TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Denon Home 350

Nobelt ydre – magtfuldt indre

Denons kraftigste multirumshøjttaler kan spille bas, så ruderne rasler. Heldigvis kan den også lyde godt.

forfatter
Publiceret 06/07/2020 - 09:15
Karakter
Denon Home 350
L&B mener
USB-port til afspilning af filer. HD-lyd. Solid bas.
Den koster en del. Ingen digitale indgange.
Specifikationer
  • Bestykning: 2 x 6,5″ bas, 2 x 2″ mellemtone, 2 x ¾” softdome-diskant
  • Indbygget forstærker: 6-kanals klasse D (effekt ikke opgivet)
  • Tilslutninger: Ethernet, analog (stereo minijack), USB-lagermedier
  • Styring: HEOS multirums-app til iOS og Android
  • Trådløst: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, AirPlay 2
  • Streaming: Spotify, Tidal, TuneIn, Napster, Deezer m.fl.
  • Lydformater: MP3, AAC, ALAC, WMA, WAV, FLAC/FLAC HD, DSD (2,8/5,6 MHz)
  • Stemmestyring: Nej, Google Assistant og Amazon Alexa kommer senere via opdatering
  • Mål og vægt: 38 x 22,5 x 18 cm / 6,3 kg
  • Web: denon.com
Vejl. pris 6998Pr. 06/07/2020 Produktside

Multirumshøjttalere fra Sound United, der er moderselskab for Denon og Marantz, har hidtil haft deres eget mærke, kaldet HEOS. Men fremover skal alle separate multirumshøjttalere fra selskabet bære navnet Denon.

Vi testede tidligere på året seriens mindste, Denon Home 150, som imponerede med stor lyd. Nu er tiden kommet til topmodellen.

Denon Home 350 er en ret stor højttaler på knap 40 cm i bredden, der befinder sig bedst på et bord eller oven på en skænk. Den lader sig ikke nemt presse ind i en reol. Især ikke da den også har en aktiv bas-enhed på bagsiden.

Der er i alt seks højttaler-enheder i Home 350, der udgør et komplet trevejs stereosystem: To 6,5 tommers bas-enheder, to 2 tommers mellemtoner og to dome-diskanter. Hver enhed har sin egen klasse D-forstærker. Effekten på forstærkerne melder pressematerialet ikke noget om, men hele højttaleren opgives til at kunne afgive et lydtryk på 104 dB. Hvilket er højt nok til det meste, hvis det er målt under standardbetingelser på en meters afstand.

Der er indgange for Ethernet, analog lyd og USB-medier. Desværre ikke en optisk ind fra f.eks. TV. (Foto: Denon)

Afspiller – næsten – det hele

Denon Home-højttalerne afspiller en fuld palet af streaming-tjenester, herunder selvfølgelig også Tidal HiFi. Man kan også afspille musikfiler direkte fra USB-lagerenheder samt trådløst via AirPlay 2 og Bluetooth. Den afspiller alle tænkelige filformater – med MQA som en bemærkelsesværdig undtagelse.

Som vi er vant til fra andre multirumshøjttalere, foregår betjeningen fra en mobil-app, i dette tilfælde HEOS-app’en. Opsætningen var forholdsvis uproblematisk. Også selv om Home 350 ikke umiddelbart lod til sig indlemme automatisk i netværket. Heldigvis tilbød app’en en række forskellige alternative metoder, herunder routerens WPS-funktion, så problemet var løst på et par minutter.

Læs også Lilleput med store armbevægelser Denons mindste multirumshøjttaler overrasker positivt med stor og ren lyd. Softwaren kalder på forbedringer.

Mere bas end i en kompakthøjttaler

Udseendet er tilforladeligt og WAF-venligt, men med to 6,5 tommers bas-enheder er Denon Home 350 tungere udstyret end mange “rigtige” kompakthøjttalere, og da det er et trevejssystem, kan bas-enhederne nøjes med at gøre det, de er bedst til. Og det skal jeg da love for, at de gør!

Jeg placerede først højttaleren på en skænk, op ad en væg, men der var bassen for dominerende. På et bord midt i rummet var bunden mindre voldsom, men den øverste bas virkede stadig overdimensioneret. Jeg er på ingen måde nogen kostfornægter, når det gælder bas. Men den skal hænge sammen med resten.

Denon Home 350 er den største højttaler i serien, og den kan spille selv en ret stor stue op. Ikke mindst med bas. (Foto: Denon)

Rettes med tilbagevirkende kraft

Vi forventer som udgangspunkt, at testprodukterne er færdigudviklede, når de ankommer til os. Men her var der alligevel tale om en så usædvanlig lyd, at vi spurgte udviklingsafdelingen hos Denon, om det var meningen, at bassen skulle være så enorm.

Det var det som sådan ikke. Eller rettere: Denon Home 350 var “voicet” til at være anbragt på en stander – ligesom traditionelle kompakthøjttalere. Sætter man højttaleren på en hylde eller et bord, forstærkes bassen, da højttaleren skal spille ud i et mindre rum.

Løsningen blev en opdatering af HEOS-app’en og af højttalernes firmware. Da opdateringen, som kom i slutningen af juni, udsendes automatisk via app’en, betyder det, at lyden på også de Denon Home-højttalere, der allerede er udsendt, bliver forbedret med tilbagevirkende kraft.

Denon-multirumshøjttalerne kan give musik i alle husets rum og kombineres med stereo- og surround-komponenter fra Denon og Marantz. (Foto: Denon)

Hvor skal højttaleren stå?

Med den nye software var det muligt at vælge i app’en, om højttaleren står på et bord i et hjørne, på en hylde eller frit i rummet. Den indstilling, der passede bedst i min stue, var “hjørne”. Denon Home 350 er stadig en højttaler med tryk på bassen, nu bare i et omfang, så det var sjovt – ikke intimiderende. Sammenlignet med den lidt billigere Sonos Play:5 er der mere magt i bunden.

Den mere disciplinerede bas fik også helheden til at falde på plads. Lydkvaliteten fra den dedikerede mellemtone-enhed er udmærket. Stemmer lyder rent og uforvrænget, og det samme gælder de fleste instrumenters grundtoner. Nuanceringen kunne godt være bedre – men kun indtil man kommer i tanke om, at der altså bare er tale om en multirumshøjttaler. Dynaudio Music 6 klarer mellemtoneområdet en smule bedre.

Diskanten har det lidt på samme måde som mellemtoneområdet. Kvaliteten er på plads, men niveauet er lidt lavt i den nederste ende af diskantområdet, mens der er mere spræl i den øverste diskant, så de øverste overtoner står mere frem end grundtonen. Det kunne heldigvis bringes på plads ved at give tonekontrollen et lille nøk opad.

En lang proces

Testproceduren på Denon Home 350 har været længere end normalt, og vi kunne undervejs have valgt at sige stop og bedømme højttaleren på baggrund af den foreliggende udgave. Når vi ikke gjorde det, skyldes det, at vores opgave er at være købeguide til de produkter, der rent faktisk findes i handlen. Og hvis et produkt, som vi skriver om, når at blive ændret væsentligt, inden testen går i trykken, giver det mest mening at teste det produkt, som kunderne i sidste ende kommer til at købe. Især når ændringen også kommer eksisterende kunder til gode.

Da vi smuglyttede til Denon Home 250 i december, fik vi at vide, at styrings-app’en ville rumme mulighed for at tilpasse frekvensgangen efter placering. Det blev åbenbart i første omgang droppet, men er nu på plads.

Det bedste ville stadig have været en rumkorrektion i stil med den, som Sonos har haft i årevis under navnet Trueplay. Dynaudio har også i sine multirumshøjttalere en automatisk tilpasning, hvor en indbygget mikrofon “lytter” til rummet og gætter, hvor højttaleren er placeret.

Denon Home 350 har indbygget mikrofon, men den er indtil videre deaktiveret. Og når den aktiveres, bliver det for at kunne bruges til stemmestyring.

(Foto: Denon)

Konklusion

Denon Home 350 er en sobert udseende højttaler, som de fleste vil være ubekymrede over at have stående fremme i stuen. Med den opdaterede software får man et varmt og behageligt lydbillede, og den store højttaler spiller bas, så mange kompakthøjttalere vil være misundelige.

Samlet set ligger den lydmæssigt et hestehår foran altdominerende Sonos, men prisen er også tilsvarende højere. Dynaudio Music lyder en smule bedre til prisen, men har ikke HEOS’ omfattende økosystem af multirumsenheder. Stemmestyringen må vi indtil videre vente på, og manglen på (optisk) digitalindgang betyder, at der ikke er nogen nem måde at bruge den til at give god lyd til fjernsynet på.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste højttaler En af de lækreste high-end højttalere, vi kender til, har fået sin arvtager.
lbpluss
HomePod er det nye anlæg Den større HomePod-højttaler er virkelig engagerende at lytte til, når den ikke lytter til dig.
lbpluss
Komplet stereoanlæg til det lille rum Større trådløs JBL-højttaler.
lbpluss
Musikalsk hyldest til Italiens violinbyggere Sonus faber fornyr Homage-serien.
lbpluss
Ny HomePod kommer til Danmark Apples større højttalere relanceres i en ny og smartere version.
Følg Lyd & Billede