Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets bedste TV’er 2020-2021

Skrevet af / 22/10/2020 - 12:00
Årets bedste TV’er 2020-2021

Hjemmeunderholdning er blevet endnu vigtigere under corona-pandemien. Covid-19-situationen betyder, at biografer, teatre og koncertsteder kører med reducerede tilbud eller i værste fald må holde lukket. Det betyder, at mange i stedet søger bedre oplevelser inden for husets fire vægge. Opgraderet lyd og billede står ofte på ønskelisten, og så kan det betale sig at starte med et nyt TV.

Vores seervaner ændrer sig også: Et stadig voksende streaming-udbud betyder, at flere og flere TV-seere “klipper kablet” og i stedet bruger tjenester som Netflix, HBO og Disney+ for at få deres daglige dosis underholdning. Det kræver dog også, at TV’et er rigtigt udstyret for at tackle de forskellige platforme!

 

Store, knivskarpe billeder

Når filmen eller yndlingsserien skal opleves optimalt, er der ikke meget, der kan konkurrere med et stort og godt TV. Billedskarpheden, kontrasten og ikke mindst de tilgængelige skærmstørrelser (op til 80 tommer eller mere) gør, at billedoplevelsen kan minde om en ægte biograf!

4K-opløsning (3840 x 2160) er blevet standard, mens 8K gør sit indtog i high-end-klassen. Den moderne videostandard HDR (High Dynamic Range) er også blevet meget udbredt, men der kan stadig være stor forskel i billedkvalitet mellem forskellige TV’er.

OLED eller LCD?

Valget af TV indebærer også valg af panelteknologi. OLED er en teknik, som mange forbinder med høj billedkvalitet, men LCD lever stadig i bedste velgående takket være en gunstig pris pr. tomme. De bedste LCD-TV’er med Direct LED-bagbelysning har også en billedkvalitet, der kan konkurrere med og endda udkonkurrere OLED i nogle tilfælde.

Brugervenlighed er alfa og omega

Moderne TV-brugere stiller krav om en sømløs brugeroplevelse. Det skal være lige så let at tilslutte en TV-boks eller spilkonsol som at vise billeder fra mobilen på den store skærm. For ikke at tale om alle de streaming-tjenester, som et moderne smart-TV er udstyret med.

Det betyder imidlertid, at TV’ets brugerflade (menusystem, fjernbetjening osv.) bliver ekstremt vigtig! Det skal kunne starte lynhurtigt på kommando og skifte gnidningsløst mellem direktesendt TV og forskellige streaming-tjenester.

Mange TV-producenter bruger nu Googles Android-system, mens andre har valgt deres egne skræddersyede platforme. Det medfører betydelige forskelle i brugervenlighed, og ikke mindst hvilke apps man får med i købet. Tjek, at TV’et understøtter de tjenester, du bruger!

De opgivne priser var aktuelle markedspriser ved deadline. Vi anbefaler altid at bruge prissøgningstjenester på nettet for at finde opdaterede priser på de anbefalede TV’er.

5 gode TV-tips

1. Køb den rigtige størrelse

Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår (og angrer), er at købe et for lille TV. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen uden fare for at se pixelmønstre, og med 4K-opløsning kan du trygt vælge et endnu større TV.

Her spiller brugsområdet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og biograffølelse, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem TV’et og der, hvor du sidder.

Anbefalede TV-størrelser (vejledende)

Betragtningsafstand

Skærmstørrelse

0,5-1 meter

43-50 tommer

1-2 meter

50-55 tommer

2-3 meter

55-65 tommer

3-4 meter

65-75 tommer

4-5 meter

75-85 tommer

5-6 meter

85-100 tommer

2. Vælg den rigtige skærmtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K

Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt TV-kiggeri, spil eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender dine behov.

Hvis favoritmenuen er film og TV-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et TV, der er godt til hurtige bevægelser, mens spil favoriserer TV’er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større billede du vil have, jo vigtigere er skarphed og skærmopløsning.

3. Tænk på placering og lysforhold

Hvor skal TV’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, har du brug for en lysstærk skærm, gerne med mat skærmoverflade eller tonet glas. Husk, at skærme med blank overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.

4. Glem ikke lydkvaliteten

Flade skærme er blevet synonymt med flad lyd, men der er nogle lyspunkter indimellem. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et TV med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar.

5. Tilslutninger (HDMI)

Hvis du skal tilslutte en masse eksternt udstyr til TV’et, er det en god idé at sikre dig, at det har indgange nok. Fire HDMI-indgange er nærmest blevet standard, men enkelte modeller må nøjes med tre. Hvis du har planer om at bruge moderne videokilder som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S, bør TV’et også understøtte de nyeste HDMI 2.1-funktioner for at sikre optimal “spilbarhed”.

OBS: Husk også, at en eventuel soundbar, der er tilsluttet via lydreturkanalen (ARC/eARC), lægger beslag på en af ​​HDMI-indgangene.

De nominerede til årets bedste TV’er

Vindere af Årets bedste TV’er 2020-2021

Årets bedste TV, basic

TCL C815 (65C815)

Frisk og frækt budget-TV

TCL vil gerne gøre tingene lidt anderledes end den gemene hob af TV-producenter. Den kinesiske fabrikant skiller sig ofte ud med et lidt mere sprælsk design og en federe funktionsliste, end man typisk ser hos konkurrenterne i samme prisklasse.

Det nye C815 byder på 4K LCD-panel og moderne Android TV smart-funktioner, og understøtter lyd- og billedformater som Dolby Atmos og Dolby Vision. Desuden har det et integreret lydsystem fra Onkyo om bord.

Billedkvalitet

TCL’s TV er udstyret med forskellige billedindstillinger, hvor Film-indstillingen er den bedste for os, der foretrækker neutrale og naturlige billeder uden for meget krydderi. Her byder C815 på en meget ren, klar og kontrastrig billedgengivelse, som umiddelbart imponerer.

Alt i alt er vi godt tilfredse med billedkvaliteten fra TCL C815, især i betragtning af prisen. Man kan dog ikke forvente ALT til denne pris: Sammenlignet med dyrere premium-modeller med Direct LED-bagbelysning må TCL-skærmen klare sig med en mere ordinær lysstyrke på omkring 400 nit.

Det er altså ikke nogen “lyskanon” til de mest hårrejsende HDR-scener, men det fungerer fint til det meste TV-indhold og de fleste betragtningsforhold!

Lydkvalitet

C815 udmærker sig ved en stærk og klar gengivelse af stemmer, der kommer tydeligt ud imod os, når vi sidder i lænestolen. Klangbalancen er fin og fyldig med distinkt diskant samt glimrende klarhed i mellemtonen.

En ekstra bashøjttaler på bagsiden sørger samtidig for, at der er tilstrækkeligt med tryk og tyngde i musik og lydeffekter. Det lyder klart, fint og fyldigt, og TV’et havde ingen problemer med at fylde vores relativt store testrum med lyd.

Konklusion

TCL C815 er et prisgunstigt TV med få åbenlyse svagheder. Med et skarpt og kontrastrigt billede, bred formatunderstøttelse og rigeligt med indbyggede tjenester fra Android-systemet er der lagt op til en fin TV-oplevelse. TCL-skærmen scorer også over gennemsnittet på lyden: De indbyggede højttalere er solide nok til at klare sig uden en separat soundbar.

Alt dette bidrager til at gøre TCL C815 til et rigtig godt køb!

Årets bedste TV, premium

Samsung Q80T

Skarpladt kontrastkanon

Hvis du er kræsen med billedkvalitet, men kvier dig ved at betale mere end højst nødvendigt, kommer 4K-modellen Samsung Q80 som kaldet. Denne QLED-skærm hører til mellemklassen blandt årets modeller fra Samsung, men hvad funktioner angår, er den faktisk tæt på topmodellerne.

Udvalget af streaming-tjenester er rigtig godt: Med både Netflix, Apple TV+, Amazon Prime, HBO Nordic og Disney+ er der masser af indhold at boltre sig i.

Samsung Q80T kan også prale af HDMI 2.1 på en af indgangene, som sikrer kompatibilitet med næste generation af spilkonsoller såsom PlayStation 5 og Xbox Series X.

Kanonstærk kontrast

For modellåret 2020 er Q80T nu den billigste QLED-variant fra Samsung med direkte LED-bagbelysning, som indebærer en markant forbedring af billedkvaliteten.

Vi har testet Samsung-skærmen mod en række konkurrenter, og det generelle indtryk er, at Q80T har væsentlig mere tryk på. Her er der ordentlig gnist i farverne, og mørke scener får en helt anden dybde og detaljerigdom. Q80T har rigeligt med lysstyrke til at se TV ved højlys dag, samtidig med at det formår at få de mørkeste nuancer i dunkle scener frem. Kontrasten er simpelthen kanonstærk!

Spændstig lyd

Samsung Q80T kommer med nogle interessante funktioner på lydsiden, bl.a. Object Tracking Sound, som bidrager til at skabe et større og mere livagtigt lydbillede. Samsung-skærmen giver faktisk glimrende lyd på egen hånd, og der er god klarhed i stemmer og fin fylde i bassen. Men det bliver selvfølgelig endnu bedre, hvis du udvider med en Dolby Atmos-kompatibel soundbar.

Konklusion

Samsung-skærmen er som skabt til at se krævende film og serier i HDR-kvalitet, idet Direct LED-bagbelysningen bidrager til suveræn kontrast. Desuden scorer denne model højt på lyd, udstyr og tilslutningsmuligheder.

Alt i alt mener vi, at Samsung Q80T er årets bedste køb i premiumklassen. Det koster lidt ekstra i forhold til budgetmodellerne, men giver en stor billedmæssig gevinst!

Årets bedste TV, high-end

LG OLED GX

OLED på udstilling

LG OLED GX har fået tilnavnet Gallery OLED, og det er ikke tilfældigt. Det har et specialdesignet vægbeslag og smarte løsninger, der gør, at det passer perfekt på væggen. Færdigmonteret ser LG-skærmen utrolig stram og lækker ud, og rager ikke mere end 2 cm ud fra væggen.

App-udvalget er rigtig godt: Ud over Netflix har man adgang til bl.a. Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke mindst Disney+. GX understøtter de allerfleste HDR-formater samt HDMI 2.1 på alle fire indgange og er spækket med gaming-venlige funktioner inklusive FreeSync og Nvidia G-Sync.

Billedkvalitet

På billedfronten er GX-serien udstyret med et fuldblods 4K OLED-panel, mens LG’s kraftigste videoprocessor, A9 Gen 3, står for billedprocesseringen.

Det første, vi lægger mærke til, er skarpheden. Årets nye 8K-skærme ser afgjort imponerende ud, men LG’s 4K-OLED er meget tæt på! På en OLED-skærm er hver enkelt pixel også sin egen farve- og lyskilde, og det giver et kontrastrigt, knivskarpt og sømløst billede. LG-skærmen har en fuldstændig jævn lysfordeling uden antydning af skygge-effekter eller pletter. Gråskalaen og farvegengivelsen er ekstremt jævn.

LG-skærmen har heller ingen problemer med bevægelser eller hurtige kamerapanoreringer. Her har LG afgjort oppet sig siden sidste år!

Lydkvalitet

På GX er højttalerne helt skjult i bunden af TV’et. Det bærer lyden også præg af, hvor især klarheden i dialoger kunne være bedre. Men et TV i denne klasse fortjener ordentlig lyd. LG tilbyder derfor også en matchende soundbar som tillægsudstyr til GX-serien, der kan hænges på væggen i samme bredde som 65 tommers udgaven.

Konklusion

LG’s GX-serie er afgjort et af de lækreste OLED-TV’er, vi har testet hidtil. Her får du den stærke kontrast, det dybe sortniveau og den sprælske farvegengivelse, vi er vant til fra OLED, ud over en meget elegant formfaktor.

Uanset om du vælger 55, 65 eller 77 tommer, ser LG-skærmen uforskammet lækker ud på væggen!

Årets TV-innovation

Samsung The Sero

Dit eget Instagram-TV

Meget moderne videoindhold skabes spontant med mobilen på højkant, og det giver problemer, når de samme videoer skal gengives på en traditionel TV-skærm. Samsung har imidlertid fundet en smart løsning på problemet. The Sero har en indbygget elmotor, så man kan skifte mellem stående og liggende format med et knaptryk.

Dermed kan man let se praktisk talt alt mobilindhold på den 43 tommer store skærm. Hvad enten det er fra Facebook, Instagram, Snapchat eller TikTok, kan det nu vises i stort format – perfekt, når man vil dele med andre.

Flot lyd- og billedkvalitet

Udførelsen er ret lækker: Skærmen har en slank marineblå ramme, og staffelifoden med indbyggede højttalere er klædt i matchende stofbetræk.

Ud over et 43 tommers billedpanel med QLED-teknologi har The Sero et markant opgraderet lydsystem – mere specifikt et 4.1-kanals højttalersystem med indbygget subwoofer og 60 watt forstærkerkraft. Og det kan man umiddelbart høre: Her får man væsentlig mere åben, kraftfuld og fyldig lyd end gennemsnittet.

Den fyldige lyd kommer også til gavn, når man skal vise forskellige typer mobilindhold på skærmen – eller bruge den som musikkilde. Desuden kan det vise “diskolys”, der bevæger sig i takt med musikken. Sjovt for både gamle og unge!

Konklusion

Et roterende TV er ikke bare et sjovt party-trick: Muligheden for at vise billeder på højkant er en velkommen funktion for alle, der er aktive på sociale medier, bruger videochat eller bare vil vise portrætbilleder og amatørvideoer i stort format.

Der findes både større og mere prisgunstige alternativer med mindst lige så god eller bedre billedkvalitet til prisen. Men ingen af disse kan drejes! The Sero er kort og godt et virkelig fedt allround-TV, som vi tror, vi vil se flere varianter af i fremtiden.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nyhed

Bliv en del af en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjælp os med at blive bedre og mere relevante - og vind flotte præmier!
Læs mere
Lyd & Billede
Scroll to Top