Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony SRS-XB100

Musik i lommen

Sonys mindste højttaler er blevet billigere, men er det den, du vil have?

Skrevet af / 15/01/2024 - 11:05
Sony SRS-XB100
Lasse Svendsen

Den lille Sony SRS-XB100 er den mindste Bluetooth-højttaler, vi har testet i et stykke tid. Den er så lille og let, at du ikke engang bemærker, at den er der, og den kan trækkes op af tasken eller lommen og bruges både til musik og som håndfri højttaler til din mobiltelefon.

Praktisk nok har den en bærestrop, så den kan hænge i din rygsæk, hvis du vil have et soundtrack med på turen.

Højttaleren fås i flere farver, ikke kun grå, og har ingen andre tilslutningsmuligheder end Bluetooth, men den kan parres i stereo med en ekstra XB100 og oplades nemt med et standard USB-C-kabel.

Det meste af højttaleren er lavet af genbrugsplast, og der er ikke gået på kompromis med kvaliteten. Det lille batteri holder i op til 16 timer, og den er modstandsdygtig over for regn og sand, så den kan virkelig bruges overalt. Men bemærk, at den ikke understøtter hurtig opladning. Det lille batteri har brug for fire en halv times (!) opladning fra tomt til fuldt.

(Foto: Lasse Svendsen)

Aktiv og passiv

Der er ikke plads til så mange højttalerenheder i en højttaler på størrelse med en kaffekop, så Sony har givet højttaleren en enkelt fuldtone-enhed, som kan ses under grillen på toppen, og som spreder lyden 360 grader. Det ses ikke så godt på billederne, men højttalermembranen er faktisk ikke helt centreret. Sony mener, at det giver bedre klarhed, når man spiller højt. Jeg tvivler.

En passiv membran er placeret i bunden af højttaleren for at hjælpe med at forstærke bassen i den lille højttaler.

Musikken kan styres fra Sony Music Centre-appen, men der er ingen eq eller mulighed for at justere bassen eller diskanten efter dine egne præferencer.

Sony SRS-XB100 er så lille, at du kan have den med dig hele tiden. (Foto: Lasse Svendsen

Beskedent lydbillede

Hvis man tager i betragtning, at det faktisk er en meget lille højttaler, accepterer man naturligvis, at der ikke kommer lydtryk ud, som vil blæse sokkerne af dig. Men det er næsten forbløffende, hvor tam lyden er i XB100, og den spiller mærkbart lavere end Marshall Willen. Vores reference blandt små højttalere og årets bærbare i sin klasse.

Lyden er klar, talen er klar, og der er ingen problemer med at få stemningen op med Taylor Swifts Is It Over Now? eller den norske popdronning Dagnys Ray-Bans. Men der er ikke meget swing i lyden, selvom musikken er tiltalende nok. Igen – sammenlignet med den lidt dyrere Willen, er der for lidt bas i Sony-højttaleren til at der bliver drive i pop- og rockmusik.  

Sony SRS-XB100 2 IMG_0247 IMG_0248
<
>
En aktiv og en passiv enhed, men det bliver aldrig fedt nok. (Foto: Lasse Svendsen)

Guitaren i åbningen af Ray-Bans lyder tynd og flad, men den er klart nok fokuseret. Vokalerne er veldefinerede, og hvis der bare var lidt mere fylde i bassen, ville man måske være fristet til at danse med både Dagny og Taylor.

Højttaleren gør det godt nok til andre typer musik, men jeg savner at høre kontrabassen i en liveoptagelse med Keith Jarrett trio. Bemsha Swing fra live-albummet The Cure svinger ikke ordentligt, men klaveret lyder fint, og der er kun lidt forvrængning i lyden. Det sidste kan selvfølgelig skyldes, at Sony-højttaleren ikke spiller så højt, men den formidler musikken godt nok.

(Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion 

Den lille og meget bærbare Sony SRS-XB100 er et godt køb, hvis man ikke er så kræsen med lydkvaliteten. Prisen, størrelsen og batterilevetiden er bestemt et plus. Det faktum, at den er så kompakt, let og samtidig stænktæt, gør den kun mere anvendelig. Men forvent ikke for meget af lydkvaliteten. Den er klar og tydelig, men højttaleren spiller simpelthen for lavt, og den bas, der er, er for tam og for svag. Men højttaleren er billig nok til, at den lave pris kan overtrumfe lydkvaliteten for mange.

Læs også Marshall-lyd i lommen Marshall Willen er så lille, at det nærmest virker naturstridigt, at den kan lave så meget lyd.
Karakter
Sony SRS-XB100
Basic

Lyd & Billede mener

Klar tale, anstændig lydkvalitet til prisen. Lille og let. Slank lyd, lidt bas, og den spiller for lavt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Scroll to Top