TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Få fuld adgang til alt LB+ indhold

TEST: PMC Prophecy1

Spiller bas med overbevisning

PMC beviser at det er mulig å få små højttalere til at spille seriøs bas.

Af / 10/05/2025 - 11:03
PMC Prophecy1

Lyd & Billede mener

  • Usædvanlig veldefineret bas for så lille en højttaler. Fyldig lyd fra et fokuseret og åbent lydbillede. Gode allround-egenskaber.
  • Kræver en kraftig forstærker. Begrænset lydtryk i store rum. Hård konkurrence

Få lykkes bedre end PMC med at kombinere et beskedent fodaftryk med egenskaber, der forbindes med meget større højttalere. Det har aldrig været mere sandt end med den nye Prophecy-serie, som for nylig blev sendt ud i butikkerne.

Ud over en centerhøjttaler består Prophecy-serien af tre gulvmodeller og denne: Prophecy1.

Det er den mindste af dem. Den er så lille, at den godt kunne være en studiemonitor, men i civilt tøj ser den meget bedre ud i stuen end i studiet, og som alle modellerne i den nye Prophecy-serie er den udstyret med PMC’s nye transmissionslinje. Det er et ældgammelt princip, men som kun få har formået at definere så godt som PMC.

Transmissionslinjen er simpelthen en lang kanal, der er foldet inde i kabinettet, og som er designet til at forstærke den dybere bas tilstrækkeligt til at kompensere for den tabte energi fra en lille basenhed. I dette tilfælde betyder det, at kanalen er næsten 1,8 meter lang, hvilket er ret bemærkelsesværdigt for en højttaler, der kun er 40 cm høj på ydersiden.

Vi har testet PMC’s højttalere med en transmissionslinje – eller som de kalder det Advanced Transmission Line – ATL, men denne gang har de gjort noget nyt. Princippet er det samme, men implementeringen er blevet forbedret.

Annonce

ATL findes i alle de højttalere, de laver, fra den budgetvenlige Prodigy-serie over Twenty5i-serien og Fact til flagskibet Fenestria.

Læs også TEST: PMC Twenty5 24i Slanke højttalere med velvoksen bas er ikke lette at finde. Medmindre de hedder PMC.

Udfordringen med en ventil for enden af en lang transmissionslinje er at undgå, at luften, der går gennem ventilen, lyder som en frisk brise. Det kan løses ved at tilføje dæmpende materialer til ventilen eller, som PMC normalt gør, ved at skabe en guide på indersiden for at sikre, at luftstrømmen fra den lange transmissionslinje passerer uhindret og lydløst igennem.

Man skal have energien i basområdet fordelt med kontrol.

LaminairX

Det er gjort her. Ventilernes længde og åbning er nøje beregnet, så du kun hører musikalske toner og ikke forvrængningen fra den luft, der passerer gennem ventilen i bunden af højttaleren.

PMC Prophecy1 ATL
(Foto: PMC)

Som om det ikke var nok, har PMC støbt ventilen ind i et stort stykke letmetal, så LaminairX, som det hedder, fungerer som et stabilt fundament for højttalerne. Det øger også vægten markant, og en Prophecy1 vejer dobbelt så meget som PMC’s mindste højttalere i Twenty5i-serien.

En kærkommen bonus er, at højttaleren bliver langt mere stabil, og man behøver ikke at skrue støtteben fast på undersiden af kabinettet for at få højttaleren til at stå stabilt på gulvet, eller stativet i dette tilfælde.

PMC Prophecy1 LaminairX
(Foto: PMC)

Nyudviklede enheder

LaminairX-princippet er ikke den eneste nyskabelse i Prophecy-serien. PMC har også udviklet helt nye enheder. I dette tilfælde betyder det en 125 mm mellemtone/bas, som har et kraftigere magnetsystem, der driver en længere svingspole, der er fastgjort til en mineralfyldt polypropylenmembran. Her er slaglængden øget i forhold til lignende enheder i Twenty5i-serien, og basenheden – som findes i hele Prophecy-serien – kan håndtere mere kraft uden at bryde sammen eller forvrænge.

For at matche den nye basenhed har PMC valgt en 27 mm diskantdome, som også bruges i hele Prophecy-serien. De to største gulvmodeller i serien har også en helt ny mellemtone, som PMC har udviklet til den nye serie. Men det er et andet kapitel.

Kompakt fodaftryk

De 40 cm høje Prophecy1 er små nok til at blive placeret på en hylde, en bænk eller på PMC’s stativer, der løfter dem til den rette højde. Indtrykket af kvalitet er højt, og højttaleren virker komplet fra top til bund. Jeg var dog lidt forundret over, at PMC har tilladt sig at vise en ubehandlet fiberplade i samlingen mellem kabinettet og LaminairX-ventilen i bunden. Det er ikke så synligt på en højttaler i valnød, men med et kabinet i lys eg – for ikke at tale om sort valnød – er det tydeligt.

PMC Prophecy1 sort
(Foto: PMC)

Højttalerne er ret slanke, de er heller ikke særligt dybe, og kabelterminalerne på bagsiden stikker ikke ret langt ud. Da LaminairX-porten er placeret på forsiden, betyder det, at de er nemme at finde plads til. Vores testeksemplar blev leveret med PMC’s originale stativer, som selvfølgelig passer godt til Prophecy1.

Jeg prøvede at flytte højttalerne lidt frem og tilbage og endte med en placering ca. 20 cm fra bagvæggen. Efter lidt lytning valgte jeg at dreje højttalerne lidt indad, ikke meget, men nok til at skærpe fokus i diskanten en smule.

Lytning

Vi har stor erfaring med PMC-højttalere og har testet højttalere fra budgetmodellerne i Prodigy-serien og helt op til Fact, og vi har også testet nogle af de mere professionelle varianter som IB2 i SE-serien.

De har alle flere kvaliteter til fælles: Et åbent og kontrolleret lydbillede med en dybere bas, end man normalt får fra så slanke kabinetter. PMC-højttalere er også kendetegnet ved en ret sprudlende og engagerende dynamik, og selv de prisvenlige Prodigy-højttalere er decideret sjove at spille musik på.

Men det er endnu sjovere med den nye Prophecy-serie, i hvert fald hvis vi skal dømme ud fra indstigningsmodellen i serien, Prophecy1. Det er måske den højttaler, der overgår sin fysiske størrelse mest i ren og skær dynamisk energi. Fra en forbløffende potent og dyb bas til en bogstaveligt talt silkeblød og kontrolleret diskant kan disse små højttalere fylde en stor stue som ingen andre.

Med en voksen nok forstærker vil disse små højttalere blomstre som en mark med solsikker i højsommeren. Der er en ægte gnist i lyden af Prophecy1, som vil forbløffe de fleste med et basområde, som man ikke ville forbinde med så små højttalere. De passer fint sammen med en Musical Fidelity A1, men en Hegel H95 eller en Marantz Model 30 er et bedre match. Højttalerne har brug for lidt punch og moment for at yde deres bedste.

PMC Prophecy1 stands
(Foto: PMC)

En forstærker til disse behøver ikke at koste alverden, og de tre forstærkere, der er nævnt ovenfor, er alle et fremragende match til de små højttalere.

Med en ordentlig motor tilsluttet de små højttalere er det svært at tro, hvor meget kvalitet de leverer i bassen. OK, det er måske en overdrivelse at sige, at Elephant9 med Terje Rypdal rev lampetterne af væggene på den energiske Skink, men der er meget få højttalere i denne klasse – endsige størrelse – som kommer i nærheden af PMC-højttalernes kontrollerede dynamiske energi ved lave frekvenser.

Det er klart, at en større højttaler giver dig mere basdybde, og den massive bas i Skink kommer naturligvis til sin ret, når den får mere plads til at manøvrere ved endnu dybere frekvenser. Men skift til noget så simpelt som Jan-Gunnar Hoffs Magma. Et smukt klaverstykke, der er omhyggeligt indspillet og produceret af Morten Lindberg, og som lyder så stort og nært, at man kan forestille sig, at man lytter til en større højttaler. Hvis man bare lukker øjnene.

Kurt Ellings Say You Love Me er også smuk. Den suppleres af træblæsere og messingblæsere, og man får virkelig en fornemmelse af højttalerens rytmiske kvaliteter. Hvilket her betyder fremragende kontrast mellem de udøvende instrumenter. Det lyder varmt og naturligt, og man får en langt mere voksen gengivelse af bassen, end man måske skulle tro i betragtning af enhedernes størrelse.

Det er ikke bare smukt, det er også meget troværdigt, og højttalerne leverer musikken og lydene med en naturlig fylde. Væk er den til tider lidt skarpe diskant, som Twenty5i-serien kan have. Et skift fra Kurt Elling til Neil Youngs smukke bluesballade When I Hold You In My Arms til en lidt skinger Neil Young-vokal kombineret med et lige så skingert klaver. Det halter på en eller anden måde, men den skingre vokal og klaverets juke joint-lyd lyder så ægte, at man får lyst til at vinke til en tjener.

 

PMC Prophecy1 hylle
(Foto: PMC)

Klassikeren Jazz at the Pawnshop fra 1976 med Arne Domnérus er kendt som en af de mest succesfulde jazzindspilninger i moderne tid. I hvert fald i nordisk sammenhæng. Alle 12 numre blev optaget live i Stockholm, og uanset om man spiller åbningsnummeret Limehouse blues eller den berømte Take Five, formidler de små højttalere optagelsens akustik på eksemplarisk vis. Der er nok spændvidde i bassen til at få Georg Riedels kontrabas og de dybeste toner til at lyde både troværdige og engagerende. Man kan ikke forlange meget mere af et par højttalere, og slet ikke af så små højttalere som disse.

Læs også Nyhed: Dette er faktisk en højttaler Eller rettere, det er en vital del af PMC’s kommende Fact Fenestria, et seriøst high-end-flagskib med nogle unikke tekniske løsninger.

Alternative højttalere

Der er ikke mange direkte konkurrenter til Prophecy1 at vælge imellem. Alternativerne er relativt få, men en kompakt og attraktiv højttaler som Monitor Audio Studio 89 er en kandidat. Det samme er Dynaudio Special Forty, og begge har forskellige, men mange kvaliteter, der gør dem til fremragende højttalere i deres prisklasse.

De har ikke megen lighed med Prophecy1-højttalerens måde at spille på. Hvor Studio 89 er krystalklar på grænsen til det analytiske, leverer Special Forty en fyldig lyd med lidt mere krop, dog uden den samme opløsning i diskanten, som Studio 89 kan levere. Begge har den fordel, at de koster mindre end Prophecy1.

Et par velpolerede Bowers & Wilkins 705S3 er en anden mulighed. Det samme er Radiant Acoustics’ lille bombe af en kompakt højttaler. Clarity 6.2 er ikke større end PMC-højttaleren, men hvor PMC sværger til en transmissionslinje, har Radiant-højttaleren to passive basenheder på siderne af det kompakte kabinet, hvilket bidrager til en endnu federe bas, end man ville forbinde med små højttalere.

Læs også TEST: Radiant Acoustics Clarity 6.2 FØRSTE TEST: Nordic Hi-Fi, der også står bag Argon Audio, har lanceret et helt nyt højttalermærke – med teknologi fra Lyngdorf, men en mindre skræmmende pris.

På papiret går Clarity 6.2 dybere end PMC-højttaleren, og mange vil sætte pris på højttalerens AMT-bånddiskant, som er en af de bedste på markedet. Men hvor Radiant-højttaleren spiller bas med usædvanlig stram og dyb retningsbestemmelse, leverer PMC-højttaleren de dybeste toner med mere varme.

Det kan lyde, som om højttalerne kan det hele og lykkes med det meste, men det er klart, at de også har nogle begrænsninger. For eksempel er der grænser for, hvor højt de kan spille i et stort rum, og selv om den nye basenhed kan modstå uendelige mængder energi, vil den til sidst komme til kort.

Konklusion

Hvis du strækker dit budget lidt i begge retninger, er der flere alternativer til den lille Prophecy1 fra PMC. De fleste af dem har egenskaber, der gør dem til klare alternativer til PMC-højttalerne, men hvilken der passer dig bedst, afhænger af en række faktorer, og det er naturligt, at musiksmag er en af dem. Men også hvilken slags lydegenskaber du kan lide. Uanset hvad er der ingen tvivl om, at hvis pladsen er trang, og dit budget ikke rækker til det uendelige, er Prophecy1 et af de bedste køb i denne klasse. Der er mere dybde, fylde og rækkevidde i bassen her end fra noget andet i Dynaudio-, Dali- eller B&W-kataloget, og jeg kan komme i tanke om en lang liste af højttalere, der ikke når PMC-højttalere til knæene, når det handler om kontrolleret dyb bas fra så lille et kabinet. PMC har ikke kun forfinet og forbedret lyden af små højttalere med Prophecy1, det er også lykkedes dem at skabe en lille højttaler, der spiller som en stor. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt nok, men det er højttalerens samlede kvaliteter, der gør Prophecy1 til et af de mest spændende køb blandt små højttalere i denne prisklasse.

Karakter
PMC Prophecy1
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “PMC Prophecy1”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Livlig og levende lyd

Sensationel opgradering

Budgetmodel fra Revival

Sony tager kampen op med Sonos – med delvis succes

Harmonisk kompakthøjttaler

Billige biografhøjttalere med punch

Lynhurtigt energibundt

Ren musikmagi med et heftigt prisskilt

Har kun udseendet med sig

Mesterligt afbalanceret lyd

Norsk dynamit i stuen

Trådløs luksus