Nogle gange kan det betale sig at tænke ud af boksen. Bogstaveligt talt. For som vi alle ved, er det almindelig praksis at proppe strømforsyninger og forstærkere ind i højttalerne, når man laver en aktiv version. Hvis man gør det fra bunden, dvs. sætter sig ned ved tegnebrættet og designer en aktiv højttaler helt fra bunden, kan det fungere helt fint.
Men at gøre en passiv højttaler aktiv kræver en række modifikationer, som ikke nødvendigvis gavner lydkvaliteten. Fordi højttaleren grundlæggende er bygget som en passiv højttaler, lad os for argumentets skyld sige, at det er en tovejshøjttaler, vi taler om, må højttalerens lydmæssige egenskaber acceptere et kompromis.
Med et forstærkermodul til hver enhed og en strømforsyning til det hele stjæler du fra højttalerens interne volumen, hvilket betyder, at du er nødt til at foretage ændringer for at kompensere for den tabte volumen.
I en stor gulvhøjttaler er dette et mindre problem, fordi der normalt vil være masser af plads til forstærkermoduler.
Der er ikke meget plads i en Dynaudio Confidence 20, selv om det er en relativt stor kompakt tovejshøjttaler. Så da Dynaudios ingeniører satte sig for at skabe en aktiv version, kunne de have fulgt den samme opskrift som alle andre, men fordi de ved lige så godt som os, at der er klare begrænsninger, når det gælder interne moduler, valgte de at tænke ud af boksen.
Confidence 20A er grundlæggende identisk med den passive version. Højttaleren har den samme fænomenale Esotar3-diskant i toppen og Dynaudios 18 cm NeoTec-mellemtone/basenhed. Alt sammen i et 52 cm højt kabinet med en basrefleksport nedenunder og enhederne monteret på en resonansfri frontbaffel foran selve kabinettet.

Pascal klasse D moduler
Den aktive version har ingen elektronik indeni. Ikke engang et delefilter. I stedet har Dynaudio placeret al elektronikken i højttalerstativerne. Der er to forstærkermoduler i hver af standerne, som er boltet fast til højttalerkabinettet – og ikke kan fjernes.
Den smarte løsning med at have forstærkerne i stativerne har gjort det muligt for Dynaudio at bevare de ubestridte kvaliteter ved Confidence 20 med bekvemmeligheden ved skræddersyede forstærkere til højttaleren.
Det har ikke kun gjort højttaleren aktiv, den har blandt andet også fået en dybere basrespons. Ved 33 Hz er der et fald på 3 dB, og ved 30 Hz -6 dB. Til sammenligning kan en passiv Confidence 20 klare 42 Hz ved -3 dB.
Forstærkermodulerne i standerne kommer fra danske Pascal og er bygget op omkring et klasse D-modul med 400 W effekt til mellemtone/bas og 150 W effekt til Esotar3-diskanten.
Det er sandsynligvis langt mere kraft, end de fleste ejere af et par passive Confidence 20’ere har til rådighed.

Balanced only
Ud over forstærkermodulerne, der er placeret på indersiden af søjlen, er der også stik til lydsignalet på bagsiden. Her er der et sæt analoge indgange og et sæt digitale indgange. Begge bruger balancerede XLR-stik, og hvis du kører et digitalt signal direkte ind i den ene højttaler, forbinder du den anden med et digitalt 110 Ohm AES3-balanceret kabel.
Digitale lydkilder eller DAC’er med volumenkontrol fra 110 Ohm-udgange er ikke almindelige i Hi-F-verdenen, så for langt de fleste mennesker er det de analoge udgange, der gælder.
De tilsluttes fra en analog udgang med volumenkontrol, fra en forforstærker, DAC eller streamer, med et XLR-kabel til hver højttaler.
Det er vigtigt at huske, at der ikke er nogen volumenkontrol eller gain-justering på højttalerne.
Signalbehandlingen sker ved 24-bit og 192 kHz, og brugeren har mulighed for at justere den analoge indgangsfølsomhed i tre trin, den overordnede balance og vælge samplingsfrekvensfilteret med kontroller på bagsiden af stativet. LED-lyset kan slukkes, og der er en kontakt til DSP-baseret tilpasning til højttalernes position: Fritstående, væg og hjørne, hvor grænsen for væg- og hjørneplacering er anslået til 50 cm.
Velkendt teknologi
Enhederne i Confidence 20A er allerede velkendte. Esotar 3-diskanten er den samme, som vi kender fra Confidence-serien og Contour Black Edition. Den har en 28 mm silkedome med Hexis-diffusor på bagsiden, som dæmper resonanser og udjævner frekvensgangen i diskanten.
Bashøjttaleren er en 18W55 med den støbte MSP-membran, som Dynaudio har brugt i en årrække. Driveren bruger en neodymmagnet, som fylder mindre end en ferritmagnet og giver bedre luftgennemstrømning.
Apropos luftgennemstrømning. Dynaudio har også ændret basrefleksporten med et nyt basrefleksrør med større diameter og buede åbninger, der er tilpasset den aktive Confidence 20A (Exponentially Shaped Dual Flared Port). Sammen med eq-trimning har dette bidraget til en jævnere og dybere basrespons.
Højttalerens DSP-baserede delefilter deler ved 2.500 Hz mellem enhederne og bruger et IIR-filter (Infinite Impulse Response) med minimal fase, som opfører sig som et analogt filter. Bare med bedre kontrol og præcision – og med glidende tidsjustering.
DSP-processoren har også det, Dynaudio kalder en “Look Ahead Processor”. Den beskytter højttalerne mod overbelastning.

Lytning
Vi er nok ikke de eneste, der synes, at mange aktive højttalere mangler det sidste ekstra pift. Det, der skal til, for at højttalerne lyder lige overbevisende, uanset hvor højt du spiller. De fleste aktive højttalere giver op, når de når grænsen for, hvor meget effekt forstærkermodulerne kan levere, men det er bestemt ikke tilfældet med Confidence 20A.
Den tilbyder en uovertruffen dynamisk kontrast, leverer et massivt lydtryk og spiller bas med en autoritet, som næsten ingen højttaler i denne størrelse kan matche. Den skræddersyede forstærker- og DSP-løsning fungerer over al forventning. Ikke alene kan Confidence 20A spille højere, end aktive højttalere normalt kan klare, den gør det også med stålsat kontrol hele vejen fra den dybe bas til diskanten.
Det er simpelthen forbløffende, hvor stramt højttalerne har styr på musikken. Uanset kilden. Vi streamede fra Tidal over Ethernet og brugte Rotels fremragende CD-afspiller: Michi Q5. En massiv afspiller i sværvægtsklassen, som vi tilsluttede analogt til en Hegel H30 og digitalt til TEACs funklende gode streaming-DAC: UD-701.
Med det som udgangspunkt var der lagt op til et show af de sjældne. De aktive Dynaudio-højttalere chokerede fra første slag. Kari Bremnes fortolkning af Leonard Cohen fyldte testrummet med stenhård bas, en fuldstændig krystalklar mellemtone og en udsøgt opløst diskant. Da jeg skruede op for lyden, havde jeg forventet, at forstærkeren ville gå lidt i stå i bassen, men her er det tydeligt, at der er meget at komme efter, når det gælder effekt.

Pascal-modulerne i stativerne styrede showet med stram kontrol, og der var ikke antydning af forvrængning eller opbrud. Det ser simpelthen ud til, at Dynaudio-enhederne kan holde til meget mere, end jeg troede.
Keith Jarretts magiske solokoncert fra Köln i 1975 lød næsten chokerende realistisk. Det er sjældent, at jeg kan høre så meget af akustikken i det rum, hvor musikken blev optaget. Her kom der nuancer frem, som mindede mig om testen af Quad ESL-2912 eller Dynaudio Confidence 60 og 50.
Denne næsten totale åbenhed gjorde, at Kim André Arnesens dybt bevægende Tuvayhun – med Nidarosdomens pigekor og Trondheims solister, dirigeret af Anita Brevik på 2L – fyldte rummet med et lydbillede, der var så omsluttende, at det mindede om Dolby Atmos.
Klarheden i gengivelsen af koret var slående, og optagelsen er så åben, at lydbilledet har en enorm dybde. Højttalerne formidler musikken så rent og klart, at man ikke kan undgå at blive rørt.
Det gælder også med Hedvig Mollestads See See Bop fra hendes energiske album Bees In The Bonnet. Slå den selv op og prøv den på dit eget system. Det er et virvar af rytmer og guitarer, som kan udfordre enhver højttaler, og kun få højttalere vil kunne klare at spille See See Bop meget højt. Confidence 20A tager udfordringen i stiv arm, og du kan mærke bassen massere din mellemgulv, mens guitarerne omslutter resten af din krop med mærkbar energi. Der er ingen antydning af hårdhed, skarphed eller grums her.

En anden optagelse, der kommer til sin ret på de aktive højttalere, er Arne Domnerus Jeep’s Blues fra albummet Jazz At The Pawnshop. Her har mikrofonen opfanget akustikken på Stampen i Stockholm, så man forestiller sig, at man faktisk er til stede, mens musikken spiller. Brillerne klirrer, strengene dirrer, og man kan høre forsigtige beskeder blive givet i baggrunden. Åbenheden og opløsningen er påfaldende høj og viser, hvor usædvanligt velafbalancerede og transparente de aktive højttalere faktisk er.
Det er ikke let at finde interessante alternativer til Confidence 20A. Der er simpelthen for få aktive højttalere i denne klasse. Det er et stort spring i pris fra aktive højttalere som LEF LS60 og Dynaudio Focus 50, så Confidence 20A er faktisk i en klasse for sig selv.
Konklusion
Dynaudio er inde i en rigtig god stime. Efter den fantastiske Contour Legacy og Contour 20 Black Edition kommer nu denne. Confidence 20A er en unik, uovertruffen højttaler, som kan give lytteren nogle magiske oplevelser – jeg troede i hvert fald ikke, at det var muligt i denne klasse. For hvem ville tænke på en aktiv højttaler i denne prisklasse? De fleste ville nok foretrække et par passive Confidence 20s og tilslutte dem til en seriøs forstærker. Jeg er ikke sikker på, at det ville være bedre end det, for de aktive Confidence 20A’er gør noget med musikgengivelsen, som stadig får mig til at klø mig i hovedet. De koster lidt, det er rigtigt, men hvis du vil have high-end lyd uden at indrette din stue med gulv-til-loft-stereo, er Confidence 20A pengene værd.

Læs videre med LB+
Nyhed! LB+ Total UGE
Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!