Redaktionen anbefaler

Årets Bedste 2019-2020

Konto på Lyd & Billede

Log ind Abonnement Abonner på magasinet Support abonnement: Tlf:89 88 28 33 Kontakt os

Trådløs musik til alle

Her er de mest fleksible højttalere, der både tiltaler dine ører og din tegnebog.

Musik-streaming bliver mere og mere dominerende. På farten er det selvfølgelig et par behagelige hovedtelefoner, der står for musikken. Til skovturen har man måske skaffet en simpel, batteridrevet rejsehøjttaler. Men hvad gør man derhjemme? Unge, der flytter hjemmefra i dag, anskaffer sig sandsynligvis en trådløs højttaler i stedet for et traditionelt stereoanlæg. Også for familier med hus er en trådløs højttaler et udmærket supplement i sommerhuset, arbejdsrummet eller hyggestuen i kælderen.

I denne test har vi forsøgt at finde en balance mellem størrelse, pris og lydkvalitet. Her er ingen billige, skramlende plastichøjttalere med elendig lyd, men heller ikke store hi-fi-højttalere med urimelige prisskilte.

I mellemprisklassen får man velbyggede højttalere fra etablerede mærker med en lydkvalitet, der er god nok til de allerfleste. De kan spille højt nok til en fest, uden at det begynder at lyde dårligt, og de kan også formidle detaljer, når man vil nyde mere finstemt musik.

Ekstra funktioner at overveje

Et stadig mere aktuelt spørgsmål er, om man skal købe en rendyrket Bluetooth-højttaler eller gå direkte efter en multirumshøjttaler. Alle højttalerne i testen her kan bruges separat via Bluetooth. Det er nemt, og selv gæster kan let koble deres telefon til på den måde.

At vælge en multirumshøjttaler i stedet er mere fremtidssikret, hvis man finder ud af, at man gerne vil kunne spille samme musik i flere rum. Men selv som enkeltstående højttalere giver de nogle fordele. Ved at sende musikken via Wi-Fi i stedet får man længere rækkevidde og kan også få bedre lydkvalitet, for man slipper for den trods alt begrænsede overførselskapacitet i Bluetooth.

En anden ting at overveje er, om man kan nøjes med strømledningen, eller om højttaleren også skal have batteri. De fleste højttalere i denne størrelse og prisklasse er stationære. Men selv om man ikke har tænkt sig at tage højttaleren med i parken, kan det indimellem være rart at kunne flytte den. Uanset om man vil høre en podcast på altanen, mens man drikker kaffe, eller vil have noget afslappende musik, mens man ligger i badekarret. Så er det rart at slippe for forlængerledninger.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
annonce

Fakta

Audio Pro Addon T10 Gen2 2.300 kroner
Bose SoundLink Revolve 2.800 kroner
Onkyo NCP-302 2.800 kroner
Pioneer MRX-5 3.300 kroner
Sony SRS-ZR7 2.800 kroner
Urbanears Stammen 2.800 kroner

Bedste priser

Produkter i testen
Sjældent har vi set en højttaler med så mange tilslutningsmuligheder og anvendelsesområder.

De seneste år har Sonys SRS-X-serie vundet vores tests på samlebånd. To af de mindre modeller er endda blevet kåret til årets bedste bærbare højttaler i henholdsvis 2014 og 2015. Nu, hvor serien er stoppet, erstattes de større modeller af ZR7, som er mindre og mere fleksibel, har flere tilslutningsmuligheder og kan fungere som baghøjttaler i en Sony surround-opsætning. Og ikke mindst har en lidt mere overkommelig pris end de tidligere topmodeller.

Af format minder ZR7 om SRS-X88, men størrelsen er mere som på X77. Det er altså en af de mindste højttalere i testen, kun halvt så stor som Onkyo og Pioneer.

Designet er enkelt med kun on/off-knappen synlig. Resten af kontrollerne er touch-knapper, og skjulte lamper lyser de aktive funktioner op. Flot! Den har en mat overflade, der er let at tørre af. Trods sit fikse format har den derimod ikke batteridrift, men er beregnet på at blive stående samme sted.

Der er mange tilslutningsmuligheder ud over de sædvanlige AUX og Bluetooth. Man kan bruge den i en multirumsopsætning med andre, kompatible Sony-højttalere via Wi-Fi. Man kan tilslutte den med HDMI som tv-højttaler. Og man kan bruge den som computerhøjttalere via USB-B eller tilslutte musikafspiller eller USB-stick via USB-A. Desuden har den både indbygget Chromecast og understøttelse af Spotify Connect. Plus app’en Sony Music Centre til at styre det hele.

Det, ZR7 har vundet i størrelse og pris i forhold til tidligere modeller, har den desværre tabt i lydkvalitet. Lyden er nu tydeligt skulpteret med overvægt på fyldig bas og løftet diskant. Men når man skruer op, kan bassen ikke følge med og bliver tilbagetrukket. Hvilket gør, at ZR7 lyder lidt kedeligt som party-højttaler.

For feinschmeckere er problemet snarere, at mellemtoneregisteret forsømmes, og at stemmer lyder lidt fraværende, og man savner nærværsfølelse.

Konklusion

Sony SRS-ZR7 er ikke en højttaler til ét formål, men en højttaler, der fungerer i mange roller. Du kan have den i køkkenet i en multirumsopsætning, som tv-højttaler i kælderen eller som computerhøjttaler på jobbet. En mere fleksibel lille højttaler har vi sjældent set. Hvis man er på udkig efter en højttaler med kraftig bas til fester, eller en korrekt lydende model til at nyde højkvalitets lyd, bør man dog vælge noget andet. Selv om den understøtter højopløst lyd.

annonce
picture1
<
>
(Foto: Producent)
annonce
Fakta

Effekt: (ikke opgivet)
Frekvensområde: (ikke opgivet)
Tilslutning: AUX, Ethernet, USB, HDMI, Wi-Fi, Bluetooth 4.2
Batteri: -
Mål: 30 x 10 x 9 cm
Web: sony.dk

Pris: 2800 kr
PlusMange tilslutningsmuligheder. Hi-Res Audio og NFC. Stilfuldt design.
MinusTynd bas ved høj volumen. Afdæmpet mellemtone. App’en er rodet.
Audio Pro Addon T10 Gen2
Mesteren er tilbage
Imponerende nok er det lykkedes at forbedre det, der i sin tid var årets bedste trådløse højttaler.
Bose SoundLink Revolve+
Rundspillende termokande
En praktisk højttaler til hele hjemmet takket være batteri og vandresistens.
Onkyo NCP-302
Flot og tjenesteivrig
Spændende nye tekniske løsninger og pænt udseende, men lyden er kun okay.
Pioneer MRX-5
Funktion over form
Lydkvaliteten er der ikke så meget at udsætte på, men betjeningen har visse mangler.
Urbanears Stammen
Overraskende livsstilshøjttaler
Stammen er noget så usædvanligt som en designhøjttaler med uventet god lyd.
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of

  Læs også

  IKEA Frekvens

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

  Højttalerkabler

  Er der forskel på højttalerkabler?

  Nogle hi-fi-dyrkere ofrer tusindvis af kroner på kabler, mens andre anser det for det pureste opspind. Vi dykker ned i slangegrotten, og prøver at finde svarene.

  6 high-end soundbars

  Verdens bedste soundbars?

  For dem, der gerne vil betale for den bedste lyd – men ikke gider løse komponenter og kabelrod.

  Dynaudio Confidence 50

  Ny high-end-reference

  Dynaudio har gjort det igen med Confidence 50, der sætter en ny standard for højttalere i high-end-klassen.

  Ny referencehøjttaler

  Tak for kaffe! Dynaudios Confidence-højttalere er usædvanlig vellykkede – og vellydende.