Test : Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generation

Gennemprøvet opskrift

Bang & Olufsens luksus-ANC-hovedtelefoner er nået til tredje generation. Forandringerne er små – næsten for små.

Bang & Olufsen Beoplay H9 3. generation

Lyd & Billede mener

Fantastisk byggekvalitet, god støjreduktion og behagelig lyd. Nu også med Google Assistant.
Kun én indstilling for støjreduktion – og den tager en bid af lydkvaliteten. Koster mere end alle andre.
 • Type: Over-ear, lukkede, trådløse med ANC
 • Drivere: 40 mm
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Aktiv støjreduktion: Ja
 • Mikrofoner: 6 (4 til ANC, 2 til tale)
 • Batteritid: 25 timer med ANC og Bluetooth
 • Stemmestyring: Google Assistant
 • App: Bang & Olufsen
 • Tilslutninger: USB-C, 3,5 mm stereo-minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, cVc, SBC, AAC)
 • Vægt: 285 g
 • Web: bang-oufsen.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4000 kr

Støjreduktion er vigtigt for folk, der rejser meget eller sidder i et åbent kontorlandskab. Jo mere effektiv støjreduktionen er, jo mere lukker man omverdenen ude, og en bonus er, at man kan lytte til musik på et lavere lydniveau og stadig høre alt.

I Beoplay H9’s tilfælde er den rimelig effektiv til at dæmpe støj over basniveau. Derimod lukker den ikke basfrekvenser ude i særlig høj grad; det inkluderer f.eks. støjen fra flymotorer, der forplanter sig i kabinen til irritation for passagererne. Anden støj, f.eks. på cafeer og i åbne kontorlandskaber, dæmper den helt fint. Ikke lige så effektivt som Sony WH-1000XM3, der ligger ca. 10 dB lavere hele vejen, men støjreduktionen er klart godkendt på B&O-hovedtelefonerne.

At John synes, at H9 har overdrevet fokus i dybbassen, er ikke så underligt, for hovedtelefonerne mangler mellembas. Der mangler noget punch ved 70-80 Hz, hvilket gør, at de kan opleves som lidt slappe i bunden og uden så meget fysisk tryk i det område, hvor basrytmerne ligger. Nemlig mellembassen. Desuden mangler der glans og tilstedeværelse fra omkring 4-7 kHz. Her ligger meget af energien og fokus i sangstemmer, især kvindestemmer. Som dermed kan lyde noget indelukket. At energien kommer tilbage i diskanten, giver luft, men også lidt hvislende sibilanter. Det kan indimellem lyde lidt spidst.

Rent subjektivt synes jeg, at Beoplay H9 lyder helt okay, men det bliver lidt fladt og uengagerende. Et større problem er, at man ikke kan få et tilstrækkelig højt lydniveau. Man må ligesom spille på maks. hele tiden, hvilket gør, at der ikke er meget overskud til musik med høj dynamik og dermed et lavere gennemsnitligt lydniveau. Såsom klassisk musik.

– Geir Gråbein Nordby

Beoplay H9 med aktiv støjreduktion (ANC) er Bang & Olufsens topmodel inden for hovedtelefoner. Første generation hed H9, den næste hed H9i, og nu er vi atter tilbage ved H9 – med et lille “3. generation” tilføjet. Der er altså tale om et gennemprøvet koncept, som videreføres med kun små ændringer. Den mest iøjnefaldende er farven. Ud over sort fås H9 nu i en “Agrilla Bright”-udgave i lysebrunt skind og champagnegyldent aluminium.

H9 er over-ear-hovedtelefoner. Ørekopperne er cirkelrunde, og ørepuderne er af blødt lammeskind med fyld af memory-skum. Hovedbøjlen er betrukket med groftvævet stof og forstærket med kernelæder. Det hele er gennemført lækkert og ligner noget, der er beregnet til at holde i årtier. Og det får de fleste andre luksus-ANC-hovedtelefoner til at minde om noget fra en Flying Tiger-butik ved sammenligning!

Forbindelsen sker trådløst med Bluetooth. AAC og aptX er understøttet for bedre lyd. Der medfølger også et standard 3,5 mm stereo-minijackkabel samt en flyadapter, så man ikke behøver at betragte in-flight-underholdningen på lange flyrejser som stumfilm.

Ibrugtagningen er som med de fleste moderne ANC-hovedtelefoner: Inden man begynder at bekymre sig om Bluetooth-parring, skal producentens mobil-app hentes. Bang & Olufsens app dækker alle firmaets trådløse produkter.

Nu med stemmestyring

Når hovedtelefonerne er parret med mobilen, sættes opsætningen af Google Assistant i gang. Som andre trådløse hovedtelefoner anno 2019 har H9 nemlig fået indbygget stemmestyring. Med et tryk på en knap på venstre ørekop kan man få besvaret spørgsmål som “Hvordan bliver vejret i Oslo i morgen?” eller “Hvad hedder hovedstaden i Malta?”.

Man kan i app’en vælge farven på sine hovedtelefoner. Det har dog ikke den store betydning i praksis, da selve hovedtelefonerne beholder samme farve, uanset hvad man vælger i app’en.

I Bang & Olufsen-app’en kan man vælge imellem forskellige ToneTouch equalizer-indstillinger: Commute, Clear, Workout og Podcast. Og er det ikke nok, kan man trinløst justere lyden i området mellem Warm, Excited, Relaxed og Bright. Der mangler desværre en Neutral-indstilling, hvor ingen toneområder tilgodeses på bekostning af andre. Men Clear er tættest på at være det.

Ligesom mange andre har Beoplay H9 touch-betjening. Ved at massere ørekopperne på den rigtige måde kan du skrue op og ned for lydstyrken, skifte nummer, slå støjreduktionen til og fra samt aktivere Transparency Mode.

Hvis du vel at mærke gør det rigtigt. Et par lidt forkerte bevægelser eller en tilfældig berøring, og du får lynhurtigt slået de forkerte funktioner til eller fra.

Ligesom mange andre har Beoplay H9 touch-betjening. Foto: B&O

Kun én slags støjreduktion

De nye Beoplay H9 er på de fleste punkter identiske med forgængeren H9i. Der kan være god grund til at holde fast i en opskrift, der har vist sig at virke, men tiden har på den anden side ikke stået stille. Hvor konkurrenterne tilbyder op til 20 forskellige niveauer af støjreduktion, og nogle også automatisk tilpasning til omgivelserne, må H9 nøjes med én type støjreduktion. Take it or leave it!

Der er heldigvis ikke noget galt med den støjreduktion, der er der. Beoplay H9 fjerner støjen fra omgivelserne omtrent lige så godt som Sony WH-1000XM3 – og lidt bedre end Bose NC 700. Når begge er i stærkeste indstilling.

At bedømme lyden på ANC-hovedtelefoner kan være som nat og dag, alt efter om den aktive støjreduktion er slået til eller fra. Uanset gyldne løfter lider lydkvaliteten altid mere eller mindre i processen. På Beoplay H9 er det især den øvre mellemtone, der påvirkes. Resultatet er en “klædeskabseffekt”, hvor overtoner dæmpes, og man får den lette trykken for ørene, som man oplever i et lyddødt rum.

Når det gælder byggekvalitet og finish, kommer ingen konkurrenter op på siden af B&O. Foto: B&O

Lydkvalitet

Hi-fi-nørder ynder at tale om, at udstyret skal gengive musikken, som den lød ved optagelsen, eller som det var musikernes hensigt. Det ideal er i bedste fald svært at efterleve. Og på hovedtelefoner spiller “sound” eller “lydsignatur” en større rolle. Det gælder også Beoplay H9, som har en lyd, der afviger noget fra det lineære.

Beoplay H9 giver den allerdybeste bas et ekstra skud vitaminer. På de fleste numre giver det en sådan set behagelig tyngde. Afenginns album Opus, der domineres af slagtøj, lyder lækkert og magtfuldt. Men er der i forvejen egentlig dybbas i et nummer, bliver det nemt for meget af det gode. På Roger Waters’ “Three Wishes” bliver dybbassen så enorm, at der opstår tydelig forvrængning selv ved moderat lydstyrke. Og på “Scarlet Ribbons” med Sinéad O’Connor, der er et a cappella-nummer, hører man tydelige bump fra mikrofonstøj. Tendensen forstærkes med ANC slået til.

For at opklare spørgsmålet spurgte vi Bang & Olufsens tonemester, Geoff Martin:

“Det er rigtigt observeret, at den typiske afrulning i de lave frekvenser sker dybere end på nogle af vores tidligere modeller. Og at det kun er på nogle numre, hævningen bemærkes. Moderne lyddesign på hovedtelefoner må tage hensyn til mange faktorer. Først og fremmest præferencerne hos målgruppen af kunder. Og det omfatter en mere fremtrædende bas, end hvad man ville opleve på hovedtelefoner til andre formål.”

Mens dybbassen er fremhævet, har H9 ikke det boost i den øvre bas, som mange andre hovedtelefoner i samme klasse har, f.eks. Sony WH-1000XM3. Det giver paradoksalt nok en oplevelse af at mangle “punch” på stortrommer og bas-instrumenter.

I det hele taget er der ikke meget rock’n’roll over H9, da lydstyrken er betydelig lavere end på de fleste andre trådløse hovedtelefoner. Man kan simpelthen ikke skrue højt nok op. Godt for hørelsen, men mindre godt, når flylarm truer med at overdøve musikken, trods ANC.

Med ANC slået til bliver mellemtonen desuden noget dæmpet. Det går ud over fornemmelsen af rum, og stemmer bliver tilbagetrukne. Ligesom klangforskellen på en kostbar klassisk violin og en billige musikskolemodel udviskes.

Sammenlignet med Sony WH-1000XM3 virker H9 mindre åbne og spiller med mindre nærvær. Det gælder især med ANC slået til.

Konklusion

Bang & Olufsen Beoplay H9 er i sin essens samme produkt som de højt besungne H9i. Og det er stadig lækre hovedtelefoner i den absolutte luksusklasse. Når det gælder byggekvalitet og finish, kommer ingen konkurrenter op på siden af B&O. Til gengæld skal man betale rigtig, rigtig mange penge for dem.

Sammenligner man lydkvalitet og funktioner med de stadig flere konkurrenter i klassen for støjdæmpende luksushovedtelefoner, får H9 svært ved at stå distancen. Hvis du ikke har brug for stemmestyring, er forgængeren H9i, der i skrivende stund kan findes til nedsat pris, til gengæld et fremragende køb.

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
3 kommentarer

Skriv et svar

 1. Karsten Holt Larsen

  BEOPLAY H9 – Jeg har problemer med at de ikke for godt bare hopper på BT når jeg ønsker det. Og så skal jeg så stå der og fedte med det. Jeg gik i butikken hvor de er købt men fik ikke god rådgivning (Jeg troede måske de kunne opdatere BT softwaren eller noget ). Men fik at vide at ekspedienten har en iPhone – og ikke havde de problemer selv. Så jeg fik ikke ikke anden råd end at jeg skulle prøve at gå til dem der havde solgt mig telefonen og snakke med dem om det. Det er da også meget muligt. Men god service og rådgivning kan man vel knapt kalde det. Jeg har masser af billige BT hovedtelefoner til omkring 100 Kr. og de hopper bare af og på – når jeg tænder og slukker dem. Det skal så siges at B&O hovedtelefonen kan tilkoples flere enheder – og derfor er på både PC og telefon – men det burde den jo også kunne styre når den koster omkring 4000 Kr (Det er så i øvrigt en rigtig skøn hovedtelefon – både lyd og materialer – så jeg håber meget at jeg kan få den til at virke smertefrit ). Nogen der ved hvad der kan være galt ?

 2. Karsten Holt Larsen

  Jeg ringede til B&O hvor en flink mand fortalte mig at jeg skulle installere en B&O app der så ville sørger for drift og opdatering af produktet. Det har jeg så netop gjort. Og den første lille test viser sig at virke fint. Jeg har kikket lidt i brugsanvisningen igen. Ok kunne der ikke lige blandt de meget små bogstaver med mine 52 årige øjne se noget om en App. Men det har jeg så fundet ud af nu ved at ringe til dem. Jeg vil jo syndes at hvis de nu virker så vil det være rimeligt at slette ovenstående. Hvilket jeg så ikke lige kan se at jeg har mulighed for. Så jeg skriver dette svar til mig selv i stedet for så.

 3. John Jensen

  H9i er ofte fejlbehæftet fra fabrikken. Disse fejl er rettet på H9 3.generation.
  Ny H9 har et større men ikke-udskifteligt batteri ift. H9i.
  I bør derfor ikke anbefale H9i.

  Læs også

  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.
  Vi spurgte, læserne svarede. Med næsten 4.500 stemmer er iPhone 11 blevet kåret som vinder af kamerablindtesten.
  HW-Q950T er den nyeste topmodel fra Samsung, og den skuffer ikke. Denne soundbar er der krudt i!
  Med sin saftige kontrast og sit farvestrålende Ambilight-lys giver Philips OLED805 en virkelig heftig billedoplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.