Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 5

Samsung Galaxy Z Fold 5 - imponerende ingeniørarbejde

Samsungs foldbare koncept nærmer sig perfektion, men hvem vil købe det?

Skrevet af / 28/08/2023 - 09:05
Samsung Galaxy Z Fold 5
Jonas Ekelund

Flere og flere producenter går ind i krigen om foldbare mobiler. Klaptelefonen Motorola Razr er en reel udfordrer til Galaxy Z Flip. Og så er der Google Pixel Fold, Huawei Mate X3 og Oppo Find N2, som er direkte konkurrenter til Galaxy Z Fold. Heldigvis for Samsung er meget få af dem tilgængelige i Skandinavien. Samsung har fordelen af at være i sin femte generation og har lært af sine fejl.

Udseende og konstruktion

Det store problem med Samsungs tidligere foldbare modeller, både Flip og Fold, har været, at de ikke kunne lukkes helt på grund af den bøjelige skærm. Det har de nu løst med det nye Flex Hinge, som endelig resulterer i en helt lukket mobiltelefon. Det gør den tyndere i lommen, men endnu vigtigere er det, at vi er mindre nervøse for, at der kommer noget ind og ødelægger skærmen. Noget, der faktisk skete med de første modeller.

Det nye hængsel gør det muligt at folde mobiltelefonen fladt uden mellemrum (Foto: Jonas Ekelund).

Den er endda vandtæt med en IPX8-certificering, men bemærk, at den ikke er støvtæt. Samsung fraråder derfor stadig at tage den med på stranden. Både for- og bagsiden er blevet opgraderet til Gorilla Glass Victus 2 for ekstra beskyttelse. Det gælder dog ikke den foldbare skærm, som selvom den har fået bedre og bedre beskyttelse for hver generation, stadig føles som noget, man skal være forsigtig med. Den har også en fuldt synlig fold, når den er foldet sammen, hvilket nogle gange kan være irriterende.

Skærmen har en tydelig fold, men det forstyrrer ikke den daglige brug (Foto: Jonas Ekelund).

Skærm

Højdepunktet ved Galaxy Z Fold 5 er uden tvivl, at du kan folde den ud til en minitablet, når du har brug for mere skærmplads. Det føles meget uvant i starten, men det varer ikke længe, før man synes, det er helt indlysende, at man kan sidde med en kæmpeskærm i bussen. Android 13 er også tilpasset større skærme, og vi blev overraskede over, hvor godt det fungerede med spil, som ikke med rimelighed kan tilpasses det usædvanlige kvadratiske skærmforhold.

Det er ikke noget problem at have flere vinduer åbne på samme tid (Foto: Jonas Ekelund).

Du kan ikke klage over kvaliteten, da det er Samsungs dynamiske AMOLED-skærm, der problemfrit justerer opdateringshastigheden mellem 1 og 120 hertz. Det giver et jævnt og flydende skærmbillede, når det er nødvendigt, mens det kan sænke hastigheden og spare strøm, når du læser tekst. Den er usædvanligt lysstærk for en AMOLED-skærm, samtidig med at den opretholder den typiske fremragende kontrast og sortniveau. Den har også et stort farverum og god farvegengivelse.

Billedformatet er meget firkantet, hvilket kræver lidt tilvænning, men det er perfekt til bøger. (Skærmbillede: L&B Home)

Lad os ikke glemme, at der også er en almindelig skærm, når mobiltelefonen er klappet sammen. Og det er ofte det, man bruger, når man bare vil tjekke en note eller bustiderne. Den har også en fremragende kvalitet. Men bemærk, at den er smallere end på en almindelig mobiltelefon, hvilket betyder, at du får meget korte tekstlinjer, og at tastaturet er lille. Det kan til tider være irriterende.

Kamera

Vi roste forgængeren, Fold 4, for dens opgraderede kamera, som lånte teknologi fra Galaxy S22. Desværre har Fold 5 ikke kameraet fra Galaxy S23, men bevarer sidste års kameraopsætning. Ikke at det er dårligt, men når man bruger så mange penge på en mobiltelefon, er det skuffende, at der findes en billigere model med bedre kameraer. Når det er sagt, har den nyere processor faktisk bedre billedbehandling end sin forgænger.

samsung galaxy z fold 5 ultrawide samsung galaxy z fold 5 wide samsung galaxy z fold 5 tele
<
>
Samsung Galaxy Z Fold 5 wide angle (Foto: Jonas Ekelund)

Under gode forhold tager Fold 5 selvfølgelig rigtig gode billeder, selvom kameraet – som mange andre Samsung-kameraer – overdriver farverne. HDR-teknologien er veludviklet og har normalt ikke de store problemer med at balancere lyse og mørke områder. Mørke billeder er lidt udtværede, men fuldt brugbare, men det er tydeligt, at sensoren kæmper, så softwaren må gøre arbejdet. Ultravidvinklen er ikke så skarp som hovedkameraet og har ikke det samme dynamiske område. 3x optisk zoom er ikke meget nu om dage, men den digitale zoom strækker det lidt længere.

Selfies kan være bedre end på andre mobiler. Ikke fordi selfie-kameraet er specielt godt, men fordi du simpelthen kan bruge hovedkameraet til selvportrætter. Du skal bare åbne telefonen, tænde kameraet, bede det om at bruge frontskærmen og derefter vende telefonen om. Praktisk! Hvis det ikke lige var fordi, den er så svær at holde.

Bedre selfies ved at bruge hovedkameraet (Foto: Jonas Ekelund)

Lyd

Samsung har formået at klemme overraskende gode højttalere ind øverst og nederst, eller til venstre og højre, hvis du bruger den lodret. Det er faktisk ret behageligt at lytte til musik eller se film, i hvert fald ved en rimelig lydstyrke. Der er selvfølgelig ingen hovedtelefonudgang, så du er nødt til at bruge en USB-C-dongle. Eller lytte trådløst, i hvilket tilfælde der er understøttelse af aptX HD for bedre lydkvalitet end standard Bluetooth.

Læs også Den nye Flip flopper ikke, men vi flipper ikke ud! Samsungs nyeste klapmobil er den bedste hidtil fra den koreanske mobilproducent. Det er bare ikke helt godt nok.

Anvendelse

Samsung har introduceret et felt i bunden, hvor du kan gemme dine yndlingsapps og få de andre frem i en “startmenu”. Ligesom på computeren, hvilket føles usædvanligt. Men i betragtning af den tilgængelige skærmplads er det faktisk ikke en dårlig idé. Computerfornemmelsen fortsætter med de stadig mere praktiske muligheder for at have to apps åbne på samme tid, have indhold i vinduer og kunne trække og slippe indhold mellem apps. Den store skærm gør den fantastisk til arbejde. Men vi fandt ud af, at den også er god til at læse bøger på!

I bunden har du en proceslinje, ligesom på computeren (Foto: L&B Home).

Fingeraftrykslæseren sidder på siden og er både hurtig og god. Heldigvis varede det ikke længe, før vi opgav Samsungs upålidelige ansigtsoplåsning. Hvor mange år vil der gå, før en Android-telefon kommer i nærheden af Apples FaceID?

Ydeevne

Under motorhjelmen finder vi en let trimmet version af Snapdragon 8 gen 2, hvilket betyder, at ydeevnen virkelig er i top, selv sammenlignet med andre flagskibsmobiler. Den eneste, der kan hamle op med Fold 5, er Asus Zenfone 10. Sammenlignet med Fold 4 er single-core-ydelsen steget med 19 procent, multi-core-ydelsen med 27 procent og grafikydelsen med hele 40-81 procent! Dette er ikke kun et fartmonster, men også en rigtig god gaming-telefon.

Fold 5 har taget et spring i ydeevne, især grafikken (Illustration: Jonas Ekelund).

Konklusion

Hvis du absolut skal have en foldbar mobiltelefon og har dybe lommer, er der ingen tvivl om, at det er Galaxy Z Fold 5, du skal have. De fleste børnesygdomme er væk, det meste er gennemtænkt, og vi er imponerede over den gennemførte konstruktion. Der er dog få forskelle fra forgængeren, bortset fra bedre batteri og ydeevne, og kameraet er ikke længere i topklasse. Det store spørgsmål er dog fortsat, om det virkelig er en god idé at folde mobiler. Vi kan ikke slippe den nervøse fornemmelse af, at noget kommer ind i skærmen og ødelægger den. Ikke den følelse, man ønsker, når man har brugt flere penge på en mobiltelefon end en bærbar computer.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 5
High End

Home mener

Markant forbedret hængsel. Enormt forbedret batterilevetid. Betydeligt hurtigere grafik. Stort set det samme som Galaxy Z Fold 4. Tvivl om holdbarheden. Forbavsende dyr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Scroll to Top