6 gulvhøjttalere

 itemprop
6 gulvhøjttalere

Højttalerfest

Leder du efter nye stereohøjttalere til stuen? Vent med at købe, til du har læst denne test!

Når du skal ud og shoppe stereoanlæg, er valget af højttalere ekstra vigtigt. Det kan betyde forskellen mellem en flad, kedelig lydoplevelse på hvilepulsniveau og et lydmæssigt adrenalin-kick! Derfor er det vigtigt at orientere sig på forhånd.

Højttalere til hi-fi-brug fås i alle størrelser og prisklasser. De kan være små som tændstikæsker eller store som industrikøleskabe og koste fra under tusind kroner for de billigste til over en million for de dyreste. Men hvis vi skal finde en slags gylden middelvej, er det logisk at se på de slanke gulvstående højttalere, som de fleste foretrækker.

Prisklassen mellem 10.000 og 20.000 kroner parret er særlig spændende og skiller sig positivt ud, både hvad angår lydkvalitet og brugervenlighed. Derudover scorer de mange point på design og byggekvalitet. Det er slanke gulvhøjttalere med ydelse i top, som kan glide ind i enhver stue og skabe en musikalsk atmosfære, som du godt kan glemme alt om at få fra billige modeller.

 

Testen

Vi har gennempløjet markedet for spændende højttalernyheder og er endt med seks aktuelle modeller. De danske højttalerproducenter har en stor del af dette marked: Både Dali, Dynaudio, System Audio og Scansonic har meget at byde på i prisklassen. Derudover har vi en helt ny model fra franske Focal, og De Britiske Øer er selvfølgelig også repræsenteret, her i form af Bowers & Wilkins. Og selv det er kun en lille del af det store højttalermarked!

 

Sådan testede vi

Vi har lagt vægt på, hvordan højttalerne håndterer et bredt spektrum af musik, hvor lette de er at sætte op og placere optimalt (tæt på eller langt fra bag- og sidevægge), og ikke mindst hvor lette de er at drive. Som forstærker vi har brugt vores referencemodel fra norske Hegel, den integrerede H360. Musikkilden har været Tidal, afspillet via Naims musikafspiller og forforstærker NAC-N 272 XS.

annonce

 

annonce

Link til Tidal-playliste

 

Vi er på jagt efter gode højttalerkøb, der lydmæssigt leverer varen, er lette at placere og kan stå i en pæn stue, uden at indendørsarkitekten river sig i håret. Nogle af kandidaterne gjorde det godt på enkelte kriterier, andre gjorde det godt over en bred kam, og desuden var der et par stykker, som klart overgik vores forventninger.

 

annonce

Placering af gulvhøjttalere

Potente gulvhøjttalere skal gerne have noget luft omkring sig for at kunne yde deres bedste. Gør dig bekendt med producentens anbefalinger, og eksperimentér gerne med afstanden til bagvæggen for at finde den rette balance i lydbilledet. Det er vigtigt, at begge højttalere har samme afstand til lyttepositionen.

Afstanden til sidevæggene kan med fordel være en meter eller mere for at reducere tidlige refleksioner af lyden. Undgå hjørneplacering, da det kan give et utilsigtet og ujævnt bas-boost.

Bemærk dog, at dette er generelle regler, og at placering i en almindelig stue eller et opholdsrum normalt indebærer nogle kompromiser. Du må prøve dig frem for at finde den optimale position i dit eget lytterum. Find en sang, du kender godt – gerne med repetitiv rytme og basgang – og prøv dig frem!

 

Fakta

Vi tester:

 • Dali Opticon 8                        17.998 kroner
 • Bowers & Wilkins CM8 S2    13.998 kroner
 • Scansonic M-9                        9.999 kroner
 • Dynaudio Excite X34             16.999 kroner
 • System Audio saxo 70           13.000 kroner
 • Focal Aria 926                       16.990 kroner

Bedste priser

Produkter i testen
 data-srcset
Fra Dali kommer et par fuldvoksne højttalere, der kan spille forførende smukt og tordnende højt på samme tid.

Opticon-serien er årets nyhed fra Dali, som har forsøgt at kombinere mange af egenskaberne fra deres dyrere Rubicon- og Epicon-serier til priser, der er mere tilgængelig for almindelige mennesker. Og med topmodellen Opticon 8 får man tilsyneladende rigtig meget for pengene: Frontpladen i blankpoleret pianolak giver et eksklusivt indtryk, mens resten af kabinettet holder en lidt lettere standard med træimitation i vinyl.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De er med en bred margin de største højttalere i testen: En firevejskonstruktion bestående af Dalis berømte hybriddiskant med både bånd og dome, dedikeret mellemtone samt to kraftige 8 tommers bas-elementer – alt dette indikerer, at højttalerne kan vise vejen til vellyd!

 

Lydkvalitet

Dali har en lang tradition for at lave højttalere, der er nemme at blive glad for. De giver som regel i både pose og sæk i form af såvel finpudsede og velopløste overtoner som solid basgengivelse. Sådan er det også med Opticon 8, der leverer en stor, fyldig og indsmigrende lyd.

Diskanten er raffineret og får alt, hvad der hedder blæsere og strenginstrumenter, til at klinge frisk og behageligt. Lydbillede på Lordes “Royals” er massivt, med imponerende detaljer i den unge sangerindes stemme. Der er også et ordentligt tryk i bassen – noget, som flere af de mindre konkurrenter har svært ved at kopiere.

Alligevel synes testpanelet, at Opticon 8 kan lyde lidt for pænt indimellem. De normalt så aggressive riffs fra Rage Against the Machine bliver rundet af og klinger ikke helt så hårdt, som de plejer. Og selv om der er et godt attack i stortrommen, savner vi mere fundament i den dybeste ende af basregisteret.

Opticon 8 går nemlig ikke så dybt i frekvensområdet og adskiller ikke bastonerne så godt, som man kunne forvente af højttalere af denne størrelse. Vi kan kun antage, at det er et bevidst valg fra Dalis side for at gøre dem lettere at drive og mere fleksible i forhold til rum og placering. Men det reducerer også noget af gevinsten ved at vælge store højttalere som disse.

annonce

Meget moderne elektronisk musik gør hyppigt brug af de lave frekvenser; derfor er det lidt skuffende, at disse store højttalere ikke giver større udbytte.

annonce

 

Konklusion

Dali Opticon 8 har en behagelig, letfordøjelig lydkarakter, men er ikke de mest dynamiske eller fængende højttalere i denne forsamling. Lyden er varm, fyldig og behagelig, men mangler tyngde og fundament, især i den dybe ende af bassen. Den voldsomme fysiske fremtoning skaber forventninger, som lyden ikke er helt formår at leve op til.

På den anden side er topmodellen i Opticon-serien et fremragende valg, hvis man kan lide den varme lydkarakter og har en virkelig stor stue, som man gerne vil fylde med lyd.

annonce
Fakta

Dali Opticon 8

 • Type: 4-vejs gulvhøjttalere
 • Følsomhed: 88 dB/4 ohm
 • Frekvensområde: 38 Hz – 32 kHz (-3 dB)
 • Mål: 114 x 24 x 45 cm
Pris: 17998 kr
PlusNydelige overtoner, flot klarhed og et massivt lydbillede karakteriserer disse store Dali-højttalere, der giver masser af lyd med selv beskeden forstærkereffekt.
MinusSpiller ikke specielt dybt i bassen, især ikke i forhold til deres størrelse.
 data-srcset
Normalt er vi meget begejstret for Bowers & Wilkins’ højttalere, men de forhåndenværende indfrier ikke forventningerne.

Der er ikke noget at udsætte på udførelsen af CM8 S2. Visuelt ligner de forgængerne, men på elegant vis er der ikke en eneste skrue synlig rundt om højttaler-elementerne. Meget lækkert! Man kan vælge imellem sort højglans, rosentræ eller hvid, som var farven på dem, vi fik til test. I hvid er valget faldet på halvmat i stedet for højglans – meget vellykket i vores øjne.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Højttalerne kan uden problemer sættes ind mod bagvæggen, uden at bassen bliver svulstig og ikke-lineær. Synes man alligevel, at det bliver for meget, medfølger der puder, som man kan sætte i basportene for at justere basresponsen.

Alle højttaler-elementer og delefiltre er fremstillet hos Bowers & Wilkins i Brighton. De to bas-elementer har 5 tommers membran af papir og kevlar, mens mellemtonen er af ren kevlar, som er et materiale med meget lav forvrængning. Membranen har ingen suspension, men går i ét med elementets ramme.

Både spikes og gummifødder medfølger, hvilket giver stor fleksibilitet i forhold til underlaget.

 

Lydkvalitet

Mens vi var ganske begejstrede over forgængernes lydmæssige egenskaber, med et åbent og klart lydbillede i en stram præsentation, er lyden af S2-versionen noget anderledes.

Det eksemplar, vi fik til test – et demo-eksemplar fra Hi-Fi Klubben – har godt med punch og energi fra et stort orkester, og højttalerne formår at gengive basrytmer med god fylde, samtidig med at de starter og stopper, når de skal. Men opad i overtonerne går det ikke lige så godt.

annonce

Mens Diana Kralls stemme på “California Dreaming” er fyldig nedad i registeret, bliver den for tilbageholdende opad. Den lyder dæmpet og nærmest indelukket, og tangentanslagene dør ud for tidligt. Det skinner aldrig rigtig i overtoneområdet, hvilket er lidt underligt, da B&W trods alt er kendt for deres distinkte diskantgengivelse.

annonce

Med heftig rock fra Rage Against the Machine noterer vi os, at guitaren lyder mørkere, end vi er vant til, og at tonerne fra elbassen ikke er detaljerede nok. Bækkenerne lyder også mere afdæmpet, end de skal, og Zack de la Rochas stemme er ikke tilstrækkelig klar og åben.

Der er ikke noget galt med basrytmerne på Lordes minimalistiske “Royals”, men hendes stemme kommer ikke ordentligt ud i rummet, og lydbilledet mangler luft og format.

 

Konk

usion

Afbalanceret lyd er nærmest et kendetegn for Bowers & Wilkins; derfor er det lidt mærkeligt, at vi her har nogle højttalere, der lyder energisk i det nedre toneregister, men ikke kan følge ordentlig med opad. Diskanten lyder for tamt til at give nogen stor oplevelse med akustiske instrumenter. Det åbner sig aldrig rigtig, og CM8 S2 er derfor lidt af en nedtur.

annonce

Til gengæld er de nemme at placere og relativt lette at drive, hvad forstærkerkraft angår.

Fakta

Bowers & Wilkins CM8 S2

 • Type: 3-vejs gulvhøjttalere
 • Følsomhed: 88 dB/8 ohm
 • Frekvensområde: 48 Hz – 28 kHz (+/- 3 dB)
 • Mål: 25,2 x 95 x 29,8 cm
Pris: 13998 kr
PlusCM8 S2 kan sagtens stå tæt på bagvæggen. De er heller ikke bange for at spille pænt højt med godt tryk.
MinusLyden er mørk med en tam gengivelse af bækkener, guitarer og violiner.
 data-srcset
Scansonic M-9
Hvis du kan lide at mærke bassen i mellemgulvet, men ikke vil have for store højttalere, kan du få dit ønske opfyldt her.
 data-srcset
Dynaudio Excite X34
De er så små, at man spekulerer på, om der overhovedet er bas i dem, men Dynaudio lukker kæften på de fleste, når musikken starter.
 data-srcset
System Audio saxo 70
Det bliver aldrig kedeligt, når System Audio styrer musikken. saxo 70 er et mønstereksempel på dynamik og liv.
 data-srcset
Focal Aria 926
Disse højttalere kan håndtere alt fra klassisk over pop til hård rock med stor overbevisning. Og de er ikke bange for, at der bliver skruet lidt op!
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till 6 gulvhøjttalere

   data-srcset

  Krystalklar og gennemsigtig lyd

  Ordene ‘gennemsigtig lyd’ har aldrig passet bedre på en højttaler i denne klasse.

  B&O Beosound Balance lifestyle

  Verdenspremiere: Test af B&O Beosound Balance

  Bang & Olufsen flytter koncertsalen ind i bogreolen med en enkelt smart-højttaler, som lyder gigantisk. Sig goddag til Beosound Balance.

   data-srcset

  9 trådløse smart-højttalere

  Skal du have en ny højttaler at lytte til? Så kan det være smart med en, der også lytter til dig! En smart-højttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor godt lyder de?

  Selv om den er lille, smager Denon Home 150 lidt af rigtig højttaler. (Foto: Denon)

  Lilleput med store armbevægelser

  Denons mindste multirumshøjttaler overrasker positivt med stor og ren lyd. Softwaren kalder på forbedringer.

  (Foto: Argon)

  Fuldvoksen hi-fi uden tråd

  Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrenterne

  Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.

   data-srcset

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

  Foto: Wikimedia

  Er der forskel på højttalerkabler?

  Nogle hi-fi-dyrkere ofrer tusindvis af kroner på kabler, mens andre anser det for det pureste opspind. Vi dykker ned i slangegrotten, og prøver at finde svarene.

  Scroll til toppen