Problemet med en traditionel røgalarm er, at den kun gør nytte, når du er tæt nok på til at høre den. Er du væk hjemmefra, kan dit hjem brænde ned, uden du aner det.
Løsningen er at investere i en eller flere smarte røgalarmer, som sørger for, at alarmen når frem, uanset hvor du befinder dig. Ud over at alarmere med lyd sender de nemlig også en notifikation til din mobil, så du ved præcis, hvad der foregår derhjemme.
Har du et ældre familiemedlem, ville det også være oplagt at installere en smart røgalarm hos dem og så selv få notifikationerne på din egen smartphone. De ældre aldersgrupper er nemlig overrepræsenterede i statistikkerne over, hvem der omkommer i brande.
Har du flere smarte røgalarmer i hjemmet (af samme fabrikat vel at mærke) forbindes de med hinanden, så hvis én alarm går, går de alle. Smart, hvis man bor på mange kvadratmeter og vil være sikker på at høre det, uanset hvilken fjern ende af huset, man befinder sig i.
Del af et forbundet hjem
Smarte røgalarmer var et af de allerførste produkter, som blev udviklet indenfor smart home-kategorien og med god grund. De er et indlysende oplagt produkt og derfor også mange menneskers indgang til et connected hjem.
Derfor anbefaler vi på L&B Home, at du ikke kun ser på det enkelte produkt, når du beslutter dig for at anskaffe din første, smarte røgalarm, men også på hvilket system, den indgår i. For selvom de fleste røgalarmer er udviklet, så de f.eks. kan styres via Google Home eller Alexa, så er der fordele ved at investere i en alarm, som du senere kan udbygge med andre produkter, såsom sensorer, overvågningskameraer og lys, der tilsammen skaber en barriere af sikkerhed i hjemmet.
Med eller uden kuliltesensor
Nogle producenter har designet deres røgalarm, så den også monitorerer kulilte i luften. Kulilte er en giftig gasart, men den kan hverken ses, lugtes eller smages. Udvikler der sig for høje koncentrationer af kulilte i hjemmet, er en kuliltesensor derfor den eneste måde at opdage det på.
I de fleste hjem er der flere potentielle kilder til kulilte, men brændeovne og grill er blandt de mest almindelige, da gassen opstår ved dårlig forbrænding.
Vi har markeret tydeligt i hver test, om røgalarmen har en kuliltesensor eller ej.
Hub eller ej
En anden klar forskel ved de forskellige røgalarmer i testen er, om du har brug for at købe en hub / gateway for at kunne bruge den.
Hvis du ikke har planer om at købe flere produkter fra den samme producent, vil det oftest være overkill at investere i en separat hub. Men har du allerede et system derhjemme, eller ønsker du at etablere et system, er det værd at overveje, om du har brug for en hub for at danne et net af sikkerhed i hjemmet.
Prisen
Røgalarmer hører ikke til de dyreste smart home-produkter, men der er alligevel store udsving i priserne, og den dyreste alarm i denne gruppetest koster mere end dobbelt så meget som den billigste. De er alle sammen en del dyrere end de klassiske røgalarmer fra byggemarkedet.
En løsning kan være at supplere de smarte røgalarmer med et antal “dumme” af slagsen, som du placerer imellem de smarte og noget dyrere røgalarmer, hvilket alt andet lige vil højne sikkerheden.
Bosch Smart Home Smoke Alarm II
Lille alarm i en stor familie
Trods den manglende kuliltesensor, er Bosch Smart Home Smoke Alarm II et godt bud på en smart røgalarm.
Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)
Røgalarmen, som er mere end en røgalarm
Ajax FireProtect 2 er del af et professionelt alarmsystem, som professionelle kan installere i dit hjem
Nest Protect 2nd Gen
Nest er blevet en klassiker
Trods alderen kan Nest Protect 2nd Gen stadig konkurrere med andre smarte røgalarmer.
Netatmo Smart Smoke Alarm
Røgalarmen, som passer i det allerede forbundne hjem
Netatmo Smart Smoke Alarm er en røgalarm, som gerne vil tale sammen med produkter fra andre producenter.
Wiser Smoke Alarm – Battery
Røgalarmen for dig, der vil spare på pladsen
Wiser Smoke Alarm ligner ikke din gennemsnitlige røgalarm.