Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: System Audio Saxo 1 active

Billig vellyd

System Audios første aktive højttalere er baseret på den populære budgetmodel Saxo 1. Med lav pris og høj ydelse er de et rart bekendtskab.

Skrevet af / 28/03/2014 - 03:05
System Audio Saxo 1 active
Audun Hage

System Audio Saxo 1 active

System Audio har en lang tradition for at producere højttalere med et gunstigt forhold mellem pris og ydelse. Vi er gentagne gange blevet imponeret over, hvor god lydkvalitet den danske producent formår at presse ud af deres konstruktioner, uden at prisen ryger i vejret. De har vist, at man ikke behøver eksotiske eller dyre komponenter, så længe man lægger noget arbejde i selve udviklingen.

Nu har de “aktiviseret” den populære budgetmodel Saxo 1 med indbygget forstærker og kredsløb til beskedne 4.000 kroner.

Teknik og tilslutninger
Saxo 1 active er, hvad man kunne kalde semi-aktive trådløse højttalere. Den ene højttaler kommer komplet med dobbelt forstærker og digitale/analoge lydindgange samt trådløs Bluetooth-tilkobling, og signalet sendes til den anden højttaler via et medfølgende højttalerkabel. Der er altså ikke tale om fuldt aktive højttalere med elektronisk delefilter – i stedet sidder der passive delefilter-komponenter i hver af højttalerne.

Chefkonstruktør hos System Audio Ole Witthøft er dog hurtig til at påpege, at delefilter-komponenterne er forskellige fra den almindelige Saxo 1 model: “På Saxo 1 active ‘kender’ vi forstærkeren, og derfor har vi arbejdet med at tilpasse klangen 100 procent til den indbyggede forstærker,” siger han i en samtale med Lyd & Billede.

Brugervenlighed
Saxo 1 active er nemme at tilslutte og bruge. Der medfølger en lille fjernbetjening, som lader dig styre lydstyrken og skifte mellem de forskellige indgange. Alle indgangene er også tydeligt markeret på bagsiden af den ene højttaler.

Parring med trådløse Bluetooth-enheder gik vældig glat. Saxo 1 active dukkede hurtigt op blandt de tilgængelige enheder, og vi havde heller ingen problemer med at skifte mellem forskellige kilder. Meningen er, at man hurtigt og nemt skal kunne forbinde til en vens mobil eller tablet, når han eller hun vil spille en sang.

Løsningen med at have alle tilslutninger og forstærkere i den ene højttaler har både fordele og ulemper. Først og fremmest er det omkostningseffektivt, og det gør også, at det kun er den ene højttaler, der har brug for strøm fra stikkontakten. Man må imidlertid finde sig i at trække et højttalerkabel hen over gulvet eller langs væggen for at få stereolyd.

Lydkvalitet
Vores skepsis over for den semi-aktive løsning forsvandt imidlertid, så snart vi hørte, hvad højttalerne kunne præstere. Saxo 1 active byder på en stor og engagerende lyd med høj “luftguitarfaktor”.

Det første, vi lægger mærke til, er den fyldige mellemtone, som giver god krop og klang til både mandlige og kvindelige vokaler. Desuden er diskanten vældig fokuseret og detaljeret uden at blive for anmassende. Resultatet er en varm og indbydende klang, der er rund nok i kanterne til, at man kan lytte længe uden at blive træt i ørerne.

Højttalerne viser sig at have et bredt musikalsk repertoire, men må siges at fungere specielt godt med pop- og rockmusik, som leveres med indlevelse og høj underholdningsfaktor.

Begrænsningen ligger, som for de fleste små højttalere, i den dybeste ende af frekvensområdet. Basgengivelsen er ganske vist taktfast og fyldig, men kun til et vist punkt. De dybeste basfrekvenser på Drakes “Hold On, We’re Going Home” udebliver, men højttalerne kan stadig spille højt, uden at lydbilledet falder sammen, eller den udfordrende bas få dem til at vakle.

Saxo 1 active har i øvrigt en separat volumenstyret subwoofer-udgang, så man let kan udvide basgengivelsen ved at tilslutte en aktiv subwoofer.

Konklusion
Det her er testens billige højttalere, men lyden er afgjort bedre, end vi havde forventet. Saxo 1 active giver en hurtig og distinkt basgengivelse, fokuseret diskant og fyldig mellemtone.

Bassen går ikke voldsomt dybt, og slår heller ikke lige så hårdt og præcist som på nogle af de dyrere modeller, men der er ikke nogen tvivl om, at de aktive Saxo 1 giver rigtig meget lyd for pengene og er et glimrende valg for dem, der vil forbedre lyden fra tv, tablet eller mobiltelefon uden at tømme sparegrisen.

Lyd & Billede mener

Saxo 1 active byder på en overbevisende lydkvalitet med en fyldig mellemtone, distinkte overtoner og en frisk basgengivelse, som man let kommer til at stampe takten til. Højttalerne er lette at bruge både trådløst og kablet. Og så er de meget gunstigt prissat. Nogle steder må der nødvendigvis spares: Lydkvaliteten er ikke lige så præcis som med dyrere, fuldt aktive højttalere, og den dybeste bas glimrer ved sit fravær.

Også i denne test:

5 trådløse aktive højttalere

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådløs drømmelyd

Glem alt om Bluetooth og almindelig Wi-Fi. B&O’s nye trådløse højttalere kan spille musik i op til 24 bit lydkvalitet – uden højttalerkabler!

BeoLab 17 har et lækkert udseende i børstet aluminium, med højkvalitets elektronik og kraftige forstærkere indvendig. Lydgengivelsen er ren og spændstig med en solid portion musikalitet. Højkvalitets trådløs lydoverførsel gør, at du kan sløjfe højttalerkablerne næsten helt uden ulemper.
Som sædvanlig for B&O må man regne med en betydelig udskrivning. Ud over summen for højttalerne kræves der også tilbehør i form af en ekstern sender eller et tv fra B&O, for at det fungerer.
Læs hele testen

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hi-fi anno 2014

Audiovectors nye Ki1 Super Discreet er ikke helt som andre aktive højttalere: Her sendes lyden gennem digitale højttalerkabler.

De små Audiovector-højttalere lyder væsentlig større, end de ser ud. Nemlig som ægte hi-fi-højttalere med et stort, åbent lydbillede og imponerende mange detaljer. Ki1 Discreet giver mere musik og mindre forvrængning end mange af konkurrenterne og er et seriøst alternativ til almindelige stereohøjttalere.
Lydkvaliteten er høj, men det er prisen også. Med dobbelte højttalerkabler og fælles strømforsyning kan det også diskuteres, hvor “trådløse” Audiovectors højttalere egentlig er. Det er først og fremmest aktive højttalere, som også har mulighed for Bluetooth-afspilning.
Læs hele testen

KEF X300A Wireless

Skrivebordets konger

KEF X300A er nogle af vores favoritter blandt aktive højttalere. Nu er de også blevet trådløse, og forventningerne til X300A Wireless er selvfølgelig høje.

KEF X300A Wireless passer til dig, der vil have vellydende “studie-monitors” til din pc og samtidig kunne afspille musik fra trådløse lydkilder. X300A lyder meget spændstigt og dynamisk: Takket være KEF’s specielle koaksial-element spredes lyden ud fra ét og samme punkt, hvilket gør gengivelsen meget fokuseret og præcis.
Uden traditionelle analoge og digitale indgange er det vanskeligt at bruge X300A med lydkilder som tv eller cd-afspiller.
Læs hele testen

Dali Kubik Free + Xtra

Ladies in red

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.

Med stofklædte sidevægge og fleksible tilslutningsmuligheder er Dalis højttalere et spændende valg for interiørbevidste musikelskere.
Selv om højttalerne er fuldt aktive, må man trække højttalerkabel mellem dem for at få stereolyd, så i praksis er kun den ene højttaler trådløs. Bassen går ikke så dybt, men man kan udvide med en separat subwoofer. Trådløs tilkobling er begrænset til Bluetooth - her er altså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top