Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Test Nikon Nikkor Z 14-30 mm f/4 S

Retlinet og skarp Nikon-zoom

Nikons første vidvinkelzoom koster en del, men er forbløffende skarp.
Karakter
Nikon Nikkor Z 14-30 mm f/4 S
Lyd & Billede mener
Meget lidt fortegning. Høj skarphed, kontrast og opløsning. Kompakt, let og vejrbeskyttet.
Dyrt og mangler billedstabilisering.
Specifikationer
  • Type: Vidvinkelzoom
  • Lysstyrke: f/4.0
  • Billedstabilisering: Nej
  • Nærgrænse: 28 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linse-elementer: 14 i alt, i 12 grupper
  • Mål og vægt: Ø 89 x 85 mm / 485 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
  • Til: Nikon Z
  • Web: nikon.dk

Året efter at Nikon lancerede sit spejlløse kamerasystem, begynder udvalget af objektiver at vokse. Hidtil har de holdt sig til den annoncerede lanceringsplan, og blandt de nyeste er denne kompakte vidvinkelzoom.

Vi har set den før, men kun som prototype. Den kompakte Nikkor Z 14-30 mm med lysstyrke f/4.0 er beregnet til landskabs-, arkitektur-, rejse- og gadefotografering, og størrelsen og vægten balancerer godt på et Nikon Z7.

Objektivet er skræddersyet til Nikons brede full-frame objektivfatning og leveres med modlysblænde. Det er også vejrbeskyttet, så det kan bruges til landskabsfotografering, selv når det regner, og det har et så fladt frontelement, at man kan bruge 82 mm filtre på objektivet.

Det mangler blændering og optisk billedstabilisering, men funktionsringen bag zoomringen kan bl.a. programmeres til at fungere som blændering. Objektivet er af teleskoptypen, hvilket vil sige, at man skal dreje zoomringen fra låseposition, for at det fungerer.

Nikon siger, at objektivet har fire ED- og fire asfæriske linse-elementer plus Nikons Nano Crystal linsebelægning for at dæmpe strølys og refleksioner samt reducere kromatisk aberration.

Annonce

Nikon-objektivet er relativt kompakt for en 14-30 mm zoom. (Foto: Lasse Svendsen)

Funktionsring

Objektivet er ret handy. Det fylder ikke meget i bagagen, og selv med zoomen ude er det væsentlig mere medgørligt end Nikkor AF-S 14-24 mm til Nikons spejlreflekskameraer. Det er også lidt kortere end Nikkor Z 24-70 mm f/4.0.

Nikon har valgt blænderingen fra på Z-objektiverne, men fokusringen kan som nævnt programmeres som blændering eller f.eks. eksponeringskompensation.

Når man zoomer med objektiver, der ikke har intern zoom, opstår der gerne et vakuum. Det kan faktisk høres som en svag luftstrøm, når man zoomer ind eller ud. I nogle tilfælde kan man mærke modstand, der gør zoomen langsommere. Det er luften, der komprimeres, når den forlader objektivet. Nikon-objektivet er ikke dog synderlig plaget af dette, og man kan ændre brændvidden ret hurtigt uden modstand.

Det har heller ikke mærkbar Focus Breathing, altså at brændvidden ændres, når objektivet fokuserer. På Nikon Z7 var autofokus hurtig og præcis, men man kan lige høre den svage summen af Stepper-motoren (STM-autofokus), når objektivet fokuserer.

Annonce

Ydelse

Med så bred vidvinkel som 14 mm er der lagt op til problemer. Vignettering på fuld blænde, kraftig fortegning og dårlig hjørneskarphed er de mest almindelige.

Men fortegningen er nærmest ikke synlig her. Ikke på 14 mm og heller ikke på 30 mm. Hvilket vidner om, at Nikon-zoomen er rigtig godt korrigeret. Derimod er der synlig, omend ikke generende vignettering (lystab) i hjørnerne på 14 mm og fuld blændeåbning (altså laveste tal), men det bliver marginalt fra f/5.6. Her er skarpheden også mest jævn, og opløsningen på sit højeste. I hvert fald til f/11, hvor diffraktion dæmper skarpheden noget.

Fra 20 til 30 mm er objektivet så tæt på perfekt, som man kan komme med en vidvinkelzoom. Her er skarpheden på sit højeste, og vignetteringen nærmest elimineret.

Billederne fra objektivet viste, at det har god kontrol over strølys; der er ingen synlig komaeffekt (deformering af cirkulære objekter i yderkanten af billedfladen) eller store astigmatiske afvigelser. Heller ikke nogen kromatisk aberration af betydning. Ikke engang på 14 mm og fuld blænde.

Annonce

14 mm brændvidde. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Nikons første vidvinkelzoom til Z-kameraerne er forholdsvis dyr i betragtning af, at lysstyrken “kun” er f/4.0, men optisk er den helt i top, og den er kompakt, let og vejrbeskyttet. Hvis man ikke vil vente til 2020 på den kommende Nikkor Z 14-24 mm f/2.8 – som garanteret bliver endnu dyrere – er Nikkor Z 14-30 mm f/4 et oplagt valg til f.eks. landskabsfotografer med et Nikon Z-kamera.

forfatter

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.