TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse: Le Mans ’66

Energisk racerbilfilm

Der findes ikke noget mere legendarisk racerløb end 24-timersløbet Le Mans. For 55 år siden besluttede sindige Ford sig for det umulige: At slå selveste Ferrari.

Karakter
Drama
Le Mans ’66
forfatter
Publiceret 30/03/2020 - 19:52

Med Le Mans ’66 giver instruktør James Mangold os en fascinerende film med heftige bilræs, menneskeligt drama og skuespil i top, baseret på den sande historie om dengang, da prosaiske Ford udfordrede Ferrari på deres hjemmebane, racerløb.

 

Der er ikke mange, der forbinder Ford Mondeo eller Fiesta med racerløb. Det gjorde Fords marketingteam heller ikke, før den kreative vicepræsident Lee Iacocca (Bernthal) insisterede på, at efterkrigstidens babyboomere ville have noget andet end de fornuftige familiebiler, man normalt forbandt Ford med.

Derfor lancerede bilgiganten et overambitiøst projekt – med “ubegrænsede” midler – for at skabe en sportsvogn, der kunne knuse Ferrari i Le Mans-løbet. Holdet blev ledet af den industrielle designer og tidligere racerkører Carroll Shelby (Matt Damon i storform).

Filmens store styrke er forhold mellem de meget forskellige personligheder Shelby og Ken Miles (Bale). Shelby er den pragmatiske forretningsmand, der samtidig brænder for motorsport, mens Miles brænder for motorsporten og ikke meget andet. Han skænker ikke morgendagen en tanke og hidser sig op over mænd i jakkesæt og andre håbløse ignoranter. Sammen skaber de historie.

Fords ledelse stritter imod at have en så kontroversiel hedspore som frontmand, men Shelby insisterer på, at den ukontrollérbare Miles er den rigtige kører, der kan gøre det umulige. Her ligger en af filmens største svaghed også: I dens søgen efter nerve og konflikt overdrives modstanden mod Miles fra Ford-ledelsens side, anført af den håbløst karikerede Leo Beebe (Lucas). Der er noget nærmest parodisk over, at de næsten er villige til at sabotere deres eget projekt for at slippe for Miles.

(Foto: Fox/Paramount)

Selv om ikke alle personerne ligefrem kan klassificeres som flerdimensionelle, og historien er både forudsigelig og lidet original, så formår instruktør James Mangold at løfte den til uanede højder med det fremragende tospand Damon og Bale samt en række ekstremt spændende og medrivende racerløbsscener, der virkelig lugter af brændt gummi.

Det er juleaften og fars dag på én gang for fans af racerløbsfilm. Racerscenerne fremstår autentiske, fabelagtigt filmet og klippet og med et sjældent drive. Sidste gang vi så noget lignende på den store skærm, var i Rush (2014). Fem svage stjerner til dette underholdende adrenalin- eller rettere benzinkick. Husk popcorn og øl!

Ford v Ferrari – Le Mans ’66_2 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_4 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_5 Ford v Ferrari – Le Mans ’66_6
<
>
(Foto: Fox/Paramount)
Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 30. marts 2020
  • Instruktion: James Mangold
  • Originaltitel: Ford v Ferrari
  • Med: Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Tracy Letts, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 2:32 timer
IMDB Rating
Ford v Ferrari Action, Biography, Drama, Sport | November 15, 2019 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, Italian, French, Japanese

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Mere spionthriller fra Mellemøsten Mossads intrikate skyggekrig mod ærkefjenden Iran giver os fortsat en af de absolut bedste spionserier lige nu.
Middelmådigt fra Connelly Halvbroren til den mere kendte Harry Bosch har fået sin egen TV-serie, men vi er ikke synderlig imponeret.
Trailer til The Machinery 2 Nu er den første trailer til 2. sæson af den norske serie The Machinery her.
Finsk dansedrama fra Netflix Endelig er det Finlands tur til at nå ud til et globalt Netflix-publikum.
Se den nye Avatar-trailer Nu er teaser-traileren til James Camerons længe ventede (?) fortsættelse af megasuccesen Avatar her.
Mere svensk kærlighed på vej Til sommer kommer 2. sæson af den herlige svenske feelgood-serie.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend