Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson 360 Vis Nav

Dyson 360 Vis Nav er en forvirret rengøringshjælp

Masser af avanceret teknologi hjælper ikke, hvis støvsugeren ikke har en plan for rengøringen.

Skrevet af / 07/02/2024 - 08:30
Dyson 360 Vis Nav
Jonas Ekelund

Dyson er en legendarisk støvsugerproducent, der siden 90’erne har promoveret poseløse støvsugere for at undgå at miste sugeevne, når støv tilstopper støvsugerposerne. Vi har sikkert alle set disse opretstående støvsugere på TV og i film, men det er først for nogle år siden, at de blev etableret her i landet. De har tidligere forsøgt sig med robotstøvsugere, men uden den store succes. Nu hævder de imidlertid, at de har knækket koden og satser massivt på Dyson 360 Vis Nav.

Design og konstruktion

En af de mærkbare nyskabelser, og der hvor 360 Vis Nav adskiller sig synligt fra konkurrenterne, er ved at støvsugeren er halvmåneformet i stedet for rund. Det betyder, at den kan have en børste foran, som kan nå ind i hjørnerne. På siderne er der to kraftige rillede hjul, som skal give trækkraft og “vejgreb” til at komme over dørtrin og tæppekanter.

Designet er anderledes og føles gennemtænkt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Hvor mange konkurrenter nu bruger LiDAR – “lysradar” – til at måle rummet og se forhindringer, bruger Dyson et 360-graders kamera på toppen. Den har også i alt 26 sensorer, som hjælper den med at forstå sine omgivelser. Indeni er der en specialudviklet motor, som Dyson siger giver den mere sugekraft end nogen konkurrent. Og for at bestemme, hvor meget den skal klø på, har den en Piezo-sensor, der måler mængden af partikler, ligesom i Dyson V15 detect Absolute.

360 Vis Nav er virkelig spækket med teknologi. (Foto: Dyson)

Robotten leveres også med en ladestation, der er så enkel, som den kan blive. Den har blot to eksponerede elektroder, som robotten kører hen til, når den er tørstig efter strøm. Du får ikke automatisk støvfjernelse, som ellers er standard i denne prisklasse. For at hjælpe kameraet med at bestemme, hvor ladestationen er, har den lilla station to tydelige grafiske mønstre. Ja, du læste rigtigt, lige som robotten er stationen lilla. Robotten har også detaljer i rød og guld, en farvekombination, vi vist aldrig tidligere har set i et skandinavisk hjem. Det er noget, man har lyst til at gemme væk, hvilket er et problem med en ladestation, der skal stå fremme og have masser af plads omkring sig for at forhindre robotten i at sidde fast.

Læs også Gør rent ved hjælp af laser Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen – der er sjovere ting end at gøre rent. Men heldigvis findes der mennesker, som faktisk gør deres bedste for at gøre det hele både nemmere og sjovere.

Installation og mobil-app

Det enkle design betyder også, at installationen er meget ligetil. I modsætning til konkurrenterne, hvor forskellige dele ofte skal samles, skal denne robot bare sættes til med det samme. Når robotten har opladet sig selv, er det tid til at downloade app’en til din mobiltelefon og forbinde dem med hinanden. Igen var det en så smertefri proces, at vi regner med, at de fleste mennesker kan gøre det uden problemer.

Det giver ingen mening, at det tager flere timer at støvsuge en tredjedel af en lejlighed! (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Hvis du har spørgsmål, er der instruktioner på skandinaviske sprog samt hjælpevideoer tilgængelige i app’en. Eksemplarisk godt! I app’en kan vi bede robotten om at tage en første runde og kortlægge hjemmet. Det er også herfra du kan inddele kortet i zoner, helst efter rum, og tilføje forbudte zoner, som den skal undgå. Fra app’en kan du også planlægge rengøringen efter dag og tidspunkt, hvilke rum der skal rengøres, og hvilken af fire rengøringstilstande der skal bruges.

12 minutters grundig støvsugning føles ikke som meget. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Rengøring

Under den indledende kortlægning var vi lidt skeptiske, da robotten så ud til at have separationsangst fra ladestationen og tøvede med at køre ud. Derefter brugte den en længere periode i køkkenet, hvor den forsøgte at komme ind mellem stolebenene ved køkkenbordet, før den gav op. Til sidst fandt den vej til de andre rum, eller forsøgte i det mindste. Det 30 mm høje dørtrin ved soveværelset var en uoverstigelig forhindring, og det tog et par dage at forcere det næsten lige så høje dørtrin ind til arbejdsværelset. Et helt almindeligt tæppe var også umuligt for den at køre på, så det måtte fjernes. Ældre lejligheder er tydeligvis ikke egnede til robotstøvsugere.

En opvisning i ulogisk vimsen omkring. (Film: L&B Home)

Hvis vi syntes, at kortlægningen tog meget lang tid, var det intet i forhold til, hvor lang tid den første rengøring tog. Den varede i tre timer, krævede opladning to gange og nåede at rengøre en tredjedel af lejligheden, før den anså sig selv for færdig! Meget af det skyldes, at den kører rundt som en blind galning uden nogen som helst logik i forhold til, hvordan den effektivt skal gribe rummet an. Det virker næsten, som om den arbejder på timeløn og forsøger at trække rengøringen ud. Hvad de 26 sensorer laver, kan man undre sig over, for den kørte gladeligt ind i ting.

Tæpper krøller sammen og bliver til forhindringer. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi var heller ikke specielt imponerede over rengøringsresultaterne. Da den ikke gjorde logisk og systematisk rent i rummet, missede den nogle gange, og vi kunne finde støvfnug, som den bare blæste væk og ignorerede. Og selvom sugeevnen faktisk er rigtig god, er det ikke godt nok til kræsne rengøringsfolk. Lidt ondt brugte vi lasermundstykket på Dyson V15 detect Absolute til at spotte hvert eneste støvkorn. Det positive er, at det poseløse design gør det nemt at tømme støvsugeren for snavs, og det er ikke nødvendigt at købe poser eller filtre til den. Børsten er også nem at rengøre og har ingen større problemer med dyrehår, der vikler sig ind i den.

Hvad er pointen med en støvsensor, hvis den tror, at den er færdig med at gøre rent her? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusion

Dyson 360 Vis Nav er på den ene side en avanceret enhed fuld af innovative løsninger og sensorer, der giver dig meget høje forventninger. På den anden side er det en ret simpel robotstøvsuger, som ikke kan moppe gulvene, og hvis basestation ikke tømmer den for støv, men kun kan oplade den. Når den koster det samme som Årets Bedste Robotstøvsuger, som også kan moppe, må den vel være enormt effektiv til at støvsuge? Nej, i stedet får man en støvsuger, der tager dobbelt så lang tid, løber tør for batteri selv i små lejligheder og ikke giver et bedre resultat. Tilbage til tegnebrættet, Dyson.

Læs også Den kraftigste robotstøvsuger hidtil Roborocks flagskibsmodel er måske den bedste og smarteste robotstøvsuger på markedet.

 

Karakter
Dyson 360 Vis Nav
High End

Home mener

Ingen ekstra omkostninger til filtre eller poser. Høj sugeevne. Bred børste. Nem tømning af støv. App og instruktioner på skandinaviske sprog. Forvirret navigation. Kort batteritid. Ingen automatisk tømning. Få funktioner i app'en. Alt for dyr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Endelig en elektrisk grill, som ikke er kedelig

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Scroll to Top