En af de mest succesrige og længst løbende PC-produktserier er ThinkPad, der blev startet af IBM i 1992, men stadig produceres i dag af Lenovo, som overtog IBM’s PC-afdeling i 2005. De sorte, kantede computere er blevet et ikonisk symbol på erhvervs-computere.
Men hvilken telefon skal du vælge for at være sikker på, at den matcher både dit jakkesæt og din PC?
Det spørgsmål har Lenovo netop fundet svaret på med Lenovo ThinkPhone. Der er næsten lige så sort og firkantet som en klassisk ThinkPad. Det er første gang, Lenovo sætter sit eget navn på en mobiltelefon, men som ejere af Motorola er de på ingen måde begyndere i det spil.
Lysstærk skærm
Fronten på ThinkPhone er selvfølgelig dækket helt af skærmen, der er på 6,6 tommer. I prisklassen forventer man en hurtig OLED-skærm og FHD+ opløsning (2.400 x 1.080 pixels). Og det præcis, hvad man får. Skærmen er i øvrigt rigtig lækker og lysstærk, så på det punkt består Lenovo med glans.
Det er på bagsiden af telefonen, at ThinkPad-slægtskabet bliver synligt. Den er matsort og lavet af kevlar med en flettet struktur. ThinkPhone-logoet nederst i hjørnet proklamerer stolt slægtskabet med ThinkPad-computerne.
Klarer selv de barskeste møder
Selv om ThinkPhone er skabt til mødelokaler og kontoret, er den lige så robust som andre topmodeller. IP68-tæthed betyder, at du ikke behøver at bekymre dig, om telefonen bliver våd, så længe du ikke ligefrem dykker med den. Og frontglasset er af Gorilla Glass Victus, der er det næststærkeste skærmglas på markedet lige nu.
Kamerabroen stikker et par millimeter ud fra bagsiden, hvilket betyder, at telefonen ligger og vipper på bordet. Det er dog ikke et designproblem, som Lenovo er ene om at have, og alternativet havde været en tykkere telefon.
Hurtig hardware
Selv om udseendet er konservativt i ekstrem grad, er elektronikken up-to-date. Hjertet i Lenovo ThinkPhone er en Snapdragon 8+ Gen 1. Selv om generation 2 af Snapdragon er lanceret og bl.a. findes i Samsung Galaxy S23, er det stadig en kvik processor.
ThinkPhone kan fås i forskellige hukommelsesvarianter; den testede model havde 8 GB RAM og 256 GB lagerplads.
Skrabet kamera
Mens der ikke er sparet på processorkraften, virker kameravalget en smule pauvert til prisen. En 50 Mp hovedoptik og en 13 Mp ultravidvinkel er helt normalt. Men i den øverste ende af premium-klassen kunne man godt forvente en tredje optik dedikeret til langskud. Eller i det mindste en optisk zoom på hovedoptikken. Ingen af delene er til stede, og der er heller ikke en dedikeret teleoptik, så vi står tilbage med en telefon, der tager fornuftige snapshots og nærbilleder, men som bliver overgået af langt billigere telefoner på selv korte zoomafstande. Google Pixel 7 fik knubbede ord for sin zoom. Men den gør det stadig bedre – og til tre fjerdedele af prisen på ThinkPhone.
Benchmarks
Lenovo ThinkPhone er bygget over Qualcom Snapdragon 8+ Gen 1, som var sidste efterårs stærkeste processorplatform til Android-telefoner. Den har givet os mange stærke mobiler, for eksempel Asus Zenfone 9. Selv om Snapdragon 8+ Gen 1 i 2023 som nævnt er afløst af Snapdragon 8 Gen 2, er det stadig en hurtig platform. Og forskellen i ydelse på de to ligger i de fleste tilfælde inden for 5-10 procent.
Geekbench 6-testen ender med et resultat på 1.787 i single-core og 4.643 i multicore. Det er på linje med de bedste i dag. Det gælder også grafiktesten AntTuTu 9, hvor ThinkPhone med en score lige over en rund million er i stand til at lave ting, der er langt sjovere end regneark. Det er nemlig på niveau med sidste års gaming-mobiler.
PCMark Work 3.0-kontorsimuleringen er også i flot klasse. Her bliver resultatet 15.819, hvilket er på niveau med dette års high end-mobiler, som Samsung Galaxy S23 Ultra.
Batteritesten ender på et resultat på 9:37 timer. På den ene side er det mere end rigeligt til en hel dag på arbejdet. Men det er på den anden side en smule mindre, end vi havde forventet med et stort 5.000 mAh-batteri.
Integration
Et konservativt design og et tillidsvækkende navn er betryggende. Men ThinkPhones trumfkort er integration. De brugere, der køber alle deres enheder hos samme producent, belønnes med ekstrafunktioner. Det er en strategi, som Apple har brugt med succes i mange år. Og som blandt andet Samsung og Google har kopieret. Nu følger Lenovo trop.
Windows tilbyder i forvejen integration med alle Android-telefoner til at få nem adgang til opkald, SMS og billeder fra PC’en. Men med en ThinkPhone i hånden og en ThinkPad på skrivebordet får du adgang til langt mere gnidningsfri integration.
Det var i hvert fald, hvad vi fik indtryk af ved præsentationen af ThinkPhone. I virkeligheden er funktionerne mindre eksklusive end som så. Krumtappen er Windows-app’en Ready For Assistant, som kan hentes i Microsoft Store. Og den kan køres på en hvilken som helst PC med Windows 10 og trådløst netværk. Så du behøver ikke at have en ThinkPad for at få telefon og PC til at smelte sammen. Og faktisk heller ikke en ThinkPhone. Men der skal dog være tale om en Motorola-smartphone.
En tunnel til telefonen
Ready For Assistant åbner en ‘tunnel’ ned i telefonen og giver adgang til både filsystem, apps og kamera. Man kan bladre i mapperne på telefonen og kopiere eller flytte filer fra for eksempel billedmappen. Man kan også åbne mobil-apps på PC’en. Men de kører ikke på PC’en- det, du ser på PC-skærmen, streames fra mobilen. Det er stadig imponerende, og selv AnTuTu-grafiktesten lod sig spille på den måde (dog langsommere end direkte på telefonen). Men du kan desværre ikke udnytte PC’ens potentielt bedre skærmopløsning og processorkraft. Og det er besværligt at betjene Android-apps med musen, når de er skabt til at blive styret fra en touchskærm.
Konklusion
Lenovo ThinkPhone er en spændende nyhed i en verden, hvor vi sjældent ser etablerede producenter gå nye veje. Den lille sorte sag er præcist så trygt konservativ, at den kunne blive et indlysende telefonvalg for IT-afdelinger, der i forvejen har bestemt, at alle medarbejdere skal have ThinkPad-computere.
Det vil heller ikke være noget dårligt valg, da telefonen er både solid og hurtig. Samtidig giver integrationen mellem PC og telefon en række nyttige funktioner, der kan gøre arbejdsdagen behageligere.
Når vi ikke hejser flaget til tops, hænger det sammen med, at ThinkPhone er så dyr, at man kan tillade sig at stille høje krav over hele linjen – også til kamerasektionen, der lider under manglen på optisk zoom. Her bliver den slået eftertrykkeligt af banen af Samsung Galaxy S23, der på alle andre områder end prisen ligger over ThinkPhone.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer