TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Suunto 9 Peak Pro

Et ur skabt til træning

Et utroligt robust træningsur med en batteritid, der slår de fleste andre. At det derudover både er klimavenligt og stilfuldt gør bestemt ikke noget.

forfatter
Publiceret 08/12/2022 - 09:25
Karakter
Suunto 9 Peak Pro
L&B mener
Fremragende batteritid. God og informativ app.
Lidt tungt og højt og med en anelse skarpe kanter. Det er ikke muligt at få musikken direkte i uret.
Specifikationer
 • Mål: 43 x 43 x 10,8 mm 
 • Farveskærm: Ja 
 • Skærm: LED med justerbar baggrundsbelysning 
 • Skærmopløsning: 240 x 240 
 • Touchskærm: Ja 
 • Vægt: 64 g 
 • Materiale, indfatning: Rustfrit stål (fås også med titanium til en højere pris) 
 • Materiale, glas: Safirglas 
 • Materiale, urkapsel: Glasfiberforstærket polyamid 
 • Materiale, rem: Silikone 
 • Vandtæt: 100 m 
 • Satellitsystem: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou 
 • Trådløst: Bluetooth 
 • Batteritid: 21 dage ved hverdagsbrug 
 • Web: Suunto.com 
Vejl. pris 4990Pr. 08/12/2022 Produktside

Selvfølgelig er jeg ikke den rette målgruppe for multisporturet Suunto Peak 9 Pro. På hjemmesiden angiver producenten, at holdbarheden er på “militært niveau“. Jeg er ikke så meget til multisport. Jeg vil hellere sidde på en spinningcykel indendørs end at manøvrere en mountainbike i vanskeligt terræn. Selvfølgelig kan jeg godt lide at gå lange ture i skoven og på landet, men orienteringsløb er en skam at kalde det. Jeg vil hellere dyrke yoga end at løbe terrænløb, og jeg foretrækker fitnesscentret frem for bjergbestigning. 

Suunto 9 Peak pro 1 Suunto 9 Peak pro 2
<
>
Stilrent og lækkert med tilstrækkelig selvtillid til ikke at behøve råbe op om, at her er et ur, der kan tåle nogle tæv. Jeg må sige, at jeg er ret vild med remmen på Ocean Blue-varianten. Den er ikke så kompakt som mange andre urremme, men har små riller, som betyder at det ikke føles så svedigt og glat. Suunto holder også fast ved sin løsning med en lille 'plug’ til at lukke urremmen – smart! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Mens jeg pakker mit testeksemplar ud, tænker jeg, at vi nok skal komme godt ud af det, selv om det måske ikke bliver helt så eventyrligt. Peak 9 Pro er et enkelt og stilrent ur, der føles gedigent, stabilt og velbygget. Og tungt! Hele 64 gram, og af de ure, jeg har testet, overgås det kun af Huawei Watch 3 Pro. Det ville føles endnu bedre med lidt blødere kanter på selve urskiven, da jeg synes, at den er lidt hård og kantet. 

Brugen af Suunto Peak 9 Pro

I modsætning til Suunto 5 Peak er der både en touchskærm og knapper. Som sædvanlig tager det mig lidt tid at finde ud af, hvilken knap der fører til hvilket view, og hvornår det er nemmest at bruge touch-funktionen, men det er jo bare om at prøve sig frem, og efter et stykke tid virker det ganske logisk.   

Inomhus Utomhus
<
>
Skærmen fungerer udmærket både ude og inde. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Der er forskellige urskiver at vælge imellem, alt efter hvad der er vigtigt at holde styr på. Men der er ikke et overflødighedshorn af prangende farver, skrifttyper eller temaer. Og det er nok her, man indser, at dette er et træningsur, man har valgt at gøre smart og ikke omvendt. Skærmen viser, helt klinisk, de informationer, du har brug for og ønsker, hverken mere eller mindre. Du kan ganske vist vælge mellem en håndfuld forskellige farver, der er knyttet til den aktuelle urskive, men selv om det er en farveskærm, er det ikke der, man har gjort den største indsats.  

Allerede da jeg testede Suunto 9 Peak, klagede jeg lidt over, at det var unødigt besværligt at få uret til at holde en automatisk pause i løbet af et træningspas. Samt at jeg var nødt til at indtaste hver enkelt træningstype manuelt for at ændre dette. Desværre gælder det samme for Pro-versionen. Jeg forstår selvfølgelig godt, at hvis man træner på eliteniveau eller er meget fokuseret på sin opgave og virkelig jagter tiendedele af et sekund, så stopper man ikke, uanset hvad der sker, eller hvem man møder. Men for mig personligt, som både kan finde på at stoppe et par minutter for at udveksle et par ord med en ven og samtidig få præcise tal for min træningstur, er det en funktion, der burde være lidt lettere tilgængelig.   

Som da jeg brugte 9 Peak til min intervalspinning første gang, var der her stor forskel på min puls mellem det uret viste og det, træningsanlæggets system registrerede, første gang jeg brugte 9 Peak Pro. Denne gang sikrede jeg mig, at uret sad helt rigtigt, og ved den næste spinningtime landede de to systemer på nøjagtig det samme. Her var nok bare brug for en indkøring, for at det blev rigtigt.   

Og det er efter et så vanvittigt svedigt træningspas, at man skiller fårene fra bukkene! Hvis uret kan skylles af og vaskes under rindende vand – så er det ikke bare et smart ur, der fungerer til træning. Og Suunto 9 Peak Pro har ingen problemer med vand overhovedet. Thumbs up!   

App’en

Selv om man kan få mange oplysninger på uret, får man helt sikkert mest for pengene, hvis man kobler det sammen med sin mobil og suunto-app’en 

Suunto 9 Peak Pro
Uret giver masser af information om dine træningspas. I billedet længst nede til venstre fremgår det tydeligt, at jeg ikke har aktiveret funktionen autopause. Jeg mødte vist en bekendt på min rute og fik en lille snak! (Foto: Åsa Warme Hallén)

App’en er brugervenlig og struktureret, og hvis man har behov for statistik, udviklingskurver, kort og meget mere, kan man bruge meget tid her. Jo mere man bruger uret, desto mere information indsamles der, hvilket resulterer i mere og bedre statistik.  

I-appen-1 I-appen-2 I-appen-3
<
>
I Suunto-app'en kan jag finde masser af information om min tur. Den lille blå markering i øverste højre hjørne betyder, at der er oplysninger, der kan downloades for at få en bedre forståelse. (Skærmbillede fra app)

Uret har næsten 100 forudindstillede træningsprofiler som f.eks. gå-, løbe- og cykelture, men også sneskovandring, bjergbestigning og kampsport. Skulle man føle behov for at udvikle sig endnu mere og/eller bruge andre mere specifikke sports-apps, tilbyder Suunto dette via SuuntoPlus Store i app’en. Her kan man bl.a. finde apps, hvor man kan skræddersy sine træningspas og planer samt skemalægge, hvornår de skal udføres. Uret fortæller efterfølgende, hvornår det er tid til at udføre træningen. Man kan også finde apps med konkurrencer, smukke løberuter og apps, der er udviklet til at øge motivationen.  

Og med uret parret med telefonen får man notifikationer direkte på sit håndled. Hvis man har en Android-telefon, kan man også bruge urets hurtigsvar-funktion uden at skulle røre telefonen.   

Det er lidt ærgerligt, at man kun kan bruge uret til at styre, hvad man lytter til – man kan ikke indlæse musik eller lignende. Konsekvensen er, at man skal have mobilen med sig, hvis man vil have selskab i form af musik, lydbog eller podcast på sin træningstur.   

Batteritiden

Jeg ved ikke, om det bare er mig, der har tendens til at være uheldig med batteriet. At det næsten altid er afladet, når det er tid til at træne?! Det er en af de ting, jeg virkelig sætter pris på ved dette ur – jeg har brugt det mere eller mindre dag og nat i flere uger. Logget træning og selvfølgelig rodet lidt ekstra rundt med det, mens jeg tester og undersøger ting. Og ikke en eneste gang har den skreget efter en opladning. 

Godt tænkt

Uanset hvad man mener om det, er genanvendelse og klimapåvirkning meget aktuelle emner, og man kommer ikke uden om, at producenter, der holder sig dette for øje, får en velfortjent fjer i hatten. Suunto sælger ikke kun nye ure. På hjemmesiden kan du også finde renoverede ure. Et bæredygtigt og økonomisk alternativ.  

Konklusion

Hvis du er en aktiv person, der er på udkig efter et ur, der primært er designet til træning med alt, hvad det indebærer, vil du næppe blive skuffet over Suunto 9 Peak Pro. Selvfølgelig koster det en pæn sjat penge, og du kan ikke ændre temaer, skrifttyper og andet gøglskærmen. Men du får et stilfuldt og holdbart ur, der fungerer såvel til træning og konkurrencer som til nytårsstadsen

forfatter

Åsa Warme Hallén

(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Alle nye Samsung Galaxy S23-modeller kommer med Snapdragon Samsung lancerer tre nye smartphones med topspecifikationer. Telefonerne kommer i handlen allerede i dag.
lbpluss
Når næsten helt frem Et rigtig godt træningsur, som har det hele. Inklusive katastrofal batteritid og høj pris.
OnePlus bekræfter overraskende iPad-konkurrent OnePlus Pad vil blive lanceret 7. februar.
lbpluss
Omvendt? Er iPhone virkelig den bedste mobiltelefon? Og hvis ja, hvorfor er den det i så fald? Som ivrig Android-bruger har jeg taget udfordringen op om at leve med to Apple-produkter i et stykke tid. Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde ...
Har Motorola fundet G-punktet? Den kinesiske mobilproducent lancerer tre nye billige smartphones.
Følg Lyd & Billede