Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Gruppetest Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Lad os antage, at du har en lille stue eller et andet rum, hvor et par store gulvhøjttalere ikke passer ind. Vil du snyde dig selv for den bedste lyd af den grund? Selvfølgelig ikke. At gå ned i størrelse behøver ikke at betyde at give afkald på kvaliteten. Musikken skal lyde så godt som muligt!

I budgetklassen er det en kendt sag, at man får bedre lyd for pengene med kompakthøjttalere end gulvhøjttalere, fordi materialeomkostningerne går ned, samtidig med at mindre kabinetter har færre uønskede resonanser. Men hvis du troede, at det ikke gjaldt, når man går op i pris, så kan du godt tro om.

I 15.000-kronersklassen får man virkelig en smagsprøve på det gode liv. Selv om det er mange penge, og man også kan få rigtig gode gulvhøjttalere i dette segment, vil de bedste kompakthøjttalere kunne få hårene til at rejse sig på en helt anden måde end de gulvstående varianter til samme pris.

Det er typisk sådan, at en gulvhøjttaler koster det dobbelte af en kompaktversion af tilsvarende kvalitet. Den kan typisk tilføje en ekstra halv oktav i bassen, men resten af toneområdet er nærmest identisk. Altså bortset fra at kompakthøjttalere ikke sjældent har endnu mindre forvrængning i de lyse toner på grund af mindre farvning fra kabinetterne.

Placering

Kompakthøjttalere er mere placeringsvenlige end gulvhøjttalere, og du kan f.eks. placere dem i bogreolen. Men den bedste lyd får du, hvis du investerer i et par standere. I så fald vil selve fodaftrykket være lige så stort som med gulvhøjttalere, selv om det visuelt er mere minimalistisk. Og den samlede pris bliver noget højere end for kun højttalerne.

Annonce

Lydmæssigt trives de fleste kompakthøjttalere bedst ret tæt på, men ikke helt ind til bagvæggen. Prøv dig frem; du kan hører, når bassen sidder.

Om forstærkeren

Det er måske ikke så intuitivt, men små højttalere betyder ikke, at kravene til forstærkeren mindskes. Tværtimod har små højttalere lavere følsomhed end de større, fordi man tvinger bas-enhederne til at arbejde mere for at give en tilsvarende mængde bas. Hvilket igen betyder, at kravet om forstærkerkontrol i hvert fald ikke bliver mindre.

Derfor er vores anbefaling at købe så god en forstærker, som du har råd til. Ikke nødvendigvis den med flest watt på papiret, men den skal være strømstærk og habil, hvis du skal have maksimalt udbytte af højttalerne.

Seks habile højttalermodeller. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Annonce

Seks habile højttalermodeller

I denne test har vi medtaget højttalere fra nogle af branchens ypperste producenter. De befinder sig alle i prisklassen omkring 15.000 kroner, men de er langtfra ens. F.eks. står koaksialhøjttaleren KEF R3 alene som ægte trevejsmodel i et felt fuld af tovejshøjttalere.

De fleste er rimelig velvoksne af størrelse, men så er der Piega Premium 301, som udmærker sig ved sine meget kompakte mål. Uden at det går nævneværdigt ud over den interne volumen, da kabinetter af aluminium har tyndere vægge.

Desuden er nogle af højttalerne baseret på den traditionelle dome-diskant, mens både Monitor Audio og Piega har bånddiskanter, og Bowers & Wilkins har diskanten på toppen. Som sagt er der meget variation.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Produkter i denne test

Monitor Audio Gold 100 (G5)

Easy Listening

De nye Monitor Audio lyder fornemt, men Gold 100 kan også virke lidt glatte og kedelige i forhold til de sejeste i klassen.

Hvis du vil have civiliserede højttalere, der er let at leve med, behøver du ikke at lede meget længere.
Vi savner lidt mere åbenhed, dynamik og engagement.

Sonus faber Sonetto II

Italiensk silkelyd

De snehvide Sonetto-højttalere spiller godt på det meste og tager sig godt ud.

God tyngde i bassen, fornem mellemtone med pragtfuld vokalgengivelse og meget flot finish.
Lidt for tam dynamisk kontrast, lyder lidt gråt og farveløst i toppen.

Piega Premium 301

Perfekt til bogreolen

De små aluminiumhøjttalere spiller langt over deres vægtklasse.

Superopløst og fokuseret lyd med meget veldefineret bas. Meget kompakt med høj kvalitetsfølelse.
Så små højttalere kan ikke spille voldsomt højt eller dybt.

KEF R3

Super­fokuseret

KEF stiller op med en lækker, præcis og vellydende højttaler, der giver masser af valuta for pengene.

R3 serverer musikken med et præcist fokus, en rå tilstedeværelse og imponerende dyb bas i forhold til størrelsen.
Lydbilledet er ikke så luftigt og detaljeret som på de allerbedste i testen.

Bowers & Wilkins 705 S2

Referencen står stadig stærkt

Sidste års bedste kompakthøjttaler er fortsat blandt de allerbedste i sin klasse.

Neutral og detaljerig gengivelse af musikken. Rigtig god dynamik og udsøgt sammenhæng mellem bas og diskant.
Ikke klassens dybeste bas, og der findes dem med endnu mere luftige overtoner.

Dynaudio Evoke 20

Alsidighedens mester

Dynaudio vækker musikken til live og placerer artisten midt i stuen med et gigantisk rum omkring sig.

Her er der masser af luft, og det musikalske rum strækker sig bagud og udad mod en fjern horisont. Dynamikken er strålende, her er alt på plads!
Enkelte andre højttalere kan have endnu mere aggressivitet i rytmerne.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.