data-srcset
AnmeldelseLe Mans ’66
Drama
Le Mans ’66

Energisk racerbilfilm

Der findes ikke noget mere legendarisk racerløb end 24-timersløbet Le Mans. For 55 år siden besluttede sindige Ford sig for det umulige: At slå selveste Ferrari.

Med Le Mans ’66 giver instruktør James Mangold os en fascinerende film med heftige bilræs, menneskeligt drama og skuespil i top, baseret på den sande historie om dengang, da prosaiske Ford udfordrede Ferrari på deres hjemmebane, racerløb.

 

Der er ikke mange, der forbinder Ford Mondeo eller Fiesta med racerløb. Det gjorde Fords marketingteam heller ikke, før den kreative vicepræsident Lee Iacocca (Bernthal) insisterede på, at efterkrigstidens babyboomere ville have noget andet end de fornuftige familiebiler, man normalt forbandt Ford med.

Derfor lancerede bilgiganten et overambitiøst projekt – med “ubegrænsede” midler – for at skabe en sportsvogn, der kunne knuse Ferrari i Le Mans-løbet. Holdet blev ledet af den industrielle designer og tidligere racerkører Carroll Shelby (Matt Damon i storform).

Filmens store styrke er forhold mellem de meget forskellige personligheder Shelby og Ken Miles (Bale). Shelby er den pragmatiske forretningsmand, der samtidig brænder for motorsport, mens Miles brænder for motorsporten og ikke meget andet. Han skænker ikke morgendagen en tanke og hidser sig op over mænd i jakkesæt og andre håbløse ignoranter. Sammen skaber de historie.

Fords ledelse stritter imod at have en så kontroversiel hedspore som frontmand, men Shelby insisterer på, at den ukontrollérbare Miles er den rigtige kører, der kan gøre det umulige. Her ligger en af filmens største svaghed også: I dens søgen efter nerve og konflikt overdrives modstanden mod Miles fra Ford-ledelsens side, anført af den håbløst karikerede Leo Beebe (Lucas). Der er noget nærmest parodisk over, at de næsten er villige til at sabotere deres eget projekt for at slippe for Miles.

(Foto: Fox/Paramount)

Selv om ikke alle personerne ligefrem kan klassificeres som flerdimensionelle, og historien er både forudsigelig og lidet original, så formår instruktør James Mangold at løfte den til uanede højder med det fremragende tospand Damon og Bale samt en række ekstremt spændende og medrivende racerløbsscener, der virkelig lugter af brændt gummi.

annonce

Det er juleaften og fars dag på én gang for fans af racerløbsfilm. Racerscenerne fremstår autentiske, fabelagtigt filmet og klippet og med et sjældent drive. Sidste gang vi så noget lignende på den store skærm, var i Rush (2014). Fem svage stjerner til dette underholdende adrenalin- eller rettere benzinkick. Husk popcorn og øl!

annonce
Ford v Ferrari – Le Mans ’66_2 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_4 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_5 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_6
<
>
(Foto: Fox/Paramount)

Fakta

  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 30. marts 2020
  • Instruktion: James Mangold
  • Originaltitel: Ford v Ferrari
  • Med: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Tracy Letts, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 2:32 timer

IMDB Rating

Ford v Ferrari (2019) 2h 32min | Action, Biography, Drama | 29 November 2019 (Norway) Summary: American car designer Carroll Shelby and driver Ken Miles battle corporate interference and the laws of physics to build a revolutionary race car for Ford in order to defeat Ferrari at the 24 Hours of Le Mans in 1966.
Countries: USA, FranceLanguages: English, Italian, French, Japanese
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Læs også

 data-srcset

Dommedag buh!

Belgiens første originale Netflix-serie er lige så kunstig og oppustet som landets blå, genmodificerede superkvæg.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skovtur

Enhver tænkelig katastrofe lurer lige rundt om hjørnet. Hvis du vil overleve, må du selv tage ansvar for din sikkerhed og dit helbred!

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Imponerende brutalitet

Få krige er skildret så ofte på film som “Den Store Krig”. Alligevel formår Sam Mendes at tilføre genren noget nyt og imponerende.

 data-srcset

Toeren stinker!

Ud over forventninger om et overskud til produktionsselskabet kan der ikke have været én eneste tanke bag dette bras.

 data-srcset

Giv Ruffalo en Emmy!

Mark “The Hulk” Ruffalo yder en formidabel præstation som vingeskudt tvillingepar.

 data-srcset

Endnu en solid Bosch-sæson

I sin 6. sæson viser krimiserien om L.A.-drabsefterforskeren Harry Bosch få svaghedstegn, men der er heller ikke meget, der minder om fornyelse.

 data-srcset

Monsterkapitalisten

I 5. sæson af den dekadente Billions træder monsteret Axe for alvor frem.

 data-srcset

Release-liste maj 2020

Her er maj måneds film- og serie-releases – på Blu-ray og 4K UHD Blu-ray samt Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime.

Extraction (Foto: Netflix)

Actionfest a la Thor

Chris Hemsworth kan mere end at kaste en stor hammer. Han er også meget kapabel med store skydevåben.