Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung The Sero QE43LS05T

Dit eget Instagram-TV

En motoriseret TV-skærm, der kan vendes på højkant ved et knaptryk! Har de tabt sutten hos Samsung, eller er The Sero simpelthen et af årets fedeste TV’er?

Skrevet af / 18/06/2020 - 12:06
Samsung The Sero QE43LS05T
Audun Hage

Samsung bliver ved med at overraske, og The Sero er måske deres mærkeligste TV til dato. Det vender bogstavelig talt TV-verdenen på hovedet med muligheden for at stille skærmen på højkant! For ti år siden ville vi nok have tænkt, at Samsungs ingeniører havde en skrue løs, men i det moderne mediebillede er det faktisk ikke så dumt at have et roterende TV.

Vi behøver ikke at se længere end vores mobilskærm: Faktum er, at meget indhold i dag laves og deles i lodret format: Når du spontant tager mobilen op af lommen og filmer eller tager billeder, gøres det ofte med skærmen og kameraet på højkant – i såkaldt portrættilstand.

Det fungerer glimrende på sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat, men giver problemer, når de samme videoer skal gengives på en traditionel TV-skærm i bredformat (landskabstilstand). For at passe til skærmen skal de enten strækkes voldsomt, manipuleres eller vises med sorte “sørgerande” i siderne. Langtfra optimalt!

Lodret og vandret tilstand: The Sero er beregnet til at stå direkte på gulvet, let tilbagelænet på en staffelifod. Hjul fås som ekstraudstyr. (Foto: Samsung)

The Sero: Roterende TV-skærm

Samsung har imidlertid fundet en smart løsning på problemet. The Sero har en indbygget elmotor, som lader dig skifte mellem stående og liggende format med et knaptryk. Ud over almindelig TV-visning kan det bruges til at spejle din mobilskærm, vise billeder og videoer, du selv har taget, eller scrolle gennem Instagram- eller Facebook-feedet på en stor skærm.

Design

The Sero adskiller sig markant fra andre TV’er, vi får til test – selv kassen er på højkant! TV’et kommer næsten færdigmonteret, med motor og skærm forbundet. Det eneste, man skal skrue på, er staffelifoden, der sørger for, at TV’et står lodret og let tilbagelænet på gulvet.

The Sero er beregnet til at stå på gulvet, og der medfølger derfor ikke bordfod eller vægbeslag. Samsung tilbyder også hjul som ekstraudstyr, og vi tænker umiddelbart, at de kan være rare at have, så TV’et let kan drejes i den ønskede retning.

Udførelsen er faktisk ret lækker: The Sero ligner lidt noget, som Bang & Olufsen kunne have kreeret – uden at det koster en bondegård. Skærmen har en slank marineblå ramme, og staffelifoden med indbyggede højttalere er klædt i matchende stofbetræk, hvilket bidrager til et eksklusivt indtryk.

I standby står TV’et på højkant og fylder således relativt lidt i rummet. The Sero har også en fin facon, når skærmen er i landskabstilstand, og foden sørger for, at billedet er i den rigtige højde. Det vil helt klart være et flot TV til mindre rum og ikke mindst praktisk til hjørneplacering.

Læs også Nu er The Frame blevet MEGET bedre Med et nyt toptrimmet billedpanel har Samsungs design-TV fået et seriøst kontrast-boost!

Brugervenlighed og funktioner

The Sero anvender det velkendte menusystem Tizen, som vi kender fra andre Samsung-TV’er. Årets version har fået en opgradering med skarpere grafik og mere behagelige farver.

Opsætningen af TV’et går hurtigt, men det anbefales at lave installationen via Samsungs SmartThings-app. Så får du adgang til en del ekstra Sero-funktioner, deriblandt muligheden for at spejle mobilskærmen og vende skærmen automatisk (nogle af disse kræver dog, at du har en Samsung-telefon).

Menusystemet er meget hurtigt og logisk, og fungerer glimrende sammen med den slanke og ergonomiske fjernbetjening. Den anvender Bluetooth og er stort set identisk med andre Samsung-fjernbetjeninger – bortset fra knappen, der siger “roter skærm”.

Der er intet at udsætte på betjeningen, men vi synes, at The Sero havde fortjent en lidt mere original fjernbetjening – f.eks. i matchende marineblå farve?

Ellers har Samsung sørget for at udvidet deres i forvejen brede app-udvalg: Ud over Apples TV-app og AirPlay 2-understøttelse finder man nu også musiktjenesten Apple Music om bord. Videobutikken Rakuten er også relativt ny og tilbyder streaming af film og serier i 4K HDR-kvalitet.

Desuden er apps som Netflix, HBO Nordic, Canal Digital og Amazon Prime let tilgængelige fra startmenuen. Man kan i øvrigt selv indrette menuen med de tjenester, man foretrækker.

The Sero kan ikke prale af fuldgyldige HDMI 2.1-indgange, men tilbyder alligevel nogle af de nyeste funktioner, inklusive HDMI eARC (lydreturkanal) og ALLM (Auto Low Latency Mode), Derimod mangler det understøttelse af ekstra høje bildefrekvenser som 4K 120 fps.

Samsung har imidlertid inkluderet en dedikeret gaming-indstilling med ekstra lav forsinkelse: Vi målte input-lag til knap 10 millisekunder med vores Leo Bodnar-tester, hvilket burde være hurtig nok for selv e-sportsentusiaster. The Sero har også en Real Game Enhancer-indstilling, der forbedrer kontrast og bevægelser, men til gengæld bruger lidt længere tid på billedbehandlingen (ca. 22 millisekunder).

(Foto: Samsung)

Mobile View: Vertikal tilstand

Muligheden for at stille billedet på højkant er jo selve ideen med The Sero, og vi kan ikke sige andet, end at det fungerer fremragende.

Brugsområdet for den lodrette tilstand er næsten uendeligt. The Sero kan spejle mobilskærmen, mens man fortsætter med at bruge mobilens touch-skærm som “fjernbetjening” og scroller gennem indholdet. Dermed kan man let se praktisk talt alt mobilindhold på den store skærm. Hvad enten det er Facebook, Instagram, Snapchat eller TikTok, du finder mest fængende, kan disse nu vises i stort format – perfekt, når man vil dele med andre.

De umiddelbart mest interessante apps var Instagram og Instagram TV, der tilbyder mange små videoklip i lodret format. Ligeledes kan man finde mange videoer på YouTube, deriblandt musikvideoer, der er skræddersyet til portrætformatet.

Samsung havde lånt os en Galaxy S20 smartphone til lejligheden, som har en ekstra høj skærm i 9:18-format. SmartThings-app’en formår imidlertid at kompensere for dette. Den understøtter også automatisk vending af skærmen: Når du vender mobilen, følger TV’et efter. Samsung arbejder på at udvikle funktionerne til andre Android-telefoner, men det kan være mærkeafhængigt.

The Sero understøtter også spejling af iPhone-telefoner via AirPlay, men desværre kun i vandret tilstand foreløbig. Det vil evt. kræve en opdatering fra Apple.

Billedkvalitet

The Sero er altså en roterende billedmaskine, beregnet til at vise både TV- og mobilindhold i dets optimale format. Selve billedfremvisningen håndteres af et 43 tommers LCD-panel med 4K-opløsning og kant-LED-belysning. TV’et kan bl.a. prale af QLED-farvefiltre, der giver et bredere farvespektrum og højere lysstyrke.

Så vidt Lyd & Billede ved, er billedpanelet mere eller mindre identisk med sidste års Q60R-model. Det kan derfor ikke prale af såkaldt Dual LED-teknologi, som vi finder på en del af de nyeste 2020-modeller. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, at Samsung ikke har brugt den allernyeste teknologi på et så innovativt TV, men vi antager, at det handler om omkostningsbesparelser.

Når det er sagt, så leverer The Sero flot billedkvalitet til formålet. For det første er billedet knivskarpt, og TV’et gør et godt stykke arbejde med at opskalere og forbedre forskellige typer indhold, så de passer til den højopløste skærm. Og for det andet har det rigeligt med lysstyrke, med blændende gengivelse af hvid og saftige kulører, selv når man betragter skærmen i dagslys.

Når vi dæmper belysningen og går i Film-mode, dukker der dog nogle klassiske svagheder op. The Sero kan selvfølgelig ikke følge med de sejeste OLED-skærme (heller ikke QLED-skærme med LED-bagbelysning), hvad angår kontrast og sortniveau. Det sætter den traditionelle LED-belysning en begrænsning for. Det er tydeligt på film og serier med meget mørkt indhold, hvor billedet kan se lidt gråt ud i mørke partier.

En anden ting, vi bemærker, er at Samsung-skærmen har relativt meget genskin. Skærmoverfladen er af den “glossy” type og har en tendens til at reflektere meget af omgivelserne. Det forstærkes yderligere af, at TV’et står lidt tilbagelænet og derfor let fanger lys fra f.eks. loftslamper. Her kunne Samsung godt have bekostet et mere mat skærmfilter!

Selvfølgelig har et 43 tommers TV til 12.000 kroner en del udfordrere. Hvis vi ser på andre Samsung-modeller, kan man f.eks. få et 55 tommers The Frame eller Q80T, som har både større og væsentlig mere kontrastrig billedgengivelse. Men ingen af disse kan drejes!

The Sero har et relativt avanceret 4.1-kanals højttalersystem på 60 watt med understøttelse af musikafspilning via Bluetooth og AirPlay 2. (Foto: Samsung)

Lydkvalitet

Et roterende TV er selvfølgelig ret fedt i sig selv. Ekstra fedt er det, at Samsung har gjort sig overraskende stor umage med lyden!

The Sero har et markant opgraderet lydsystem sammenlignet med Samsungs almindelige TV’er – mere specifikt et 4.1 kanals højttalersystem med indbygget subwoofer og 60 watt forstærkerkraft. Og det kan man umiddelbart høre: Her får man væsentlig mere åben, kraftfuld og fyldig lyd end gennemsnittet.

Lyden er faktisk fuldt på højde med mange separate soundbars, med god klarhed i stemmer såvel som musik og lydeffekter. Den fyldige lyd kommer også til gavn, når man skal vise forskellige typer mobilindhold på skærmen, med et lydbillede, der matcher det større format.

Her skal det også nævnes, at man kan koble en Spotify-konto til TV’et og bruge det som musikkilde. Desuden kan det vise “diskolys”, der bevæger sig i takt med musikken. Sjovt for både gamle og unge …

Konklusion

Et roterende TV er ikke bare et sjovt party-trick: Ud over at være et underholdende og innovativt TV har Samsung The Sero også nogle praktiske fordele. Muligheden for at vise billeder på højkant er en velkommen funktion for alle, der er aktive på sociale medier, bruger videochat eller bare vil vise portrætbilleder og amatørvideoer i stort format. Desuden lyder det overraskende sprælsk!

Samsung har lagt godt til rette for, at The Sero kan bruges til både TV-underholdning, mobilt indhold og musiklytning.

The Sero er nok ikke beregnet til at være det TV, du tilbringer lange Netflix-aftener med: Der findes både større og mere prisgunstige alternativer med mindst lige så god eller bedre billedkvalitet til prisen. Men ingen af disse kan vendes! The Sero er kort og godt et virkelig fedt allround-TV, som vi tror, vi vil se flere varianter af i fremtiden.

Karakter
Samsung The Sero QE43LS05T
Premium

Lyd & Billede mener

Samsungs innovative roterende TV er let at koble til mobilen og giver optimal visning af videoer og app-indhold i lodret format. Og så lyder det fedt! Billedpanelet er baseret på sidste års Q60R og må derfor klare sig uden en del af 2020-modellernes visuelle forbedringer.

1 kommentar til “Samsung The Sero QE43LS05T”

  1. Jesper Mark Wenzel

    Vigtig detalje her et at de fleste af de fede funktioner med spejling af mobiltelefon når skærmen står på højkant kræver en nyere Samsung telefon. Jeg har en Oneplus 7 pro og her virker det ikke.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top