annonse
annonse
Test af: Sony Xperia Z3

Hurtigst og hårdest

Sonys nye flagskibstelefon er et større skridt fremad, end man umiddelbart skulle tro.

Lyd & Billede mener

Nu er den fuldstændig støv- og vandtæt. Det i forvejen glimrende kamera er blevet endnu bedre. Både billed- og lydkvalitet er i top.
Småt med lagerplads, så man er nærmest nødt til at sætte hukommelseskort i.
annonse

Sony Xperia Z3

Sony Mobiles strategi med at opdatere deres modeller hurtigere end konkurrenterne betyder, at Z3 allerede er kommet, selv om det ikke er længe siden, vi så på Z2. Derimod sprang de et trin over med kompaktmodellen, så det er glædeligt, at vi også har fået en Z3 Compact, som vi tester her.

Udseende og konstruktion
Forfra og bagfra ser den nye model stort set ud ligesom forgængeren. Rammen omkring skærmen er dog blevet lidt mindre, så de ydre mål på Z3 er skrumpet med næsten en millimeter på hver led, og den er blevet 10 gram lettere.

Sony_Xperia_Z3_Group_Angle

På siderne kan vi se, at lugerne har ændret form og størrelse. Det skyldes sikkert, at Sony har gjort telefonen endnu mere hårdfør end før. Hvor der tidligere var tale om, at den var beskyttet mod støv og vand, er den nu reelt støv- og vandtæt. IP65- og IP68-klassificering betyder, at den kan tåle både vandstråler og at nedsænkes i 1,5 meter vand i 30 minutter.
Med andre ord skal man ikke bare være glad for, at den kan tåle en hurtig dukkert, hvis man taber den. Man kan rent faktisk svømme med den.

Sony_Xperia_Z3_Copper_Angle_Buttons

Der er også ændret lidt på designet. Storebror er blevet helt metallisk og har fået mere afrundede kanter. Det hilser vi velkommen, for plastdetaljer og skarpe kanter var en af de få ting, vi ikke kunne lide ved tidligere Z-modeller. Nu ligger den rigtig godt i hånden. Ud over sort og hvid fås Z3 også i sober grøn eller kobber.

Skærm
Z3 har bevaret den samme fremragende skærm som Z2. Opløsning og skærmstørrelse er sammenlignelig med konkurrenternes topmodeller, og det giver en fremragende pixeltæthed. Desuden opleves selv lille tekst som skarp og letlæselig.

Sonys skærmteknologier Triluminos Display og Live Colour LED lyder måske som gimmicks, men giver faktisk en virkelig fremragende billedkvalitet. Lysstyrken er rigtig god og gør skærmen letlæselig selv i sollys. Desuden har den god kontrast og glimrende betragtningsvinkel. Billedprocessering gør det også muligt at få den farvegengivelse, man vil have, hvad enten det er livlig til film eller mere korrekt, når man skal tjekke fotos.

Kamera
I modsætning til mange konkurrenter har begge modeller en dedikeret udløserknap til kameraet. Dermed kan man starte kameraet hurtigere, og man undgår de rystelser, der kan blive resultatet af at skulle trykke på skærmen. I den nye model har Sony også indsat et objektiv med større vidvinkel, så man kan få flere venner med på billedet, når man står tæt på.

sony-xperia-z3-camera

Så længe man holder sig til automatik, er kamerabrugerfladen meget enkel og indlysende. I manuel tilstand kan man let ændre hvidbalance og eksponeringskompensation, mens man dumt nok skal ind i menuerne for øvrige indstillinger. Her er Nokia lykkedes bedre. Ligesom på Nokia kan man også nemt tilføje foto-apps, så de føles som nye funktioner og filtre i kameraet snarere end separate apps.

Sushi fanget i god belysning.

Sushi fanget i god belysning.

Som tidligere har optikken rigtig god lysstyrke, hvilket i kombination med den usædvanlig store kamerasensor betyder, at man kan få brugbare billeder selv i svagt lys.

Og her i dårlig belysning uden blitz.

Og her i dårlig belysning uden blitz.

En nyhed er, at Sony nu praler med lysfølsomhed helt op til ISO 12.800, hvilket skulle give endnu bedre resultater i mørke. Det er vi nu ikke helt enige i, for det giver snarere værre problemer med billedstøj og tab af detaljer. Men selv uden det er Z3 klart blandt de bedste mobilkameraer under vanskelige lysforhold. Bemærk, at Z3 i Superior Auto-tilstand – som de fleste nok bruger – tager billeder på 8 megapixel. Man får derfor ikke samme detaljeskarphed, som hvis man bruger manuel tilstand.

Ligesom tidligere giver kameraet veleksponerede billeder med god farvegengivelse. Vi noterer os også en smule bedre kontrast. Hvis man roder lidt med indstillingerne, er det en af de få kameratelefoner, som man kan få gode billeder med under de fleste forhold.

Lyd
Sony har sat to højttalere på forsiden, hvilket selvfølgelig er den bedste placering, samtidig med at det giver en vis stereoeffekt. Man skal dog ikke forvente fantastisk lyd eller bare ekstraordinært høj volumen. Med hovedtelefoner bliver det derimod en helt anden oplevelse. Sony har nemlig tilføjet flere teknologier til bedre lydoplevelse, bl.a. DSEE HX til at forbedre lavopløst musik. Med de rigtige hovedtelefoner kan også få ægte støjreduktion i larmende omgivelser.

sony-hi-res-audio-logo-460x300

Men frem for alt har mobilen understøttelse af højopløst lyd. Det er meget lovende i kombination med Sonys nye hovedtelefoner MDR-1ADAC med integreret HD digitalkonverter, eller den batteridrevne hovedtelefon-forstærker PHA-3AC med indbygget konvertering af højopløst lyd.

I skrivende stund er det ikke lykkedes os at få specifikationer på HD-lyden i Z3, men det er tydeligvis noget, Sony satser på og tager alvorligt.

I brug
Ligesom tidligere kan det mærkes, at Sony er Android-verdenens svar på Apple. Med deres store udbud af film og musik vrimler det med Sony-apps til at købe og bruge dette indhold. Telefonen føles derfor lidt overlæsset med apps, som man ikke nødvendigvis kommer til at bruge. Men hvis man allerede er inde i deres økosystem, er det selvfølgelig meget let at anvende den sammen med sin Sony hjemmebiograf.

2014-09-16-07.54.43

Og nu også med sin PlayStation. En sjov nyhed er nemlig noget, der hedder PS4 Remote Play. Det indebærer, at man kan pause sin spilsession på tv’et og fortsætte spillet på sin Z3 mobiltelefon eller tablet. Smart, hvis resten af familien gerne vil se en film. Man kan endda montere telefonen på sin DualShock controller ved hjælp af en holder og fortsætte med at bruge den til at styre spillet.

sony_xperia_z3_16_ps4

Ydelse
Eftersom Z3 har en Snapdragon-processor med samme høje clock-frekvens som Samsung Galaxy S5, så er Sony inde i kampen igen. Den er mærkbart hurtigere end forgængeren og lige så hurtig som eller hurtigere end konkurrenterne. En Geekbench-score på 990 (single-core) er faktisk ny rekord, og 2.790 (multi-core) er rigtig godt. I den mere virkelighedsbaserede Browsermark ser vi også en ny rekord med et resultat på 1.503.

Sony lover desuden op til to dages batterilevetid. I den tid vi har brugt den, har vi ikke haft nogen grund til at sætte spørgsmålstegn ved dette, for den har væsentlig mere batteri tilbage efter en dag end de fleste smartphones, vi har set i 2014.

Konklusion
Ved første øjekast er det let at tro, at Z3 er kun en mindre opgradering. Men den er faktisk hurtigere og mere solid end nogensinde, og både kamera og lyd er blevet endnu bedre. Og det er i forhold til Z2 og Z1 Compact, der i forvejen var blandt vores absolutte favoritter.

De få ankepunkter, vi har haft, er der blevet gjort noget ved, og nu er det faktisk svært at finde noget at brokke sig over. Den er endda blevet pænere og rarere at holde på!

Fakta & Rating:
 • Pris: 5.000,-
  • Operativsystem: Android 4.4.4
  • Skærm: 5,2" IPS 1080 x 1920 (424 ppi)
  • Processor: 2,5 GHz Snapdragon 801 quad-core
  • Hukommelse: 3 GB ram / 16 GB lager + microSD op til 128 GB
  • Kamera: 20,7 MP 22 mm + 2,2 MP
  • Trådløs: 4G LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.0
  • Mål og vægt: 146 x 72 x 7,4 mm / 153 g
  • Batteri: 3100 mAh – 16 timers taletid, 920 timers standby

  Læs også:

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  Fuldtræffer fra Samsung

  Galaxy S II er mobilen som rammer plet på alle punkter. Tynd, hurtig og lækker.

  Nokia N8

  Selv om Nokia N8 er en smartphone, så har den også nogle egenskaber, der gør den egnet som lommekamera.

  En mindre kopi

  Tabletterne er kommet på skrump, og flere producenter sender i dag mindre modeller på gaden. En af dem er Samsung, der nu har lanceret en mindre version af deres populære Galaxy Tab 10.1.

  Sommerens smarteste mobiler

  Alle vil have smartphones. Her finder du de bedste af de otte nyeste smartphones.

  Blandt de bedste

  Sony Ericssons Xperia Arc er blandt de allerbedste smartphones på markedet lige nu.

  Meget for pengene (bedste køb)

  Sony Ericsson Neo giver meget af ydelsen fra Arc til en noget billigere pris.

  Mobilen til spil

  Har du tidligere set fjernbetjeningen til Sonys Playstation eller en PSP, føler du dig umiddelbart hjemme.

  Ikke helt i mål

  Nokia E7 har en del helt basale problemer. Den hænger og er langsom. Så hjælper det ikke meget, at resten er rimelig godt.

  Stor datakraft

  LG Optimus 2X viser, at smartphones i stadig højere grad må regnes som små computere.

  Ikke begejstret

  HTC tager ingen chancer med efterfølgeren til storsælgeren Desire. Det burde de have gjort.

  Ikke så utrolig

  HTC kommer med et modigt design, men mislykkes med at leve op til det utrolige navn.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse