SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

Årets bedste TV’er 2020-2021

Et topmoderne TV kan give en fantastisk oplevelse af film, serier og anden underholdning hjemme i sofakrogen. Men så gælder det om at vælge den rigtige skærm til jobbet!

Biografoplevelser i stuen

Hjemmeunderholdning er blevet endnu vigtigere under corona-pandemien. Covid-19-situationen betyder, at biografer, teatre og koncertsteder kører med reducerede tilbud eller i værste fald må holde lukket. Det betyder, at mange i stedet søger bedre oplevelser inden for husets fire vægge. Opgraderet lyd og billede står ofte på ønskelisten, og så kan det betale sig at starte med et nyt TV.

Vores seervaner ændrer sig også: Et stadig voksende streaming-udbud betyder, at flere og flere TV-seere “klipper kablet” og i stedet bruger tjenester som Netflix, HBO og Disney+ for at få deres daglige dosis underholdning. Det kræver dog også, at TV’et er rigtigt udstyret for at tackle de forskellige platforme!

 

Store, knivskarpe billeder

Når filmen eller yndlingsserien skal opleves optimalt, er der ikke meget, der kan konkurrere med et stort og godt TV. Billedskarpheden, kontrasten og ikke mindst de tilgængelige skærmstørrelser (op til 80 tommer eller mere) gør, at billedoplevelsen kan minde om en ægte biograf!

4K-opløsning (3840 x 2160) er blevet standard, mens 8K gør sit indtog i high-end-klassen. Den moderne videostandard HDR (High Dynamic Range) er også blevet meget udbredt, men der kan stadig være stor forskel i billedkvalitet mellem forskellige TV’er.

OLED eller LCD?

Valget af TV indebærer også valg af panelteknologi. OLED er en teknik, som mange forbinder med høj billedkvalitet, men LCD lever stadig i bedste velgående takket være en gunstig pris pr. tomme. De bedste LCD-TV’er med Direct LED-bagbelysning har også en billedkvalitet, der kan konkurrere med og endda udkonkurrere OLED i nogle tilfælde.

Brugervenlighed er alfa og omega

Moderne TV-brugere stiller krav om en sømløs brugeroplevelse. Det skal være lige så let at tilslutte en TV-boks eller spilkonsol som at vise billeder fra mobilen på den store skærm. For ikke at tale om alle de streaming-tjenester, som et moderne smart-TV er udstyret med.

Det betyder imidlertid, at TV’ets brugerflade (menusystem, fjernbetjening osv.) bliver ekstremt vigtig! Det skal kunne starte lynhurtigt på kommando og skifte gnidningsløst mellem direktesendt TV og forskellige streaming-tjenester.

Mange TV-producenter bruger nu Googles Android-system, mens andre har valgt deres egne skræddersyede platforme. Det medfører betydelige forskelle i brugervenlighed, og ikke mindst hvilke apps man får med i købet. Tjek, at TV’et understøtter de tjenester, du bruger!

De opgivne priser var aktuelle markedspriser ved deadline. Vi anbefaler altid at bruge prissøgningstjenester på nettet for at finde opdaterede priser på de anbefalede TV’er.

5 gode TV-tips

1. Køb den rigtige størrelse

Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår (og angrer), er at købe et for lille TV. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen uden fare for at se pixelmønstre, og med 4K-opløsning kan du trygt vælge et endnu større TV.

Her spiller brugsområdet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og biograffølelse, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem TV’et og der, hvor du sidder.

Anbefalede TV-størrelser (vejledende)

Betragtningsafstand

Skærmstørrelse

0,5-1 meter

43-50 tommer

1-2 meter

50-55 tommer

2-3 meter

55-65 tommer

3-4 meter

65-75 tommer

4-5 meter

75-85 tommer

5-6 meter

85-100 tommer

2. Vælg den rigtige skærmtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt TV-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender dine behov.

Hvis favoritmenuen er film og TV-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et TV, der er godt til hurtige bevægelser, mens spil favoriserer TV’er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større billede du vil have, jo vigtigere er skarphed og skærmopløsning.

3. Tænk på placering og lysforhold

Hvor skal TV’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, har du brug for en lysstærk skærm, gerne med mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.

4. Glem ikke lydkvaliteten

Flade skærme er blevet synonymt med flad lyd, men der er nogle lyspunkter indimellem. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et TV med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar.

5. Tilslutninger (HDMI)

Hvis du skal tilslutte en masse eksternt udstyr til TV’et, er det en god idé at sikre dig, at det har indgange nok. Fire HDMI-indgange er nærmest blevet standard, men enkelte modeller må nøjes med tre. Hvis du har planer om at bruge moderne videokilder som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV’et også understøtte de nyeste HDMI 2.1-funktioner for at sikre optimal “spilbarhed”.

OBS: Husk også, at en eventuel soundbar, der er tilsluttet via lydreturkanalen (ARC/eARC), lægger beslag på en af ​​HDMI-indgangene.

VINDERNE AF Årets bedste TV’er 2020-2021
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

    Læs også

    Aktuelle tilbud

    Annonce
    Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.