Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: DeLonghi Rivelia

Lidt har også ret, når det gælder espressomaskiner

Den lille, prisvenlige DeLonghi Rivelia prøver ikke at overvælde på udstyrsfronten. Den har dog et enkelt trick i ærmet, som adskiller den fra andre små espressomaskiner.

Skrevet af / 07/12/2023 - 08:35
DeLonghi Rivelia
Lasse Torp Hansen

DeLonghi Rivelia er den nyeste maskine fra det italienske mærke. Den er en lille, prisvenlig, fuldautomatisk espressomaskine, som ønsker at gøre det så nemt og hurtigt som muligt at skifte imellem flere forskellige kaffebønner. Noget, der normalt er ret besværligt.

Den er testet lige efter vores gruppetest af de dyreste espressomaskiner på markedet. Et svært felt at hamle op med for den lille maskine, som koster ca. en fjerdedel af de dyreste i klassen. Heldigvis prøver den ikke at konkurrere med de dyre drenge på smarte funktioner, men nærmere at give simple løsninger i en billig indpakning.

Maskinen er testet med to bønner. En supermarkedskaffe og en specialkaffe for kendere. Fra det lokale supermarked en økologisk blanding kaldet Mezcla de Cafe, der koster 110 kroner for 750 gram. I den dyre ende en sjældent udbudt kaffe fra det efterhånden verdensberømte risteri Coffee Collective. En anaerobisk fermenteret kaffebønne fra en og samme farm i Etiopien. Den koster 137 kroner for 200 gram økologiske bønner.

Rivelia1 Rivelia2
<
>
Den lille pose koster mere end den store! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Kun essentielt udstyr

Med Rivelia har DeLonghi ikke kastet penge efter dyrt udstyr. Du får en enkelt kværn, og du kan ikke tilslutte maskinen til en app via Wi-Fi eller Bluetooth. Du finder heller ingen kopvarmer på maskinen. Man kan stadig skifte bryggetemperatur, foretage mindre ændringer i kaffeopskrifterne og have flere profiler. Der er også adgang til Delonghis ”Bean Adapt”, som hjælper dig med at indstille maskinen til dine kaffebønner.

Designet er lidt kedeligt, men DeLonghi Rivelia fylder kun en smule mere end visse kapselmaskiner. Det gør det nemt at få plads til den, hvilket sjældent er tilfældet med espressomaskiner. Larmen er også på et acceptabelt niveau.

Den maksimale dosis kaffebønner er ca. 16 gram kaffe pr. kop, og det tager maskinen et minut og 42 sekunder at brygge en cappuccino. Når du tænder Rivelia, bruger den 37 sekunder på at varme op og skylle vand gennem udløbet.

Kort sagt præcis, hvad man kan forvente af en konkurrencedygtig maskine i prisklassen. Hverken over- eller undervældende, men point for den kompakte størrelse. Der hvor Rivelia skiller sig ud, er bønnebeholderen.

Anmeldelse af Delonghi Rivelia
Selv om den ikke kan forbindes til en app, kan du stadig få hjælp til at justere din kaffe. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Bønneskift

Langt de fleste espressomaskiner har intet system til at fjerne bønnerne, efter at de er fyldt på beholderen. Så er det bare ærgerligt, hvis du ikke kan lide kaffen!

Sådan er det ikke med Rivelia. Der medfølger to beholdere, som du kan skifte imellem. Systemet fungerer på samme måde som på den langt dyrere Sage The Oracle Touch, hvor man ”låser” bunden af bønnebeholderen og herefter løfter den op fra toppen af maskinen.

Der er altid lidt bønner tættest på kværnen, som bliver tilbage, når beholderen tages af. Ca. 12 gram. Du får valget mellem at kværne bønnerne bort eller brygge dem til en kop kaffe efter eget valg. Det er nemt, og skærmen forklarer alting pædagogisk, når man skifter beholderne.

Fordi der kun er en enkelt kværn, vil der altid være en smule krydskontaminering mellem bønnerne. Og selv om det er belejligt at opbevare sin kaffe i de to bønnebeholdere, skal man desuden være opmærksom på, at beholderne ikke er lufttætte. Det er ikke nødvendigvis et problem, men hvis bønner efterlades i beholderne over flere uger, bliver de kedelige. Har man eksempelvis koffeinfri bønner, som kun bruges sjældent, er det bedre at opbevare dem i fryseren eller i en beholder, der er lufttæt eller med vakuum. Så holder de smagen langt bedre.

Alt i alt er bønneudskiftningen et praktisk system, som gerne må introduceres til andre kaffemaskiner.

Rivelia4 Rivelia5
<
>
Skal man opbevare sine bønner i længere tid, kan man med fordel købe en vakuumbeholder. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Brugervenlighed

Rivelia er en typisk DeLonghi og vil være velkendt, hvis man har prøvet andre af deres maskiner. Det er generelt en god ting. Deres mælkekande er nem at rengøre, vandtanken har en god størrelse for en lille maskine, og touchskærmen er nem at navigere på. Faktisk langt nemmere end topmodellen Maestosa, der har et par år på bagen. Skærmen har langt bedre farver og responstid, men er til gengæld lille, hvilket kan resultere i menneskelige fejl tidligt om morgenen. Selve styresystemet er uendeligt simpelt. Blandt andet fordi man ikke har lige så mange justerbare indstillinger som på de dyrere modeller.

DeLonghi vil rigtig gerne gøre livet nemt, og Rivelia har en indbygget ”rutine”-funktion, som foreslår kaffe på baggrund af klokkeslættet. S gør, hvad det lover. Det inddeler dagen i morgen, middag og aften, og den kaffetype, du drikker mest i de givne tidsintervaller, står forrest i køen på skærmen. Er dit kaffevalg fuldstændig uafhængigt af tidspunktet på dagen, føles det mere, som om den rykker rundt på opskrifterne uden grund. Hvis man konsekvent drikker f.eks. en cappuccino om morgenen, en americano om eftermiddagen og en lille espresso om aftenen, kan man spare en smule tid. En meget lille smule tid. Efter min mening er det nemmere at slå systemet fra, hvilket heldigvis er nemt.

anmeldelse delonghi rivelia
Et ret anonymt udseende, som dog huser de vigtigste ting. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Kaffe som forventet

Rivelia brygger en god espresso, som ikke truer de bedste på markedet, men heller ikke virker som et kompromis. Bønnerne fra supermarkedet viste sig at være en skuffelse, hvilket ikke er maskinens skyld. Derfor blev dens opgave at minimere den askede bitterhed, som bønnerne bød på, og skabe en espresso, der som minimum smagte fint i en cappuccino. Det løste den fint. Med lidt ekstra vand og temperaturen på medium blev kaffen acceptabel. Kværnen stod på 3 i testen, hvilket resulterede i en udmærket tekstur for en automatisk maskine. Den maksimale dosis på 16 gram kaffe smagte bedst, når den blev brygget til ca. 65 gram espresso.

De dyre bønner smagte noget mere interessant. Temperaturen måtte op på High, men en færdig mængde espresso på 65 gram passede også godt hertil. Det resulterede i en espresso uden bitterhed eller bismag. Syren skinnede virkelig igennem, uden at blive ubehagelig eller overvældende. En meget ren og klar smag af frugt med en god mængde syre og sødme. Den fermenterede smag forblev ret subtil.

Espressokvaliteten fra Rivelia passer rigtig godt til prisniveauet. Den har ikke alle de små nørdede indstillinger, men den har styr på det vigtigste. Kværnen indstilles manuelt oven på maskinen, og temperaturen indstilles på skærmen. I kaffeopskrifterne har du mulighed for at ændre, hvor meget kaffe og vand, der bruges, hvilket trods alt er det vigtigste. Er du meget i tvivl om de korrekte indstillinger, kan du bruge det såkaldte Bean adapt. Her guides du gennem kaffens smag og udseende, og indstillinger justeres, indtil du er tilfreds. En fin egenskab, der gør det nemt at spore sig ind på en ny kaffebønne.

Rivelia7 Rivelia8
<
>
Maskinen laver en smuk crema, og den er ikke nærig med skummet til din cappuccino. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Mælk

Mælkebeholderen ligner den, du finder i DeLonghi Eletta Explore, og kvaliteten er på samme måde fin uden at komme tæt på barista-kvalitet. Lun mælk er altid en luksus, og Rivelia leverer den med fint knasende skum til en cappuccino. Maskinen fungerer fint med plantemælk, hvis du foretrækker det. Den har til gengæld – som de fleste automatiske espressomaskiner – svært ved at lave den cremede mælk, som kræves i en god latte.

Mælkebeholderen er nem at skille ad og rengøre, og den kan gå direkte i opvaskemaskinen. En udfordring er, at låget ikke klikkes fast til beholderen. Det gør det alt for nemt at spilde mælk ud over hele køleskabet, hvilket desværre er sket for mig en søvnig onsdag morgen. Min gamle kapselmaskine, også fra DeLonghi, har en næsten identisk mælkebeholder, som klikkes fast. Hvorfor DeLonghi er gået væk fra det, forstår jeg ikke.

Test Delonghi Rivelia
Foto: DeLonghi PR

Konklusion

Der er fin sammenhæng mellem pris og kvalitet på DeLonghi Rivelia, men uden at man bliver blæst bagover. Størrelsen er et stort plus, og det samme er touchskærmen, som overgår skærmen på ældre maskiner fra DeLonghi. Systemet til at skifte mellem bønner fungerer rigtig godt, men involverer enten lidt spild af bønner, eller at du drikker en kop af den kaffe, du gerne vil skifte fra. Det er stadig langt bedre end ikke at kunne tage beholderen af, så funktionen er værdsat. Hvis du ikke er interesseret i app-styring, og du ikke vil have en dyr, gigantisk maskine på køkkenbordet, er DeLonghi Rivelia et godt køb.

Karakter
DeLonghi Rivelia
Premium

Home mener

Størrelsen gør den langt mere praktisk end andre espressomaskiner. Det er nemt at skifte mellem forskellige bønner. Touchskærmen er både flot og responsiv. Espressokvaliteten passer fint til prisskiltet. Ikke så meget wow-faktor. Der er altid en rest bønner, som skal brygges eller smides ud, når man skifter bønnebeholderen. Mælkekanden spilder nemt. Den kan ikke brygge en hel kande kaffe ad gangen. Ingen app-styring eller Wi-Fi-tilknytning.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Trådløs overvågning af hjemmet

Smid en hel pizza i airfryeren

Hold små pilfingre fra flaskerne

Effektiv klipning af store haver

Når du vil se godt ud

Lysmagi til husfacaden

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Scroll to Top