Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 4 wake-up lights

Solopgang i soveværelset - start dagen med lyd og lys

Mørkere tider er i vente, men med en vækkelampe - eller wake-up light - kan du mildne din morgen med lyd og lys. Vi har testet fire af slagsen, og især én af dem gør arbejdet til UG med kryds og slange.

Skrevet af / 14/10/2023 - 09:03
4 wake-up lights
Natasja Broström

Produkter i denne test

Eksperterne er enige: Søvn er vigtigt. På vores skandinaviske breddegrader burde det være en smal sag at sove godt i vinterhalvåret. Mørket sænker sig jo allerede før aftensmaden.

Desværre har mange af os problemer med at vågne behageligt udhvilede – det skyldes ofte, at vi har svært ved at falde i søvn. Især skærme med såkaldt blåt lys får skældud på den konto. Indrømmet: jeg har også TV i soveværelset.

Men op skal vi, så hvorfor ikke gøre det til en behagelig opvågnen? En mulighed er at anskaffe sig et wake-up light. Modsat en terapilampe handler det ikke om at bekæmpe vinterpression eller SAD (sæsonbetinget depression) ved hjælp af lys. Et wake-up light, eller en vækkelampe, skal i stedet hjælpe med at slumre ind, sove bedre og vågne behageligt.

Lys og lyde masserer din hjerne

Eksperterne er enige om, at lys påvirker vores søvn. Eller rettere vores hjerner. Med en lyskilde, der langsomt stiger i styrke og går fra bløde, varme farver til de mere klare, går vi fra dvask og uoplagt til frisk og veludhvilet.

Lyset i kuplen på Lumie Bodyclock Luxe 750DAB fungerer fint som vågelampe gennem natten og vækkelampe. (Foto: Lumie)

Omvendt kan et wake-up light også hjælpe med at falde i søvn. I stedet for at stige i styrke, gør lyset her det modsatte. Derudover kan lyde af for eksempel stille regn eller cikader dæmpe uroen i kroppen. Vi vil så at sige slappe af og lade søvnen indfinde sig.

Sådan testede vi

For at teste, om teorierne holder, har vi hentet fire lamper ind i soveværelset. To fra Philips og to fra Lumie. Lamperne er i en prisklasse, hvor vi har fået mulighed for også at teste ekstra funktioner. Blandt andet tilkobling af eksternt lager, Bluetooth, hovedtelefoner og forudstilling af radiostationer.

Læs også Sov godt takket være teknologien For at vågne frisk og veludhvilet har du brug for at sove godt og fredfyldt. Og det kan være lettere sagt end gjort.

Lamperne blev testet over fire uger i løbet af september, hvor lyset er på tilbagetog. Ifølge den norske vejr-app YR svinder dagslyset i efteråret med over ét minut i døgnet.

Deltagerne har ikke samme funktioner, så de kan ikke sammenlignes én til én. I stedet er testens formål at tjekke, om de hjælper med at komme godt ind i drømmerige og vågne frisk og udhvilet. Derudover tester vi, om de ekstra funktioner (som vi jo betaler for) reelt har en betydning.

Særligt én af deltagerne gør det primære job til UG med kryds og slange. Med hensyn til de ekstra funktioner er svaret dog i praksis nej.

Produkter i denne test

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Sværvægter med (for) mange knapper

Lumies topmodel lægger sig i selen for at levere blid vækning og indslumring. Besværlig indstilling og dåselyd ødelægger et ellers godt wake-up light.

Dæmper displayet i takt med omgivelserne. Har flere indgange samt Bluetooth.
Prisen. Besværligt mange knapper med funktioner på kryds og tværs. Dårlig lyd.
Læs hele testen

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Blidt og sensitivt vækkeur

Var det noget at vågne til klangen fra nepalesiske metalskåle eller kobjælder i Alperne? Philips’ lille, runde wake-up-light kan meget godt, men ikke alt er lige brugbart.

Touch-menu med sensor. Behageligt blødt lys med langsomt stigende intensitet. Kantens knapper kan mærkes med fingrene.
Virker ustabil på ”fødderne”. Ingen Bluetooth, lydudgang eller mulighed for at gemme radiostationer.
Læs hele testen

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Dristigt og logisk design

Philips’ wake up-light er utrolig nem at bruge. Tilmed er vækkelampen pæn at se på og giver et velkomment lys på årets mørkere dage og nætter.

Skridsikre fødder. Et kompakt og øjevenligt design. Logiske og intuitive indstillinger.
Kan ikke dele indhold med en smartphone eller styres med en app. Understøtter ikke Bluetooth.
Læs hele testen

Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklere lillebror

Shine 300 kan færre ting end den større model, Bodyclock Luxe 750DAB. Gevinsten er, at Lumies mere skrabede udgave af et wake up-light er nemmere at betjene.

Markeret funktion på nogle knapper. God fading af lyd og lys. Display dæmpes i forhold til lysforholdene i omgivelserne.
For mange knapper med indbyrdes ulogisk placering. Lyden er ringe. Svær at flytte med. Ved løft skal du sandsynligvis bruge begge hænder.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Scroll to Top