Search
Generic filters

Anmeldelse : Le Mans ’66

Energisk racerbilfilm

Der findes ikke noget mere legendarisk racerløb end 24-timersløbet Le Mans. For 55 år siden besluttede sindige Ford sig for det umulige: At slå selveste Ferrari.

Karakter
Drama
Le Mans ’66

Med Le Mans ’66 giver instruktør James Mangold os en fascinerende film med heftige bilræs, menneskeligt drama og skuespil i top, baseret på den sande historie om dengang, da prosaiske Ford udfordrede Ferrari på deres hjemmebane, racerløb.

 

Der er ikke mange, der forbinder Ford Mondeo eller Fiesta med racerløb. Det gjorde Fords marketingteam heller ikke, før den kreative vicepræsident Lee Iacocca (Bernthal) insisterede på, at efterkrigstidens babyboomere ville have noget andet end de fornuftige familiebiler, man normalt forbandt Ford med.

Derfor lancerede bilgiganten et overambitiøst projekt – med “ubegrænsede” midler – for at skabe en sportsvogn, der kunne knuse Ferrari i Le Mans-løbet. Holdet blev ledet af den industrielle designer og tidligere racerkører Carroll Shelby (Matt Damon i storform).

Filmens store styrke er forhold mellem de meget forskellige personligheder Shelby og Ken Miles (Bale). Shelby er den pragmatiske forretningsmand, der samtidig brænder for motorsport, mens Miles brænder for motorsporten og ikke meget andet. Han skænker ikke morgendagen en tanke og hidser sig op over mænd i jakkesæt og andre håbløse ignoranter. Sammen skaber de historie.

Fords ledelse stritter imod at have en så kontroversiel hedspore som frontmand, men Shelby insisterer på, at den ukontrollérbare Miles er den rigtige kører, der kan gøre det umulige. Her ligger en af filmens største svaghed også: I dens søgen efter nerve og konflikt overdrives modstanden mod Miles fra Ford-ledelsens side, anført af den håbløst karikerede Leo Beebe (Lucas). Der er noget nærmest parodisk over, at de næsten er villige til at sabotere deres eget projekt for at slippe for Miles.

(Foto: Fox/Paramount)

Selv om ikke alle personerne ligefrem kan klassificeres som flerdimensionelle, og historien er både forudsigelig og lidet original, så formår instruktør James Mangold at løfte den til uanede højder med det fremragende tospand Damon og Bale samt en række ekstremt spændende og medrivende racerløbsscener, der virkelig lugter af brændt gummi.

Det er juleaften og fars dag på én gang for fans af racerløbsfilm. Racerscenerne fremstår autentiske, fabelagtigt filmet og klippet og med et sjældent drive. Sidste gang vi så noget lignende på den store skærm, var i Rush (2014). Fem svage stjerner til dette underholdende adrenalin- eller rettere benzinkick. Husk popcorn og øl!

Ford v Ferrari – Le Mans ’66_2 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_4 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_5 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_6
<
>
(Foto: Fox/Paramount)

Fakta

 • 4K UHD Blu-ray
 • Release: 30. marts 2020
 • Instruktion: James Mangold
 • Originaltitel: Ford v Ferrari
 • Med: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Tracy Letts, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2019
 • Tid: 2:32 timer

IMDB Rating

Ford v Ferrari (2019) 2h 32min | Action, Biography, Drama | 29 November 2019 (Norway) Summary: American car designer Carroll Shelby and driver Ken Miles battle corporate interference and the laws of physics to build a revolutionary race car for Ford in order to defeat Ferrari at the 24 Hours of Le Mans in 1966.
Countries: USA, FranceLanguages: English, Italian, French, Japanese
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Så er Disney+ lanceret i Danmark, men hvad skal du se på tjenesten?
  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.