Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung Wireless Audio 360 R7

Lydraketten spiller hele vejen rundt

Alle kan få sig en sweet spot med Samsungs rundstrålende multirumshøjttaler, der lover meget – og faktisk holder en del.

Skrevet af / 14/09/2015 - 06:00
Samsung Wireless Audio 360 R7
John Alex Hvidlykke

Efter at have været stort set bandlyst siden 1970’erne er rundstrålende lyd igen blevet højeste mode. Især trådløse højttalere designes til at sprede lyden omkring sig i stedet for kun at sende den i én retning. En af fordelene ved rundstrålende lyd er, at man ikke behøver at sidde ret frem for højttaleren for at opnå et balanceret lydbillede.

En af fortalerne for rundstrålende lyd var svenske Stig Carlsson, hvis ideer hyldes i Teenage Engineering OD-11, som vi tidligere har testet.

Samsung laver glimrende tv’er og nogle af markedets bedste smartphones. Men lyd er et nyt felt for den sydkoreanske gigant, som nu har opbygget et lydlaboratorium i Los Angeles, hvor 15 lydspecialister arbejder med det erklærede mål at gøre Samsung til en førende audioproducent.

Samsung Wireless Audio 360 R7 er et af de første produkter, der er udviklet i det amerikanske lydlaboratorium. Der er tale om en rund, nærmest olivenformet højttaler på 42 cm i højden. I toppen finder man et ringformet diskant-element bag en spredelinse. Tæt på bunden findes en spalte, der går hele vejen rundt, og bag den sidder et 5 tommers bas/mellemtone-element.

Der er stort set ingen synlige kontroller, men en række touch-felter gør det muligt at styre afspilningen og især tilkoblingen til husets netværk samt Bluetooth.

Når højttaleren er koblet til netværket, kan den styres med en app til iOS og Android, og man kan samle flere R7’ere i et system eller kombinere dem med andre af Samsungs multirumsprodukter, f.eks. M7, som vi tidligere har testet. Der findes også et styreprogram til pc og Mac. Pc-udgaven var dog særdeles frustrerende at bruge.

Der er ingen oplysninger om effekten på de indbyggede forstærkere, men højttaleren trækker op til 24 watt fra nettet, og da forstærkerne er i klasse D, kan strømforbruget sandsynligvis oversættes til en samlet forstærkereffekt på ca. 20 watt.

 

Lydkvalitet

Der er ikke sparet på selvrosen i Samsungs pressemateriale, hvor det bl.a. hævdes, at R7 giver den bedste lydoplevelse fra nogen højttaler på markedet.

Der er dog forskel på den virkelighed, som henholdsvis markedsføringsfolk og ingeniører lever i. Da vi mødte chefen for Samsung Audio Lab, Allan Devantier, i London, var han anderledes pragmatisk: “Det er en rigtig god højttaler, som især vil være god til bagkanaler i et surround-anlæg.”

Forskerteamet i Los Angeles har angiveligt haft frie hænder i udviklingen, og det har båret frugt. R7 giver en af de sjældne “det var ligegodt s…”-oplevelser, første gang man spiller på den. Det skyldes ikke mindst dens meget frigjorte og åbne lydbillede, hvor instrumenterne lader til at befinde sig ude i rummet frem for inde i kabinettet.

Der er heller ingen slinger i valsen i samarbejdet mellem de to elementer. Det kører glat fra den ganske dybe bas op til den højeste diskant. Det har kostet en del vitamintilskud fra den indbyggede DSP at gøre R7 i stand til at gengive James Blakes “Limit to Your Love”, men det er lykkedes. Ikke nogen ringe bedrift fra en højttaler med et volumen som en skotøjsæske og en vægt på godt 3 kg!

Der er selvfølgelig nogle kompromiser. R7 lyder åbent og behageligt, men den sidste nuancering i stemmer og instrumenter (der koster en bondegård), får man ikke. Suzanne Vegas vejrtrækning på “Tom’s Diner” høres f.eks. ikke.

R7 har det i det hele taget bedst, når den ikke presses ud over sine grænser. Orkestermusik med store besætninger lyder skingert, og instrumenterne flyder sammen i kraftige passager. Og et meget rytmetungt nummer som Ginger Baker og Jonas Hellborgs “Time Be Time” mister drive og dynamik.

Da R7 spreder lyden 360 grader omkring sig, har lytterummet stor indflydelse på gengivelsen. I et veldæmpet rum kan man nyde friheden til at bevæge sig omkring, uden at lyden ændrer sig, mens man i en sparsomt møbleret stue med store glaspartier hører rummet langt mere end originallyden.

 

Konklusion

Selv om den næppe er markedets bedste højttaler, er Wireless Audio 360 R7 en glimrende eksponent for Samsungs kamp for at blive en anerkendt audiovirksomhed. Lyden er balanceret og åben. Det gør R7 til behageligt selskab.

Den kan også spille ganske højt, så længe man ikke forventer at kunne spille hele huset op med én højttaler. Hvis man vil sammensætte et helt surround-system med R7’ere, bliver det dog en pebret affære.

Lyd & Billede mener

Rigtig god lyd fra så lille en højttaler, og takket være 360 graders spredning kan alle være med. Designet er lige i plet! Prisen er for én højttaler. På grund af lydspredningen påvirker rummet gengivelsen meget. Pc-app’en er elendig.

Der er lukket for kommentarer.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Vægpryd med lyd

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Scroll to Top