Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Beosound Emerge

Kileformet lyddesign

Bang & Olufsens Beosound Emerge er et modigt brud med, hvordan en multirums-smart-højttaler kan se ud – og lyde.

Skrevet af / 15/04/2021 - 09:00
Beosound Emerge
John Alex Hvidlykke

Bang & Olufsen er inde i en stime lige nu. Inden for de seneste par måneder er der kommet flere trådløse højttalere og ditto hovedtelefoner fra dem. Vi har næsten lige testet Beosound Level, men nu er der dukket en lillebror op, i form af Beosound Emerge.

Beosound Emerge er en trådløs netværkshøjttaler i et design, der selv for Bang & Olufsen er markant: En kompakt og næsten umuligt slank kileform. Den måler 6,7 cm i tykkelsen, hvor den er bredest, og bare 3 cm på fronten. Så Beosound Emerge vil falde diskret ind de steder, hvor husordenen ikke tillader synlige højttalere.

Den kommer i to farvevarianter: En udgave i eg og gyldent aluminium med stoffront og en antracitgrå udgave, der mest af alt ligner en meget lille spilkonsol – eller en meget stor dørkile.

Beosound Emerge fås også i antracitgrå finish. (Foto: Bang & Olufsen)

Multirum og stemmestyring

Som vi er vant til fra Bang & Olufsen, betjenes højttaleren med et touch-panel oven på enheden. Her kan man skifte numre, skrue op og ned for lyden og vælge imellem forudindstillede musikkilder. Der er også knapper til at aktivere Bluetooth og mikrofon til stemmestyring.

Ligesom Beosound Level kan Emerge styres med Google Assistant. Det gør det let at integrere den i såvel et multirumssystem som et smart-home. Der er indbygget Spotify Connect, mens andre streaming-tjenester må afspilles fra mobilen eller den bærbare via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

Takket være Google Assistant er opsætningen nem. Har du oprettet et Google Home allerede, handler det alene om at få den på det trådløse netværk samt vælge, hvilket rum Beosound Emerge skal optræde i.

I det smalle kabinet har B&O fundet plads til tre højttaler-enheder, hvoraf i hvert fald 4 tommers bassen må være monteret sidelæns. En mellemtone-enhed på 3,7 cm og en dome-diskant på 14 mm klarer resten. Hver enhed har sin egen klasse D-forstærker; 60 watt til bassen og 30 watt til henholdsvis mellemtone og diskant-enhed.

Tilpasning

Ligesom Beosound Level har Emerge indbygget Active Room Compensation, der ved hjælp af mikrofonen “lytter” til rummet og tilpasser lyden til placeringen. Og i Bang & Olufsen-app’en kan man tilpasse lyden til sin egen smag med profiler som Lounge, Party, Speech, Night og Optimal. Eller ved at navigere i et “kompas” mellem yderpunkterne varmt (dæmpet diskant), lyst (dæmpet bas), energisk (fremhævet bas og diskant) og afslappet (dæmpet bas og diskant).

Som vanligt for Bang & Olufsen, betjenes Beosound Emerge på et touchpanel. (Foto: Bang & Olufsen)

Lyden af Beosound Emerge

Den tid, hvor jeg kunne tabe underkæben over en højttaler, der takket være rigelige mængder af digital signalkorrektion kunne spille “umuligt” dyb bas i et “umuligt” lille kabinet, er forbi. Men Beosound Emerge er alligevel noget for sig selv!

For mens kabinettet er tyndt, er der intet tyndt over lyden, der er både varm og velskabt. Bang & Olufsen opgiver selv højttalerens nedre grænsefrekvens til 49 Hz. Uanset at de ikke nævner tolerancen, er det dybere end mange vellykkede kompakthøjttalere – som f.eks. DALI Menuet SE, der takker af oppe ved 59 Hz. Det smalle kabinet snyder lidt, eftersom bas-enheden jo faktisk er hele 10 cm i diameter.

Beosound Emerge er næsten umuligt slank og kompakt, men lyden er fyldig nok. (Foto: Bang & Olufsen)

De gode takter fortsætter op gennem toneområderne og afslører, at Beosound Emerge er mere end bare en pyntegenstand. Stemmer lyder naturligt og ganske nuanceret. Madonnas vokal på “Dark Ballet” kommer ganske vist ikke helt ud i stuen, men gemmer sig mellem instrumenterne. Men for noget så småt og forholdsvis billigt er opgaven bestået. Og mere enkel musik som “Electric Daisy Violin” med Lindsey Stirling får det til at rykke i fødderne – og vibrere i gulvet.

Sjovt nok er der mere tryk på den dybe(re) bas end i mellembassen. Det betyder, at musikken på den ene side har tyngde, men samtidig mangler noget drive, fordi trommer og bas ligger i det område, der er tilbagetrukket.

Men som altid skal tingene ses i perspektiv: Vi har at gøre med en – i Bang & Olufsen-sammenhæng – forholdsvis billig højttaler, der nok vil blive brugt mere til baggrundsmusik og lydbøger i køkken-alrummet end til kritisk lytning i stuen. Hvem lytter i det hele taget kritisk længere?

I den funktion vil Beosound Emerge komme i direkte priskonkurrence med bl.a. Sonos Play:5 og Denon Home 350, der begge spiller mere magtfuldt – og i stereo. Men som på grund af såvel størrelse som udseende er sværere at passe ind i indretningen. Lægger man en smule flere kroner på disken, er Naim Mu-so et bud, der har både lyden og udseendet med sig.

Man kan parre to Beosound Emerge, og få et par elegante og næsten usynlige stereohøjttalere ud af det. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusion

Beosound Emerge er den mindste bordhøjttaler fra Bang & Olufsen til dato. Og den er rigtig vellykket. Den spiller højere – og navnlig dybere – end hvad der burde være tilladt i et så slankt kabinet! Den er af gode grunde ikke nogen festhøjttaler, men den kan fint levere musikalsk akkompagnement i en mindre stue.

Designet vil (undskyld!) slå en kile ind mellem tilhængere og modstandere. Men markant er det i hvert fald! Den gråsorte vil finde plads i minimalistiske indretninger, mens udgaven i træ og guld faktisk er rigtig elegant. Ikke mindst i form af et stereosæt. Og mens prisen for en enkelt bordhøjttaler er en smule stram, vil et sæt aktive stereohøjttalere til den dobbelte pris sjovt nok være forholdsvis billigt.

Karakter
Beosound Emerge
Premium

Lyd & Billede mener

Knivskarpt design. Selv om den er ufattelig kompakt, er lyden helt i orden til prisen. Tilpasser lyden efter placeringen. Bedre til baggrundsunderholdning end til kritisk lytning. Kiloprisen er høj.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top