Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: Bowers & Wilkins PX

Britisk tronprætendent

Bowers & Wilkins er gået ind i krigen om toppen af markedet for tys-tys hovedtelefoner.

Skrevet af / 20/12/2017 - 10:41
Bowers & Wilkins PX
John Alex Hvidlykke

Hvis du rejser meget med fly, er hovedtelefoner med aktiv støjdæmpning nærmest uundværlige. Og for togpendlere og ansatte i åbne kontorlandskaber er muligheden for at lukke omgivelserne ude en luksus, som mange gerne betaler dyrt for. Og dyrt betaler man. Man kan på en god dag købe en returbillet til New York for det, man skal betale for et par af de mest populære hovedtelefoner med støjreduktion.

Kampen om toppen af segmentet for støjreducerende hovedtelefoner har hidtil stået mellem Bose, B&O og Sony. Men nu har Bowers & Wilkins meldt deres entré i topopgøret.

B&W PX er med deres enkle linjer og stilrene design et par meget “voksne” hovedtelefoner at se til. Og det i en grad, der næsten får selv B&O Play H9 til at virke sprælske. De ovale ørekopper holdes på plads af en enkelt bøjle, der går i ét med hovedbøjlen. Overalt er der brugt lækre materialer: Bøjlen er af aluminium, og ørepuderne og polstringen på bøjlen er af blødt handskeskind, fremstillet af ægte døde dyr. Ikke noget med “proteinlæder” her. Hvilket også er, som det bør være på et prestigeprodukt som dette.

B&W PX er med deres enkle linjer og stilrene design nogle meget “voksne” hovedtelefoner at se til. Foto: B&W

 

Ørekopperne er ovale og virker små. Men udseendet snyder, da ørepuderne er meget smalle. Der er faktisk fint plads til selv store ører. Første gang man sætter B&W PX på hovedet, føles det som et jerngreb. Heldigvis former puderne i memory foam sig efter forholdene, og de er i praksis behagelige nok at have på. Der er dog ingen risiko for at tabe sine briller, mens man har PX på hovedet.

Uundværlig app

Der er almindelige kontrolknapper til volumen, pause og skift af numre på højre ørekop, men afspilningen stopper automatisk, når man tager hovedtelefonerne af. Og starter igen, når man tager dem på igen.

Det første, man skal gøre, når man tager PX i brug, er at hente Bowers & Wilkins Headphones-app’en. Man kan godt bruge hovedtelefonerne uden, men så må man nøjes med standardindstillingen af den aktive støjreduktion, som er Flight – altså den kraftigste støjreduktion. Og man går glip af det mest interessante, nemlig den variable støjreduktion.

Støjreduktion har sin pris

At det kan lade sig gøre at fjerne lyden fra en støjende flykabine, er imponerende på grænsen til det magiske. Men det sker ikke uden omkostninger. At lytte i hovedtelefoner med aktiv støjreduktion var tidligere et spørgsmål om enten at få fjernet så meget støj som muligt – og give afkald på en del af musikken ved samme lejlighed – eller at slå elektronikken helt fra og finde sig i støjen. Ingen hovedtelefoner til dato har nemlig præsteret at fjerne støj aktivt, uden at det i større eller mindre grad er gået ud over musikken.

På det seneste er der imidlertid dukket hovedtelefoner med variabel støjreduktion op. Befinder du dig i mindre støjende omgivelser, f.eks. på kontoret, er der ikke brug for ekstremt effektiv støjbekæmpelse, der samtidig tager luftigheden ud af musikken. Desuden kan det være praktisk at kunne høre, hvad kollegerne taler om.

Libratone var tidligt ude med variabel reduktion og Sony ligeså. Og den seneste udgave fra Bose, QuietComfort 35 II, som vi netop har testet, tilbyder nu også variabel støjfjernelse.

Flystøj, bystøj og kontorstøj

Med app’en ved hånden har Bowers & Wilkins PX tre “scenarier” for sin støjreduktion: Office, City og Flight. Flight giver den mest effektive støjreduktion – og den tager virkelig ved! Uden at have bedømt det med andet end ørerne vil jeg sige, at B&W PX nok har den stærkeste aktive støjreduktion på markedet lige nu. Prisen er så, at musikken mister åbenhed og rumfornemmelse. Men det er detaljer, som alligevel ville være druknet i støjen fra to jetmotorer på den anden side af en tynd aluminiumvæg.

I mindre ekstreme omgivelser er det en fordel at skifte til enten City eller Office. Begge tillader mere lyd fra omgivelserne at slippe ind, men i forskellige “farver”. Office-indstillingen dæmper højfrekvent støj godt, men tillader lavfrekvente lyde at passere. I City-profilen slipper højfrekvente lyde igennem, mens lavfrekvent støj fjernes. Sandsynligvis for at fjerne bilstøj, men stadig bevare trafiksikkerheden.

Hvis ingen af de tre lydprofiler helt passer til behovet, kan man med skyderen Voice Pass-through justere, hvor meget lyd der slippes igennem fra omgivelserne, især i mellemtoneområdet. Indstillingerne varierer fra Off (fuld støjundertrykkelse) over Natural til Amplified, hvor lyde i stemmeområdet endda forstærkes! Den indstilling skal kun vælges på kontoret, hvis du elsker lyden af klaprende taster og knirkende stole.

Hvis du bruger B&W PX til at høre musik i et kontormiljø, bør du klart vælge Office. Den lader musikken passere næsten uskadt. I den indstilling har PX et behageligt og varmt lydbillede. Bassen er stram, men bestemt. Leonard Cohens ”You Want it Darker” lyder solidt og tungt. Stemmer klinger åbent og naturligt. Diskanten er detaljeret, men det sidste lommetørklæde løftes først af highhatten, når man slår støjreduktionen helt fra. Det er med andre ord ikke helt som de bedste konventionelle hovedtelefoner, men sammenholdt med konkurrenterne er kvaliteten upklagelig. Sony WH-1000XM2 har en anelse friere diskant og er det hele taget en smule mere åben, men med den ekstra undertrykkelse af støj fra omgivelserne går regnestykket op.

Som nytilkommen i luksussegmentet kommer Bowers & Wilkins PX op imod intens konkurrence fra mærker, der har haft flere år til at forfine teknikken. I skrivende stund har B&W PX den bedste støjdæmpning, mens Sony WH-1000XM2 har de mest avancerede tilpasningsmuligheder. B&O H9 er de lækreste, og Bose QC35 II har den mest trofaste kundekreds. Hvor trofast kan man se, når man sætter sig i flysædet på en udenrigsflyvning, og det ene sæt Bose efter det andet bliver fundet frem fra håndbagagerne.

Konklusion

Bowers & Wilkins har været længe om at melde sig på banen med støjreducerende hovedtelefoner. Til gengæld ser det ud til, at de har udnyttet ventetiden godt.

B&W PX er et par vellykkede luksus-hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Takket være nogle velfungerende indstillingsmuligheder i app’en kan man tilpasse sin støjreduktion fra en let, musikvenlig kontorindstilling og hele vejen op til ekstrem støjdæmpning på flyrejsen. Bowers & Wilkins tager dermed kampen op på lige fod mod de lignende bud fra Bose, Sony og B&O.

Ørekopperne er ovale og virker små. Men udseendet snyder, da ørepuderne er meget smalle. Der er faktisk fint plads til selv store ører. Foto: B&W

 

Lyd & Billede mener

Effektiv støjreduktion, når du har brug for det – og ren lyd, når omgivelserne tillader det. Masser af automatik og luksus. Uanset hvilket mærke du vælger, er det kostbart at rejse i førsteklasses stillekupé. Forholdsvis stramtsiddende.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Scroll to Top