Franske Revival Audio er er et ret nyt firma, der er stiftet i 2021, men folkene bag har lang erfaring fra blandt andet Dynaudio og Focal. Vi har testet flere modeller fra den ambitiøse debutserie, Atalante, men nu har man udvidet sortimentet med mere tegnebogsvenlige modeller.
Den lavere pris er opnået ved at spare på både materialer og produktionsomkostninger. Højttalerne er stadig designet i Frankrig, men bygget i Kina. Og eksklusivt møbelhåndværk med indlagte detaljer i den ægte finer er afløst af vinylfolie. Højttalerne fås i sort samt valnødde- og egefinish.

Den mindste model i serien, Revival Audio Sprint 3, er en tovejs kompakt- eller standerhøjttaler med en 7” bas/mellemtoneenhed og 28 mm domediskant. Altså umiddelbart samme bestykning som Atalante 3, men ikke af den grund identiske enheder. Begge er dog produceret af Revival Audio selv.
Basenheden har Revival Audios membran, der er en sandwichkonstruktion med flettede basaltfibre og filt. Men magnetsystemet og kurven er ikke helt så ekstremt som på Atalante 3.
Diskantenheden har en meget lav egenresonans på 560 Hz og patenteret dæmpet kammer bag domen. Enhederne er ikke identiske med topmodellen, men lidt simplere varianter. Blandt andet er magnestyrken mindre, og chassiserne er mindre robuste. Slægtskabet er dog åbenlyst. Ligesom det er det med Dynaudios klassiske D-28-dome.

Magnetisk forplade
Forpladen og frontstoffet er så snedigt udformet, at Revival Audio vart nødt til at give det et varemærkenavn, Elytron. I stedet for at have en flad frontplade og en løs frontstoframme, der ender i pulterrummet, er den aftagelige Elytron-front udformet som en diffraktions-reducerende waveguide. Fronten er magnetisk monteret og kan tages af, men spredningskarakteristikken bliver ifølge producenten mere jævn med fronten på. Frontstoffet består af et stofgitter, der monteres bagfra, hvor det dækker bas/mellemtoneenheden. Men ikke diskantdomen, der er ubeskyttet mod besøgende pilfingre.
Delefilteret er et klassisk 12 dB/oktav filter med fornuftige komponenter på de steder, hvor det betyder mest. Det vil sige seriekondensatoren til diskanten og seriespolen til bas/mellemtoneenheden.
Kabinettet er som nævnt belagt med vinylfolie, hvilket er helt acceptabelt i prisklassen. Ikke mindst når alle flader er dækket. Terminalerne på bagsiden er helt i orden og accepterer bananstik og kraftige afisolerede ledninger.
Placering
Revival Audio Sprint 3 måler 38 cm i højden og 21 cm i bredden, så den bør placeres på en stander og ikke i en reol. Hvis galt skal være, er placering oven på en skænk acceptabel.
Manualen fra Revival Audio anbefaler at placere højttalerne mindst en halv meter fra bagvæg og hjørner samt at vinkle dem ind mod lyttepladsen. Der er dog ingen faste regler, og det kan være nødvendigt at eksperimentere med placeringen.
Det er i øvrigt fuldkommen samme manual som på Atalante-modellerne. Men da alle råd i den er generelle – og i øvrigt udmærkede – går det an.
Hvis bassen bliver for kraftig på grund af placeringen, kan den dæmpes ved at indsætte de medfølgende skumpropper i basrefleksporten på bagsiden. Overdreven bas var dog ikke noget problem under testen.
En placering en halv meter fra bagvæggen og lidt over en meter fra hjørnerne gav en forholdsvis god balance. Højttalerne blev først vinklet indad uden at pege helt direkte mod lyttepladsen.

Lydkvaliteten
Både højttalerenhederne og beskrivelsen af dem ligner umiddelbart dem fra Revival Audio Atalante 3. Det vækker et håb om, at Sprint 3 måske er samme højttaler i en mere ydmyg finish.
Det er et håb, som ikke bliver indfriet.
Revival Audio Sprint 3 demonstrerer fra første ørekast et ganske nydeligt stereoperspektiv, hvor instrumenter og stemmer er panoreret godt ud, også hinsides højttalerne. Den akustiske scene er også rigtig fin for en højttaler i prisklassen.
Desværre genfinder man ikke den usædvanlig præcise, ufarvede klang fra Atalante-modellerne. Sprint gør det ikke dårligt, men den udmærker sig heller ikke på det punkt. En årsag kan være kabinettet, der mærkbart spiller med. Hvad man tydeligt kan mærke ved at lægge hånden på højttaleren, mens musikken spiller.
Der er også en tendens til skarphed omkring 2 kHz. Det kan muligvis hænge sammen med, at man har valgt at dele mellem diskant og bas/mellemtone i netop det område. Og ved en noget lavere frekvens end i Atalante-serien. Årsagen uanset giver det en lidt skinger klang til stemmer og for eksempel guitarer.

Konkurrenter
Et sæt Revival Audio Sprint 3 er ikke meget dyrere end to multirumshøjttalere i den bedre ende, men der findes også en række mere Hi-Fi-relevante konkurrenter. Bowers & Wilkins 606 S3 leverer en fornem tonal balance. Elipson Heritage XLS7 er charmerende ballademagere med imponerende dynamik – og finish i ægte valnød. Og Q Acoustics 5020 har en virkelig ren og præcis gengivelse af stemmer til en virkelig lav pris.
Konklusion
Revival Audio Sprint 3 har nogle store sko at skulle udfylde. Det er uundgåeligt, at den vil blive sammenlignet med Revival Audios fremragende debutmodel, Atalante 3. Men dette vil ikke være en fair sammenligning, da Sprint 3 koster under det halve, og der derfor er indgået nødvendige kompromiser på alle områder. Sådan må det være.
Højttalerne giver et helt i orden lydbillede, og de udmærker sig ved et perspektiv og en akustisk scene, der er bedre, end hvad man ville forvente til prisen. Alligevel sidder jeg tilbage med en følelse af, at det burde være muligt at få mere ud af de rigtig gode råvarer, der er brugt – i form af højttalerenheder og delefilter.

Læs videre med LB+
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Advantage Club
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!