Anmeldelse: Le Mans ’66

Energisk racerbilfilm

Der findes ikke noget mere legendarisk racerløb end 24-timersløbet Le Mans. For 55 år siden besluttede sindige Ford sig for det umulige: At slå selveste Ferrari.
Karakter
Drama
Le Mans ’66
Annonce
Annonce
forfatter

Med Le Mans ’66 giver instruktør James Mangold os en fascinerende film med heftige bilræs, menneskeligt drama og skuespil i top, baseret på den sande historie om dengang, da prosaiske Ford udfordrede Ferrari på deres hjemmebane, racerløb.

 

Der er ikke mange, der forbinder Ford Mondeo eller Fiesta med racerløb. Det gjorde Fords marketingteam heller ikke, før den kreative vicepræsident Lee Iacocca (Bernthal) insisterede på, at efterkrigstidens babyboomere ville have noget andet end de fornuftige familiebiler, man normalt forbandt Ford med.

Derfor lancerede bilgiganten et overambitiøst projekt – med “ubegrænsede” midler – for at skabe en sportsvogn, der kunne knuse Ferrari i Le Mans-løbet. Holdet blev ledet af den industrielle designer og tidligere racerkører Carroll Shelby (Matt Damon i storform).

Annonce

Filmens store styrke er forhold mellem de meget forskellige personligheder Shelby og Ken Miles (Bale). Shelby er den pragmatiske forretningsmand, der samtidig brænder for motorsport, mens Miles brænder for motorsporten og ikke meget andet. Han skænker ikke morgendagen en tanke og hidser sig op over mænd i jakkesæt og andre håbløse ignoranter. Sammen skaber de historie.

Fords ledelse stritter imod at have en så kontroversiel hedspore som frontmand, men Shelby insisterer på, at den ukontrollérbare Miles er den rigtige kører, der kan gøre det umulige. Her ligger en af filmens største svaghed også: I dens søgen efter nerve og konflikt overdrives modstanden mod Miles fra Ford-ledelsens side, anført af den håbløst karikerede Leo Beebe (Lucas). Der er noget nærmest parodisk over, at de næsten er villige til at sabotere deres eget projekt for at slippe for Miles.

(Foto: Fox/Paramount)

Selv om ikke alle personerne ligefrem kan klassificeres som flerdimensionelle, og historien er både forudsigelig og lidet original, så formår instruktør James Mangold at løfte den til uanede højder med det fremragende tospand Damon og Bale samt en række ekstremt spændende og medrivende racerløbsscener, der virkelig lugter af brændt gummi.

Det er juleaften og fars dag på én gang for fans af racerløbsfilm. Racerscenerne fremstår autentiske, fabelagtigt filmet og klippet og med et sjældent drive. Sidste gang vi så noget lignende på den store skærm, var i Rush (2014). Fem svage stjerner til dette underholdende adrenalin- eller rettere benzinkick. Husk popcorn og øl!

Ford v Ferrari – Le Mans ’66_2 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_4 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_5 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_6
<
>
(Foto: Fox/Paramount)
Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 30. marts 2020
  • Instruktion: James Mangold
  • Originaltitel: Ford v Ferrari
  • Med: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Tracy Letts, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 2:32 timer
IMDB Rating
Ford v Ferrari (2019) 2h 32min | Action, Biography, Drama | 29 November 2019 (Norway) Summary: American car designer Carroll Shelby and driver Ken Miles battle corporate interference and the laws of physics to build a revolutionary race car for Ford in order to defeat Ferrari at the 24 Hours of Le Mans in 1966.
Countries: USA, FranceLanguages: English, Italian, French, Japanese

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.