Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple iPhone SE

Verdens hurtigste minimobil

På ydersiden ser den ud som den gamle iPhone 5, men på indersiden er den topmoderne.

Skrevet af / 07/04/2016 - 01:53
Apple iPhone SE
Jonas Ekelund

Apples første forsøg med en billigere smartphone var iPhone 5C. Den solgte under forventning, da den var forældet i forhold til topmodellerne og virkede billig og plasticagtig. Nu gør de et nyt forsøg med iPhone SE.

Den markedsføres som en “lille” iPhone til dem, der ikke vil have en stor skærm. Men det er også oplagt, at den er betydelig billigere end topmodellerne, hvilket kan gøre den til en god “indstigningsmodel” til nye kunder.

Foto: Apple
Foto: Apple

Udseende og konstruktion
Ved første øjekast ser den ud præcis ligesom iPhone 5s, der kom i 2013. Alle knapper og porte ser magen til ud og sidder de samme steder.

Sammenlignet med 6-modellernes afrundede former føles den kantet. Men for os, der havde en 5s, virker den nostalgisk velkendt. Et klassisk design, kan man sige. Og den er præcis lige så velbygget, som de var, så den føles bestemt ikke som en billigere model. Desuden fås den i den nye farve rosa guld.

Størrelsesforskellen mellem iPhone 6s Plus, iPhone 6s og iPhone SE. Foto: Apple
Størrelsesforskellen mellem iPhone 6s Plus, iPhone 6s og iPhone SE. Foto: Apple

Skærm
Det tager lidt tid at vænne sig til den mindre skærm, hvis man er vant til 4,7 eller 5,5 tommer. Men hvis man kommer fra en 5-model, er det selvfølgelig ikke noget problem. Opløsningen er den samme, hvilket giver en “Retina”-punkttæthed, der gør, at alting virker skarpt. Den har fået samme lysstyrke som de seneste modeller, men kontrasten er dog ikke lige så god.

En anden ting, man også må give afkald på, er 3D Touch, så man ved at trykke hårdere på skærmen f.eks. kan få genvejsmenuer frem.

Foto: Apple
Foto: Apple

Kamera
Heldigvis har de sat samme kamera i som i iPhone 6s, med den nyeste teknologi og True Tone-blitz for mere naturlige farver. Det har også de samme funktioner, såsom Live Photos, store panoramaer og mulighed for at filme i 4K-opløsning.

Derimod er det gamle 1,2 megapixel selfie-kamera af uransagelige årsager bibeholdt, hvilket er en skam i betragtning af, hvor mange der tager selvportrætter. Men i det mindste er der Retina Flash, altså at skærmen kan bruges som blitz.

Sushi fotograferet ved god belysning. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
Sushi fotograferet ved god belysning. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

Vi har taget en række testbilleder med iPhone 5 samt 6s og SE for at se på forskellene. Og det er som nat og dag. Man kan tydeligt mærke, at både optik, billedsensor og billedprocessering har taget et stort skridt fremad.

Samme sushi fotograferet ved dårlig belysning. Foto: Jonas Ekelund
Samme sushi fotograferet ved dårlig belysning. Foto: Jonas Ekelund

Det gamle kamera tager billeder, der er kornede og uskarpe i sammenligning. Det nye har fremragende skarphed, bedre dybde i billederne og mere levende farver. I dårlig belysning er det gamle kamera næsten ubrugeligt, mens det nye giver helt okay billeder, omend ikke på niveau med Samsung Galaxy S7.

Lyd
Apple har ikke gjort meget for at opgradere lydkvaliteten i deres smartphones, så SE lyder omtrent ligesom tidligere modeller. Højttaleren har en lidt for tynd lyd til, at man har lyst at skrue særlig meget op. Men heldigvis lyder det godt, hvis man tilslutter et par gode hovedtelefoner.

Spørgsmålet er, om det bliver den sidste model med standard hovedtelefonstik. Der går nemlig rygter om, Apple vil erstatte det med Lightning-stik på iPhone 7.

Samme højttalere og stik til hovedtelefoner som på iPhone 5. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
Samme højttalere og stik til hovedtelefoner som på iPhone 5. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

I brug
Efter at have brugt SE et stykke tid kommer man pludselig i tanke om, hvordan det var før. Nu kan man nå hele skærmen, når man bruger den med én hånd!

Men man indser også hurtigt, at der faktisk er mange af de praktiske funktioner, som man er blevet vant til. Såsom Touch ID til at låse telefonen hurtigt op eller M9-processoren, der holder sensorerne i gang. Og Siri, der altid lytter til ens stemmekommandoer. Plus at batterilevetiden er blevet betydelig bedre.

Hjemknap med Touch ID fingeraftrykslæser. Foto: Apple
Hjemknap med Touch ID fingeraftrykslæser. Foto: Apple

Ydelse
Hvis man troede, at ydelsen også ville være i miniformat, får man sig en ordentlig overraskelse. iPhone SE er superhurtig! Den er dobbelt så hurtig som iPhone 5s og har tre gange så høj grafiske ydelse. Faktisk er den lige så hurtig som 6s, og selv de nyeste spil kører uden problemer.

Ikke så ringe endda af en lille mobil! Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
Ikke så ringe endda af en lille mobil! Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

Sammenlignet med en anden lille, kraftig telefon, Sony Xperia Z5 Compact, er den hurtigere på alle områder, og især hvad angår browseren.

Man kan vist godt sige, at udviklingen er gået stærkt. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede
Man kan vist godt sige, at udviklingen er gået stærkt. Foto: Jonas Ekelund, Lyd & Billede

Konklusion
Hvis du har klamret dig til din gamle iPhone 5s, fordi du ikke ville have en større telefon – eller har fortrudt, at du har opgraderet – så er redningen her.

iPhone SE er lige så kraftig som de nyeste modeller, men i et mere praktisk format. Apple burde have kaldt den “iPhone 6s Mini”. Ud over den lynhurtige ydelse har den også arvet det nyeste kamera samt de fleste funktioner og finesser fra 6s. Det her er den stærkeste lille smartphone på markedet.

Home mener

Handy størrelse. Lige så hurtig som iPhone 6s. Godt kamera og god batterilevetid. Prisbillig. Selfie-kameraet har meget lav opløsning. Kun to lagerstørrelser at vælge imellem. Lavopløst skærm uden 3D Touch.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Ikonisk mobil er tilbage

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Scroll to Top