens), og dialogen flyder for det meste naturligt og godt, med enkelte klichéer. Men med en relativt kort spilletid og et meget bredt persongalleri, har de gabt over lidt for meget på én gang.

Midtsommernatt_a (9) Midtsommernatt_a (8) Midtsommernatt_a (7) Midtsommernatt_a (6) Midtsommernatt_a (3) Midtsommar
<
>
Midsommernat. (Foto: Netflix)

Alle skal have deres historie med efterfølgende flashbacks. Ofte er historierne elegant vævet ind i hinanden, men ikke alle bipersoner har en lige interessant historie, og dramaturgisk flyder helheden ikke optimalt. Det er simpelthen lidt for trangt, og nogle plottråde føles unødigt konstruerede.

Vi ville gerne have haft mere fokus på Johannes og Carina, et par, som også byder på formidable præstationer fra Joner og ikke mindst August. I Midsommernat får den legendariske skuespillerinde rig mulighed for at skinne og vise sin store spændvidde i det, hun gør bedst: Mellemmenneskelige, dybt troværdige relationer. I den seneste Ronja Røverdatter var hendes karakter helt diffus og overflødig, mens hun her er seriens definitive centrum.

Læs også Klassisk Lindgren! Netflix har på skånsom vis "opdateret" Astrid Lindgren-klassikeren.

Midsommernat er blevet en lille feelgood charme-bombe, men med en snert af brod – en brod, der nok kunne have været skruet et par takker op. Her bliver det hele serveret lidt for formularisk og strømlinet komfortabelt. 4 stjerner.

Miniserien har global Netlfix-premiere den 11. april. Anmeldelsen er baseret på alle afsnit.

Læs også April-højdepunkter på Netflix Nordiske serier topper Netflix-nyhederne i april.
Midsommernat. (Foto: Netflix)
Karakter
Midsommernat

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 11. april 2024
  • Instruktør: Per-Olav Sørensen
  • Medvirkende: Pernilla August, Dennis Storhøi, Linn Skåber, Kim Falck, Amalia Holm, Sofia Tjelta, Christopher Wollter, Fanny Klefelt, Peiman Azizpour, Maria Agwumaro, Eirik Hallert, Liv Osa, Kadir Talabani
  • Genre: Drama
  • Land: Norge / Sverige
  • År: 2024
  • Tid: 2:29 t.
  • Karakter: 4
  • IMDb

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top