Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Nokia X20

En bæredygtig mobil?

Nokia X20 lover guld og grønne skove, men du skal nok finde på noget andet, hvis du virkelig vil redde klimaet.

Skrevet af / 11/05/2021 - 09:06
Nokia X20
Peter Gotschalk

Da Nokia X20 blev lanceret lige efter påske, kastede producenten, HMD Global, om sig med floskler om bæredygtighed, CO2-udledning og reduktion af elektronisk affald.

Kongstanken bag mobilen er således, at man skal kunne beholde sin mobil et ekstra år i forhold til de to år, som er det normale tidsrum, forbrugere venter, før de køber ny smartphone.

Med tre års garanti og tre års software- og sikkerhedsopdateringer, så brugerne “får lettere ved at træffe bæredygtige beslutninger” og dermed motiveres til at beholde deres mobil i tre år i stedet for to, mener HMD Global, at Nokia X20 kan bidrage til sænkning af CO2-udledningen og således til, at EU kan komme tættere på klimamålene. 

nokia_X20-back-midnight_sun nokia_X20-back-nordic_blue
<
>
Nokia X20 fås i to farver, midnight sun og nordic blue. (Foto: HMD Global)

Klimamobil?

Hvis den filosofi lyder bekendt, så kan det være, fordi hollandske Fairphone i en årrække har produceret og markedsført smartphones efter samme princip. Men hvor det kan være svært at se, at Nokia X20 egentlig skulle være specielt klimavenlig (der følger ingen oplader med i kassen, og det medfølgende gratis cover er “bionedbrydeligt”, men så er der vist heller ikke mere at komme efter), er f.eks. den nyeste Fairphone 3 i det mindste fremstillet af materialer, som enten er genbrugt (kobber og plastic) eller fremstillet på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tin fra konfliktfri zoner samt såkaldt fairtrade-guld.

Desuden er Fairphone 3 modulært opbygget for at gøre den nemme at reparere. Så kan du selv udskifte defekte komponenter såsom skærm, kamera, højttaler og batteri for små penge i stedet for at smide mobilen væk, hvis den går i stykker.

Nokia X20 er derimod på alle punkter en helt normal smartphone, som bestemt ikke er hverken mere eller mindre bæredygtig end konkurrenter i samme prisklasse fra f.eks. Motorola og Samsung.

Spørgsmålet er så, om løftet om tre års software- og sikkerhedsopdateringer er nok til at gøre en reel forskel. Tja, på papiret er det en væsentlig fordel, men i praksis er det tvivlsomt, om man vil få fuldt udbytte af sin Nokia X20 i hele den treårige periode.

Nokia X20
På bagsiden sidder fire kameralinser. Skærmen er af typen IPS LCD og måler 6,67 tommer. (Foto: HMD Global)

Underdimensioneret

Hvor konkurrenter i samme prisklasse kommer med flere kræfter i form af f.eks. Snapdragon 765 5G eller Snapdragon 750G, må Nokia X20 nøjes med en Snapdragon 480 5G processor – en ny mellemklasseprocessor, der nok er sparsommelig, når det gælder strømforbrug, men også har lidt svært ved at drive værket.

I benchmark-tests klarer mobilen sig ikke bedre end mobiler med flere år på bagen såsom Motorola One Zoom og Huawei Nova 5T, og i daglig brug er Nokia X20 lidt for nem at overbelaste med småhakkende apps og animationer som resultat.

Det er ikke specielt meget værre, end hvad man må forvente til prisen, men spørgsmålet er som sagt, om man kan regne med, at Nokia X20 også om to år og ti måneder er en brugbar mobil, når den på det tidspunkt er blevet opdateret til Android 14.

Det er naturligvis ikke umuligt, hvis Android-udviklerne kan klare at gøre både operativsystem og apps mere strømlinede og effektive, men det er som regel det modsatte, der sker, når mobilerne får flere funktioner, og de fleste apps bliver større.

Med andre ord tillader vi os at arkivere HMD Globals løfter om bæredygtighed og klimavenlighed i afdelingen for politisk korrekt markedsføring. Spørgsmålet er så, hvor god en mobil Nokia X20 egentlig er, hvis man tager de nøgterne briller på.

Kameraet tager skarpe og farverige billeder, men som man kan se her, opstår der hurtigt problemer med kontrasten. Her er det himlen over nationalmuseet i Prag, der endte med at blive overbelyst. (Foto: Peter Goschalk)

Metervare

Det korte svar på dét spørgsmål er, at Nokia X20 er god nok til de fleste, hvis man ikke stiller for store krav. Den har 5G, processoren er trods alt hurtig nok til at køre de fleste apps uden større problemer, og er 128 gigabyte indbygget lager ikke tilstrækkeligt, kan man udvide pladsen ved hjælp af et eksternt microSD-kort på op til 512 gigabyte.

Nokia X20 har et lidt afrundet design med en mat plasticbagside, som gør mobilen behagelig at holde i hånden, og fingeraftrykslæseren sidder fornuftigt placeret langs den højre kant, så mobilen er let at låse op med tommelfingeren. I bunden sidder sågar et 3,5 mm minijack-stik til hovedtelefoner med kabel, og Nokia X20 har også indbyggede stereohøjttalere, så man kan se videoer eller game og få en rimelig lydoplevelse uden hovedtelefoner.

Til gengæld får man som nævnt ikke en oplader med i pakken, og trådløs opladning understøttes ikke. Skærmen af typen IPS LCD er heller ikke noget at råbe hurra for. Den er lyssvag, og en størrelse på hele 6,67 tommer er ikke til super meget nytte, når opløsningen kun er på 2400 x 1080 pixel.

Med både en dedikeret makrolinse og en dybdemåler kan Nokia X20 komme helt tæt på motivet. Og billedet endte med at se godt ud, også selv om det er taget om aftenen i kunstig belysning. (Foto: Peter Goschalk)

Holder man af en så “ren” Android som muligt, vil man blive begejstret for Nokia X20, som kommer med Android One, hvor der er blevet pillet mindst muligt ved brugerflade og apps fra producentens side. Omvendt gør det også mobilen til en slags metervare, der ikke er til at skelne fra andre Android-mobiler.

Kamera

HMD Global har gjort lidt ekstra ud af kameraet, som bl.a. byder på et par sjove videofunktioner. Herunder Dual Sight multikameratilstand, der lader brugeren optage video med to objektiver på én gang, f.eks. frontkamera og vidvinkel, så man kan fange sin egen reaktion på det, man filmer.

 

På bagsiden sidder i alt fire objektiver, herunder en 64 megapixel vidvinkellinse, en 5 megapixel ultravidvinkel samt hhv. en 2 megapixel makro og en 2 megapixel dybdemåler. Frontkameraet er på 32 megapixel.

Kameraet tager generelt gode billeder, selv om der kan være problemer med HDR, som ikke rigtig kan håndtere for kraftige kontraster. Makrobilleder klarer kameraet godt, og det er også muligt at lave gode bokeh-selfies med frontkameraet.

Det er muligt at lave gode bokeh-selfies med frontkameraet. Men sjovt nok kun i stående position. (Foto: Peter Goschalk)

Konklusion

Det er et sympatisk mål, at en producent af smartphones gerne vil skabe mere bæredygtige produkter, men hvis løfter om klimavenlighed skal være mere end varm luft, må der være kendsgerninger bag marketingflosklerne. Det er der ikke, når det gælder Nokia X20. Køb derfor ikke denne mobil, hvis det er samvittigheden, der trykker.

Omvendt er Nokia X20 en hæderlig mellemklassemobil med et godt kamera og en acceptabel lydoplevelse. Ikke mindst løfterne om månedlige sikkerhedsopdateringer gør den pengene værd.

Karakter
Nokia X20
Basic

Home mener

Månedlige sikkerhedsopdateringer, god batterilevetid og hæderligt kamera. De indbyggede stereohøjttalere lyder også godt. Produktet er pakket ind i tomme klimafloskler, som ikke holder i virkeligheden. Lyssvag skærm og ingen trådløs opladning.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top