TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 12 Pro

Mobil til fotoentusiaster

Den nye iPhone 12 Pro tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.

Af / 29/10/2020 - 14:49
Apple iPhone 12 Pro

Home mener

  • Den sejeste ydelse på markedet, synligt bedre billed- og videokvalitet, hurtig 5G, mere solid end før og meget lysstærk skærm. Fiks magnetløsning til opladning.
  • Oplader er ekstraudstyr. Dyrt med meget lagerplads.

Den forrige iPhone-generation var blandt de hurtigste smartphones, men nu bliver den vippet af pinden af den nye iPhone 12 Pro. Som ikke alene er den hurtigste hidtil; den giver også meget bedre billedkvalitet end iPhone 11, som vores læsere for nylig kårede til den bedste kameratelefon i en blindtest.

Det sidste er lidt overraskende. For i vores tests har de seneste iPhone-generationer ligget lidt bagefter de bedste af konkurrenternes mobiler, f.eks. Huawei P40 Pro+, på billedkvalitet.

Men sådan er det ikke længere, for ikke alene har iPhone 12 Pro et meget bedre kamera end forgængeren; den er også bedre på alle væsentlige områder og afgjort en af de allerbedste mobiltelefoner, man kan købe lige nu.

iPhone 12 Pro Max, 12 Pro, 12 og 12 mini. (Foto: Apple)

Den nye iPhone 12-generation består af fire modeller, alle med lynhurtig 5G-understøttelse og samme A14 Bionic-processor, Super Retina OLED-skærm, bedre kameraer og en “ny” formfaktor.

De glatte, afrundede kanter, vi kender fra 11 Pro og ældre iPhone-modeller, er væk. I stedet er den kantede formfaktor, som man finder på den nye iPad Pro og forrige generation af iPhone SE, tilbage på alle iPhone 12-modellerne.

Annonce
iPhone 11 Pro (i midten) er ikke lige så god at holde på som iPhone 12 og 12 Pro. (Foto: Lasse Svendsen)

Nogle vil måske rynke på næsen og tro, at den er blevet mindre behagelig at holde på. Mit indtryk er det modsatte, og jeg synes, at de lige kanter giver et mere sikkert greb om mobilen.

Telefonen er også vandtæt ned til seks meter i 30 minutter mod forgængerens fire meter i 30 minutter, og indtrykket er, at Apple har anstrengt sig for at løfte kvaliteten endnu en tak på iPhone 12.

iPhone 12 Pro er vandtæt med IP68-certificering. (Foto: Lasse Svendsen)

Større, mere lysstærk skærm

De fire nye telefoner har alle fået en ny, større OLED-skærm med mærkbart bedre lysstyrke. Op til 1200 nit på 12 Pro, der sammen med iPhone 12 har en 6,1 tommes Super Retina XDR-skærm med en opløsning på 460 ppi. Den større 12 Pro Max har en 6,7 tommers skærm, mens 12 mini har en 5,4 tommers skærm.

Apple hævder, at glasset på de nye iPhones er fire gange bedre beskyttet mod skader, hvis man taber telefonen på jorden – og de har tilføjet keramiske krystaller, kaldet Ceramic Shield, i støbningen af glasset, for at gøre telefonen mere robust. Glasset på bagsiden er såkaldt dobbelt ioniseret for at gøre det mere ridsefast.

12 Pro har nok den bedste skærm på markedet. (Foto: Lasse Svendsen)

Glasset på for- og bagside flugter desuden med metalrammen omkring mobilen, hvilket også beskytter glasset bedre end på telefoner, hvor glasset er buet i kanterne.

Skarpheden og lysstyrken er fantastisk på de nye skærme. Apple siger, at skærmene har op til 2.000.000:1 kontrast, og det tror man gerne, når man ser dem. Der er et lille hint af varme i farverne, som kan ses på hudtoner, hvid tekst på sort baggrund og lignende, og som ikke er på iPhone 11. Men under alle omstændigheder finder man ikke en bedre skærm på en mobil.

Den kantede formfaktor er det næppe alle, der vil kunne lide. (Foto: Lasse Svendsen)

Skærmene på alle iPhone 12-modellerne har True Tone, som tilpasser hvidbalancen til det omgivende lys. De understøtter visning af video med HDR10, HLG og Dolby Vision, og kontrast og farvegengivelse på film og video ser fænomenalt ud. Video har aldrig set så godt ud på en mobilskærm.

En ting, Apple ikke har gjort med iPhone 12, er at øge skærmens opdateringshastighed. De fleste af konkurrenternes dyrere modeller kan køre op til 120 Hz, men her stopper det ved 60 Hz. Det spiller ingen rolle for f.eks. kvaliteten af videoafspilning, men man kan mærke, at det hakker lidt, når man scroller i fuld fart på websites.

iPhone 12 Pro med 6,1 tommes skærm ligger godt i hånden. (Foto: Lasse Svendsen)

Bedre kameraer

Hvis man vælger 12 Pro eller Pro Max, får man tre kameraer med i alt 4x eller 5x zoom. 12 og 12 mini har to kameraer med tilsammen 2x zoom. Der er også en anden, ikke ubetydelig forskel mellem kameraerne på de to Pro-modeller.

De har samme 12 megapixel 13 mm f/2.4, 120 graders ultravidvinkel og 26 mm f/1.6 vidvinkel, men 12 Pro Max har en mere lysfølsom 12 megapixel billedsensor med større pixels på en større overflade (1,7 µm mod 1,4 µm) samt billedstabilisering på sensoren. Pro Max har også mere tele: 65 mm mod 52 mm på 12 Pro – med optisk billedstabilisering – og 2,5x zoom mod 2x på 12 Pro.

De tre kameraer og LiDAR-sensoren med blitzen er alle nye på 12 Pro. (Foto: Lasse Svendsen)

Tilsammen betyder det altså 4x zoom for kameraerne på 12 Pro og 5x zoom på 12 Pro Max. Dermed får man større rækkevidde med mere telebrændvidde på 12 Pro Max. Kameraerne har også digital zoom op til 10x, men det bør kun bruges i nødsituationer, da det giver meget grovkornede billeder.

Kameraerne på iPhone 12 Pro, iPhone 12 (rød) og iPhone 11 Pro. (Foto: Lasse Svendsen)

Frontkameraet, eller selfie-kameraet, hedder True Depth-kamera på Apple-sprog, og ud over at understøtte Face ID, som identificerer brugeren af mobilen, har det samme 12 megapixel opløsning som de andre kameraer og understøtter 4K 30 fps video med Dolby Vision HDR (High Dynamic Range), som udvider billeddynamikken på optagelser. Man kan også bruge kameraet til FaceTime-samtaler i HD-kvalitet.

Den indbyggede blitz har en meget begrænset rækkevidde, men er lidt kraftigere end på 11 Pro og rækker lidt længere.

Alle iPhone 12-modellerne understøtter trådløs opladning. (Foto: Lasse Svendsen)

LiDAR-scanner

Det her er lidt sjovt. LiDAR er en forkortelse for Light Detection and Ranging, hvilket vil sige måling af lysrefleksion. Her bruges det til at scanne motivets pixeldybde. Det har Apple ikke gjort før på en iPhone, og fordelen ved LiDAR er, at kameraet fokuserer bedre i svagt lys (seks gange hurtigere ifølge Apple), og at portrætter taget med vidvinkel i svagt lys bliver mere jævnt belyst og bedre eksponeret.

LiDAR-scanning virker ikke på lange afstande, men fungerer fint, når det er mørkt, og motivet er tæt nok på. LiDAR bruges også, hvis man vil scanne og måle et rum op, f.eks. til Augmented Reality, hvor man kan lege med festlige effekter i AR-apps.

Der er flere begreber, der kan trænge til en forklaring. Såsom Deep Fusion. Her analyserer processorens Neural Engine resultaterne af flere billeder, der har forskellige eksponeringsværdier, og sætter dem sammen – efter at hver eneste pixel er blevet analyseret – til et billede med optimal skarphed, farvegengivelse og dynamik.

Altså en slags turbodrevet HDR, og Deep Fusion holder selv øje med, hvornår der er behov for pixel-for-pixel analyse. F.eks. når der kun er lidt lys i motivet.

Sort-hvidt portræt. (Foto: Hedda Hjortdahl)

Mere avanceret video

Apple har også forbedret videoegenskaberne, og kvaliteten er mærkbart bedre med 12 Pro end med 11 Pro. Video-optagelser kan laves i 4K 60 fps med 10 bit HDR og Dolby Vision, som giver bedre farvedybde og dynamik på optagelserne. Filerne gemmes med metadata, der kan bruges i efterbehandlingen af optagelserne.

iMovie-app’en på mobilen understøtter Dolby Vision, så man kan redigere i fuld kvalitet på telefonen eller overføre optagelsen til Final Cut Pro, som får understøttelse af Dolby Vision senere i år.

Man kan også optage slowmotion-film i Full HD med 120 fps eller 240 fps, hvilket giver mulighed for virkelig laaangsomme videoer og timelapse-sekvenser – med billedstabilisering – og som med mange kameraer i dag kan man tage billeder i 8 megapixel opløsning, mens man optager video i 4K.

Sammenligning af de vigtigste data for iPhone 12-modellerne (på norsk). (Grafik: Lasse Svendsen)

Ydelse

Indvendig har telefonen som nævnt den samme A14-processor, som er med til at give iPhone 12 den fantastiske ydelse, der slår konkurrenternes mobiler i vores tests.

Apple siger, at man kan opleve op til 50 procent hurtigere ydelse med A14-processoren i iPhone 12, og det er ikke kun vores målinger, der viser, at de holder ord. Mobilen er mærkbart hurtigere til at åbne apps, indlæse websites og udføre opgaver i apps, såsom at lægge billedeffekter på.

Processoren er udviklet af Apple selv og skulle være 80 procent hurtigere til maskinlæring. Den har to plus fire processorkerner, som kører på en 5 nm arkitektur med fire grafikkerner, der holder dampen oppe, når man gamer, redigerer video eller laver AR-rendering.

iPhone 12 Pro jorder 11 Pro med en god margin i Geekbench-testene og slår konkurrenternes high-end-modeller på ren fart. Grafikydelsen er også bedre på 12 Pro end på forgængeren, men på 3D-testen er 12 Pro lidt bagefter Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy Note S20 Ultra 5G.

5G er ikke særlig godt udbygget endnu, og i forbindelse med testen har vi kun haft sporadiske muligheder for at koble til 5G-netværket, men fordelene vil efterhånden blive åbenbare for alle med en 5G-mobil. Internethastigheden kan mangedobles, og dataintensive opgaver som at downloade hele sæsoner af TV-serier går lynhurtigt sammenlignet med 4G.

Billedkvalitet

Vores tests og vores læsere er ikke helt enige. Kameraet i iPhone 11 er lidt bedre end kameraet i Huawei P40 Pro på mange, men ikke alle motiver, og P40 Pro har bedre egenskaber i svagt lys. Kameraet i iPhone 12 Pro er derimod endnu bedre, især på motiver med svagt lys.

For mens man tidligere vægrede sig ved at forstørre billeder taget i svagt lys med en iPhone, kan man fint blæse billederne fra 12 Pro op. Uden at græmmes over grovkornet billedstøj. Det betyder ikke, at billederne er støjfrie. Der er stadig synlig kornstøj i skyggepartier, i overgange og i højlys; det er bare mindre synligt end før.

Samtidig er farvegengivelsen meget bedre på 12 Pro. Hvis man flytter billederne over på en kalibreret skærm med udvidet farverum, kan man se, at billederne fra 12 Pro har mere dybde, de ser skarpere ud, og der er mindre billedstøj.

iPhone 12 Pro trees iPhone 12 Pro nattmodus iPhone 12 Pro nattmodus III iPhone 12 Pro nattmodus II iPhone 12 Pro leaves iPhone 12 Pro dybde iPhone 12 Pro filtereffekt iPhone 12 Pro landskap iPhone 12 Pro HDR
<
>
Ultravidvinkel giver stor dybde i billederne. (Foto: Lasse Svendsen)

Kameraets HDR-egenskaber er nyttige til bl.a. landskabsbilleder og har til den til dato bedste gengivelse af hudtoner i dagslys fra noget mobilkamera. Portrætindstillingen er blevet lidt bedre med tydeligere adskillelse mellem personen på billedet og baggrunden, og med bedre definerede detaljer som hår, øjenvipper og lignende end før.

Mens video gemmes i HEVC-format og H.264, kan stillbilleder gemmes i jpeg eller HEIF. Sidstnævnte er et nyere format til billedkomprimering, baseret på H.265, som vi kender fra video.

HEIF laver ikke mindre billedfiler megabyte-mæssigt, men har mere skånsom komprimering og større farvedybde med op til 16 bit mod 8 bit på jpeg. Det giver meget mere jævne toner, og bl.a. landskabsbilleder med meget kontrast kan have stor fordel af at blive gemt som HEIF.

iPhone 12 vil snart kunne tage billeder i et nyt raw-format. Apple ProRAW er blevet annonceret og kommer senere til iPhone 12. Med det får man et raw-filformat, der er velegnet til efterbehandling af farver, skarphed, dynamik og hvidbalance, og ProRAW bruger Deep Fusion og HDR oveni for at give billeder, der ikke ser flade ud med blege farver.

Den nye trådløse MagSafe-adapter sættes på bagsiden med en magnet, og MagSafe-coverets magnet kan også holde på tilbehør. (Foto: Lasse Svendsen)

Kommer uden oplader

Den lille USB-oplader, vi kender fra tidligere iPhone-modeller, følger ikke med nogen af iPhone 12-modellerne. Det velkendte Lightning-til-USB-kabel medfølger, men opladeren skal købes separat.

F.eks. Apples nyligt lancerede MagSafe-oplader – en trådløs oplader med en rund Qi-ladeplade, der er magnetisk og sættes på bagsiden af iPhone 12. Alternativt kan man købe et cover med MagSafe integreret, som man også kan sætte andet tilbehør på. F.eks. Apples læderkortholder, som findes i fire farver og beskytter kortene mod magneten på coveret.

MagSafe-opladeren koster 349 kroner, mens et MagSafe-cover koster 429 kroner.

Konklusion

Med undtagelse af batterilevetiden, som ikke er forbedret i forhold til iPhone 11 Pro, er stort set alt ved iPhone 12 Pro blevet bedre.

Den nye skærm har mærkbart mere lysstyrke og kontrast, og er helt fantastisk at se billeder og film på. Ydelsen er formidabel og placerer iPhone 12 et godt stykke foran konkurrenterne, og når man snart kan bruge 5G for alvor, har man en vanvittig hurtig mobil.

Personligt kan jeg godt lide det kantede design, for det giver et bedre greb om telefonen, bl.a. når man tager billeder. De nye kameraer giver et markant løft i billedkvaliteten og ikke kun i svagt lys. Kontrast og farvegengivelse i billederne er i top, og med iPhone 12 Pro har fotoentusiaster et kraftigt værktøj i lommen.

Egentlig er det kun prisen, vi ikke er begejstrede for. iPhone 12 Pro koster ca. 2.000 kroner mere end iPhone 12. Så får man ganske vist også dobbelt så meget lagerplads, men næsten 9.000 kroner er stadig rigtig mange penge for en mobiltelefon. Om den så har et nok så godt kamera.

 

Karakter
Apple iPhone 12 Pro
High End

1 kommentar til “Apple iPhone 12 Pro”

  1. Hvor godt er iphone12 kameraet sml. med et ‘rigtigt’ kompaktkamera, fex Canon G7X (som er mit lomme kamera)?
    Hilsen Jan

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?

Massiv opgradering af Pixel Watch

Fremragende software i OK mobil

Pixel 8 ½ Pro XL

Her får du mest tablet for pengene

Et robust Wear-OS ur med lang batterilevetid

Flagskibsambitioner til fornuftig pris

HMD har droppet Nokia og vil nu stå på egne ben

Scroll to Top