Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus Zenfone 10

Flagskib i lommestørrelse

Zenfone 10 befæster Asus’ position som kongen af kompakte flagskibsmobiler. Til gengæld er det småt med revolutionerne.

Skrevet af / 29/06/2023 - 15:30
Asus Zenfone 10
John Alex Hvidlykke

Selv om Asus er en stor elektronikproducent, er firmaet blandt de mindste på mobilmarkedet. Derfor er det egentlig passende, at deres smartphones også er ganske små – men med stor elektronik.

Asus Zenfone 10 er en forholdsvis kompakt mobil på 5,9 tommer i diagonalmål. Det er mellem en halv og en hel tomme mindre end konkurrenternes topmodeller, hvilket gør den betydelig mere lommevenlig.

Præcis som dens forgænger.

Læs også En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.

Passer storebrors aflagte tøj

Faktisk er de ydre forskelle mellem Zenfone 9 og Zenfone 10 så små, at man kan bruge samme mobilcover på dem begge!

Skærmen er også denne gang en AMOLED-skærm i FHD+ opløsning (2.400 x 1.080 pixels). Opdateringshastigheden er forbedret en smule, da skærmen nu understøtter variabel opdatering op til 144 Hz, hvor det var 120 Hz på Zenfone 9.

ZF10-GREEN-14 zf10-W-04 zf10-K-04 zf10-B-04 zf10-G-04 zf10-R-04
<
>
Zenfone 10 fås i farverne Comet White, Midnight Black, Starry Blue, Aurora Green og Eclipse Red (Foto: Asus)

Indbygget gimbal

Kamerasektionen på bagsiden er det mest markante ved Zenfone 10, og den er på så godt som alle punkter identisk med forgængeren. To kæmpestore ”koøjer” (21 mm i diameter) dækker over henholdsvis en 50 Mp vidvinkel og en 13 Mp ultravidvinkel. De store kameraåbninger skyldes, at hovedkameraet er ophængt i en stabiliserende gimbal!

Selv om bevægelserne i gimbalen skal måles i millimeter, giver den faktisk en stabilisering på hele tre grader under videooptagelse. Og sammen med softwarebaseret stabilisering, hvor en del af billedfeltet skæres væk for at kunne centrere resten, kan Zenfone 10 faktisk korrigere så meget som 11 graders forskydning.

Zenfone har takket være gimbalen markedets bedste billedstabilisering – med op til 11 graders korrektion. (Foto: Asus)

Stabil i bølgegang

Den funktion havde Zenfone 9 også, og denne skribent kan bekræfte, at stabiliseringen virker. Selv på en RIB-båd, der banker ud over bølgetoppene med over 100 kilometer i timen, står billedet stabilt!

Billedstabiliseringen er forbedret en smule på Zenfone 10, da autofokus nu udnyttes til at stabilisere i dybdeplanet.

Selfiekameraet har fået en solid opgradering fra 12 Mp til nu 32 Mp.

Selfiekameraet har fået en solid opgradering fra 12 Mp til nu 32 Mp. (Foto: Asus)

Ingen teleoptik – men dog forbedret tele

Asus Zenfone 10 har stadig kun to kameraer på bagsiden, så vi må undvære en rigtig teleoptik. Set i forhold til prisen (og den plads en tele med periskop á la Google Pixel 7 Pro ville kræve i kabinettet) er det sådan set rimeligt nok. Men for en topmodel er det skrabet.

Som plaster på såret er ydelsen på hovedkameraets zoom faktisk forbedret. Med kreativ brug af kunstig intelligens på de rå data fra sensoren er det lykkedes at trække mere information ud af kameraet på de mellemlange zoomdistancer. Det betyder, at skud med digital zoom på 4x eller 5x faktisk er mere brugbare end normalt på to-kamera-mobiler.

Der er kun to kameraer på bagsiden af Zenfone 10 – men de er kæmpestore. (Foto: Asus)

Den bedste mobilprocessor i dag

Mens skærm og kamerasektion er så godt som uændret, er Zenfone 10 udstyret med den nyeste og bedste mobilprocessor fra Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2, der sandsynligvis er den bedste mobilprocessor på markedet i skrivende stund. Den findes blandt andet i Samsung Galaxy S23 Ultra, hvor den med min kollega Peter Gotschalks ord ”yder som et atomkraftværk”.

Hvis du vil game, er Zenfone 10 et fint valg. På flere punkter er det den hurtigste mobil, vi har testet! (Foto: Asus)

Endelig trådløs opladning

Der bruges nu ingen stabel af brændselsstave til at levere energien i Zenfone 10, men derimod et 4.300 mAh-batteri. Altså samme kapacitet som sidste år. Men Asus har brudt med en mangeårig tradition ved omsider at give mobilen trådløs opladning. Det er en længe ventet og meget nyttig forbedring. Trådløs opladning sker med 15 watt, hvilket er nydeligt, mens kablet opladning foregår med 30 watt, hvilket er langsommere end de fleste – men dog hurtigere end Google. Langsom eller ej, så fortjener Asus ros for at inkludere en oplader i kassen.

Trådløs opladning er en længe ventet og meget nyttig forbedring. (Foto: Asus)

Benchmarks

Vores benchmark-tests beviser, at der ikke er noget lighedstegn mellem ”kompakt” og ”nedskaleret.” Asus Zenfone 10 er fuldt ud lige så kvik som sine mere omfangsrige konkurrenter. Og lidt til endda. På flere punkter er det den hurtigste mobil, vi har testet!

P_20230614_130932 P_20230614_125746 P_20230614_125518 P_20230618_140107 P_20230614_131624
<
>
Selfiekameraet er det eneste, der er forbedret. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Processortesten Geekbench 6 ender med et resultat på 2.050 i single-core og 5.541 i multi-core. Det er bedre end samtlige Android-mobiler til dato, men overgås dog af den mere end dobbelt så dyre iPhone 14 Pro Max.

P_20230614_130125 P_20230614_130128 P_20230614_130132 P_20230614_130154 Zenfone 9 zoom Pixel Zom
<
>
Digital 5x zoom. Billedet er tydeligt pixeleret, men bedre end på forgængeren. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Til gengæld er Zenfone 10 – med en snæver margin – foran alle mobiler i AnTuTu 10-grafiktesten med et resultat på 1,57 millioner. Ligesom sin forgænger brillerer Zenfone 10 i GFX Bench T-Rex-testen, der lander på 6.686 frames. Det er langt bedre end de fleste hurtige mobiler. Men dog lidt under Google Pixel 7 Pro.

Batteritesten ender med et resultat på 8:42 timer. Det giver i praksis en til to dages brug, og det er på linje med konkurrenternes flagskibe. Men alle må se sig distanceret af mellemklassemodellerne, der i de fleste tilfælde kører langsomt, men længe.

Asus er en af de få, der holder fast ved at have en analog hovedtelefonudgang. (Foto: Asus)

Konklusion

Asus Zenfone 10 er ikke blot den stærkeste kompaktmodel på markedet lige nu. Den er en af de stærkeste Android-mobiler i dag i det hele taget – og hastighedsmæssigt fuldkommen jævnbyrdig med det bedste fra Samsung, Xiaomi og OnePlus. Samtidig har Zenfone 10 den bedste billedstabilisering i nogen mobil, parret med en rigtig udmærket kamerasektion.

Læs også Den perfekte kombination Samsung Galaxy S23 Ultra er markedets vildeste Android-mobil.

Alle fordelene til trods vil det næppe ændre på Asus’ position som nicheproducent. Dertil er mærkevareloyaliteten hos mobilkøberne for stærk. Men har man brug for en mobil, der kan være i en normal lomme, og som kan tage billeder under virkelig svære forhold, er den umulig at komme uden om.

Har du allerede en Zenfone 9, kan du med sindsro springe Zenfone 10 over. Der er små forbedringer, og hastigheden er 15-20 procent højere. Men nogen revolution er der ikke tale om. Så hellere vente til næste år, hvor vi kan håbe på, at Asus måske giver os en teleoptik.

Miljøfornuft: Emballagen er af 100% genbrugspap og telefonens bagside indeholder genbrugsplast. (Foto: Asus)
Karakter
Asus Zenfone 10
Premium

Home mener

En kompaktmodel med high end-ydelse – og til premiumpris. Omsider med trådløs opladning. Og stadig med den bedste billedstabilisering på markedet. Samme hovedkamera og vidvinkel som sidste år. Der mangler fortsat en dedikeret teleoptik.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top