TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Apple iPad mini 6 (2021)

Et lille fartmonster

Den nye iPad mini er ikke for alle og enhver, men for dig, der kan lide det kompakte format, er den det bedste tablet-køb, du kan gøre.

forfatter
Publiceret 13/10/2021 - 09:20
Karakter
Apple iPad mini 6 (2021)
L&B mener
A15 Bionic-processor, USB-C, forbedret kamera med “I Fokus”, 5G samt ikonisk Apple-design af høj kvalitet. Desuden rejsevenlig og kompakt.
IPS-skærmen er ikke tidssvarende og kunne uanset være mere lysstærk.
 • Operativsystem: iPadOS 15
 • Skærm: 8,3″ Liquid Retina IPS, 2266 x 1488, 326 ppi
 • Processor: Apple A15 Bionic
 • Hukommelse: 4 GB RAM / 256 GB lager
 • Kameraer: 12 Mp f/1.8 (primært) / 12 Mp 122° ultravidvinkel f/2.4 (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS
 • Mål og vægt: 195,4 x 134,8 x 6,3 mm / 297 g
 • Batteri: 19,3 Wh, 20 W hurtigopladning
 • Web: apple.dk
 • Geekbench 5: 1.601 (single-core), 4.631 (multi-core)
 • AnTuTu 9: 835.699
 • 3DMark Wild Life: 9.583
 • Basemark Web 3.0: 1.092,03
Vejl. pris 6.899Pr. 13/10/2021 Produktside

Apples iPad mini og Samsungs Galaxy Note-serie har én ting tilfælles. Begge er nicheprodukter i forhold til de to producenters mere gængse modeller (henholdsvis iPad Air og mobilerne i Samsung Galaxy S-serien), men har alligevel deres trofaste fanskare, som hver især synes, at produkternes respektive specielle formfaktor er helt perfekt.

Sådan har jeg det personligt med iPad mini. I det store og hele kan den det samme som de større tablets i iPad Air-serien, men iPad mini både vejer og fylder en del mindre – f.eks. passer den glimrende i inderlommen på de fleste frakker – og så er den sågar også billigere.

iPad mini 6 (2021)
Med sin skærm på 8,3 tommer og sit kompakte format passer iPad mini i inderlommen på de fleste frakker. (Foto: Apple)

Den helt nye iPad mini er også et væsentlig bedre køb end den aktuelle iPad Air, der kom på markedet for godt et år siden. 2021-udgaven af iPad mini kommer således både med 5G og Apples nyeste A15 Bionic-processor, ligesom den har fået forbedret selfie-kamera i forhold til sidste års Air-model. Og alligevel koster den næsten 1.000 kroner mindre. Det er da til at tage og føle på.

iPad mini er markant bedre end sin forgænger

Den nye iPad mini byder dog især på talrige forbedringer i forhold til sin egen forgænger fra 2019, der nok var endnu billigere, men til gengæld måtte nøjes med en mindre skærm og samme gammeldags design som den helt billige iPad – det vil sige en bred ramme omkring skærmen og den store runde hjem-knap med indbygget Touch ID på forsiden.

Ikke mindst har 2021-udgaven af iPad mini – også kaldet iPad mini 6 – fået helt nyt design i samme stil som førnævnte iPad Air, nemlig med skarpe linjer og kanter kombineret med afrundede hjørner, ligesom Touch ID nu sidder i tænd/sluk-knappen.

iPad mini 6 (2021)
Touch ID nu sidder i tænd/sluk-knappen. (Foto: Apple)

Det er også lækkert, at Lightning-porten er blevet udskiftet med USB-C – ligesom på iPad Pro – hvilket lader dig tilslutte mange flere typer tilbehør, ligesom overførselshastigheden også er steget betragteligt.

Skærmen er af samme type som på iPad Air – Liquid Retina – og understøtter dermed også Apples True Tone-teknologi, der tilpasser skærmens hvidbalance til dine omgivelser, så skærmbilledet bliver mere behageligt for øjnene at kigge på i længere tid ad gangen.

Endnu en ting, iPad mini 6 har tilfælles med iPad Air, er de indbyggede stereohøjttalere, der nu er blevet placeret horisontalt. På den måde får man lækker stereolyd, ligegyldigt om man spiller spil eller ser video på sin tablet.

iPad mini 6 (2021)
Det er lækkert, at Lightning-porten er blevet udskiftet med USB-C, hvilket lader dig tilslutte mange flere typer tilbehør, ligesom overførselshastigheden også er steget betragteligt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamerafunktion fra iPad Pro

Og som nævnt ovenfor er der selvfølgelig kameraet, hvor både iPad mini fra 2019 og iPad Air fra 2020 må se sig slået. Den nye iPad mini har nemlig et helt nyt frontkamera magen til det på den langt dyrere iPad Pro med en ultravidvinkel-linse på 122 grader, som understøtter den I Fokus-funktion, som Apple lancerede i foråret.

I Fokus (også kaldet Center Stage) benytter ved hjælp af kunstig intelligens det nye front-ultravidvinkelkamera til at følge den person, der taler, når man holder videokonferencer med arbejdet eller bedsteforældrene via FaceTime, Skype eller Zoom. Hvis man befinder sig i midten af billedet, bliver man så at sige fulgt af kameraet op til ca. 2,5 meter til både højre og venstre, og effekten fungerer upåklageligt og virker meget naturlig i daglig brug.

Det virker mindst lige så godt på iPad mini som på forårets store iPad Pro, og jeg tør godt allerede nu spå, at funktionen også vil finde vej til Apples næste iPad Air-model.

Det primære kamera er også ganske hæderligt, og selv om det byder mig en del imod at tage billeder med en tablet, så klarer iPad mini opgaven ganske glimrende, hvilket man kan se eksempler på i billedgalleriet herunder.

IMG_0028 IMG_0031 IMG_0032 IMG_0033 IMG_0034 IMG_0035 IMG_0037 IMG_0039
<
>
(Foto: Peter Gotschalk)

Tørrer gulv med konkurrenterne

Den nye iPad minis største fortrin er den heftige A15 Bionic-processor, som produktet har tilfælles med den nye iPhone 13-serie. Der er her tale om Apples bedste mobilprocessor til dato, som simpelthen tørrer gulv med alt, hvad konkurrenterne kan diske op med.

Hvis vi f.eks. sammenligner benchmark-resultaterne for iPad mini med ditto for Samsung Galaxy Z Fold 3, der kommer med Snapdragon 888, ser tallene ud som følger:

Geekbench 5:

 • iPad mini – 1.601 (single-core) / 4.631 (multi-core)
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 1.135 (single-core) / 3.386 (multi-core)

AnTuTu 9:

 • iPad mini – 835.699
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 710.618

3DMark Wild Life:

 • iPad mini – 9.583
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 5.646

Basemark Web 3.0:

 • iPad mini – 1.092,03
 • Samsung Galaxy Z Fold 3 – 489,2

Disse resultater taler deres tydelige sprog, og det er ikke bare teori. Også i daglig brug er iPad mini et lille fartmonster, som ikke er til at slide op. Ti gange ud af ti vælger jeg personligt iPad mini frem for Galaxy Z Fold 3, og så er jeg altså ligeglad med, at iPad-skærmen ikke kan foldes på midten!

Apropos skærmen, så er det faktisk vores eneste væsentlige kritikpunkt. Apple burde have forsynet iPad mini med den samme Mini-LED skærmteknologi som iPad Pro. I stedet satser man stadig på den bedagede IPS-teknologi, hvilket i praksis betyder, at lysstyrken altid opleves som lidt for lav, ligesom kontrast og sortniveau også kunne være bedre.

Det er en skam, for det trækker ned i det samlede indtryk af et ellers perfekt produkt.

GB5 3DM
<
>
Både i Geekbench 5 og i 3DMark Wild Life scorer iPad mini langt højere end f.eks. Samsung Galaxy Z Fold 3, der er udstyret med Snapdragon 888-processoren fra Qualcomm. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Den lille iPad mini er ikke for alle og enhver. Mange vil sikkert synes, at skærmen er for lille, men hvis man som jeg ligefrem foretrækker det kompakte format, så findes der faktisk ingen bedre tablet på markedet lige nu. Jo, storebror iPad Pro, men så er vi også oppe i en helt anden prisklasse.

Apples nyeste iPad mini yder som et atomkraftværk og kommer desuden med så mange andre forbedringer – 5G, stereolyd, USB-C, selfie-kamera med ultravidvinkel og I Fokus-funktion osv. – at det er til at leve med, at vi må undvære den Mini-LED-skærm, som iPad mini så åbenlyst fortjener.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye smart-ure fra Samsung med fokus på sundhed Den nye Galaxy Watch5-serie skal bl.a. muliggøre mere indsigtsfuld søvnregistrering.
Samsung opgraderer sine foldbare mobiler De to foldbare mobiler kommer bl.a. med lynhurtig processor, og Galaxy Z Fold 4 får kamera fra Galaxy S22-serien.
En opgraderet nedgradering OnePlus 10T er en god mobiltelefon, men hold tungen lige i munden. Der følger et par kompromisser med i pakken.
Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?
En lille stang dynamit Zenfone 9 giver alle mærkevaremobilerne baghjul med en ydelse i high-end-klassen til premiumpris. Og kameraet er vildt.
Slut med Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officielt bekræftet, at alle modeller i den kommende Samsung Galaxy S23-serie udelukkende kommer med Snapdragon-processorer under skærmen. Exynos er droppet.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend