Gruppetest

55″ 4K LCD tv’er til jul

 itemprop
Gruppetest55″ 4K LCD tv’er til jul

De bedste tv-køb

Nyt tv til jul? Her er modellerne, der giver dig knivskarp billedkvalitet uden at tømme tegnebogen!

Når den kolde, mørke vinter sætter ind, er det ekstra rart at hygge sig med en god film eller tv-serie. Og der har aldrig været mere indhold at boltre sig i: Uanset om du foretrækker traditionelle tv-kanaler eller er hooked på streaming-tjenester, er der nu så meget underholdning derude, at du knap nok behøver at forlade sofaen!

Vinteren er også den tid, hvor mange vælger at sende deres gamle tv på pension. Meget af det bedste indhold kommer ikke længere fra antenne- eller parabolindgangen, men fra indbyggede apps som Netflix, YouTube og Amazon. Billedkvaliteten på disse tjenester er blevet utrolig god – bedre, end vi turde drømme om for få år siden – men det forudsætter, at du har et topmoderne tv og ikke mindst tilstrækkelig internethastighed.

Den gode nyhed er, at det ikke behøver at koste en formue! Vi har samlet en flok af de mest interessante 55-tommere i prisklassen omkring 10.000 kroner og blev imponeret over billedkvaliteten fra de allerbedste.

Jo større, jo bedre

Når man skifter tv’et ud, er det almindeligt at gå en størrelse eller to op. De fleste ender i dag på 55 tommer, og det er typisk her, du finder det største udvalg og de mest aggressive priser. De fleste modeller findes også i 65 tommer eller derover for kun få tusind ekstra. Det kan være værd at overveje, hvis du har større afstand til tv’et der, hvor du sidder, eller vil have en mere biografagtig oplevelse.

4K Ultra HD-opløsning (3840 x 2160) er blevet standard. Det kontrastforøgende HDR-format (High Dynamic Range) er også en almindelig funktion på nye tv’er. Gode specifikationer er dog ingen garanti for høj billedkvalitet. God kontrast og lysstyrke er ekstra vigtigt for en god oplevelse af HDR-materiale, og på dette område er der stadig stor forskel på de forskellige tv’er.

Brugervenlighed er alfa og omega

Tv’et er blevet et underholdningscenter, der skal håndtere en række indholdsplatforme – direktesendt tv, streaming-apps såvel som tilsluttede enheder samt spilkonsoller – der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan koble til. Brugerfladen er derfor meget vigtig.

Mange producenter sværger til Android som operativsystem, mens andre foretrækker deres egenudviklede variant. Sammen med fjernbetjeningen har det meget at sige for brugervenlighed på de forskellige tv’er.

annonce

Testen

I denne test ser vi på et udvalg af de mest interessante 55 tommers modeller til omkring 10.000 kroner. Tv’erne i denne prisklasse giver typisk mere udstyr, flere funktioner og ikke mindst bedre lyd- og billedkvalitet end budgetmodellerne til en relativt beskeden merpris. Efter vores mening er det mere hensigtsmæssigt at købe en premiummodel på tilbud end at betale fuld pris for en skrællet budgetmodel.

annonce

I testen har vi som sædvanlig allermest fokus på billedkvalitet, men vi lægger også vægt på god lyd og brugervenlighed. Meget af tv-indholdet kommer nu i form af apps og streaming-tjenester, hvilket stiller højere krav til tv’ets fjernbetjening og øvrige brugerflade for at fungere optimalt.

De opgivne priser er vejledende, og markedspriserne kan være betydelig lavere afhængigt af udbud og efterspørgsel. Tjek PriceRunner eller andre prissøgningstjenester for de til enhver tid laveste priser!

picture2 picture3
<
>
(Foto: Producent)
Produkter i testen
 data-srcset
LG 55SK8500
Topmodellen fra LG er et bragende godt tv på mange måder, men har også nogle udfordringer.

SK8500-serien er en af LG’s topmodeller for 2018. Det slanke design kan bestemt minde om OLED-skærmene fra samme hold. 55SK8500 har en glat bagside med indfældede tilslutninger, som også gør det nemt at vægmontere. Det har væsentlig flottere byggekvalitet og finish end mange af de billigere modeller.

Brugervenlighed og funktioner

LG’s tv benytter sydkoreanernes egen WebOS smart-brugerflade og pegefjernbetjeningen Magic Remote. App-udvalget er klart godkendt med de vigtigste tjenester på plads. Det er et “Netflix Approved TV”, hvilket betyder, at det er ekstra hurtigt til at indlæse streaming-tjenesten. Skærmen er også hurtig nok til gamerne med knap 14 millisekunders forsinkelse (input lag).

Billedkvalitet

LG 55SK8500 kommer fuldt lastet med billedmæssige lækkerier og har et topspecificeret LCD-panel med NanoCell-teknologi – bittesmå nanokrystaller, der pepper farvegengivelsen op. Indvendig har det fuldgyldig LED-bagbelysning med Local Dimming.

Tv’et ser for det meste bragende godt ud på sport. Billedet er knivskarpt, også når bolden er i bevægelse. Vores testklip fra Premier League får superfine farver, hvor både spillere og publikum formelig popper ud af skærmen. God betragtningsvinkel gør, at LG formår at bevare et godt billede, når man betragter det fra siden.

Desværre er der en svaghed, som trækker det samlede indtryk ned: Vores testeksemplar havde tynde vertikale ujævnheder i billedet, som lagde noget af et slør over billedmaterialet. Det er især synligt på fodbold på grund af de store, sammenhængende græspartier og bliver let en distraktion.

Problemet er ikke lige så fremtrædende på film og tv-serier. Her sørger den eminente LED-bagbelysning for god kontrast og et dybt sortniveau. En Netflix-serie som Stranger Things i 4K HDR-kvalitet ser fantastisk ud på LG-skærmen, i høj grad takket være understøttelse af Dolby Vision.

Lydkvalitet

LG’s tv har et opgraderet lydsystem med 40 watt udgangseffekt og bedre lydprocessering, inklusive understøttelse af Dolby Atmos surround-lyd. Og det lyder faktisk meget bedre end forventet: Der er god klarhed i stemmer, overraskende fyldig bas og en markant surround-effekt.

annonce

Konklusion

LG 55SK8500 er som udgangspunkt en glimrende skærm til film, serier og andet tv-indhold. Den kan måle sig med de bedste på farver og kontrast, og leverer helt i top, hvad angår skarphed under bevægelse. LG’s tv er tæt på også at være ideelt til sport, hvis det ikke havde været for en irriterende skærmeffekt, der forstyrrer billedoplevelsen lidt.

annonce
<
>
(Foto: Producent)
Fakta
 • Størrelse/type: 55” 4K LED LCD
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: WebOS 4.0
 • Indgange: 4 x HDMI, 2 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • Web: lg.com
Pris: 10999 kr
PlusGod kontrast og farvegengivelse. Fint sortniveau. God billedprocessering med jævne bevægelser gør det velegnet til det meste indhold.
MinusEn forstyrrende effekt med støj i form af vertikale linjer trækker helhedsindtrykket ned på sport.
 data-srcset
Panasonic TX-55FX780E
Panasonic imponerer med et gennemført tv, der scorer godt over hele linjen, inklusive meget lækker billedkvalitet.

Den nyankomne fra Panasonic kan til forveksling ligne en OLED-skærm: TX-55FX780 har et usædvanlig lækkert og slankt design med billedpanelet limet på en plexiglasplade. Byggekvaliteten er flot med en solid fod i stål og generelt lidt tungere materialekvalitet, end man ser på de sydkoreanske og kinesiske konkurrenter.

Brugervenlighed og funktioner

Panasonic går imod strømmen og har valgt at køre deres egen smart-tv-platform (My Home Screen), som fungerer rigtig godt. Menuerne er velordnede og overskuelige, og der er generelt ikke meget “støj”, der kan forstyrre tv-oplevelsen. Her kunne selv Google lære noget efter vores mening!

App-udvalget er ikke så stort som hos de bedste, men vigtige streaming-tjenester som Netflix, Amazon Prime, YouTube, Viaplay og SF Anytime er med på listen.

Fjernbetjeningen er Panasonics trofaste og konservative remote med store, tydelige knapper. Nuværende Panasonic-ejere vil føle sig hjemme. Bortset fra en Netflix-knap er der ikke meget, der er nyt eller svært at vænne sig til.

Billedkvalitet

Panasonic FX780 er lagt tilrette for bedst mulig billedkvalitet. Det har et 100 Hz LCD-panel med LED-kantbelysning kombineret med samme type videoprocessor, som anvendes i OLED-modellerne (HCX, Hollywood Cinema Experience). Det åbner for avanceret billedprocessering inklusive Local Dimming i mørke partier af skærmen.

Vi kunne hurtigt fastslå, at Panasonic-skærmen tager sig godt ud med alle typer billedindhold. Den har først og fremmest glimrende kontrast og sortniveau, som virkelig får dybde og dynamik frem i handlingen. Farvegengivelsen er også flot – 55FX780 får masser af nuancer frem, samtidig med at det bevarer en naturlig farvebalance.

De krævende HDR-sekvenser i serier som Stranger Things (Netflix) og Jack Ryan (Amazon Prime) skiller klinten fra hveden, og her viser Panasonic, hvem der er chef i klassen. TX-55FX780E stiller konkurrenterne i skyggen, når det gælder kontrast og sortniveau, og er faktisk en af de bedste LCD-skærme, vi har set i år.

annonce

Hvis du vil have noget utvetydigt bedre end dette, skal du over i OLED – eller LCD med ægte bag-LED- og/eller QLED-teknologi – og det koster som regel flere penge.

annonce

Lydkvalitet

Panasonic har ikke nogen specielt avanceret højttalerløsning, men de enheder, der sidder i, gør et godt stykke arbejde. Lyden er fyldig med god klarhed i dialogerne, og man kan skrue godt op for lyden, uden at tv’et virker stresset eller forvrænger. Vi mener, at den indbyggede tv-lyd klart er godkendt, men TX-55FX780E vil selvfølgelig også have gavn af en soundbar med subwoofer.

Konklusion

Panasonic har leveret mange gode tv’er i år (inklusive OLED-skærmene FZ800 og FZ950), og TX-55FX780E føjer sig flot ind i rækken. Det koster ganske vist lidt mere end de fleste af konkurrenterne, men giver også valuta for pengene i form af råstærk lyd- og billedkvalitet. Design og brugervenlighed er ligeledes i højsædet på denne topmodel. En velfortjent testvinder!

<
>
(Foto: Producent)
Fakta
 • Størrelse/type: 55" 4K LCD
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: My Home Screen 3.0
 • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10+, HLG
 • Web: panasonic.dk
Pris: 10995 kr
PlusPanasonic-skærmen kan prale af eksklusivt design og ditto byggekvalitet, gennemført billedkvalitet og lyd samt en smart tv-løsning, der er nem i brug.
MinusPrisen er lidt højere end hos konkurrenterne, og Panasonic har ikke det største app-udvalg.
 data-srcset
Sony KD-55XF8505
Efter at Sony 65XF9005 gik sejrrigt ud af vores forrige stortest, var vi spændt på, om XF8505 også ville indfri forventningerne. Men ikke denne gang!

Sony 55XF8505 er en noget enklere og billigere variant af XF9005, som vi tidligere har testet. Det har et stilrent design i sort med to V-formede metalfødder i sølv. Byggekvaliteten virker fin, og Sony har sørget for, at strøm- og signalkablerne kan trækkes skjult gennem foden.

Brugervenlighed og funktioner

Sony har opdateret enkelte af deres modeller til version 8.0 af Android, men da vi testede XF8505 (november 2018), kom det stadig med 7.0-versionen. Den gamle Android-platform virker lidt forældet, og vi har tidligere kritiseret den for at være mindre brugervenlig end konkurrenterne.

Sonys fjernbetjening fremstår ikke specielt moderne: Det er en infrarød remote, der skal rettes direkte mod tv’et, for at det reagerer. Sony-skærmen har til gengæld et godt udvalg af apps, inklusive Netflix og Amazon Prime, hvilket er godt nyhed for seriefans.

Billedkvalitet

Efter at XF9005 fik ros for sin råstærke billedkvalitet, var vi selvfølgelig spændt på, hvad det billigere 55XF8505 kunne varte op med. Desværre er indtrykket, at denne model har temmelig ordinær billedkvalitet. Den kan ikke måle sig med storebrors stærke kontrast og når heller ikke op på siden af de bedste konkurrenter i testen.

Problemet ligger i valget af billedteknik. XF8505 kommer ganske vist med Sonys fremragende X1-videoprocessor, men har ofret direkte LED-bagbelysning til fordel for et enklere kantmonteret lys uden Local Dimming. Desuden er billedpanelet af typen IPS, som er kendt for at give bred betragtningsvinkel, men ikke specielt god kontrast.

Sony-skærmen har flere positive egenskaber, bl.a. super skarphed og neutrale, afbalancerede farver. Den giver også meget jævne og sømløse bevægelser, hvilket gør den velegnet til at se sport på.

Imidlertid er kontrasten ret svag og giver ikke samme dybdefølelse som Panasonic, Samsung og TCL. Det er især mærkbart på dunkle HDR-serier som Stranger Things, hvor mørke scener opleves som temmelig grå i forhold til konkurrenterne.

annonce

Lydkvalitet

Sony-skærmen har ikke noget specielt avanceret lydsystem, men formår at give god klarhed og taleforståelse. Dialogerne kommer stærkt og tydeligt frem, og både diskant og mellemtone er god. Klangbalancen er dog temmelig tynd uden særlig meget fylde i bassen, og både Samsung og Panasonic kan prale af kraftigere lyd.

annonce

Konklusion

Sony 55XF8505 er på mange måder et glimrende tv, men det mangler det lille ekstra, når det gælder ydelse. En relativt ordinær brugeroplevelse og en billedkvalitet, der savner ordentlig kontrast, resulterer i, at Sony-skærmen havner lidt bag i feltet. Hvis du absolut vil have et Sony-tv, er vores staldtip at gå efter storebror XF9005, som er et meget bedre køb!

<
>
(Foto: Producent)
Fakta
 • Størrelse/type: 55” 4K LED LCD
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 7.0
 • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10
 • Web: sony.dk
Pris: 7499 kr
PlusSony-skærmen har stærk billedprocessering med god skarphed, glatte bevægelser og fin farvebalance.
MinusKontrasten er temmelig svag og gør, at Sony-skærmen fungerer dårligt med moderne HDR-video. Smart-platformen (Android 7.0) virker også forældet.
 data-srcset
TCL 55DC760
Kinesiske TCL imponerer med frisk design og moderne funktioner.

Kinesiske TCL har markeret sig som en spændende udfordrer til de etablerede tv-producenter. Det nye 55DC760 skiller sig ud med et temmelig radikalt designudtryk: Under skærmen sidder en cylindrisk soundbar, som matcher de skråstillede fødder, hvilket giver et usædvanlig sporty udseende.

Brugervenlighed og funktioner

TCL har opgraderet deres tv’er til den nyeste Android-version – 8.0 Oreo – som er blevet langt mere overskuelig og intuitiv i brug. Med den nye hovedmenu er det let at vælge, hvad man vil se. Desuden er det nu muligt at springe frem og tilbage mellem forskellige typer indhold (f.eks. YouTube og Netflix) uden at skulle starte forfra.

Android-systemet byder som forventet på et stort udvalg af apps, men Amazon Prime glimrer pudsigt nok ved sit fravær. TCL-skærmen har imidlertid indbygget Chromecast, så du nemt kan streame indhold fra mobilen til tv-skærmen eller fjernstyre tv’et med telefonen. Der medfølger i øvrigt to fjernbetjeninger.

Billedkvalitet

TCL-skærmen giver et skarpt og kontrastrigt billede, som umiddelbart trækker os ind i handlingen. 55DC760 får detaljerne frem i billedet og har en farvedybde, der får mange af de andre skærme til at se blege ud i sammenligning.

Lysstyrken er omkring 400 nit, hvilket er for lidt til at give den helt store wow-oplevelse på HDR-indhold, men det duer fint til almindeligt tv-kiggeri i lyse omgivelser.

Det eneste, vi har at trække ned for, er at TCL-skærmen ikke har lige så glatte bevægelser som de bedste af konkurrenterne. Hvor f.eks. Philips og Panasonic serverer sport og spil med jævne, sømløse bevægelser, er der en tendens til lidt rykken og hakken hos TCL, som forhindrer topkarakter.

Lydkvalitet

TCL 55DC760 kan prale af en dedikeret, cylindrisk soundbar, som desuden bærer det amerikanske JBL-navn. Dermed skabes der forventninger om råstærk lyd. Og TCL indfrier, i hvert fald delvist. Lydgengivelsen fra de direktestrålende højttalere er klar og tydelig, men vi må skrue ret højt op for lyden, før der kommer ordentlig tryk på stemmer og lydeffekter.

annonce

Den indbyggede soundbar giver lidt bedre lyd end gennemsnittet, men er ikke nogen erstatning for den ægte vare efter vores mening.

annonce

Konklusion

TCL er på mange måder tv-branchens svar på Huawei: Den kinesiske producent bliver ved med at vise muskler, når det gælder design, brugervenlighed og ydelse. 55DC760 skiller sig ud fra mængden af ellers temmelig ensartede tv’er og har også fået en moderne smart-platform. Et cool og anderledes tv, der absolut er en anbefaling værd.

<
>
(Foto: Producent)
Fakta
 • Størrelse/type: 55" 4K LED LCD IPS
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 8.0
 • Indgange: 3 x HDMI, 2 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10
 • Web: tcl.eu
Pris: 7499 kr
PlusDC760 byder på nyskabende design, en opgraderet smart-platform med Android 8.0 samt imponerende billedkvalitet med god lysstyrke og kontrast.
MinusTCL er ikke det mest jævne på bevægelser.
 data-srcset
Philips 55PUS8303
Med denne Philips-model tager vi et klart skridt op ad kvalitetsskalaen.
 data-srcset
Samsung UE55NU7475
Samsung-skærmen har et flot billede, et væld af smarte funktioner og masser af apps om bord. Et rigtig godt køb!
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativer til 55″ 4K LCD tv’er til jul

   data-srcset

  OLED + Ambilight = succes

  Philips er tilbage med endnu et farvestrålende OLED-TV, der lyser til alle sider. OLED804 giver en bomstærk billedoplevelse!

   data-srcset

  Råstærk kontrast

  Panasonics billigste OLED-TV byder på råstærk billedydelse til en attraktiv pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har lyd fra Onkyo

  TCL 65EP785 er et veludstyret 4K-TV med HDR, Android Smart-TV og indbygget Onkyo-soundbar til en behagelig pris. Men er det nok til at slå konkurrenterne?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG’s nye LCD-skærm hamle op med OLED?

  LG er bedst kendt for deres OLED-skærme med strålende farver og stærk kontrast. Derfor glemmer man let, at de også laver flere glimrende LCD-TV’er …

   data-srcset

  OLED-TV med skjulte kræfter

  Sonys nye OLED-TV kan prale af særdeles god billedkvalitet, men det ­bedste af det hele er lyden …

   data-srcset

  Indgang til OLED-universet

  LG’s billigste OLED-model giver fænomenal billedkvalitet til en meget overkommelig pris. Den er så god, at konkurrenterne må ryste på bukserne!

   data-srcset

  Superduper storskærm

  Årets største TV fra Panasonic byder på strålende billedkvalitet.

   data-srcset

  Kunstudstilling på stuevæggen

  Samsungs superlækre billedramme-TV The Frame er tilbage i turboladet QLED-version. Og billedkvaliteten har fået et ordentligt løft!

   data-srcset

  Ægte storskærme til små priser

  Et stort TV med flot billedkvalitet behøver ikke at koste en formue. Vores test viser, at du nu kan få et stort og godt TV med få kompromiser for under 10.000 kroner!

  Scroll til toppen