Mange klarer sig fint med mobilkameraet, men et rigtigt kamera giver altid bedre billeder, og for entusiasterne er kameraet den bedste løsning. Men hvilket kamera? Svaret er, at det kommer an på, hvad det skal bruges til, og hvilke krav man stiller til funktioner, billedkvalitet, størrelse og pris.
Groft sagt kan man opdele markedet i to hovedkategorier: Kompaktkameraer og systemkameraer. Inden for disse kategorier er der flere veje at gå, og her skal vi se på de vigtigste.
Kompaktkameraer
De farverige kompaktkameraer, der mødte én på butikshylderne, er næsten væk fra markedet. Tilbage står tre kameratyper: De vandtætte, som man kan snorkle med, superzoomkameraerne med mere end 10x zoom og high-end kompaktkameraerne.
De vandtætte er bedst egnet til dem, der har brug for et robust kamera, som også kan tåle vand, men små billedsensorer og simpel optik gør, at det ikke er her, man får den bedste billedkvalitet.
De mest kendte i denne klasse er Canon, Nikon, Olympus, Sony og Panasonic.
Priser: 2.500-7.500 kr.
Velegnet til: Hverdagsbilleder, ferier, ture og vandsport
Superzoomkameraer
Den bedste billedkvalitet finder man heller ikke blandt superzoomkameraerne, som egentlig er for store til at kaldes kompaktkameraer. Men de har gerne 24-240 mm eller 24-600 mm zoom, hvilket er perfekt til fuglekigning og dyreliv, men også landskaber.
Bemærk, at så meget zoom kan give blødere skarphed og dårligere lysstyrke, og er mindre velegnet til fotografering i svagt lys.
De bedste superzoomkameraer hedder ofte Panasonic, Sony eller Leica.
Priser: 7.500-15.000 kr.
Velegnet til: Dyreliv, landskaber, skov og mark
High-end kompaktkamera
De bedste kompaktkameraer koster mindst lige så meget som et systemkamera. Her får du ikke så meget zoom, måske 24-120 mm, og ingen mulighed for at skifte objektiv. Billedsensoren er mindst 1 tomme stor, men der findes high-end-kompakter med APS-C- eller Micro Four Thirds-format (MFT), som giver mindst lige så god, hvis ikke bedre billedkvalitet end mange systemkameraer.
I denne klasse får man mange af de samme funktioner som i systemkameraer, og teknikken er ofte hentet fra avancerede systemkameraer. Det kan ses på billedkvaliteten, som er skarpere og mere detaljerig end på de billigere kompaktkameraer.
Canon og Sony laver de mindste high-end kompaktkameraer, mens Fujifilm, Panasonic og Leica laver de bedste.
Priser: 7.500-40.000 kr.
Velegnet til: Kræsne fotografer på rejse, gadefoto, allround og video
Systemkameraer
De større og dyrere systemkameraer leverer den bedste billedkvalitet, og et systemkamera er det bedste valg både for viderekomne hobbyfotografer og for dem, der vil lære fotografering fra bunden.
Udskiftelig optik, en stor og skarp søger, autofokus og en skudtakt, der kan følge med de hurtigste bevægelser. Plus i nogle tilfælde vejrbeskyttelse, der er praktisk til landskabs- og dyrefotografering.
Vores tests viser større forskelle på ting som skudtakt, autofokus, videoegenskaber og optik end på teknisk billedkvalitet. Derfor handler det først og fremmest om at finde det bedste kamera til netop dine behov.
Systemkameraer laves af alle de kendte producenter.
Priser: Fra 4.000 kr.
Velegnet til: Allround, bryllupsfoto, sport for de hurtigste, rejser for de mindste
De mindste systemkameraer
De mindste og letteste systemkameraer er Micro Four Thirds-kameraerne fra Olympus og Panasonic. De har en mindre billedsensor end de andre, hvilket gør kameraerne små og handy. Det samme gælder objektiverne, som kan laves mindre, hvilket giver meget rejsevenlige kameraer.
Med indbygget billedstabilisering, høj skudtakt og 4K-video er MFT-kameraerne næsten perfekte allround-kameraer. Se efter Olympus OM-D og Panasonic Lumix G.
Priser: 4.000-25.000 kr.
Velegnet til: Allround, sport, dyreliv, video, rejser, gadefoto
De mindste spejlreflekser
Hvis man går en størrelse op, hedder billedformatet APS-C. De har et større billedflade end MFT. I nogle tilfælde kan det give bedre støjegenskaber i svagt lys. Her er spejlreflekserne også inkluderet, selv om der bliver færre af dem på markedet.
De bedste spejlreflekser i denne klasse står der altid Canon eller Nikon på, og udvalget af objektiver og tilbehør er enormt. Her varierer det fra simple begynderkameraer til svinedyre professionelle kameraer med større full-frame billedsensorer i 24 x 36 mm format.
Priser: 4.000-8.000 kr.
Velegnet til: Begyndere, allround, hverdagsbilleder
Spejlløse med APS-C-format
De bedste spejlløse kameraer i APS-C-format kommer fra Leica, Canon, Sony og Fujifilm, og sidstnævnte har et stort forspring i udvalget af både kameraer og objektiver. Her kan såvel begyndere som viderekomne finde et kamera, der passer perfekt.
Disse kameraer er hurtigere og mere anvendelige end mange spejlreflekskameraer og vil være et godt valg for dem, der vil have den højest mulige billedkvalitet i et kamera, der er så lille som muligt.
Priser: 8.000-20.000 kr.
Velegnet til: Begyndere, viderekomne, allround, hverdagsbilleder, bryllupsfoto, portrætter, landskaber, sport, video
Full-frame-kameraer
De nye, avancerede spejlløse full-frame-kameraer har en lige så stor billedsensor som det gamle filmformat på analoge – og digitale – full-frame spejlreflekskameraer. De fleste kameraer i denne klasse er rettet mod viderekomne og professionelle fotografer.
Indtil videre er udvalget af objektiver og tilbehør ikke særlig stort, og kameraerne kræver mere fra fotografen, for at billederne bliver så gode som muligt.
De fire vigtigste producenter i denne klasse er Sony, Panasonic, Nikon og Canon, men Leica (SL) skal også nævnes.
Priser: 12.000-60.000 kr.
Velegnet til: Landskaber, portrætter, reportage, studie, video, sport
Mellemformatkameraer
Historisk set har dette format været forbeholdt studiefotografer, men selv med billedsensorer på 44 x 33 mm er de digitale mellemformatkameraer relativt kompakte. Dermed kan man tage dem on location, på rejser, i skov og mark, ja, egentlig hvor som helst, da de ikke er meget større end et professionelt spejlreflekskamera.
Mellemformatet er afgjort for folk, der ved, hvad de laver; det er dyrt og har begrænsninger, som de små full-frame-kameraer ikke har. F.eks. på fokushastighed og skudtakt.
De vigtigste i denne klasse er Fujifilm, Hasselblad, Phase One og Pentax.
Priser: Fra 35.000 kr. og op
Velegnet til: Studie, landskaber, portrætter, mode, reklame
Alle opgivne priser er baseret på gennemsnitspriser på markedet pr. oktober 2019.