Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

test Canon EOS M6 Mark II

Amatørfotografens bedste valg

Man skal aldrig afskrive Canon, for de kommer altid tilbage med endnu bedre kameraer.
Karakter
Canon EOS M6 Mark II
Lyd & Billede mener
Gunstigt prissat, meget kompakt og lynhurtigt. Fremragende video- og billedkvalitet samt upåklagelig brugervenlighed. Mikrofonindgang.
Søgeren er ekstraudstyr. Ikke vejrbeskyttet.
Specifikationer
 • Type: 32,5 Mp systemkamera med APS-C billedsensor
 • Optik: Canon EF-M
 • Søger: Ekstraudstyr
 • Skærm: 7,6 cm 1 Mp LCD
 • Serieoptagelse: 14 fps, 30 fps raw
 • Video: 4K 25 fps m. 120 Mbit/s, 1080p 60/50/120 fps
 • Tilslutninger: USB-C (opladning), Micro HDMI, mikrofon
 • Batteritid CIPA: 305 billeder
 • Mål og vægt: 120 x 70 x 49 mm / 408 g
 • Højdepunkter: Wi-Fi, Bluetooth, vipbar touch-skærm, blitz
 • Web: canon.dk

De skal de have, Canon: Det hænder, at de lytter og siden gør noget ved det. I 2018 kritiserede vi dem for ikke at have en køreplan for kommende objektiver til deres spejlløse EOS R-kameraer. Hvilket de forklarede med, at de aldrig havde en køreplan for den slags. Få måneder senere lancerede de så en køreplan for de kommende år.

Nogle gange nytter det altså at sige fra. Det kan man til dels også sige, er sket her. Vi kritiserede i sin tid Canon EOS M6 for at mangle søger og 4K-video. Det var i 2017. Nu, to år senere, kommer efterfølgeren EOS M6 Mark II så med 4K-video. Og elektronisk søger. Som dog er ekstraudstyr, men følger med i visse kits sammen med kamera og zoom.

Fint, ikke sandt? Canon har lavet flere fornuftige opgraderinger på Mark II-udgaven. En helt ny 32,5 megapixel billedsensor med Canons fine Dual Pixel autofokus sidder indeni. Den har 5.481 fokuspunkter (!), der fungerer ned til -5 eksponeringstrin. Kameraet har også fået ordentlig 4K-video – fra hele billedfladen – og 1080p HD-video med op til 120 fps.

Det har også mikrofonindgang, og dermed tegner der sig et billede af et kompakt systemkamera, som er fremragende til allround-brug. For med en skudtakt på 14 billeder i sekundet (fps) – med autofokus – og op til 30 fps i korte serier af raw-filer kan det også bruges til sport og action.

Dermed er det også perfekt til børnefamilier. Som let kan fange viltre børns uforudsigelige bevægelser på både stillbilleder og video.

Annonce

De vil nok også sætte pris på kameraets pre-shooting mode, hvor kameraet fokuserer kontinuerligt på et bevægeligt motiv og gemmer billederne i et loop. Når man så trykker udløserknappen ned, tages det sidste billede i serien. Noget, der gør det lettere at få et skarpt actionbillede.

Samtidig er kameraet så lille og let, at der nærmest ikke er nogen grund til at lade det blive derhjemme.

Objektivudvalg

Zoomen EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 (28-240) og søgeren gør Canon-kameraet meget rejsevenligt. (Foto: Lasse Svendsen)

For EOS M6 Mark II er meget mere handy end et spejlreflekskamera. Med APS-C-billedsensor, intet spejlhus og ingen optisk søger er Canon-kameraet kun lidt større end et kompaktkamera.

Canon har desværre ikke det helt store udvalg af objektiver til de spejlløse EOS M-modeller. Men de, der findes, er slet ikke uefne.

Annonce

Vi testede Mark II med en 18-150 mm f/3.5-6.3 (28-240 mm) med optisk billedstabilisering. Desuden findes der en kompakt 15-45 mm zoom, en lysstærk 32 mm f/1.4, en 28 mm f/3.5 makro, en 11-22 mm f/4-5.6, en 18-55 mm f/3.5-5.6 og en superkompakt 22 mm f/4.0.

Det er også muligt at sætte en adapter på, som gør det muligt at bruge over 100 af Canons spejlrefleksobjektiver.

Konkurrenter

De nærmeste konkurrenter til Canon EOS M6 Mark II er Sony a6400 og Fujifilm X-T30. Sony-kameraets fordele er et vejrbeskyttet kamerahus med indbygget søger og en vanvittig hurtig autofokus. Fuji-kameraet er ikke vejrbeskyttet, men har bedre ergonomi, langt bedre søger, højere skudtakt og et overlegent udvalg af objektiver.

Brugervenlighed

Canon er ofte bedre end konkurrenterne til at finpudse ergonomien, og EOS M6 II er ingen undtagelse. Det lille kamera ligger godt i hånden takket være et lille, men smart udformet greb på højre side. To indstillingshjul på toppen og en Func-knap, der aktiverer indstillinger af vigtige funktioner – ISO, skudtakt, fokusindstilling, hvidbalance og EV-kompensation – hjælper gevaldigt på brugervenligheden.

Kameraets touch-skærm er fremragende. Den kan både bruges til at lave indstillinger og til at gennemse billeder, zoome ind på billeder og vælge fokuspunkter med. Men fingerfokus fungerer ikke, hvis man har søgeren EVF-DC2 påmonteret, før man har været inde i menuerne og aktiveret Touch & Drag AF. Det er også muligt at lægge udløserfunktion på skærmen, så man kan tage billeder med en berøring.

Annonce

Ved siden af touch-skærmen, der kan vippes 180 grader til selfie-position og 45 grader ned, har kameraet en omskifter til auto- og manuel fokus. Med en knap i midten, der kan aktivere autofokus. Eller programmeres til at aktivere/vælge noget helt andet.

Gennemført god ergonomi med glimrende touch-skærm. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraet har også elektronisk lukker ned til 1/16.000 sekund, lysfølsomhed op til ISO 25.600, konvertering af raw-filer til jpeg og mange flere muligheder for at ændre funktioner på mange af knapperne. F.eks. kan man dreje programhjulet til Fv, så kan man selv overstyre lukker, blænde og ISO-følsomhed.

Der er også automatisk valg af motivprogrammer – portræt, landskab osv. – og noget, de kalder Hybrid Audio, hvor man sætter billeder sammen til et filmklip.

Video

Med indgang til ekstern mikrofon og fuld kontrol over optagelsesindstillingerne på touch-skærmen er kameraet godt udrustet til videobloggere, filmoptagelser og meget andet. Kvaliteten af 4K-optagelser er rigtig god, og autofokus følger godt med på bevægelige motiver.

Annonce

Panoreringer fremkalder ikke rullende lukker, medmindre man fremprovokerer det, men så hektiske optagelser er der ingen, der gider se. Skarphed og farver er gode på 4K, mærkbart bedre end på 1080p, som dog har fordelen af 120 fps. Det er også muligt at køre intervaller i 4K og plukke stillbilleder fra video-feedet.

Med mikrofonindgang bliver det også et ordentligt videokamera. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

Kameraets nye billedsensor giver synligt skarpere billeder med meget bedre detaljeopløsning, end vi fik fra forgængeren EOS M6. Den nye DIGIC 8 billedprocessor har også god kontrol over billedstøj, og det er først over ISO 6400, man behøver at bekymre sig om generende kornstøj.

De klassiske Canon-farver er bevaret, omend med lidt for meget knald på rød og blå på jpeg, så tag raw-filer, hvis du vil have bedre kontrol over farverne. Ellers er det muligt at justere billedparametrene i kameraet og gemme sine foretrukne indstillinger for skarphed, farver, kontrast, mætning og farvetone.

Som forventet har kameraets lysmåling bedre kontrol end fotografen. Så er det måske ikke så vigtigt, at det faktisk ikke er muligt at tildele funktionen lysmåling til en knap på kameraet. Man må ind i skærmmenuen.

Annonce

Hastighed

Canon er ved at få taget på øjenfokus, og kameraet gør et godt stykke arbejde med at holde øjet/øjnene i fokus, selv når personen bevæger sig. Følgefokus er også god i godt lys, og næsten alle billederne i en række billedserier af fugle i flugt var skarpe. Det havde EOS M6 ikke klaret.

Følgefokus får lidt problemer, når afstanden bliver stor, når motivet kommer for tæt på eller forsvinder for så at dukke op igen, men den slags er det næsten kun de professionelle kameraer, der kan klare.

Konklusion

Canon EOS M6 Mark II leverer en billed- og videokvalitet, der er på niveau med det bedste fra Sony og Fujifilm. Det er mere kompakt, har en fremragende touch-skærm og ditto skudtakt samt en vanvittig hurtig autofokus, og det er det bedste begynderkamera af de tre.

Vi havde gerne set, at søgeren var indbygget, uden at kameraet blev dyrere. Men der findes en løsning: Spar lidt penge ved at købe kameraet med 15-45 mm zoomen og søgeren i én pakke. Så har man et fremragende allround-kamera.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.