Fra første øjekast på den oprejste skorsten er det tydeligt, at Ooni Karu 12G er noget særligt. Ud over at kunne opvarmes med kul eller gas er den nemlig også beregnet til gammeldags træfyring. Noget, som både skruer pizzasmagen og stemningen helt i top! Faktisk er både lyden og duften af knitrende træ nok til, at man får lyst til at tænde op i den hele sommeren.
Men Karu 12G er ikke kun for pizzanørder eller æstetikere. Den er nemlig utrolig nem at få det meste ud af, og det behøver ikke være mere besværligt at bruge træ end elektricitet eller gas.
Oser af kvalitet
Karu 12G vil kunne det hele. Gasadapteren skal godt nok købes separat, men så har man også en ovn, der tager alt slags brændstof, ud over el. Og endda i en veldesignet og pladsoptimeret størrelse. Byggekvaliteten er i top, hvilket efterhånden forventes af Ooni, som har mere end 10 års erfaring med at bygge pizzaovne. Det var samme oplevelse, da vi sidst testede en ovn fra den skotske producent.
Konstruktionen består af en pulverlakeret stålskal med en glaslåge samt sammenklappelige fødder i bunden. Træ eller kul placeres bagerst i den aflange ovn, og kan tilgås via en låge i toppen. Der er ikke plads til et stort bål i ovnen, så skal man have en brølende ild og 500 °C , må man sørge for at påfylde brænde ofte.
Ovnen har plads til en 12” stor pizza, og er lillebror til den større Karu 16, der har næsten identiske funktioner. Ovnen har et indbygget termometer i siden, som kan bruges til at holde øje med opvarmningen. Det anbefales dog stadig, at bruge et infrarødt termometer til at tage selve stenens overfladetemperatur.
Ikke intimiderende at bruge
Madlavning bliver ikke mere analogt end i Ooni Karu 12G. Tænd et bål i den dertil indrettede metalkurv bagerst i ovnen, og vent på, at bålet varmer pizzastenen op. Færdig. Du kan justere på skorstenen, og lukke mere eller mindre luft igennem, men ellers afhænger temperaturen af, hvilket træ du bruger, hvor meget du bruger og hvor ofte, du tilføjer nyt træ til bålet.
Ovnen har plads til små pinde på under 15 cm, så de brænder hurtigt ud, men tænder også hurtigt op. I testen tog det ca. 27 minutter fra antænding, til ovnen ramte 430 °C . Man bør ikke være bange for, at bålet går ud. Selv få gløder får hurtigt fut i de små pinde, men skal man helt op på de 500 °C, kræver det mere træning med at bygge det mest effektive bål.
Frygten med en træfyret ovn er, at temperaturen stikker helt af, så det er meget betryggende, at den naturligt holder sig stabil omkring 420-460 °C , hvis man fodrer den blussende ild løbende. Man behøver derfor ikke være bange for Ooni Karu 12G. Den er ikke mere intimiderende end andre pizzaovne. Bruger man den ofte, er gasadapteren vejen til hurtigere opvarmning og stabilitet, men den er på ingen måde en nødvendighed.
Sublim pizzakvalitet
Ved temperaturer på omkring de 450 °C er pizzaen fra Ooni Karu 12G uovertruffen. Træet giver en mild røget smag til dejen, og bålet bagerst brænder ikke ingredienserne i toppen på. Skorpen puffer op, som den skal, og pizzaerne opnår den perfekte karamelliserede og alligevel friske smag, som man kender og elsker fra de gode pizzeriaer.
Man bør altid roterer pizzaen et par gange, så den bager lige i hver side. Det er også et godt tidspunkt at tjekke dens fremskridt. Efter ca. 2-3 minutter er pizzaen sprød og fyldt med de eftertragtede sorte ”leopardpletter”, man gerne ser under bunden. Det er naturligvis sværere at holde en specifik temperatur med træ end med gas eller el, men Karu 12G er overraskende stabil omkring 420-450 °C , og stenen holder varmen godt. Skal man højere op, må man kæmpe lidt mere for det.
Konklusion
Alt i alt leverede Ooni Karu 12G den bedste pizza, af alle 3 ovne. Den var kun marginalt mere besværlig end de andre to, og uendeligt mere charmerende, end nogen anden pizzaovn, jeg har testet.
Af alle tre ovne var Karu 12G den, som var nemmest at få pizzaen ind og ud af. Om det skyldes kvaliteten af pizzastenen eller bare held med dejen kan ikke siges med sikkerhed.
Karu 12G blev testet ved samme temperaturer som Chef Matteo, men leverede langt mere ensartede bunde, og mere medgørlig topvarme, som tilberedte ingredienserne ovenpå, uden at brænde dem på. Byggekvaliteten virker også langt højere.
Ninja Woodfire er svær at hamle op med, i forhold til temperaturkontrol, men den bliver heller ikke lige så varm. Forskellen mellem 370 og 450 °C er bestemt bemærkelsesværdig. Den højere varme smager bare endnu mere som ”ægte” pizza.
Hvis man laver pizza udendørs for hyggens skyld, er det svært at hamle op med den oplevelse, som Ooni Karu 12G leverer. Mere charmerende kan det simpelthen ikke blive at lave mad udenfor.
Home mener
Meget nem at bruge. Uendeligt charmerende med ægte flammer. Pænt design, veludnyttet plads. Laver utroligt god pizza. Kan bruge både træ, kul og gas. Gasadapter skal købes separat. Der er ikke plads til meget træ eller kul på én gang. Selv med træ er det svært at holde temperaturen på over 450 °C i lang tid ad gangen.
Vejl. pris 3197 kr
Specifikationer
- Trådløs tilslutning: Nej
- App-styring: Nej
- Brændstof: Træ, kul eller gas
- Opvarmningstid: 15 minutter
- Maksimal temperatur: 500 °C
- Størrelse, pizzasten: 13,2”
- Andre egenskaber: Justerbar skorsten
- Mål og vægt:5 x 72.8 x 41.7 cm / 15,5 kg
- Web: eu.ooni.com
Også i denne test:
3 udendørs pizzaovne
Chef Matteo Crosta 16″ pizzaovn
God ide, dårligt udført
Chef Matteo Crosta 16” byder på både brugervenlighed og en roterende pizzasten, som skal give dig en jævn og smertefri pizzaoplevelse. Desværre er oplevelsen helt modsat.
Ninja Woodfire OO101EU Pizzaovn
Alt i én udendørsovn
Denne ovn i Ninja Woodfire-serien byder på både pizza- og røgeovn i én, og er på trods af sin elektriske motor i stand til at stå ude i alt slags vejr. Hvis du gerne vil lave mere end bare pizza til sommer, er denne ovn svær at slippe udenom.
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer