Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Flip 5

Samsung Galaxy Z Flip 5 mangler det sidste

Samsungs nyeste klapmobil er den bedste hidtil fra den koreanske mobilproducent. Det er bare ikke helt godt nok.

Skrevet af / 11/08/2023 - 09:16
Samsung Galaxy Z Flip 5
Peter Gotschalk

Samsung har to nye foldbare smartphones i sortimentet, men de er vidt forskellige. I denne test har vi kastet os over klapmobilen Samsung Galaxy Z Flip 5, som gerne skulle friste de unge og kreative. Altså dem som bruger mere tid på TikTok, Snapchat og Instagram end på regneark og projektstyring.

Er man mere til det sidstnævnte, skal man vælge flagskibsmobilen Galaxy Z Fold 5, der som en hybrid mellem smartphone og tablet er velegnet til professionelle brugere.

Selv om Samsung Galaxy Z Flip 5 mere er til wannabe-influencere og dem, der går op i design og stil, betyder det ikke, at Samsungs nyeste klapmobil er underdimensioneret, for så vidt angår specifikationerne. I forhold til sin forgænger, Samsung Galaxy Z Flip 4, er Z Flip 5 blevet opgraderet på flere punkter. Bl.a. med en hurtigere processor samt større frontskærm med nye funktioner.

En af testens konklusioner er dermed nærmest givet på forhånd: Samsung Galaxy Z Flip 5 er den hidtil bedste klapmobil fra Samsung. Sagen er bare den, at Samsung ikke er alene på dette marked. For kort tid siden testede vi Motorola Razr 40 Ultra, der uden tvivl er den bedste klapmobil til dato fra Samsungs kinesiske konkurrent. Med andre ord er der et sammenligningsgrundlag, som sætter barren højt, og spørgsmålet er derfor ikke kun, om Samsung Galaxy Z Flip 5 er pengene værd og bedre end sin egen forgænger, men også om den er bedre end konkurrencen.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Et helt nyt hængsel, som Samsung har givet navnet Flex Hinge, betyder, at mobilen nu kan klappes helt sammen uden luft mellem de to skærmhalvdele. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Hvis vi starter med at kigge på Galaxy Z Flip 5’s fysiske fremtræden, så ligner den sin forgænger ret så meget. Klappet sammen passer den sågar i en skjortelomme, og vægten er holdt nede på 187 gram.

Et helt nyt hængsel, som Samsung har givet navnet Flex Hinge, betyder, at mobilen nu kan klappes helt sammen uden luft mellem de to skærmhalvdele. Det gør Galaxy Z Flip 5 2 mm slankere end Z Flip 4. Takket være Gorilla Glass Victus 2 er den foldbare mobil alligevel mere robust, og ligesom forgængeren er Galaxy Z Flip 5 IPX8-certificeret, hvilket vil sige, at mobilen kan tåle at blive nedsænket i vand i op til 30 minutter. Vi vil dog ikke ligefrem anbefale at tage klapmobilen med på stranden. Ikke mindst fordi mobilen på grund af hængslerne  alligevel ikke er beskyttet mod støv og sand.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Galaxy Z Flip 5 har desværre en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, når den er foldet ud. (Foto: Peter Gotschalk)

Ligesom en bærbar computer kan Samsung Galaxy Z Flip 5 holde sig åben i stort set alle vinkler. Det gør hængslet så “modstandsdygtigt”, at det til at begynde med kan være vanskeligt at åbne og lukke Galaxy Z Flip 5 med en enkelt håndbevægelse, hvilket jo ellers er en af de fede features ved en klapmobil, men med lidt øvelse går det an. Glem dog alt om at åbne og lukke telefonen lige så hurtigt som 90’ernes klapmobiler, der sprang op lige så hurtigt som en springkniv!

Det skal også nævnes, at Samsungs klapmobil i år er tilgængelig i farverne Mint, Cream, Graphite og Lavender. Samt Gray, Blue, Green og Yellow, der alle kun er tilgængelige, hvis man køber mobilen online via Samsungs officielle webside.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Den foldbare skærm indbyder bl.a. til multitasking. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm

Samsung Galaxy Z Flip 5 leveres med en 6,7 tommer foldbar Dynamic AMOLED 2X-hovedskærm med FHD+ opløsning. Skærmens udformning i udfoldet tilstand er det ekstremt aflange 22:9-format, ligesom Galaxy Z Flip 5 også byder på en opdateringsfrekvens på op til 120 Hz. Og som vi ved, betyder det, at brugeroplevelsen bliver hurtigere og mere blød, mens LTPO-teknologien samtidig sparer på strømmen.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Det ekstremt aflange 22:9 skærmformat betyder, at Samsung Galaxy Z Flip 5 nærmest er en slags folde-ud-biograf, du kan have med i lommen. (Foto: Peter Gotschalk)

Selve skærmen er fremstillet af såkaldt Ultra Thin Glass (UTG), der er en slags glaslegering med et tyndt lag plast som beskyttende lag og fleksibelt glas underneden.

Det føles ikke helt som ægte glas, og det bløde materiale betyder i øvrigt, at man kan se en fysisk fold, der går på tværs gennem skærmen, selv når den er foldet ud. Den er ikke blevet mindre siden sidste år til trods for det fine nye Flex Hinge. Til sammenligning er Motorola Razr 40 Ultras fysiske fold en del mere diskret.

Præcis som Motorola Razr 40 Ultra har Samsungs nyeste klapmobil til gengæld fået en større frontskærm, nu kaldet Flex View, der måler 3,4 tommer. Opløsningen er på 748 x 720 pixel, og hensigten er, at Flex View-skærmen takket være det større skærmareal skal byde på flere funktioner end sidste års model. Herunder diverse widgets – bl.a. kalender, vejrudsigt, telefon, alarm og skridttæller – og såmænd også muligheden for at bruge apps på frontskærmen.

Samsung Galaxy Z Flip 5
De få apps, som understøttes af den såkaldte Flex View-skærm, heriblandt YouTube, er ikke nødvendigvis tilpasset skærmens format. (Foto: Peter Gotschalk)

Desværre er listen over apps, der overhovedet kan køre i Flex View-tilstand, meget kort. Beskeder, Google Maps, Netflix, WhatsApp og YouTube kan man i skrivende stund bruge direkte på frontskærmen, mens oplagte kandidater som Google Chrome, Facebook, Instagram og TikTok glimrer ved deres fravær. Mystisk nok er der ingen af Samsungs egne apps, der virker i Flex View-tilstand, og de nævnte tredjeparts-apps kræver, at man har givet særlig tilladelse i telefonens indstillinger, da der er tale om en eksperimentel såkaldt Labs-funktion. Med andre ord er de pågældende apps ikke tilpasset Flex View-skærmens format.

Sammenlignet med Motorola Razr 40 Ultra, der understøtter flere apps og i øvrigt leveres med en større frontskærm på 3,6” og en opløsning på 1.066 x 1.056 pixel samt særlige spil specielt udviklet til den lille skærm, virker Flex View på Samsung Galaxy Z Flip 5 underligt ufærdig. Og selv om der givetvis vil komme nye funktioner og apps til med tiden i takt med, at Samsung opdaterer klapmobilens software, er vores begejstring i skrivende stund til at overse.

Samsung Galaxy Z Flip 5
Beskeder, Google Maps, Netflix, WhatsApp og YouTube kan man i skrivende stund bruge direkte på frontskærmen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Det er absolut ikke markedets bedste kamera, der sidder i Samsung Galaxy Z Flip 5. Med to objektiver, der begge er på 12 megapixel (henholdsvis vidvinkel med optisk billedstabilisering og 123 graders ultravidvinkel), og mulighed for HDR10+ videooptagelse er kameraet identisk med det kameramodul, som sad i Samsung Galaxy Z Flip 4. Og også i år må kameraet undvære bl.a. optisk zoom.

samsung_galaxy_z_flip5_vidvinkel samsung_galaxy_z_flip5_ultravidvinkel
<
>
Klapmobilen er ligesom sin forgænger udstyret med to objektiver, der begge er på 12 megapixel (henholdsvis 123 graders ultravidvinkel og vidvinkel med optisk billedstabilisering). (Foto: Peter Gotschalk)

Det smarteste er mobilens formfaktor i sig selv. Især frontskærmen, der kan fungere som kamera-display, så man kan se, hvad man fotograferer eller filmer. Dermed er det så let som ingenting at tage virkelig gode billeder af sig selv med mobilens primære kamera, f.eks. ved hjælp af selvudløseren. Som nævnt guf for wannabe-influencere og andre, som er afhængige af sociale medier.

En anden hjælpsom detalje er de små ændringer i kamera-app’en, som Samsung har lavet for at udnytte klapmobilens formfaktor. F.eks. kan man flytte ikoner i kamera-app’en fra toppen af skærmen og ned på den nederste del, når man lader klapmobilen være halvåben for at tage selfies. Billedsøgeren befinder sig da på den øverste halvdel af skærmen, mens al betjeningen foregår på nederste halvdel.

Kameraet har ikke optisk zoom, men kan til gengæld tage gode portrætbilleder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Den væsentligste opgradering af Samsung Galaxy Z Flip 5 er, at klapmobilen er blevet udstyret med Qualcomms nyeste og hurtigste Snapdragon 8 Gen 2-processor. Dertil kommer 8 gigabyte hukommelse samt enten 256 (som på vores testeksemplar) eller 512 gigabyte indbygget lagerplads, der ikke kan udvides.

Snapdragon 8 Gen 2 er samme processor, som sidder i mobilerne i Samsung Galaxy S23-serien, og for så vidt angår fart og tempo er Z Flip 5 omtrent lige så hurtig eller hurtigere end sine Galaxy S-kolleger, hvilket vores benchmark-resultater også vidner om. Den er også hurtigere end Motorola Razr 40 Ultra, som må nøjes med den lidt ældre Snapdragon 8+ Gen 1-processor.

Her har vi brugt Galaxy Z Flip 5’s primære kamera til at tage et indbydende selvportræt. (Foto: Peter Gotschalk)

Med andre ord yder klapmobilen som et atomkraftværk. I daglig brug er der heller ingen slinger i valsen, alt går lynhurtigt, og især med den høje opdateringsfrekvens på 120 Hz glider alt i brugerfladen som i olie, og hverken de tungeste apps (spil som Asphalt 9) eller heftig multitasking giver mobilen sved på panden.

Den eneste udfordring er batterilevetiden. Her klarer Galaxy Z Flip 5 sig ikke så godt som den nærmeste konkurrent fra Motorola, og selv om benchmark-testen, der stresstester batteriet så meget som muligt, viste et resultat på seks timer og 18 minutter, hvilket heldigvis er 30 procent bedre end Galaxy Z Flip 4, har mobilen svært ved at holde til at blive brugt intenst i løbet af en hel dag.

Vores benchmark-test, der stresstester batteriet så meget som muligt, viste et resultat på blot seks timer og 18 minutter, hvilket ikke er helt tilfredsstillende. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Samsung Galaxy Z Flip 5 er den bedste klapmobil fra den koreanske elektronikgigant til dato. Den konklusion var næsten givet på forhånd. Problemet er bare, at forgængeren ikke var uden fejl, og desuden er konkurrencen blevet hård takket været glimrende konkurrenter som Motorola Razr 40 Ultra.

Havde vi testet Galaxy Z Flip 5 for et halvt eller et helt år siden, havde den helt sikkert gjort sig fortjent til fem pæne stjerner ud af seks. Men selv om Samsungs nye klapmobil byder på forbedringer i form af en lynhurtig processor, nyt hængsel og en større frontskærm, er der også ting, der trækker ned i det samlede regnskab. Nok er den større frontskærm en fordel, men den mangler funktionalitet, og konceptet virker dermed ufærdigt. Kameraet trænger til en opdatering, og batterilevetiden er stadig ikke den bedste. Tilmed er prisen steget markant, så Galaxy Z Flip 5 koster mere end både sin egen forgænger og den bedste konkurrent. Det kan Samsung gøre bedre, og det håber vi sandelig, at de gør næste gang.

Karakter
Samsung Galaxy Z Flip 5
High End

Home mener

Forbedret hængsel betyder, at Galaxy Z Flip 5 kan klappes sammen uden luft mellem de to skærmhalvdele. Lynhurtig takket være Snapdragon 8 Gen 2. Samme kamera som forgængeren, og kameraet mangler optisk zoom. Ny frontskærm virker ufærdig på grund af manglende funktionalitet, og batterilevetiden er stadig ikke den bedste. Intet af det nævnte retfærdiggør den heftige prisstigning siden sidste år.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Ikonisk mobil er tilbage

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Scroll to Top