Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.

Klassisk – og helt fornyet

Bowers & Wilkins’ velkendte trådløse Zeppelin-højttaler er nået til fjerde generation, og den er fulgt med tiden. Resultatet er helt moderne.

Skrevet af / 24/05/2022 - 15:00
Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.
John Alex Hvidlykke

“Ikonisk” er et misbrugt ord. Men når det gælder Bowers & Wilkins’ bordhøjttaler Zeppelin, er det fuldt berettiget. For få højttalere er så genkendelige som den. Eller så langlivede.

Den luftskibsformede højttaler fik sin debut i 2007, hvor den kunne bruges som dock for Apple iPod Touch (som netop er gået på pension efter 21 års tro tjeneste) og den helt nye Apple iPhone. Dengang bestod musikken af MP3-filer, og forbindelsen skete normalt via kabel. Så det var lidt af en revolution, at man kunne parkere sin telefon i holderen på højttaleren og bare spille.

I dag, 15 år senere, er docking og kabel afløst af AirPlay og Bluetooth. Og de hårdt komprimerede MP3-filer er erstattet af streaming-tjenester med millioner af musiknumre. Med mulighed for CD-kvalitet eller højere.

Bowers & Wilkins Zeppelin ligner til gengæld sig selv. Selv om højttaleren er nået til sin fjerde generation, har kabinettet den samme cigarform. Kun foden er ændret en smule mellem versionerne. Og docking-stationen er selvfølgelig fortid. Hvad den også var på tredje generation.

Zeppelin miljoe 2
Selv om højttaleren er nået til sin fjerde generation, har kabinettet den samme cigarform. Kun foden er ændret en smule mellem versionerne. (Foto: Bowers & Wilkins)

Inde i det sorte eller grå kabinet ligner tingene også sig selv. Bassen varetages stadig af en 6 tommers enhed, mens der er to 3,5 tommers mellemtoneenheder og to 1 tommes diskanter. Der er lidt flere watt til rådighed end tidligere: 80 watt til bassen og 4 x 40 watt til de øvrige toneområder. Alt sammen i klasse D, naturligvis. Kabinettet har tidligere været basrefleks, men nu bruges et lukket kabinet. Det har ved samme lejlighed været muligt med elektronikkens hjælp at strække frekvensområdet ned til 35 Hz.

Android – endelig

Den store revolution er sket på streaming-siden. Fjerde generation af Zeppelin er en fuldt moderne trådløs bordhøjttaler. Det vil i første række sige, at iPhone-brugere kan streame musik trådløst fra mobilen via AirPlay2, mens Android-brugere må nøjes med aptX Adaptive, som heller ikke er ringe. Og det er i sig selv en nyhed, at Bowers & Wilkins Zeppelin overhovedet kommunikerer med Android-telefoner. Det har nemlig været en mangel på de tre foregående generationer.

Multirum med Formation

Nu stilles de to mobilmenigheder lige med styrings-app’en Bowers & Wilkins Music, som fås til begge platforme. Og som i øvrigt er den samme app, der bruges til at styre Bowers & Wilkins’ trådløse Formation-højttalere. Det betyder, at du kan oprette et multirumssystem med Zeppelin(-ere) og Formation-højttalere.

En anden stor og afgørende forbedring er indbygget musik-streaming. Nu kan Zeppelin samarbejde med alle relevante streaming-tjenester – og flere føjes løbende til. Selvfølgelig i HD-kvalitet.

Bowers & Wilkins Zeppelin har også fået stemmestyring. Her er der dog stadig plads til forbedring. Man kan nemlig stadig kun bruge Amazon Alexa. Hvilket i de nordiske lande svarer til slet ikke at have nogen stemmestyring, da Alexa stadig kun forstår engelsk. I det hele taget er Zeppelin og Google ikke på talefod, da højttaleren heller ikke understøtter Chromecast.

Zeppelin 2
Man kan kun bruge Amazon Alexa, hvilket i de nordiske lande svarer til slet ikke at have nogen stemmestyring. (Foto: Bowers & Wilkins)

Lyden af Zeppelin

Bowers & Wilkins laver mange fantastiske hi-fi-højttalere. Har du nok af penge og plads, kan du komme i musikhimlen. Zeppelin sigter ikke mod så høje luftlag; det er en convenience-højttaler, der kan levere baggrundsunderholdning til de 95 procent af dagligdagen, hvor man ikke sidder koncentreret i den gode stol og lytter efter de ultimative detaljer. Men hvor man stadig gerne vil have ordentlig kvalitet.

Det leverer Zeppelin. Faktisk er det ret imponerende, hvor solidt et lydbillede man kan få fra en så lille højttaler. Stereobilledet er af gode grunde begrænset til det 66 cm brede kabinet. Men sætter man Zeppelin på bordet foran sig, får man et helt i orden perspektiv.

Uanset at højttaleren på papiret går ned til 35 Hz, er den dybeste bas temmelig begrænset. Men lyden er på ingen måde tynd eller spinkel, og især mellemtoneområdet er overbevisende.

Bowers & Wilkins bruger angiveligt samme FST-teknologi i Zeppelins mellemtoneenheder som i sine kostbare stereohøjttalere (men muligvis ikke i helt samme udførelse). Under alle omstændigheder står stemmer virkelig rent og ufarvet taget i betragtning, at vi har at gøre med en bordhøjttaler i mellemprisklassen.

Zeppelin 1
Med tilføjelse af streaming-tjenester og den længe ventede Android-app er B&W Zeppelin en relevant konkurrent til Sonos og de andre bordhøjttalere. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konkurrenter

Der er ikke mangel på konkurrence blandt trådløse bordhøjttalere i mellemklassen. Sonos Five, Denon Home 350 og Harman Kardon Citation 500. Ingen kan konkurrere med Sonos på antallet af streaming-tjenester, men Zeppelin ligger lunt i svinget i forhold til lydkvalitet og stereobillede. Den mangler dog Sonos’ glimrende rumkorrektion.

Zeppelin miljoe 3
Få højttalere er så genkendelige som Zeppelin. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusion

Bowers & Wilkins Zeppelin er kun steget en smule i pris i løbet af sine 15 år på markedet, og med nye features i form af musik-streaming, multirum og meget tiltrængt Android-understøttelse er den i dag en meget relevant konkurrent til Sonos og de andre bordhøjttalere i premiumklassen.

Designet er enten et plus eller et minus; der er ingen neutral mellemposition. Men lydmæssigt er den klart blandt de bedste måder at få musik i alrummet eller spisestuen på. Så mangler vi bare rumkorrektion til at sætte prikken over i’et.

Karakter
Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.
Premium

Lyd & Billede mener

Ikonisk design. Spiller lige op med et minianlæg. Nu også, langt om længe, med Android-understøttelse. Multirum med Formation. Ikke mulighed for Chromecast. Ingen automatisk tilpasning til placeringen. Kun stemmestyring med Amazon Alexa.

1 kommentar til “Bowers & Wilkins Zeppelin 4. gen.”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top