Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 12

iPhone til de fleste

iPhone 12 er måske det bedste køb blandt Apples fire nye iPhone-modeller.

Skrevet af / 12/11/2020 - 14:09
Apple iPhone 12
Lasse Svendsen

Årets nye iPhone-generation har samme kraftige motor, knivskarpe og lysstærke skærme samt indbygget understøttelse af 5G-netværk. Det allermeste er nemlig ens på de fire telefoner, der byder på rå ydelse og er et stort skridt op i billedkvalitet sammenlignet med 2019-modellerne.

Men hvilken en skal man vælge?

De mest avancerede kameraer får man i 12 Pro og 12 Pro Max, som har tre kameraer og en LiDAR-scanner, men de koster kassen. Allerdyrest er 12 Pro Max med 6,7 tommers OLED-skærm, mens 12 mini med 5,4 tommers skærm er det billigste alternativ.

Ydelsen er den samme uanset model. Det, der adskiller dem, er antallet af kameraer, lagerkapaciteten, skærmstørrelsen, farveomfanget, og at enkelte funktioner mangler på de billigste udgaver.

Tilbage til de kantede iPhone-former – et fremskridt efter vores mening. (Foto: Lasse Svendsen)

De har alle samme formfaktor med kantede sider, hvor glasset foran og bagpå ligger helt fladt, og de har alle et Ceramic Shield påført i støbningen af glasset for at gøre dem mere robuste. Glasset på bagsiden er dobbelt ioniseret for at gøre det mere ridsefast, og alle mobilerne kan tåle vanddybder ned til seks meter i op til 30 minutter.

Når man ved alt det, er det lettere at vælge.

Hvis man vil have den største skærm og det bedste kamera, er svaret iPhone 12 Pro Max – hvis prisen ikke er afskrækkende. Alternativt 12 Pro, hvis man vil have en lidt mindre mobil med samme ydelse, tre kameraer og LiDAR-scanner.

12 mini er det klare valg for dem, der vil have en kompakt iPhone, og tilbage er så den, der for mange vil være det bedste køb: iPhone 12 med 6,1 tommes OLED-skærm.

Sammenligning af de vigtigste data for iPhone 12-modellerne. (Grafik: Lasse Svendsen)

Lysstærk OLED-skærm

Og sikke en skærm! Ligesom de andre tre modeller har iPhone 12 en ny OLED-skærm med mærkbart bedre lysstyrke. Op til 1200 nit med HDR (High Dynamic Range), som virkelig lyser op, men lidt lavere lysstyrke end 12 Pro – 625 mod 800 nit – når skærmen er på normal lysstyrke.

Skærmen har Apples True Tone-funktion, der tilpasser hvidbalancen til lyset omkring dig, og en opdateringshastighed på 60 Hz.

Ligesom Pro-modellerne kan skærmen på iPhone 12 vise video med HDR10, HLG og Dolby Vision, som bruges af professionelle, når de laver film. Det giver en federe filmoplevelse med mere kontrast og større farveomfang på skærmen, og det gælder også, når man ser optagelser, man har lavet med mobilen.

Som man selv kan redigere i iMovie-app’en i fuld kvalitet på iPhone 12, som også understøtter Dolby Vision.

OLED-skærmen er blandt de skarpeste og mest lysstærke, vi har set. (Foto: Lasse Svendsen)

Et kamera mindre, lige så god kvalitet

Pro-modellerne har et kamera mere i form af en 52 mm på 12 Pro og en 65 mm på 12 Pro Max, men iPhone 12 har de samme vidvinkelkameraer som Pro-modellerne: En 12 megapixel 13 mm f/2.4 med 120 graders vidvinkel og en 12 megapixel 26 mm f/1.6 vidvinkel med optisk billedestabilisering og 2x zoom – eller op til 5x digital zoom, hvis man har brug for mere tele.

Frontkameraet, som Apple kalder et True Depth-kamera, understøtter Face ID med mere sikker login og brugeridentifikation, og har 12 megapixel opløsning med understøttelse af 4K-video og Dolby Vision HDR op til 30 fps.

Hovedkameraet har også Deep Fusion, der analyserer hver enkelt pixel og sammensætter et billede med optimeret skarphed, farvegengivelse og dynamik.

Det er kun Pro-modellerne, der er udstyret med LiDAR-scanner. Som scanner lysrefleksioner og bruges til at måle motivets pixeldybde.

iPhone 12 Mujjo iPhone 12 mujjo bak
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Avanceret video

Med én undtagelse er kameraets videoegenskaber identiske med Pro-modellernes. Man kan også optage video i 4K 60 fps her, men optagelse i HDR med Dolby Vision – som giver bedre farvedybde og dynamik – er begrænset til 30 fps sammenlignet med 60 på pro-modellerne.

Filerne gemmes med metadata, der kan bruges i efterbehandlingen af optagelserne.

Ligesom på Pro-modellerne kan man optage slowmotion-film i Full HD med 120 eller 240 fps og timelapse-sekvenser med billedstabilisering – og man kan plukke stillbilleder i 8 megapixel opløsning ud fra 4K video-optagelser.

iPhone 12 mangler LiDAR-scanneren og det ene teleobjektiv fra 12 Pro, men billedkvaliteten er den samme. (Foto: Lasse Svendsen)

Billedkvalitet

Siden de to vidvinkelkameraer på iPhone 12 er de samme som på Phone 12 Pro, er billedkvaliteten lige så god. Det vil sige, at den er noget af det allerbedste på markedet, med en naturtro og neutral farvegengivelse, som kun få andre mobiler kan matche.

Kameraernes egenskaber med bl.a. natindstilling giver ikke kun klare billeder i svagt lys; de er også blandt de mest støjfrie og kan tåle at blive blæst op uden at skæmmes af grovkornet billedstøj.

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at kameraet på iPhone 12 er bedre end på iPhone 11 og ældre generationer. (Foto: Lasse Svendsen)

Farvegengivelsen er meget bedre, end vi normalt ser fra mobilkameraer, og portrætter ser ikke så overprocesserede ud, som vi oplever med andre smartphones. Ligesom på 12 Pro er kameraets portrætindstilling forbedret med større dybdefølelse, og billederne har bedre definerede detaljer end med iPhone 11 Pro.

Du kan læse mere om billed- og videokvaliteten i testen af iPhone 12 Pro.

Læs også iPhone til professionelle fotografer Den nye iPhone 12 Pro tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.

iPhone 12 understøtter ikke Apples nye raw-format kaldet Apple ProRAW. Det er forbeholdt Pro-modellerne og vil komme i 12 Pro senere.

ProRAW er et raw-filformat til efterbehandling af farver, skarphed, dynamik og hvidbalance, men kameraprocesseringen i Pro-modellerne anvender også Deep Fusion og HDR, så billederne ikke skal se så flade ud på skærmen.

For de ivrigste fotografer kan understøttelse af raw-formatet i Pro-modellerne være et argument for at vælge iPhone 12 Pro eller Pro Max, men det fordrer, at man giver sig af med efterbehandling af billeder.

iPhone 12 scorer mærkbart bedre end forgængeren i benchmark-tests. (Grafik: Lasse Svendsen)

Ydelse

Alle iPhone 12-modeller har samme A14-processor, der jorder konkurrenterne i vores præstationstests og viser, at Apple taler sandt, når de hævder op til 50 procent hurtigere ydelse med A14.

Da vi for nylig testede iPhone 12 Pro med samme processor, knuste den 11 Pro i vores Geekbench-tests og stak af fra konkurrenternes high-end-modeller på processorydelse. Det samme gør iPhone 12 selvfølgelig, der scorer næsten nøjagtig det samme som 12 Pro og efterlader Sony Xperia 5 II og Asus ZenFone 7 Pro langt bagude.

iPhone 12 leveres ikke med oplader, husk det, kun ladekabel. (Foto: Lasse Svendsen)

Det er kun på testen af grafikydelse, at konkurrenterne kan være med, og iPhone 12 er lige i hælene på high-end-modeller som Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy Note S20 Ultra 5G.

Hvilket leder mig til 5G. Som jo er et meget hurtigere mobilnetværk til datatrafik, der ikke er særlig veludbygget endnu, men giver download-hastigheder, som 4G ikke er i nærheden af, og vil åbne for mange nye tjenester via mobilnetværket.

Den trådløse MagSafe-oplader sælges separat. (Foto: Lasse Svendsen)

Oplader er ekstraudstyr

Apples USB-oplader er fortid og følger ikke længere med i æsken med nye telefoner. Der er et Lightning-til-USB-kabel i æsken, så man kan oplade telefonen fra en hvilken som helst USB-port.

(Animation: Apple)

Men iPhone 12 understøtter Apples nye trådløse, magnetiske MagSafe-oplader. Som er en lille Qi-ladeplade, der sættes fast på bagsiden af iPhone 12. Den kan også oplade telefonen med et af de nye MagSafe-covers, som man også kan fæstne andet tilbehør til. Såsom Apples nye kortholder i læder, der sættes fast til magneten på coveret og beskytter kortene mod magnetismen.

MagSafe-opladeren koster 349 kroner, mens et MagSafe-cover koster 429 kroner.

Du har kun brug for MagSafe-coveret, hvis du gerne vil sætte tilbehør på. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Hvis man kan klare sig uden det tredje kamera med kort telebrændvidde og ikke kan se nytten af en LiDAR-scanner, er iPhone 12 måske det bedste køb i den nye iPhone-generation. Den koster lidt mere end mini-versionen, men meget mindre end Pro-modellerne og har lige så stor skærm som 12 Pro. De to kameraer giver samme høje billedkvalitet som 12 Pro.

Med en fænomenalt skarp skærm med naturtro farver samt god batterilevetid, bedre stødsikkerhed og langt bedre ydelse er iPhone 12 ikke alene bedre end iPhone 11, den er bedre end de fleste smartphones, vi har testet i premium-segmentet.

Det eneste minus er, at basismodelens 64 gigabyte lagerplads hurtigt kan vise sig at være for lidt.

 

Karakter
Apple iPhone 12
Premium

Home mener

Blandt de hurtigste mobiltelefoner uanset pris, mærkbart bedre billed- og videokvalitet, indbygget 5G, vandtæt og robust, lysstærk skærm med naturtro farver, MagSafe integreret. 64 gigabyte lagerplads vil være for lidt til mange. Oplader er ekstraudstyr.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Scroll to Top